Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

ilz

Член од
15 октомври 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
3.987
Decki od utre pocnuvam da vezbam, po 3-4 pati nedelno koga kako, nekoj predlog so da kupam sea na pocetok ? Protein kreatin gejner ?

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Decki od utre pocnuvam da vezbam, po 3-4 pati nedelno koga kako, nekoj predlog so da kupam sea na pocetok ? Protein kreatin gejner ?
Пола теле купи си и секој ден по кило месо јади. :D

Ја би рекол да не трошиш одма пари на суплементи, појачај исхрана. Пилешко и јајца ти е најисплатливо.

Ајде луѓе хемија ми треба имам на располагање 12.000
Сакам се да земам што е можно

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Суплементи, додатоци во исхрана, не се хемија. Ако бараш совети за стероиди. хемија, си го згрешил форумот.

• Ми се допаѓа
Reactions: ilz

ilz

Член од
15 октомври 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
3.987

Ја би рекол да не трошиш одма пари на суплементи, појачај исхрана. Пилешко и јајца ти е најисплатливо.
So hranata neam Problem pojako od ova nemoze, sekoj den jadam Kilo meso i skoro sekoj den po 5jajca, Protein gejner ili kreatin ?[DOUBLEPOST=1465993711][/DOUBLEPOST]

Суплементи, додатоци во исхрана, не се хемија. Ако бараш совети за стероиди. хемија, си го згрешил форумот.
I parite ne se Problem samo so e najdobro da zemam na pocetok

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Сеа едно почетничко прашање ме мачит.
Дали ако намалам на интензитет на вежбање ќе кренам на маса, неморат да е само мускул, не ми сметат да имам и мааалце сало.

Иначе вежбам вака.
Понеделник-Гради: 5 вежби, 27-8 серии, 10-12 повторувања.
Вторник-Бицепс: 5 вежби, 25 серии, 10-12 повторувања.
Среда-Рамо/Трицепс: 4 за рамо, 4 за Трицепс, 40 серии вкупно за двете, 10-12 повторувања.
Четврток.Одмор
Петок-Грб:4 вежби, 20 серии, 10-12 повторувања.
Петок.Одмор
Сабота-Нозе:5 вежби, 30 серии, 10-15 или 20 повторувања за лист.

Сеа проблемот ми е што почнав да намалувам на тежина што кревам, неможам да се здебелам, а и чуствувам замор.
На ова погоре додадете и 10+ саати работа секој ден, не е физички тешка но сум,на нозе цело време.

Дали ако намалам и почнам дали ППЛ, горен дел/долен, или што било слично на овие ќе можам полесно да се здебелам.

Sent from my D2403 using Tapatalk

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
абе зафрканција беше :D
сите раци само вежбат, раци поголеми од нозете

Прегледај го приврзокот 150235
компир на чичкалици =) хахаха[DOUBLEPOST=1466000302][/DOUBLEPOST]
Прочитав, разбрав. Менуваш меѓу недела1 со двапати гради еднаш грб и недела2 двапати рамо еднаш грб. Исти курац.
финтата со PPL н е е два пати да вежбаш ништо туку напротив групирана во 3 дена вежбање и е многу избалансирано. значи вежбаш push-гради, трицепс и предно средно рамо, pull- грб бицепс и задно рамо, и legs нозе со приеритет на чучњеви и мртво дигање. Впрочем целата програма треба да е со фокусирање на основните вежби на сила, па у пуш деј се иде на бенџ класичен коса и за рамо над глава , за грб се работат згибови дали на лат машина или вратило зависи од можностите...[DOUBLEPOST=1466000402][/DOUBLEPOST]
Ти го прочита ли воопшто мојот пост или само тресеш зелени? Значи една недела работиш два пати гради/трицепс, другата недела почнуваш со рамо и ќе ти дојде два пати рамо, секоја недела различно. Незнам ни што ми текна да пишам во темава искрено, пола од овие што пишуваат овде незнаат кај тераат. Јас му кажав отприлика како треба да изгледа програмата, он може да си ја промени како највеќе му одговара и дали ќе има rest day.
не се вежба така два пати неделно или се лажеш себеси дека ќе вежбаш голама група на мускули или нас не лажеш или си на стероиди

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2014
Мислења
218
Поени од реакции
368
Ниту сум на стероиди, ниту имам нешто од тоа што ќе ве лажам друже, најчесто вежбам 4-5 вежби за гради и 3-4 за трицепс, истото и за рамо. Тренинг ми е обично по саат и 30 минути.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ниту сум на стероиди, ниту имам нешто од тоа што ќе ве лажам друже, најчесто вежбам 4-5 вежби за гради и 3-4 за трицепс, истото и за рамо. Тренинг ми е обично по саат и 30 минути.
ako vezbas pravilno i forsiras kilaza vadis maksimum od sekoj trening nema da mozes da vezbas muskulna grupa (posebno golema kako grb noze gradi) dva pati vo nedelata

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
@ceasar варијации може да правиш колку сакаш, во принцип ако вежбаш два пати неделно иста мускулна група е потребно добра храна и суплементација, во спротивно може да добиеш само на сила (нормално ако ти е тоа таргет и да подобриш одредена мускулна група до некое ниво), чудо не се прави и со толку вежбање, бидејќи одморот игра огромна улога во изградба на мускулна маса.

@Ултрас Менталитет два пати неделно може да вежбаш одредена мускулна група, но гледај да ги менуваш вежбите и начинот на кој вежбаш, пример гради, првиот пат вежбај со шипка, поголема тежина и помалку повторувања за да напредуваш со силата, а вториот пат смени бучици, стриктно внимавај на формата и повторувања над 8, гледај да го држиш мускулот подолго во тензија и да се напумпаш што е можно повеќе. Без ден одмор на средина од неделата не ти препорачувам, знам по себе дека серија од 7-8 тренинзи во низа ме истоштуваат премногу и со секој нареден ден се измачувам, а не растам, посебно ако се вежбаат две мускулни групи дневно, најоптимално 3 дена тренинг, ден пауза, па пак 3 дена тренинг, без одморот џабе се мачиш.

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
финтата со PPL н е е два пати да вежбаш ништо туку напротив групирана во 3 дена вежбање и е многу избалансирано. значи вежбаш push-гради, трицепс и предно средно рамо, pull- грб бицепс и задно рамо, и legs нозе со приеритет на чучњеви и мртво дигање. Впрочем целата програма треба да е со фокусирање на основните вежби на сила, па у пуш деј се иде на бенџ класичен коса и за рамо над глава , за грб се работат згибови дали на лат машина или вратило зависи од можностите...
Не зборев за PPL во цитатот, туку за програмата на ултрасменталитет цитирана подоле. Знам што е PPL ебаго.

Понеделник: Гради/трицепс
Вторник: Грб/бицепс
Среда:Рамо/стомак/
Четврток:Нозе
Петок: Одмор
Сабота:Гради/трицепс
Недела:Одмор
Зошто не би можело да се вежба ист мускул двапати, па и трипати неделно? Јесте не со по 20 серии секој ден, ама ако тие 20 серии се распределени низ 2-3 дена ете го. Стероиди бе. Сериозно?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
@ceasar варијации може да правиш колку сакаш, во принцип ако вежбаш два пати неделно иста мускулна група е потребно добра храна и суплементација, во спротивно може да добиеш само на сила (нормално ако ти е тоа таргет и да подобриш одредена мускулна група до некое ниво), чудо не се прави и со толку вежбање, бидејќи одморот игра огромна улога во изградба на мускулна маса.

@Ултрас Менталитет два пати неделно може да вежбаш одредена мускулна група, но гледај да ги менуваш вежбите и начинот на кој вежбаш, пример гради, првиот пат вежбај со шипка, поголема тежина и помалку повторувања за да напредуваш со силата, а вториот пат смени бучици, стриктно внимавај на формата и повторувања над 8, гледај да го држиш мускулот подолго во тензија и да се напумпаш што е можно повеќе. Без ден одмор на средина од неделата не ти препорачувам, знам по себе дека серија од 7-8 тренинзи во низа ме истоштуваат премногу и со секој нареден ден се измачувам, а не растам, посебно ако се вежбаат две мускулни групи дневно, најоптимално 3 дена тренинг, ден пауза, па пак 3 дена тренинг, без одморот џабе се мачиш.
мислев за иста мускулна група два пати во неделата да ја вежбаш за сила/ маса/ волумен, а не еднаш за дефиниција. вака како што викаш ти да можно е како што велиш со добра суплиментација. иначе дури има и успешни програми кои една недела се вежба за сила со големи килажи, друга недела за дефиницјја што би дошло форсирање на килажа на две недели а не два пати во неделата. Муабетот ми е знаеш и самиот на пример ако во понеделник ги искинеш градите онака јако, не можеш во среда пак исто, или уште појако можеби во петок-сабота ќе имаш сила да но пак во понеделник нема да можеш што сума сумарум на 5 недели збирно нема да можеш 10 пати да вежбаш со максимални килажи

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2014
Мислења
218
Поени од реакции
368

Тоа и го правам, најчесто денот што ми е за одмор ми е ден за кардио и фактички немам одмор, али еве денес се осеќав исцрпен после 2 недели и не отидов, не физички, туку психички поради Х причини.
Инаку вториот пат наместо 2 вежби со бучици правам една, вметнувам вежби за долен дел на гради, разни склекови, пропадања со тежина, decline bench press.

ilz

Член од
15 октомври 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
3.987
Dali e dobar ovaj kreatin ? Creatin-Monohydrate-154.jpg [DOUBLEPOST=1466195105][/DOUBLEPOST]Dali e dobar ovaj kreatin ? Creatin-Monohydrate-154.jpg

Последно уредено:
Член од
30 мај 2015
Мислења
31
Поени од реакции
6
Мислев додатоци на исхрана
Башка што јадам се неможе стојам во место ѓабе јадам
Сакам да земам се креатин алкалин аминокиселини протеин таурин глутамин итн вежбам 6 вежби 4 пати по 20 4 пати во неделата
Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom