Албанија - место за одмор

Член од
28 март 2013
Мислења
8
Поени од реакции
4
Во Албанија бев лани и никогаш повеќе моја нога таму не стапнува! Бев во Ксамил мало местенце близу Саранда. Прво, за да стигнеш до таму треба да минуваш со кола по handmade сплав (читај по штица врз буриња). Второ, местото беше преполно од урнати дивоградби кои стојат така нерасчистени а ги има повеќе одколку изградени куќи. Трето, природни плажи малце тешко дека ќе најдеш, другите сите се вештачки од дробен камен а чувството да одиш по него е исто како по срчки. Плажички такви вештачки имаш една до друга, лежалка да фатиш нема шанси па ако сакаш отиди на плажа и во 5 сабајле а место за да постелиш крпа нема. Четврто, изборот на јадења е премногу мал, па моравме да одиме со кола секоја вечер до Саранда. Сообраќајот жив хаос не се знае кој каде тера, дупки до колена и што ли уште не.
Единствено нешто што беше добро е морето друго се е пустелија и морам да ги пофалам домаќините.. луѓето од вредни повредни, насмеани и услужливи.
И имаше едно добро место извор Blue Eye го викаат и беше феноменално за излет.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.285
Поени од реакции
15.426
не сум баш сигурен дека цените на апартманите(или студијата) се слични во Албанија и во Грција.

Кога се прави ваква споредба треба да се земи во предви односот на цена/квалитет.

Нормално во Грција е све подобро за 2-3 скалила,ама во Саранда еспресо на плажа се плаќа 27 денари,и тоа доста квалитетно,а гиро 67 денари

Скоро сите луѓе што ги знам во Грција одат на летување со предходно спремена цела храна од доманаредена во пластични кутии од сладолед.

Во Албанија јес да је поизвалкано,понесредено,плажите полоши,ама во гепек носам само алишта

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Во Албанија бев лани и никогаш повеќе моја нога таму не стапнува! Бев во Ксамил мало местенце близу Саранда. Прво, за да стигнеш до таму треба да минуваш со кола по handmade сплав (читај по штица врз буриња). Второ, местото беше преполно од урнати дивоградби кои стојат така нерасчистени а ги има повеќе одколку изградени куќи. Трето, природни плажи малце тешко дека ќе најдеш, другите сите се вештачки од дробен камен а чувството да одиш по него е исто како по срчки. Плажички такви вештачки имаш една до друга, лежалка да фатиш нема шанси па ако сакаш отиди на плажа и во 5 сабајле а место за да постелиш крпа нема. Четврто, изборот на јадења е премногу мал, па моравме да одиме со кола секоја вечер до Саранда. Сообраќајот жив хаос не се знае кој каде тера, дупки до колена и што ли уште не.
Единствено нешто што беше добро е морето друго се е пустелија и морам да ги пофалам домаќините.. луѓето од вредни повредни, насмеани и услужливи.
еј јас бев во ксамил и баш супер беше е сега храна во ксамил немаш избор ама саранда е 10 мин од ксамил
инаку цените ниски смештај исто низок, 2 лезалки + чадор + масичка за 200 денари или 400 леки
башка ми се свиде кафичот на спрат од дрво одма под хотелот
што знам бар за мене беше супер
и да водата беше многу добра
--- надополнето: 30 март 2013 во 01:30 ---
и највеке што ми се допадна е тоа што сите се христијани и баш пријатни и гостопримливи луѓе, па дури и полицајците те поздравуваат а ги имаше на секој 500 метри, е ама патот катастрофа УЖАС преку ѓирокастро тоа споменици на секој чекор ХОРОР

Член од
28 март 2013
Мислења
8
Поени од реакции
4
еј јас бев во ксамил и баш супер беше е сега храна во ксамил немаш избор ама саранда е 10 мин од ксамил
инаку цените ниски смештај исто низок, 2 лезалки + чадор + масичка за 200 денари или 400 леки
башка ми се свиде кафичот на спрат од дрво одма под хотелот
што знам бар за мене беше супер
и да водата беше многу добра
Алал да ти е како си нашол лежалка слободна на плажа. Јас кога бев сите беа однапред резервирани и тоа за 10тина дена. Тоа страшно ме иритираше, што не беше проблемот колку пари е лежалката туку воопшто неможевме да најдеме слободна. Незнам која сезона си бил ти таму ама во Саранда имаше ужасна гужва во градот нема кај да паркираш, башка влага не се дише. Јас не би отишла таму уште еднаш. За смештај плативме 120 евра за двокреветен апартман.

А за луѓето и јас немам никаква замерка ние бевме кај муслимани па и џамијата ни беше да не речам во двор. Почитуваат сите и гледаат на секој можен начин да ти помогнат

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Алал да ти е како си нашол лежалка слободна на плажа. Јас кога бев сите беа однапред резервирани и тоа за 10тина дена. Тоа страшно ме иритираше, што не беше проблемот колку пари е лежалката туку воопшто неможевме да најдеме слободна. Незнам која сезона си бил ти таму ама во Саранда имаше ужасна гужва во градот нема кај да паркираш, башка влага не се дише. Јас не би отишла таму уште еднаш. За смештај плативме 120 евра за двокреветен апартман.
па ние за двособен стан т.е спрат од куќа (во која се беше ново и топ и ништо не фалеше на само 20 метри од плажата) со голема и многу убава тераса плаќавме 18 евра од ден па за 15 дена некаде околу 270 евра и лежалките си ги плативме за 10 дена пошто бевме два дена во мирор плажата многу убаво место 2 дена на островот ( разочарувачки) а 1 ден на другата плажа онаа со камења и глупи кајчиња
период кога бевме од 25 јуни до 10 јули па не бевме баш во гужви иако првите 5 дена беше порелаксирано ама после тоа пола македонија беше во саранда

Член од
28 март 2013
Мислења
8
Поени од реакции
4
па ние за двособен стан т.е спрат од куќа (во која се беше ново и топ и ништо не фалеше на само 20 метри од плажата) со голема и многу убава тераса плаќавме 18 евра од ден па за 15 дена некаде околу 270 евра и лежалките си ги плативме за 10 дена пошто бевме два дена во мирор плажата многу убаво место 2 дена на островот ( разочарувачки) а 1 ден на другата плажа онаа со камења и глупи кајчиња
период кога бевме од 25 јуни до 10 јули па не бевме баш во гужви иако првите 5 дена беше порелаксирано ама после тоа пола македонија беше во саранда
Епа ете и вие сте ги платиле лежалките за 10 дена. Јас бев на 5ти август ама буквално игла да пуштиш нема кај да падне. И навистина се изненадив од посетата на Македонците. Од претходни кажувања знаев дека Албанија ја посетувале повеќе италијанци и косовари, ама кога отидов на плажа само нашите се слушаа :)

M

macgowan

Гостин
Лани бев Албанија, конкретно Ксамил и Саранда на некој ден на продолжен викенд, за прв пат и последен. Јонското море е феноменално секако и цените се како кај нас ама се останато е хм...„недоквакано“. Претходно ми фалеа луѓе Албанско приморје као цена-квалитет однос не знам ова не знам она ама секој си има критериуми и тоа го почитувам ама ако е Саранда најдоброто во Албанија тогаш не се замарам за нагоре ич.
Пишман бев што не фатив надолу Парга.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Патот никој не го фали де, не знам што си очекувал.
Дивоградбите не знам што ти сметале, не е дека беа на плажа.
А тоа за лежалката - ние апсолутно имавме друго искуство. Од десет дена, десет седевме на лежалка, а идевме на плажа во 11 часот. Само два дена го праќав дечкото да фати две лежалки на таа плажата што беше најубава, во 8 часот наутро.
За јадење исто така имам сосема поинакво искуство - се изнајадовме морска храна на плажата и пици. Прв пат во животов октопод пробав во Албанија.

Ние во Ксамил си поминавме супер, со тоа што очекувавме фамилијарен одмор. Таков и добивме. Се знае дека во Албанија не се иде за диска.

Jack Nolan

Сите сме луѓе, но ретко кој е човек!
Член од
31 јули 2011
Мислења
1.587
Поени од реакции
1.506
Ксамил е Бора Бора за Драч на пример. Кој бил знае! :icon_lol:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.285
Поени од реакции
15.426
Па во Ксамил и една од плажите е именувана како Бора Бора:)

Драч за разлика од Касмил има природна песка на плажите како таа во Улцин,но разликата во квалитет е огромна во корист на Ксамил,без оглед што песката е однесена од некаде.

Валона е некаде на средина во квалитет со тоа што тамо има огромен избор на плажи и хотели.Цели 20 км од валона па се до Орикум се најралични плажи-некои со ситна песка,некои со покрупна,некои со тобогани,некои со шанкови-секакви.Подалеку од градот нормално и водата е почиста.

за некој што сака душевен мир и одмор во вистинска смисла на зборот му го препорачувам Дерми-селото каде Енвер Оџа имал вила(знаел човекот што сака).треба само лексилиум да се премини превојот над Орикум,ама гледката е невероватна

Ако има заинтересирани можам да поставам слики од кај сакате од Албанија(одам 6-7 години)

Jack Nolan

Сите сме луѓе, но ретко кој е човек!
Член од
31 јули 2011
Мислења
1.587
Поени од реакции
1.506
Бев еднаш во Драч, плажата е ептен добра! Ама водата е срање ВО БУКВАЛНА СМИСЛА НА ЗБОРОТ почиста е во преспта! А башка то повеќето кој оделе таму ќе ти кажат дека пливале со лајненце (барем еднаш) незнам дали истекува во морето канализација или пак некој се олеснува при капење. АУУУУУУУУУУУУУУУУ ГНАСЕН НАРОД СЕ!

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.285
Поени од реакции
15.426
Во Драч пола се косовари а пола албанци од македонија.Проблем се косоварите кои не ги сакаат ама баш никаде од Драч надолу.Тоа сум го видел сто пати

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751

Драч за разлика од Касмил има природна песка на плажите како таа во Улцин,но разликата во квалитет е огромна во корист на Ксамил,без оглед што песката е однесена од некаде.

Валона е некаде на средина во квалитет со тоа што тамо има огромен избор на плажи и хотели.Цели 20 км од валона па се до Орикум се најралични плажи-некои со ситна песка,некои со покрупна,некои со тобогани,некои со шанкови-секакви.Подалеку од градот нормално и водата е почиста.

за некој што сака душевен мир и одмор во вистинска смисла на зборот му го препорачувам Дерми-селото каде Енвер Оџа имал вила(знаел човекот што сака).треба само лексилиум да се премини превојот над Орикум,ама гледката е невероватна

Ако има заинтересирани можам да поставам слики од кај сакате од Албанија(одам 6-7 години)
Сега баш гледам кое е тоа место, кога одевме натаму се гледаше од ридот долу огромна и доста долга плажа, стварно изгледа јако.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226

moze da stavis nekoja

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Еднаш во Албанија, во Драч - и никогаш повеќе!

Канализацијата се прелеа пред хотелот, патиштата до хотелот беа ужас, плажата никаква, а да не зборам за водата. Првиот дел немаше топла вода во хотелот, кој важеше за нај. немаше струја по неколку пати на ден. Храната во хотелот беше "фиксна", т.е. што ќе ти донесат да јадеш -тоа, не можеш да бираш. Се' делуваше некако диво. Жали Боже што имаат море.

Kajgana Shop

На врв Bottom