Ај на чај!

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Црн чај, дефинитивно. А ти ако сакаш направи ги и бувите такви, премногу зрачат беливе :)

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Ај да не ги фалам, али во чаршија најубав чај има во Македонија.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Секое утро - зелен чај, да си го кренам притисокот...:)
Откако ги ифрлив газираните пијалоци, се навлеков на чаеви, дури и во лето си правам леден чај за освежување.
Сите ги сакам - шипка, нане, камилица, брусница, шумско овошје...you name it, I'll drink it.

The countess

Аристократка
Член од
2 јуни 2012
Мислења
145
Поени од реакции
82
Чајот од рози и етеричното масло дале добри резултати против инфекции на уринарните органи, особено при циститис и уретритис, како и при воспаление на жолчката. Чајот и етеричното масло се употребуваат против заболувања на респираторните органи при бронхитис (акутен и хроничен), како и при други инфламаторни заболувања на респираторните органи. При овие заболувања доаѓаат до израз антимикробното, антиинфламаторното и спазмолитичкото дејство.
Една лажичка (5 г) иситнети исушени латици од рози се попаруваат со 200 мл топла вода и се оставаат да отстојат 20 минути во покриен сад. Потоа се процедува и вака приготвениот чај се пие на двапати (по 100 мл).

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
кога порачувам обично во зимскио период в кафич од брусница и од боровница не ми е убав не засладен , а цело време зелен чај како замена за кафе пошто убав бил за диета и помалце кофеин од кафето и ....без шеќер....

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Зелен чај фиксно , сеедно дали е лето или зима :)

Член од
26 февруари 2012
Мислења
271
Поени од реакции
232
Омилен чај ми е Earl Grey. Додај и малку млеко и нема поубаво нешто од ова.
Без млеко е многу горчлив. :D

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.645
Поени од реакции
34.067
Моментално пијам од цедевита, порткал и цимет.
Препорачете најубав, секако секој со вкусот.
Освен домашниве. :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Јаготка со ванила :love:
Бидејќи сум алергична на јагоди, пробувам да им најдам супститут, за среќа од чајов немам реакции никакви :)

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Моментално заради состојбата, исклучиво кантарион, чат пат и камилица.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.232
Го делам татко ми мислењето дека чај се прави од билки па и мене како и него исто не ми се по ќејф овошните чаеви, знам чаш пат и таков да испијам ама во главно пијам од тревастите. Омилен ми е од нане, се што има вкус на ментол или слично во принцип ми се допаѓа биле тоа бомбони, мастики, или мастика пијалокот. Други чаеви кој исто ми се по ќејф се планински, камилица, мајчина душица, зелен и црн овој последниот го претпочитам во ориентални атмосфери. Најубави се природните чаеви оние што ти ги даваат на цели гранчиња а не тие од супермаркетите, кои ги сушат набрзинка под разноразни топлински ламби. Вкусот е некогаш и многу драстично интензивен кај овие првите, го осеќаш чајот во максималниот свој вкус и арома. Така да од мене препорака-Баталете ги пакуваните чаеви, ако знаете некој еснаф човек кој придодно ги одлгледува и суши не се двоумете и сами ќе приметите разлика. Едно подзаборавено хитче на темава

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Моментално пијам од цедевита, порткал и цимет.
Препорачете најубав, секако секој со вкусот.
Освен домашниве. :)
Тие од Франк како се викаа, од цреша, јаболко цимет ми се закон мене.
Иначе шипка моментално буфтам, че ми никни в стомак после 4та чаша во сат време.

Kajgana Shop

На врв Bottom