Биди ѓубре за да те ценат?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Кај мене почитта не зависи во основа од тоа дали некој е ѓубре или не. Проблемот со изреката лежи на друго место. Имено тие што се „ѓубриња“ намерно или ненамерно го користат тоа што лошата вест се движи многу побрзо од добрата, па така преку нивните лошотилаци многу почесто се оговарани и многу повеќе луѓе преку тоа го запознаваат, додека фините, во основа никој не ги оговара, да не речам не ги ни спомнува, па ко прво нив многу поналку луѓе ги знаат, ко второ потребно е многу подолго време за да навистина се запознаеш со тие што не се злобни и ѓубриња. Освен тоа мнозинството од населениеот не се злобни или пак „ѓубриња“ односно се ама одлично го имаат маскирано тоа и никој не ги знае како такви, па така во општеството тие кои јавно ја покажуваат својата злоба, пакосност и тоа што се „ѓубриња“ се оздвојуваат о полесно се препознаваат.
Еве јас колку и да сакам неможам на некој да му нанесам болка намерно и кога има проблеми се обидувам да ги решам на најбезболен можен начин, точно поради тоа многу често ми се потврдува тоа што мислам дека јас познавам и знам многу повеќе луѓе отколку што мене ме знаат и познаваат. Претпоставувам дека точно поради таа моја смиреност останувам не толку забележан и лесно ме забораваат.
Затоа и тие „ѓубриња“ кои можат да бидат почитувани многу побрзо и од многу повеќе луѓе ќе бидат почитувани додека тие кои не се ѓубриња за нив теба вреем и подобро запознавање.
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Не може да избројам колку пати ја имам чуено оваа изрека и колку само ме нервира.Добро,мајку му,мора ли луѓево да бидат третирани како ѓубре,да осеќаат злоба на своја кожа за да почитуваат некого?Не знам,дали луѓето се повеќе и повеќе стануваат мазохисти,свесно сакаат да бидат лошо третирани и тој човек кој ќе ги третира така ќе го сакаат и почитуваат?
Многу е чудно, ама стварно е така.

Колку оваа изрека држи вода во реалноста?
Кои луѓе ја употребуваат и постапуваат во склад со неа?Оние кои сакаат да се самоубедат дека е ОК да бидеш таков,за да немаат грижа на совест кога повредуваат некој или оние луѓе кои се разочаруваат од злобата околу себе,кои се фини?
Јас сум убеден дека за да бидеш ѓубре треба едноставно така да си воспитан, тоа да ти доаѓа од внатре. Не можеш да станеш ѓубре или сурово копиле ако имаш добра душа. Тоа ќе биде маска со која многу малце ќе можеш да издржиш.


Дали мора да значи дека ако си добар,фин со луѓето нема да бидеш успешен и ценет?
Искрено, сакам да верувам дека не е така.
Сакам да верувам дека сеуште живееме во време во кој и покрај се се ценат чесните и искрените-Време во кое исклучиво чесните и поштените ќе бидат победници.


И со професорите во школо е така сум приметила:Оние кои се добри,фини и кои пријателски се поставуваат,учениците им се качуваат на глава,а оние одвратни,злобни,исфрустрирани професори се страви трепет и сите им се плашат и се најголем авторитет.
Па за ова мислам дека не си во право. Мене искуството ми покажува дека и тие (впрочем како и секој нормален човек) знаат да го ценат и наградат она што е искрено што е чесно, а од друга страна многу паметно (и сосема оправдано) знаат да го знаат да го казнат „ѓубрето„

Ваши мислења?
Уште еднаш ќе кажам дека од нас зависи. Ние сме тие кои треба да ги менуваме критериумите и начинот на кој функционира овој свет.
Ние го имаме клучот за успехот.

Да се обидеме да направиме промени, морално да го казниме секој оној што сака да биде ѓубре, да го почитуваме ако не повеќе оној што има добра и искрена душа, само така можеме да се обезбедиме ист третмат и на нашите постапки добри, искрено, лоши и злобни.

Убеден сум дека сеуште важи она правило: „Доброто со добро се враќа, лошо
 

Lavanda

Модератор
Член од
18 април 2008
Мислења
676
Поени од реакции
66
Мене на ова уво ми лежи темава* Тепај да те слуша, еби да те сака*, така и насловов биди ѓубре да те ченат, па и немора толку драстично да навлегуваме во некои работи , некад да треба и ѓубре да бидеш за да некое претходно ѓубре му докажеш дека стапот има два краја, и дека можеш секогаш да го окркаш подебелиот крај, затоа се си има над и под без разлика , мислам дека не сум ѓубре и среќна сум што има луѓе кои ме ценат и без таа наставка.
 

Sk girl

Not Perfect
Член од
6 јули 2008
Мислења
431
Поени од реакции
15
Ne te cenat koa si djubre ti se plasat ... no i toa ima prednosti :smir:
E so ubavo si kaza covekot i u pravo e.Ne te ceni ako si gubre tuku ti se plasi zatoa so znae deka mozes da go sredis za nekolku sekundi na bilo koj nacin.ne e ubavo da si gubre definitivno no vo denesno vreme treba da pokazes zabi za da ne moze da si igraat so tebe, treba da imas svoj stav i da se drzis do nego.
 

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
And,yet,it's ignorant and silly to say that it still is respectable(Or ever was).
And you are oblivious to even declare it:)
Кога си опкружен со конвенционални луѓе и конвенционални начини да ставиш конвенционален леб на маса и да можеш да си купиш конвенционална печка за да не измрзнеш во Зима...ќе сфатиш дека колективната свест е прилично функционална скапаница од систем.И,ако си паметна,ќе ја гушнеш таа скапаница,ќе ја држиш цврсто до себе и ќе направиш се што можеш да ја претвориш во некој личен плод.
It will cme to you...or it will be forced out of you:)
Се слагаме.Само тоа можеме да го преферираме во нашето поприватно опкружување и така да ги селектираме луѓето.
Но,кога ќе дојде моментот да бидеме приморани на виреење во таква средина...ќе мора дури и да попримиме од работите кои ги мразиме кај другите.А,со тоа и да го промениме мислењето за себе.
Не фала:)
Рази, да не ме наречеше ignorant and silly ке помислев дека си омекнал. Вака сум мирна. :)
Инаку, свесна сум јас добро за функционирњето на “материјалниот свет “ само повремено имам желба место да напишам “да, така е денес“ да напишам “не треба да е така“ и тоа е цела дистинкција. Јаречки инат, шо можам тука јас.
 

kusi

glory for man utd
Член од
12 мај 2008
Мислења
295
Поени од реакции
3
жива вистина биди ѓубре ке те ценат,биди фин ке те газат:toe:
 

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Ѓубрината ги ценаат оние кој зависат од нив и се сметаат за гомно а не ѓубре:uvo:
кога знаеме што е правилно во животот знаеме и кој треба да го цениме а кој не.ѓубрина??? не би ги нарекол така.тие си имаат свој живот нека тераат како што сакаат,битно е другите како се однесуваат спрема нив.ако гледаме на поинаков начин сите сме еден голем измет кој ни нема крај:toe:

жива вистина биди ѓубре ке те ценат,биди фин ке те газат:toe:
дека гледаме така затоа постојат (ѓубрина)
ѓубрината кој ги цени???
си размислил за тоа?
не верувам некој паметен или фин да цени некое ѓубре(тепач,лигавец итн)
 
Член од
8 јуни 2008
Мислења
189
Поени од реакции
2
BuSarCe напиша:
дека гледаме така затоа постојат (ѓубрина)
ѓубрината кој ги цени???
си размислил за тоа?
не верувам некој паметен или фин да цени некое ѓубре(тепач,лигавец итн)
Да ѓубрињата никој не ги цени ако гледаме така али сепак тие со својата надмоќност имаат завземено подобро место во општеството во кое живееме така да...треба да си ѓубре за да опстанеш денес, а фините луѓе се помалку ги има:toe:
 

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Да ѓубрињата никој не ги цени ако гледаме така али сепак тие со својата надмоќност имаат завземено подобро место во општеството во кое живееме така да...треба да си ѓубре за да опстанеш денес, а фините луѓе се помалку ги има:toe:
а кога би биле сите ѓубрина??? живееме во мало место затоа е така и владеат ѓубриња.ние самите избираме дали се тие посилни или не.надмоќност?ако сме глупави зошто и воопшто живееме?
не дозволувај некое ѓубре да те уценува докажи дека вредиш за нешто.
се извинувам ако земам пример за девојките:оние кои бараат ѓубрина,ќе останат ѓубре.а животот не е само 5 години.
јас со секоја девојка што сум разговарал мислам од 19 нагоре,сите викаат не ја нашле вистинската личност,е сигурно не бараат ѓубре нели?
не велам дека не си во право за тоа што го постираш,има и повеќе што тоа го пишуваат,али зошто не насочиме поголемо внимание на фините и добрите.а секогаш насочуваме кон ѓубрина?:toe:
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Биди ѓубре за да те ценат. Ха, на прва ова и донекаде е вистина. На втора веќе прераснува во обемен философски проблем кој бара сериозен пристап.

Зашто донекаде е вистина? Затоа што, повеќето од луѓето функционираат на принципот ако ме навреди(има врска со егото ова ) значи има муда ко бик, бегај бољи да не се рчкам со него.Ако не ме навреди тогаш е обичен лигуш шо нема муда да повреди некој(значи ова е груба генерализација колку полесно да ја доловам поентата).


Проблемот со оваа мисла е што многу од луѓето ја иамат прифатено како нешто по што би требало да се раководат за да бидат почитувани, да напредуваат на повеќе животни полиња итн... Замислете кое деструктивно општество ќе бидеме ако секој се однесува како ѓубре и почнеме да се вреќеме меѓу себе само за да бидеме ценети. Какви вредности би преовлдувале? Да се докажам прд другите ако ја смувам девојката на мојот другар, да ме почитуваат сите ако исмевам некој поради физички недостаток, ако изневерам доверба кај некој близок... Каде би водело тоа, освен сите ние еден ден да се угушиме во сопствениот смрад и лицемерие. Како би ги изградиле вистинските вредности? Како да им објасниме на нашите поколенија дека треба повеќе да го почитуваат умниот од силеџијата.(ова е малце утописко). Од себичност се повредуваме меѓу себе. Од страв да не бидеме повредени, први повредуваме. Биди ѓубре за да те ценат е конвенционална мисла врежана во потсвеста. Таквата матрица е погубна за едно општество со самото тоа што никој на никого не би посакал добро и никој на никого не би му сторил добро бидејќи така би страдало неговото его(размислувано според таа матрица).Ми импонираат луѓе кои дружбата со нив прави да го подигнеш критериумот за вредност кај еден човек бидејќи е убаво кога гледаш дека има луѓе кои без разлика на се почитуваат интелигенција, добрина и работливост и кои знаат дека критиката колку што е лоша толку може да биде и добра па така да се усовршуват и надградуваат себе.

Јас се водам по максимата: За г**нари, г**нарска цевка. Но ако при дружбата со некој откријам дека исто така почитува вредности различни од златен ланец, добра кола, многу пари и други стево емси идеали секако дека ќе биде повеќе почитуван од некој што ме навредил бидејќи таквите обично ги сметам за глупави. Зашто глупи, затоа што сакаат да го свртат моето внимание спрема нив(комплекс на никој не ме ебе два посто) и затоа што испуштаат шанса за добар сојузник.
Не сум некој особено голем почитувач на колумните на Братислав Димитров меѓутоа една негова мисла, според мене, е лекот да се искорени ова биди ѓубре за да те ценат: ...Како очекувате да мирисате на темјанушки кога по цел ден се мавате со лепешки...
 

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.781
Поени од реакции
5.522
песнава кажува се :)



lyrics:

Prendi una donna, dille che l'ami
scrivile canzoni d'amore
mandale rose, poesie
dalle anche spremute di cuore;
falla sempre sentire importante,
dalle il meglio, del meglio che hai
cerca di essere un tenero amante,
si sempre presente,
risolvile i guai.

E sta sicuro che ti lascerà
chi è troppo amato amore non dà,
e sta sicuro che ti lascerà
chi meno ama è il più forte si sa.

Prendi una donna, trattala male,
lascia che ti aspetti per ore,
non farti vivo e quando la chiami
fallo come fosse un favore
fa sentire che è poco importante,
dose bene amore e crudeltà,
cerca di essere un tenero amante
ma fuor dal letto nessuna pietà.

E allora si vedrai che t'amerà
chi è meno amato più amore ti dà,
e allora si vedrai che t'amerà
chi meno ama è il più forte si sa.

......................

или во превод за жал само на српски ја најдов


Uzmi jednu zenu, reci joj da je volis
Pisi joj ljubavne pjesme
Salji joj ruze, poezije
Daj joj i esencu tvog srca;
Neka se uvijek osjeca vaznom
Daj joj najbolje, najbolje sto imas
Nastoj biti njezan ljubavnik
Budi uvijek tu
Rijesi joj probleme

I budi siguran da ce te ostaviti
Tko je previse voljen ne voli
I budi siguran da ce te ostaviti
Tko manje voli, jaci je, zna se

Uzmi jednu zenu, odnosi se lose prema njoj
Pusti nek te ceka satima
Ne pojavljuj se i kad ju zoves
Neka djeluje kao da joj cinis uslugu
Neka se osjeca vaznom sto manje
Voli ju i budi okrutan u regolarnim obrocima
Budi njezan ljubavnik
No van kreveta nemaj milosti

Onda ces vidjeti da ce te voljeti
Tko je manje voljen vise ljubavi da
Onda ces vidjeti da cete voljeti
Tko manje voli, jaci je, zna se
 
A

Anck-Su-Namun

Гостин
Напишано од Crazy in Love
И зашто побогу некој повеќе би го ценел оној кој го третира како ѓубре отколку оној кој е фин и добар со него?
И јас не можам да го сфатам ова...глупости!
Ако си добар ќе те газат, ако си лош ќе те ценат...

Јас со добри сум добра, со лоши - лоша. Како ќе се понашаш со мене, така ќе се понашам и јас со тебе. Такво е времето шо ќе праеш :toe:
Лек нема, ако знаеш лесно да процениш кој е добар кој лош, супер, нема многу да страдаш. А ако не можеш лесно, тогаш малку потешко ќе се гураш низ животот.:toe: Тоа е, мора да научиме да живееме со тоа.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.701
Поени од реакции
13.357
Хмммм. интересно е ова што го кажува авторот на темата и за жал донекаде точно... Има и исклучоци. Всушност кога ќе размислам не секој кој е ѓубре е почитуван од многумина и не секој што е добар е потценуван... Но... Тој кој знае да се снајде во ситуација па макар и малку наштетил на друг - мислам дека за ваквите се тие кои се најмногу почитувани. Искрено кај мене е обратна ситуацијата, не ми се симпатични ѓубрињата многу,многу. Повеќе ги почитувам добриците, тие кои на чесен начин си го заработуваат лебот, тие што не се швиндлери, кои си ја фалат робата што ја продаваат колку што и` е цената (уфф отидов малце настрана). А како се однесувам со луѓето? Тие што знам дека уште од самото запознавање сакаат да го извадат максимумот од мене без да платат ни цент, ги презирам. Тие што се фини, добри кон мене - и јас со нив така.
 

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Тој што се понаша ко ѓубре,од поголемиот дел ке биде и третиран како ѓубре.На ѓубрето место му е у депонија,што значи,нема другарство,нема почит,нема пивце после работа,нема идење на веселби со останатите од колективот,строго на игнор.
Така да кој мисли дека ке му биде полесно у животов да се понаша ко ѓубре према околината нека повели,само нека биде спремен на последиците.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom