Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Што ако со кардио еден ден во неделата, ми се намалува мускулната маса?
Ако знаеш правилно да располагаш со храна нема да дојди до тоа. Јас само ти кажав дека кардиото е многу битен фактор во функ на телото и не е пожелно да се изостава у никој периот од вежбањето. Сега ти како сакаш и мислиш прави, твое како ќе одлучиш.

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Може предлог совет од вас за најдобра тренинг програма.
На располагање ги имам сите 7 денови во неделата. Сакам да накачам мускулна маса.
Досега програмата ми беше 6 дена секој ден по една мускулна група и 1 ден одмор.
До некој степен успешна беше, ама гледам веќе нема напредок така, морам да сменам нешто, предложете како до подобра програма, што да променам или да продолжам со истата.
Понеделник: Бицепс
Вторник: Гради
Среда: Грб
Четврток: Одмор
Петок: Трицепс
Сабота: Нозе
Недела: Рамо и трапез.

Еве вчера после толку време пробав да вежбам Бицепс/Трицепс ама не знам колку напредок ќе има така.
PPL ја бараш. Терај ја во PPLPPLR(est) и ете ти 6 дена. Со овие информации што ги даде толку можам да ти кажам. Ама имај на ум, понекогаш "less is more".

Друже, ти со оваа програма се кладам дека завршуваш за 20 минути со вежбање, незнам кај си ја нашол програмава стварно.
Понеделник: Гради/трицепс
Вторник: Грб/бицепс
Среда:Рамо/стомак/
Четврток:Нозе
Петок: Одмор
Сабота:Гради/трицепс
Недела:Одмор
Ако се осеќаш одморено, можеш и во петок да вежбаш гради/трицепс пак и да вметнеш подлактица со нозе, затоа што ќе имаш повеќе време тој ден. Следната недела ќе почнеш со рамо во понеделник со тоа што ќе имаш 2 пати рамо и секоја недела менувај ги. Јас вежбам по оваа програма и до сега видов најголем прогрес ( во моментов се чистам и имам вметнато и кардио во петок и четврток со нозе), ти ако одиш на маса не ти треба кардио. Отприлика тоа е тоа, можеш да си искомбинираш нешто и да видиш што највеќе ти одговара. Прави помалку повторувања и форсирај со поголеми тежини ако целта ти е маса.
А ти каде ја најде програмава твоја?

Два пати гради/трицепс, еднаш грб/бицепс. Плус секојдневно седење на компјутер. Ма и тоа не ти треба, рамената ионака ќе си се свиткаат нанапред.

Со надеж дека операцијата кога ќе скинеш нешто во рамото ќе те освести, амин.

A

Aexil Kong

Гостин
PPL ја бараш. Терај ја во PPLPPLR(est) и ете ти 6 дена. Со овие информации што ги даде толку можам да ти кажам. Ама имај на ум, понекогаш "less is more".

Два пати гради/трицепс, еднаш грб/бицепс. Плус секојдневно седење на компјутер. Ма и тоа не ти треба, рамената ионака ќе си се свиткаат нанапред.

Каква е оваа PPL програма немам поима, искрено првпат слушам, ако може некако поубаво да ми ја објаснеш друже, благодарен ќе сум.[DOUBLEPOST=1465918660][/DOUBLEPOST]Најдобро ќе е вака според мене. Сепак, не сум почетник.
Понеделник: Трицепс/Бицепс
Вторник: Нозе
Четврток: Одмор/Кардио
Петок: Трицепс/Бицепс
Сабота: Рамо/Подлактица
Недела: Гради.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Каква е оваа PPL програма немам поима, искрено првпат слушам, ако може некако поубаво да ми ја објаснеш друже, благодарен ќе сум.[DOUBLEPOST=1465918660][/DOUBLEPOST]Најдобро ќе е вака според мене.
Понеделник: Трицепс/Бицепс
Вторник: Нозе
Четврток: Одмор/Кардио
Петок: Трицепс/Бицепс
Сабота: Рамо/Подлактица
Недела: Гради.
Преиспитај се што правиш сега. Праша за совет за програма и пак си кажуваш твоја квази склопена програма. Никој нема ни да се помачи да ти пише после ова.

Во однос на прашањето, гугл. По милионити пат. Знаете англиски сите. Не е тешко.

A

Aexil Kong

Гостин
Преиспитај се што правиш сега. Праша за совет за програма и пак си кажуваш твоја квази склопена програма. Никој нема ни да се помачи да ти пише после ова.

Во однос на прашањето, гугл. По милионити пат. Знаете англиски сите. Не е тешко.
Сигурно PPL е скратенка од тие зборови. На гугл кога напишав PPL баш ништо не излегува за бодибилдинг програма. Туку, желба ми е да изградам што поголема рака, затоа вака пишувам по двапати во неделата Трицепс.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Сигурно PPL е скратенка од тие зборови. На гугл кога напишав PPL баш ништо не излегува за бодибилдинг програма. Туку, желба ми е да изградам што поголема рака, затоа вака пишувам по двапати во неделата Трицепс.
Najverojatno mislese na Push/Pull/Legs.

Proguglaj sigurno ke najdis nesto so ti odgovara.

Член од
1 февруари 2014
Мислења
218
Поени од реакции
368

Ти го прочита ли воопшто мојот пост или само тресеш зелени? Значи една недела работиш два пати гради/трицепс, другата недела почнуваш со рамо и ќе ти дојде два пати рамо, секоја недела различно. Незнам ни што ми текна да пишам во темава искрено, пола од овие што пишуваат овде незнаат кај тераат. Јас му кажав отприлика како треба да изгледа програмата, он може да си ја промени како највеќе му одговара и дали ќе има rest day.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Повели, па одбери си ти, има многу варијации на PPL.

Која програма и да ја вежбаш потребно е многу храна и квалитетна храна, посебно ако вежбаш повеќе пати неделно и трошиш повеќе.
Ја имав предходно пишано, но еве пак ќе ти пишам, пробај ја MI40 Xtreme од Бен Пакулски, јас ја правев и после многу долга пауза од вежбање се вратив во форма за премногу краток период, 2-3 месеци. Планирај си многу храна, протеин, за останатите суплементи не ти навлегувам (лично земав омега 3, зма, аргинин, цитрулин малат, креатин монохидрат, глутамин, протеин)

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Абе кој вежба нозе бе. Смешни ќе бидете, ќе ви се смеат ако вежбате нозе, терајте таму рака што поголема да имате, што ќе ти се мускулести нозе. :D

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Абе кој вежба нозе бе. Смешни ќе бидете, ќе ви се смеат ако вежбате нозе, терајте таму рака што поголема да имате, што ќе ти се мускулести нозе. :D
Цело е кога има се :D

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Ти го прочита ли воопшто мојот пост или само тресеш зелени? Значи една недела работиш два пати гради/трицепс, другата недела почнуваш со рамо и ќе ти дојде два пати рамо, секоја недела различно. Незнам ни што ми текна да пишам во темава искрено, пола од овие што пишуваат овде незнаат кај тераат. Јас му кажав отприлика како треба да изгледа програмата, он може да си ја промени како највеќе му одговара и дали ќе има rest day.
Прочитав, разбрав. Менуваш меѓу недела1 со двапати гради еднаш грб и недела2 двапати рамо еднаш грб. Исти курац.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Може предлог совет од вас за најдобра тренинг програма.
На располагање ги имам сите 7 денови во неделата. Сакам да накачам мускулна маса.
Досега програмата ми беше 6 дена секој ден по една мускулна група и 1 ден одмор.
До некој степен успешна беше, ама гледам веќе нема напредок така, морам да сменам нешто, предложете како до подобра програма, што да променам или да продолжам со истата.
Четврток: Одмор
Сабота: Нозе

Еве вчера после толку време пробав да вежбам Бицепс/Трицепс ама не знам колку напредок ќе има така.
со PPL, се почнува со големите групи после помалите. гради па трицепс, грб па бицепс.
но тебе штом ти е за раце ти треба друга програма каде ќе се посветиш на бицеп и трицепс, со тие мускули да почнеш, први додека се одморени, да запниш повеќе

ако таа програма што си ја тераш тебе ти годи, продолжи само додади/смени други вежби за секоја мускулна група, не цело време истите вежби како програмиран

јас само би оставил два дена помеѓу бицепс и грб, и во денот со нозе би вметнал и подлактица

вака на пример или целосно измени го распоредот на ден/мускул ако долго време работиш според истиот

Среда: Одмор
Четврток: Грб
Сабота: Нозе и подлактица

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
класичен аматер, овие делат "совети" по теретани и форуми кои и самите не ги применуваат пошто не вежбаат асално ништо а не пак нозе.

Член од
30 мај 2015
Мислења
31
Поени од реакции
6
Ајде луѓе хемија ми треба имам на располагање 12.000
Сакам се да земам што е можно

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
класичен аматер, овие делат "совети" по теретани и форуми кои и самите не ги применуваат пошто не вежбаат асално ништо а не пак нозе.
абе зафрканција беше :D
сите раци само вежбат, раци поголеми од нозете

24619bfb0af0b90c5e01c489b4b66cf0.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom