Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Проблемот е кај откажувањето.
Татковината е наш заеднички дом чие значење е малку поинакво од дом како куќа или стан. А еве на пример во земјава има место за тие кои демаат дом. Во земјава нема такви како париските клошари.
Колку години имаш брат?
Или па од мало не си излгол падалеку.

Па 1/3 од државата ни се клошари, луѓе леп немаат да јадат.
По твојве постови, како ја направ ти мкд, уште малце од енкглеска азилатни ќе почнат да ни идат, пошто арен живот имало тука.

Пола држава патишта асвалтирани нема.
Стотици села се без струја и вода за пиење во 21ви век. Алоооо, не земја од трет свет --- од 11 свет сме ние.
Бетар и од африка.

П.С или па за партијата збираш поени, демек колкав патриот сум....

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Колку години имаш брат?
Или па од мало не си излгол падалеку.

Па 1/3 од државата ни се клошари, луѓе леп немаат да јадат.
По твојве постови, како ја направ ти мкд, уште малце од енкглеска азилатни ќе почнат да ни идат, пошто арен живот имало тука.

Пола држава патишта асвалтирани нема.
Стотици села се без струја и вода за пиење во 21ви век. Алоооо, не земја од трет свет --- од 11 свет сме ние.
Бетар и од африка.

П.С или па за партијата збираш поени, демек колкав патриот сум....
Ти изгледа не си ми го прочитал или не разбрал постот. Јас никаде не ја направив Македонија како што ти кажа во твојот пост. Претпоставувам и немаш слушнато за париските клошари па и затоа таква и споредба направи.

Кога сме кај шетањетоа јас сум многу сум шетан чоек. Три пати сум бил во Битола еднаш за малку дури Варош ќе појдев.
А човек не мора да е в партија за да си ја сака татковината. Бидејќи си член три дена тука сигурен сум дека појма немаш како изгледа еден партиски војник како оние кои ја напуштија Кајгана после укинувањето на политиката. Ама некој како тебе кога нема што да каже мора да удри со етикета, оти само така мисли дека ќе испадне во право.

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Ама некој како тебе кога нема што да каже мора да удри со етикета, оти само така мисли дека ќе испадне во право.
Доволно кажав во претходните постови.

Смачено ми е квазипатриотизам.
Сите патриот до патриот.
До вчера не знаеа вергина што е , и кој би Ацо, сега се маваат в гради големи македонци биле.
Сите зборат патриотишта големи, а штом им се прижи прилика, се живо и диво ќе испокрадат.
Колку има наши што кога ќе појдат го грчка, викаат се од фиром. 200 000 се направија бугари само за кола да возат.
Не се однесува последното на тебе, општо ситуацијата последните неколку години кај нас.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Доволно кажав во претходните постови.

Смачено ми е квазипатриотизам.
Сите патриот до патриот.
До вчера не знаеа вергина што е , и кој би Ацо, сега се маваат в гради големи македонци биле.
Сите зборат патриотишта големи, а штом им се прижи прилика, се живо и диво ќе испокрадат.
Колку има наши што кога ќе појдат го грчка, викаат се од фиром. 200 000 се направија бугари само за кола да возат.
Не се однесува последното на тебе, општо ситуацијата последните неколку години кај нас.
Твоето не знаење не им го препишувај на други. До вчера знаеја и денес знаат. А и без тоа секој има право да се нарекува Македонец ако така се чувствува. Секој има право да си ја сака земјата и нејзината култура.

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Твоето не знаење не им го препишувај на други. До вчера знаеја и денес знаат. А и без тоа секој има право да се нарекува Македонец ако така се чувствува. Секој има право да си ја сака земјата и нејзината култура.
Да не расправаме за историја.... со секоја гарднитура различна историја се учи.
Нигде не спомнав дека не треба да се сака земјата и културата, а ако заминеш и живееш во странство, и никогаш повеќе не се вратиш назад, не значи дека не ја сакаш државата.
А ако ја сакаш, па не мораш и да останеш тука да живееш. Едното, со другото према мене не се поврзани.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Да не расправаме за историја.... со секоја гарднитура различна историја се учи.
Нигде не спомнав дека не треба да се сака земјата и културата, а ако заминеш и живееш во странство, и никогаш повеќе не се вратиш назад, не значи дека не ја сакаш државата.
А ако ја сакаш, па не мораш и да останеш тука да живееш. Едното, со другото према мене не се поврзани.
Тука се согласуваме.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Затоа заминав во странство. Неможев веќе да поднесам да ме праат од гомно подоле, а од згора на се да барам пари од мама и тато.4 ипол години барав работа,знаев повеќе од искомлексираните шефови и ми викаат ти не си квалификуван, плус тоа ми бараа не само мене и на сестра ми и на моите пријатели партиски книшки, ако немаш нема тука што да се коментира и го викаат следниот за интервју. За болдираното си сосема во право,ако не барем малце подлижнеш гз или не им направиш услуга на некој, па ти си никој и ништо.
Ма не е точно ти си предавник зашто не си останал и да работиш тука без пари бла бла бла...

Знаеш само кој им завидува на оние што се во странство? Тие што никогаш неможат да отидат... Седете тука гнијте, само ако некогаш ви дојде прилика да одите во странство каде би имале сигурно работно место немој да сте го прифатиле пошто ја сакате татковината и би работеле без пари дури...
Какви само глупости нема да се изначиташ од квази патриотчиња кои при првата можност да киднат од тука одма би...

Јас барем си признавам, ако имам шанса да најдам работно место надвор, заеби ти Македонија, барем знам нема да ме ценат по тоа дали цело семејство ми е вмровско или сдсмовско и со кој се знам...

Член од
21 мај 2011
Мислења
165
Поени од реакции
77
Проблемот е кај откажувањето.
Татковината е наш заеднички дом чие значење е малку поинакво од дом како куќа или стан. А еве на пример во земјава има место за тие кои демаат дом. Во земјава нема такви како париските клошари.
Се трудев,се борев, со глава ѕид туркав,дојдов до степен да останам на улица и татковината не ми даде сместување,системот ме отфрли мене децата.Ако не попуштев,ако не се откажев,требаше да живеам во некој си дом.Сега џавкам од пред компјутер ама не можам повеќе ништо да сторам освем да гледам како ТАТКОВИНАТА ми се губи во рацете на неправдата.Нема смисла патриотизмот ако егзистенцијата ти е во прашање,посебно ако од тебе зависта други.Ама тоа можат да го разберат тие што биле отфрлени од татковината.Ако поимот татковина го сваќаме географски,сите ја сакаме својата родина,но ако го сваќаме како место каде треба да живееме рамноправно,тешко е.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Се трудев,се борев, со глава ѕид туркав,дојдов до степен да останам на улица и татковината не ми даде сместување,системот ме отфрли мене децата.Ако не попуштев,ако не се откажев,требаше да живеам во некој си дом.Сега џавкам од пред компјутер ама не можам повеќе ништо да сторам освем да гледам како ТАТКОВИНАТА ми се губи во рацете на неправдата.Нема смисла патриотизмот ако егзистенцијата ти е во прашање,посебно ако од тебе зависта други.Ама тоа можат да го разберат тие што биле отфрлени од татковината.Ако поимот татковина го сваќаме географски,сите ја сакаме својата родина,но ако го сваќаме како место каде треба да живееме рамноправно,тешко е.
Како што ти реков од порано не правиш разлика помеѓу татковината и системот на владеење во неа.
И под заминување надвор од земјава не се подразбира немање патриотизам.

Член од
21 мај 2011
Мислења
165
Поени од реакции
77
Значи тогаш прашањето од анкетата нема смисла.Јас велам дека радо би заминала бидејќи тука ми е неубаво односно не би останала само за да создавам за татковината.Од мојот данок да создавам, а некој друг да живее.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Значи тогаш прашањето од анкетата нема смисла.Јас велам дека радо би заминала бидејќи тука ми е неубаво односно не би останала само за да создавам за татковината.Од мојот данок да создавам, а некој друг да живее.
Точно. Фалат неколку други опции. Ретко кој би го напуштил домот, татковината ако му е убаво.

?

..........

Гостин
Парите или татковината? се разбира парите!!! конечен одговор, инаку што беше „татковина„? слабо слушав на часовите по запознавање на природата и општеството, тогаш знам нешто се спомнуваше зборот татковина, па песнички стихотворби и сл, перење мозок во прв левел...

Парите не би ги дал ни за 246378264382463 татковини...

Kajgana Shop

На врв Bottom