Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Да топ е програмава ако си на хемија:vozbud: Дечко каде бе 2 пати у недела вежбање на сите мускулни групи, ова ти е чист пример за катаболизам.

зашто катаболизам ако не тренираш ништо друго освен теретана?
(ако се храниш правилно)
тие што тренираат некој друг спорт и се спремаат ,во ист ден идат и во теретана и на трениг и тогаш може да дојде до катаболизам но се зима на пример амино киселини за да се спречи тоа !(и аминото не е хемија туку само дополнителен трошок)...

Плус во ист ден правиш рамо и нозе-лоша комбинација.

елаборирај плс!:salut:

(ако се храниш правилно)
тие што тренираат некој друг спорт и се спремаат ,во ист ден идат и во теретана и на трениг и тогаш може да дојде до катаболизам но се зима на пример амино киселини за да се спречи тоа !(и аминото не е хемија туку само дополнителен трошок)...

јас за 6 месеци ослабев 25кг цело лето тренирав теретана/трчање/кикбокс и немаше никакви сајд ефектс а не користев никаква хемија.. во топ форма сум си сеа си продолжив со кик бокс и теретана и супер е иначе амино киселините не се штетни само се додаток во исхрана т.е. храна која што неможеш да ја внесеш во секојдневната исхрана во толкави количини

Абе видите , има у теретана тинејџери и они имат многу добра програма.
пон - гради (иначе понеделник сите вежбат гради. Ние по старите тамо тоа го викаме правење попис на бенџ)
вторник - гради дека у пон неможеле доволно да се извежбаат од пописот што било
среда - гради и бицепс, дека вчера правеле гради али сега заедно со другар му ке прават
четврток - гради и раце , да се спремат за у петок
петок - гради и раце, за да се спремат за у сабота
сабота - гради и раце , за да се спремат за навечер за тесна мајца

Абе видите , има у теретана тинејџери и они имат многу добра програма.
пон - гради (иначе понеделник сите вежбат гради. Ние по старите тамо тоа го викаме правење попис на бенџ)
вторник - гради дека у пон неможеле доволно да се извежбаат од пописот што било
среда - гради и бицепс, дека вчера правеле гради али сега заедно со другар му ке прават
четврток - гради и раце , да се спремат за у петок
петок - гради и раце, за да се спремат за у сабота
сабота - гради и раце , за да се спремат за навечер за тесна мајца

ахахаха само таму кај раце убаци: БИЦЕПС БИЦЕПС бицепс....и случајно некад ....бицепс! :pos2:

(ако се храниш правилно)

Значи вака, како прво правам дистинкција помеѓу хемија и суплементи:vozbud:
Друго, доколку ги вежбаш сите мускулни групи 2 пати во неделата, потребно е за секоја мускулна партија да правиш МАКСИМАЛНО 3 вежби (15 серии) во спротивно доаѓа до состојба на претренираност која води кон катаболизам. А знаејќи го македонскиот бодибилдинг менталитет, не верувам дека дечкото се придржува кон ова многу важно правило туку прави повеќе од 3 вежби(повеќе од 15 серии) За важноста на исхраната не треба да зборам ваљда е јасно. Мојата програма пак од друга страна ти дозволува да се исцедиш од вежбање(соодветната мускулна група). А за нозе и рамо во ист ден причината е многу едноставна. Нозете се најнапорна, (најтешка како сакате) партија и препорачливо е да се прават посебно. На крајот на тренингот за нозе ке бидеш преморен и незнам колку ефективно ќе вежбаш после рамења. Јас оставам простор на Ѓороски како фитнес гуру да го потврди ова ако во мене се сомневате:vozbud:или да ме исправи и мене ако не сум во право евентуално

зш така бе? јас во живот хемија немам земено, програмава е супер незнам како си можел да добиеш воспаление на тетиви.. мислам нормално е при прв допир со тегови да добиеш воспаление.. а рамо и нозе е најбоље комбинација идам во плаза на теретана барем така тренерот ми има кажано.. повеќе би му верувал него ;)

nema univerzalna formula za kombiniranje muskulni partii,ama nozete se najgolema muskulna grupa,taka da bilo sto vo kombinacija so niv e losha kombinacija(sega normalno tuka imas faktor i genetika)akoi genetski imas dobri ramenja i dobri noze,moze da se stavat vo kombinacija,ama vo sprotivno ne,ednata muskulna partija ke odi na steta na drugata...sekoj covecko telo ima svgoi prednosti i svoi slabosti,poslabite muskulni narrtii se preporacuva da se vezbaat dvapati nedelno(a ne site(isto moze i da se vezba dvapati nedelno samo eden selektiran del od ista muskulna partija))

p.s barajte od trenerite objasnuvanje koga nesto vi kazuvaat,mnogupati mi dosle na rabota vezbaci koi vezbale na drugi mesta i pravat vezbi na nacin na koj pojma nemaat zasto vezbaat(osven deka taka im rekol trenerot):toe:

Sekoj trener razlicno kazuva. Moj sovet vi e-pravete kako sto mislite deka e pravilno. Kako najveke custvuvate deka muskulot raboti, taka tretirajte go.

Sekoj trener razlicno kazuva. Moj sovet vi e-pravete kako sto mislite deka e pravilno. Kako najveke custvuvate deka muskulot raboti, taka tretirajte go.

Ја мислев дека е правилно и осеќав дека ми раснат мускулите ако ги вежбам 2 пати у недела па ги сј**ав тетивите:smir:

Ја мислев дека е правилно и осеќав дека ми раснат мускулите ако ги вежбам 2 пати у недела па ги сј**ав тетивите:smir:
e pa brat zatoa postojat instruktori,lugje so dolgogodisno iskustvo koi gi iskusile vekje site ovie raboti,sovetuvaj se, ne prezemaj na svoja raka...sepak se raboti za zdravje :wink:

ti ne si gi sjebal tetivite od dva pati trening vo nedelata. jas licno imav period koga sekoj den trenirav, potoa 3 dena trening pa eden den odmor. potoa 4 pati nedelno trening na masini + kardio i 2 pati nedelno kick boks a sedmiot den samo kardio.
sega rabotam 3 pati nedelno kruzen trening (celo telo) + kardio i kick boks.

ti ne si gi sjebal tetivite od dva pati trening vo nedelata. jas licno imav period koga sekoj den trenirav, potoa 3 dena trening pa eden den odmor. potoa 4 pati nedelno trening na masini + kardio i 2 pati nedelno kick boks a sedmiot den samo kardio.
sega rabotam 3 pati nedelno kruzen trening (celo telo) + kardio i kick boks.

Со сета почит девојко ама јас и ти не креваме исти тежини. РАботев со големи тежини и многу серии, 2 пати во неделата за секоја мускулна група. Фала богу сега ми поминаа:salut:

kolku vreme vezbash?

2 години. Ама сега пред 2 месеца се изглупирав и се доведов до тотална превежбаност. Одмарав 1 месец и сега ми поминаа болките. Затоа го советував дечкото да не ја направи мојата грешка и да вежба 1 мускулна партија неделно

Duso ti sto si stignal do katabolizam e tvoja greska. Kako sto gledam kontaktiras so Gjoroski. Go imas vrvot vo BB vo kontakti, sto se zamaras so shestoklasni treneri???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom