Апсинт

  • Креатор на темата Nephthys
  • Време на започнување
Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
Кажете ми дали да зимам од Џу Ејџ апсинт? Дали вреди да фрлам 150 денари за едно мало чашче што ќе го лижам 5 саати?
без разлика од кај ке го земеш али 150 денари за едно чашче ШТО НЕМА ДА ГО ЛИЖЕШ 5 саат зашто се пие на екс.. за 1 скунда... не вреди да даваш :smir:

Иначе иам пиено еден зелен... 70 % беше ме изгоре ми еба матер али од 4 чашки не се начукав ... алиии као на дрога брат.. те дига ептен :))
 

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Абе ја ментол сум пиел или шо е работава?
Шо гори бе?! Ракија сте пиеле?! Шознаете вие шо е "гори" -.-
Aпсинтот е пичкин дим за наша ракија као стануе збор за горење!

Апсинтот е за почит! Једини алкохолен пијалак шо те чука, а е вкусен!
 

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
без разлика од кај ке го земеш али 150 денари за едно чашче ШТО НЕМА ДА ГО ЛИЖЕШ 5 саат зашто се пие на екс.. за 1 скунда... не вреди да даваш :smir:

Иначе иам пиено еден зелен... 70 % беше ме изгоре ми еба матер али од 4 чашки не се начукав ... алиии као на дрога брат.. те дига ептен :))
Брат ја не се разбирам нешто во ова ама како што видов друштвово што беа го зимаа со лажичка.
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Абе ја ментол сум пиел или шо е работава?
Шо гори бе?! Ракија сте пиеле?! Шознаете вие шо е "гори" -.-
Aпсинтот е пичкин дим за наша ракија као стануе збор за горење!

Апсинтот е за почит! Једини алкохолен пијалак шо те чука, а е вкусен!

Пробај го 80 % ќе видиш колку гори во споредба со ракијата.

имам пиено у прага имаше од 75% и 80% алкохол и содрже 3% опиум така да кај некој можат да се појават халуцинации. иначе оргинало (зеленио) е по вкус горчлив и пече на грлото ептен... а има и црвен црн и тн. со малце по различен и не толку горчлив вкус
да бе за тебе и кока ќе клат внатре.
 

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Пробај го 80 % ќе видиш колку гори во споредба со ракијата.

.
Сум пиел 70ка, и радо би го пиел него, него ракија...
Неверуем тие 10 посто дека ќе ми сменат нешо...али да не серам на непробано :)
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Сум пиел 70ка, и радо би го пиел него, него ракија...
Неверуем тие 10 посто дека ќе ми сменат нешо...али да не серам на непробано :)

Јас сум пиел и 70 и 80 и двата се појаки од ракијата, значи неможи ракијата да гори повеќе кога е 50 % најчесто. Тоа сакав да кажам.
 

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
80% постои?
- сигурно тоа е некоја лабараториска хемија неможе да е апсинт...
иначе пред некој ден го пиев, со шеќерче во коцки го натопив... две и неможев поише, уште една голтка и ќе ме утепаше..
 

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Јас сум пиел и 70 и 80 и двата се појаки од ракијата, значи неможи ракијата да гори повеќе кога е 50 % најчесто. Тоа сакав да кажам.
Тоа и ми е муабетот!
Тебе ти гори поише!
Мене не ми гори уопште!
Ти кажав, сум пиел и бљувотина од ракија, сум пиел и парче ракиички...Џабе, апсинтот ми е повкусен[чак што више и, стварно вкусен] и, да, помалце ме гори, иако има скоро дупло поише алкохол :)
 

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Абе. New Аge ко бев ми донесоја шекерчиња да топам внатре демек помалце да горчело и горело. Лајна палени... исто ме гореше и со шеќер и без само шо потопол ми беше апсинтот ко го горев шеќерот внатре.
Вие "ладен" го мавате?:icon_lol:
 

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Абе. New Аge ко бев ми донесоја шекерчиња да топам внатре демек помалце да горчело и горело. Лајна палени... исто ме гореше и со шеќер и без само шо потопол ми беше апсинтот ко го горев шеќерот внатре.
Вие "ладен" го мавате?:icon_lol:
хахах и ја мислев така али не било тоа, шеќерчињата после ги лижеш, колку да те дотепаат... ми го донесоа пред некој ден од Полска и имаше цело упатство како правилно се пие али ме мрзеше да читам и си го напраив на свој начин..
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Абе. New Аge ко бев ми донесоја шекерчиња да топам внатре демек помалце да горчело и горело. Лајна палени... исто ме гореше и со шеќер и без само шо потопол ми беше апсинтот ко го горев шеќерот внатре.
Вие "ладен" го мавате?:icon_lol:

Aбе чист таму, кој ќе се малтретира сега шеќер топење незнам шо, имам и така пробано со шеќер ама не менва многу, само ќе го разредиш со вода и со шеќер за да не гори толку.
А ако сакаш можиш така да застаниш мераклиски да ја пиеш секоја чаша. Си има триста марифети :)
 
Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Kaжете дали може да се најде кај нас асален апсинт, не тоа страњето од 700 денари, Mr. Jekyll, по сите стандарди сè e само апсинт не е. Треба да горчи, а не да е вкусен, да можеш неразреден да го пиеш. :) Има ли некој друг вид освен него кај нас?

Да не знае некој дали може од New Age да се земе една флаша и по можност цена?
 
Z

Zona Pelucida

Гостин
Апсинт е алкохолен пијалок, често погрешно наречен ликер, чија главна состојка е пелинот, Artemisia absinthium. Апсинтот е познат по својата популарност во Франција, а особено романтичните асоцијации со Париските уметници и писатели од 19-тиот и 20-тиот век, се до неговата забрана во 1915. Најпознатата марка апсинт во светот била Pernod Fils. Апсинтот е ликер со темно зелена боја кој после припремањето добива опалесцентна жолто-зелена боја. Има сличен вкус на мастика, узо и други ликери чија главна состојка е анасонот. Главни состојки се пелин, анасон, милодух, мелиса, и "Римски пелин" (Roman Wormwood) (Artemisia Pontica). Некои рецепти вклучуваат и корен од ангелика, кориандер, ким, и други планински растенија. Со едноставна мацерација (плакнење) на пелин без дестилација се добива многу горчлив пијалак, чија горчина се должи на абсинтинот, една од најгорчливите супстанци кои постојат. Автентичните рецепти вклучуваат дестилација после примарната и пред секундарната мацерација, која пак служи за обојување.
Еве нешто од Википедиа за Апсинт-от.
 

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
Само еднаш имам пробано 1 чаша, онака беше и после се вратив на виски.

Од Париз си земав ваков
, го платив 40 евра, читав дека бил еден од подобрите, па ќе видиме. Едино лажичка не најдов, се надевам дека има негде у Скопје, или не?

Ќејф ми беше и чаши за апсинт да си земам, али тоа го оставив за апсолвентска.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom