Ако во човекот има душа, тогаш каде се наоѓа таа?

Член од
7 септември 2016
Мислења
4.358
Поени од реакции
5.167
Па баш кај дете со аутизам повеќе доаѓа до израз душата. Ваш тие деца чуствуваат душевен немир, се вознемируваат како секој нормален човек. Тоа што му фали е дел од мозокот кој ги рационализа тие емоции и работи, значи кај дете со аутизам мозокот не функционира како што треба а душата и од авион се гледа декако постои.
@StefusRefus дали си имал потреба на некој да му ја отвориш својата душа, дали некогаш ти е тешко околу срцето поради некоја туѓа мака, нечија несреќа, дали некогаш си почувствувал како да ти е срцето скршено, како да ти крвари и плаче, дали некогаш од возбуда срцето почнало да ти скока во гради а некогаш кога си бил уплашен да ти се симне во петици...дали некогаш во некоја твоја болка, твоја доживеана несреќа си се држил со една рака на градите а со друга за вратот, за грло и си мислел дека ке се угушиш, дека немаш воздух, дека сака душата да ти излезе надвор од тело од преголомата болка што си ја почуврстувал, од преголемата тага:(.....
...коментарот беше за горенаведените примери набројани што би требало да преставува душата, а сето тоа наведено дете со аутизам го нема, а тоа што велиш дека душата се „гледа од авион“ е тоа што околината го гледа поточно сака да го види во него, но не и тоа дете, впрочем и тоа е самата болест аутизам, да ги нема сите тие работи, затоа и логички прашање дали тоа дете има душа со што автоматски не се сложувам дека пишаните примери се извор на душата!
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
1.993
Поени од реакции
1.685
...коментарот беше за горенаведените примери набројани што би требало да преставува душата, а сето тоа наведено дете со аутизам го нема, а тоа што велиш дека душата се „гледа од авион“ е тоа што околината го гледа поточно сака да го види во него, но не и тоа дете, впрочем и тоа е самата болест аутизам, да ги нема сите тие работи, затоа и логички прашање дали тоа дете има душа со што автоматски не се сложувам дека пишаните примери се извор на душата!
Дете болно од аутизам зарем нема емоции, зарем нема промени во расположение, во однесување..зарем тоа дете е роботче по твое мислење?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.358
Поени од реакции
5.167
се што е производ од два родители , машко и женско има душа.
... еве на пример како денес се шири хомосексуалноста како „нормална појава“ демек избор и гордост, така и природата ќе создаде повеќе и повеќе хермафродити токму за човекот зборувам, да надворешно има полов орган пенис, а внатрешно да има овариум и матка т.е. интерсексуален човек кој ќе си има и машки женски органи и самиот себе ќе се оплодува?нема тука веќе мајка и татко дали тој ембрион во утробата ќе има душа? и дали Светиот Дух ќе дозволи на ваков начин да се продолжи човечкиот род и ќе го вметне духот во таа душа ако воопшто ќе има душа оти не е производ од две битија машко и женско? ете како би изгледала интерсексуална Афродита!

 
Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
735
Поени од реакции
260
Секако дека она кое непостои, не поседува разум и волја.

Зборувам за она кое постои, во случајов, тоа е Духот Свет, Кој дава живот, односно кој го оживува материјалното човеково дело, давајќи му животна сила, односно душа.
Имаме различни сваќања за Духот и што преставува тоа.

Еден пример, со прашање.
1. Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога, и Бог беше Словото.
2. Тоа во почетокот беше во Бога.
3. Сè стана преку Него и без Него ништо не стана, што стана.

Хипотетички, ако непостои читател дали словото=бог=дух има разум и волја?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.358
Поени од реакции
5.167
Дете болно од аутизам зарем нема емоции, зарем нема промени во расположение, во однесување..зарем тоа дете е роботче по твое мислење?
... токму тоа сакам да кажам, не е во прашање мое и твое мислење, ние сакаме најдобро за тоа дете и нормално дека ќе кажеме дека е како сите деца, ама тука не е во прашање ти, јас,тој, ние, тука природата направила кај тоа дете со аутизмот такви промени, што е друга тема!
поентата со примерот ми е да ти ја побијам тезата со мешаш емоции и размислувања и однесувања кои доаѓаат од мозокот, а не од „душа“ !
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
1.993
Поени од реакции
1.685
... токму тоа сакам да кажам, не е во прашање мое и твое мислење, ние сакаме најдобро за тоа дете и нормално дека ќе кажеме дека е како сите деца, ама тука не е во прашање ти, јас,тој, ние, тука природата направила кај тоа дете со аутизмот такви промени, што е друга тема!
поентата со примерот ми е да ти ја побијам тезата со мешаш емоции и размислувања и однесувања кои доаѓаат од мозокот, а не од „душа“ !
Ако мозокот е празен, ја нема душата, тогаш нема ни да има емоции.
По мене, секое однесување на една личност зависи од тоа каква душа носи во себе. толку:)
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
735
Поени од реакции
260
... еве на пример како денес се шири хомосексуалноста како „нормална појава“ демек избор и гордост, така и природата ќе создаде повеќе и повеќе хермафродити токму за човекот зборувам, да надворешно има полов орган пенис, а внатрешно да има овариум и матка т.е. интерсексуален човек кој ќе си има и машки женски органи и самиот себе ќе се оплодува?нема тука веќе мајка и татко дали тој ембрион во утробата ќе има душа? и дали Светиот Дух ќе дозволи на ваков начин да се продолжи човечкиот род и ќе го вметне духот во таа душа ако воопшто ќе има душа оти не е производ од две битија машко и женско?
:) Интересно прашање.
Грчка митологија(y)
Такво нешто само во митологиите постои.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.358
Поени од реакции
5.167
:) Интересно прашање.
Грчка митологија(y)
Такво нешто само во митологиите постои.
....така мислиш ти, ама реалноста е поинаква! Клик !
..само во Англија годишно се раѓаат по 2 000 деца хермафродити. што мислиш природата „ќе спие ли“ само мислам дека на погрешни луѓе им го кодира тоа уште при раѓање, треба на тие што си сакаат истополов секс, живот, на нив им треба ваква еволуција штом си сака со сам себе полов сексуален живот, воала, а не тука ЕУ ќе ми кажува приказни за „слобода“ и „гордост“ избор и напредие на хуманоста, ама е тоа веќе друга тема!
!
 
Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: alf

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
735
Поени од реакции
260
Твоето прашање беше сосема друго.
цитирам....интерсексуален човек кој ќе си има и машки женски органи и самиот себе ќе се оплодува? нема тука веќе мајка и татко дали тој ембрион во утробата ќе има душа? затворен цитат.

Не беше прашањето дали постојат.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.335
Поени од реакции
3.315
Имаме различни сваќања за Духот и што преставува тоа.

Еден пример, со прашање.
1. Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога, и Бог беше Словото.
2. Тоа во почетокот беше во Бога.
3. Сè стана преку Него и без Него ништо не стана, што стана.

Хипотетички, ако непостои читател дали словото=бог=дух има разум и волја?
Не е мудро да се зборува хипотетички...Во таква ситуација, сите можности се отворени.

Трите точки, во кои се споменува „Словото„, тоа (словото) се однесува на Синот Божји, т.е. Словото Е Синот Божји, Кој Е неодвоив од својот Отец, но не Е беспочетен, туку Синот има свој почеток во Отецот.

Ако не постои читател (а постои, оти не можеш да го апстрахираш...) дури и тогаш би постоел разум и слободна волја, оти и разумот и слободноволоноста се Божјо особини, кои сам Бог им ги вградува на луѓето, уште при нивното зачнување, преку всадувањето на душата во штотуку зачнатиот човек. Душата (како што веќе напишав...) е „носител„ на разумноста и волноста.

Значи, и без постоењето од човекот, разумот и волјата би останале само Божји атрибути.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.358
Поени од реакции
5.167
Твоето прашање беше сосема друго.цитирам....интерсексуален човек кој ќе си има и машки женски органи и самиот себе ќе се оплодува? нема тука веќе мајка и татко дали тој ембрион во утробата ќе има душа? затворен цитат.Не беше прашањето дали постојат.
се што е производ од два родители , машко и женско има душа]
... еве што велиш ТИ, производ од ДВА РОДИТЕЛА , машко и женско ИМА ДУША! и јас те прашувам дали хермафродит(интерсекс) е една индивидуа пола машко пола женско дали ако се самооплодува, тој ембрион (производ од самиот себе) ќе има душа?
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
735
Поени од реакции
260
... еве што велиш ТИ, производ од ДВА РОДИТЕЛА , машко и женско ИМА ДУША! и јас те прашувам дали хермафродит(интерсекс) е една индивидуа пола машко пола женско дали ако се самооплодува, тој ембрион (производ од самиот себе) ќе има душа?
Дадов одговор, само во митологија..[DOUBLEPOST=1560724421][/DOUBLEPOST]
Не е мудро да се зборува хипотетички...Во таква ситуација, сите можности се отворени.

Трите точки, во кои се споменува „Словото„, тоа (словото) се однесува на Синот Божји, т.е. Словото Е Синот Божји, Кој Е неодвоив од својот Отец, но не Е беспочетен, туку Синот има свој почеток во Отецот.

Ако не постои читател (а постои, оти не можеш да го апстрахираш...) дури и тогаш би постоел разум и слободна волја, оти и разумот и слободноволоноста се Божјо особини, кои сам Бог им ги вградува на луѓето, уште при нивното зачнување, преку всадувањето на душата во штотуку зачнатиот човек. Душата (како што веќе напишав...) е „носител„ на разумноста и волноста.

Значи, и без постоењето од човекот, разумот и волјата би останале само Божји атрибути.
Зборуваш со верување дека е тоа така, но не и осознаено.

Нели синот е патот, или полесно е да се чита отколку да се чекори?
Словото има сила доколку се чекори да се оформи во секој човек синот, тоа е пораката во посланијата.

Волја и разум се истакнуваат само преку постоење на човек, во било кој друг случај тие се празнина, нула , ништо, духот лебди над бездната...итн.
 
Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.335
Поени од реакции
3.315
Зборуваш со верување дека е тоа така, но не и осознаено.

Нели синот е патот, или полесно е да се чита отколку да се чекори?
Словото има сила доколку се чекори да се оформи во секој човек синот, тоа е пораката во посланијата.

Волја и разум се истакнуваат само преку постоење на човек, во било кој друг случај тие се празнина, нула , ништо, духот лебди над бездната...итн.
Осознаено е, проверено, е проверливо е.

Синот Е и Патот и Вистината и Животот, оти преку Него се оди кон спасението, преку Него ја дознаваме вистината, преку Него настана се‘ што стана.

Волјата и разумот претпостоеја уште пред постоиењето од човекот, како Божји атрибути, така да врзувањето на волјата и разумот само за човекот, води кон славниот и погрешен заклучок дека нештата се создаваат самите себе, „онака„, од попрости кон посложени па во даден момент од тоа восложување, кај едно од тие посложени битија, во случајов, човекот, се појавиле свеста, разумот, волјата, емоциите и томе слично...
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
1.993
Поени од реакции
1.685
@MIKI1 Никој не ми одговори на прашањето што вели библијата за душата, дали е смртна или бесмртна?
 
На врв Bottom