Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Ма дај не заебавај :)
Оди волонтер чисти ги улиците и така има многу ѓубре насобрано. Откажи се од работата и од лебот и чисти,така ќе и помогнеш на Македонија.Ајде без лаење на празно пробај врати и со добро,па раскажи како е.
Ако сум убеден дека тоа чистење на улиците ќе ја промени на подобро нашата татковина, веднаш ќе го направам тоа.

A

Antigona

Гостин
Ако сум убеден дека тоа чистење на улиците ќе ја промени на подобро нашата татковина, веднаш ќе го направам тоа.
Па мислам дека време е да се даде акцент на екологијата во Македонија......ѓубре на сите страни.......или којзнае можеби ќе се сети владата па ќе воведе некој нов закон со кој ќе се плаќа казни ако не ти е чиста средината вокоја живееш , маалото , блискиот парк и слично.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Ако ми испадне шанса, странство заминувам и тоа не се мислам ни две минути. Порано сакав да останам овде и да работам, ама сега си мислам за кого и за што?

Да плаќам даноци за двеста илјадна партиска, неспособна администрација, дел од која седи дома и зема плата? :eek: Да плаќам здраствено осигурување, а здраството катастрофа. Наводно имаме независно судство, а судските одлуки се донесуваат во партиските штабови. 20 год. тапкаме во место, затворени како во Аушвиц и никој не вели ни збор за тоа. Па ни сме држава во која ти треба партиска книшка и за работа во која ќе метеш улици, ете до тоа тереџе дојдовме.

Кај го има ова?

Како може да сакаш да останеш во таква држава, ако не си дел од мафијашко-владеачко-удбашките структури?

Македонец си кога треба да платиш даноци, сметки, такси, патарини, а кога ќе побараш услови за подобар живот во својата држава, тогаш си предавник, немакедонец, грчки платеник, нереален, ненормален...

Па луѓе јас и овде работам и се осеќам како странец, барем таму ќе земам пристојна плата и нема да се замарам со тоа како да преживеам од 15-ти до 15-ти во скапана банана држава.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Прашајте ги рента-кар браќава што работат у Швицарска. И како лесно се станува милионер со копање на канали :icon_lol:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Како може да не си убеден дека тоа ќе ја подобри нашата земја? Зарем ова треба да го објаснувам какви ефекти има?
Ајде Сити откажи ја работата и земи ја метлата за доброто на државата,мети од сутра до мрак!
А не приказни за мали деца.

Член од
21 мај 2011
Мислења
165
Поени од реакции
77
иако е на бугарски- сигурно ја разбра поентата -ЗАЕДНО МОЖЕМЕ СЕ’(y)

Сигурно дека заедно можеме се, ама јас досега не сум начекала вистинска шанса да можам конкретно нешто да сторам. Пробав сама да се борам против системот, но никој не ме поддржа и изгубив.
--- надополнето: Aug 7, 2011 4:45 PM ---
Јас од татковината немам материјално добиено, речиси ништо.

Но, во овој момент спремен сум ако треба за џабе да работам нешто со кое ќе придонесам за неа или па нешто со кое ќе променам нешто во неа.

Татковината ми дал дом, сигурност и иднина. Чувствувам обврска дека треба да и вратам“!
Татковината ти дала дом или твоите родители?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Сигурно дека заедно можеме се, ама јас досега не сум начекала вистинска шанса да можам конкретно нешто да сторам. Пробав сама да се борам против системот, но никој не ме поддржа и изгубив.
--- надополнето: Aug 7, 2011 4:45 PM ---
Пример како се бореше? Што направи?
И толку ли брзо се откажуваш?

Татковината ти дала дом или твоите родители?
Татковината е мој дом затоа и се вика татковина исто таа е оставина од нашите предци.

Член од
21 мај 2011
Мислења
165
Поени од реакции
77
Пример како се бореше? Што направи?
И толку ли брзо се откажуваш?

Татковината е мој дом затоа и се вика татковина исто таа е оставина од нашите предци.
За тоа како се борев не можам овде да објаснувам (болно ми е), а се откажав под силен пртисок и закани.
Еве на пример јас немам свој дом па ајде ТАТКОБИНАТА нека ми даде...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
За тоа како се борев не можам овде да објаснувам (болно ми е), а се откажав под силен пртисок и закани.
Почекај ќе ти даде :)

Член од
31 август 2008
Мислења
1.853
Поени од реакции
815
Ако ми испадне шанса, странство заминувам и тоа не се мислам ни две минути. Порано сакав да останам овде и да работам, ама сега си мислам за кого и за што?

Да плаќам даноци за двеста илјадна партиска, неспособна администрација, дел од која седи дома и зема плата? :eek: Да плаќам здраствено осигурување, а здраството катастрофа. Наводно имаме независно судство, а судските одлуки се донесуваат во партиските штабови. 20 год. тапкаме во место, затворени како во Аушвиц и никој не вели ни збор за тоа. Па ни сме држава во која ти треба партиска книшка и за работа во која ќе метеш улици, ете до тоа тереџе дојдовме.

Кај го има ова?

Како може да сакаш да останеш во таква држава, ако не си дел од мафијашко-владеачко-удбашките структури?

Македонец си кога треба да платиш даноци, сметки, такси, патарини, а кога ќе побараш услови за подобар живот во својата држава, тогаш си предавник, немакедонец, грчки платеник, нереален, ненормален...

Па луѓе јас и овде работам и се осеќам како странец, барем таму ќе земам пристојна плата и нема да се замарам со тоа како да преживеам од 15-ти до 15-ти во скапана банана држава.
До последен збор се согласувам со ова.

Во Македонија и да си способен не можеш да изградиш кариера ќе треба да ти дозволат мафијашките босови кои ги држат сите бизниси во свои раце.

Ако направиш добар бизнис ти доаѓаат и ти бараат рекет (читај донација за партиска кампања), ако сакаш да се занимаваш со наука не можеш да добиеш средства за твојата работа. Освен можеби ако си им од корист на некои структури па да ти дадат некој денар за да напишеш некаков пропаганден материјал што ќе им користи. Ама еби таква наука без научен интегритет.

Ако си доктор со секаква наобразба и долгогодишно искуство ќе дојде некој министер кој не бил роден кога ти си ја почнал кариерата и ќе реши дека ти си административец.

Едноставно во Македонија ако сакаш да си успешен изборот ти е сведен на едно - ситно профитерство. Лижи гз на еден, потплати друг, направи му услуга на трет за да ти врати кога ќе ти треба, части ги по кафеани фаците од кои ти зависи напредокот и измеѓу сето тоа најди време да се гребеш до тоа што кај нас се смета за успех, а за успех се смета да имаш стан, солидна кола, да можеш да си дозволиш пристојна облека и да одиш на одмор секоја година.

Во Македонија се осеќам премногу ограничен, а критериумите за тоа што се смета за успех ми изгледаат премногу ниски за да сум мотивиран да работам на нив цел живот.

Попрво ќе бидам странец во странство отколку странец кај мене дома.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Како може да не си убеден дека тоа ќе ја подобри нашата земја? Зарем ова треба да го објаснувам какви ефекти има?
Ајде Сити откажи ја работата и земи ја метлата за доброто на државата,мети од сутра до мрак!
А не приказни за мали деца.
А, што мислиш дека нема да го направам тоа?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Проблемот е кај откажувањето.
Татковината е наш заеднички дом чие значење е малку поинакво од дом како куќа или стан. А еве на пример во земјава има место за тие кои демаат дом. Во земјава нема такви како париските клошари.

Selekt3

Волшебник
Член од
3 август 2011
Мислења
254
Поени од реакции
45
Татковината би ја одбрал Ај Лав Македонија на Цандета

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
До последен збор се согласувам со ова.

Во Македонија и да си способен не можеш да изградиш кариера ќе треба да ти дозволат мафијашките босови кои ги држат сите бизниси во свои раце.

Ако направиш добар бизнис ти доаѓаат и ти бараат рекет (читај донација за партиска кампања), ако сакаш да се занимаваш со наука не можеш да добиеш средства за твојата работа. Освен можеби ако си им од корист на некои структури па да ти дадат некој денар за да напишеш некаков пропаганден материјал што ќе им користи. Ама еби таква наука без научен интегритет.

Ако си доктор со секаква наобразба и долгогодишно искуство ќе дојде некој министер кој не бил роден кога ти си ја почнал кариерата и ќе реши дека ти си административец.

Едноставно во Македонија ако сакаш да си успешен изборот ти е сведен на едно - ситно профитерство. Лижи гз на еден, потплати друг, направи му услуга на трет за да ти врати кога ќе ти треба, части ги по кафеани фаците од кои ти зависи напредокот и измеѓу сето тоа најди време да се гребеш до тоа што кај нас се смета за успех, а за успех се смета да имаш стан, солидна кола, да можеш да си дозволиш пристојна облека и да одиш на одмор секоја година.

Во Македонија се осеќам премногу ограничен, а критериумите за тоа што се смета за успех ми изгледаат премногу ниски за да сум мотивиран да работам на нив цел живот.

Попрво ќе бидам странец во странство отколку странец кај мене дома.
Затоа заминав во странство. Неможев веќе да поднесам да ме праат од гомно подоле, а од згора на се да барам пари од мама и тато.4 ипол години барав работа,знаев повеќе од искомлексираните шефови и ми викаат ти не си квалификуван, плус тоа ми бараа не само мене и на сестра ми и на моите пријатели партиски книшки, ако немаш нема тука што да се коментира и го викаат следниот за интервју. За болдираното си сосема во право,ако не барем малце подлижнеш гз или не им направиш услуга на некој, па ти си никој и ништо.

Kajgana Shop

На врв Bottom