Адвертајзингот во Македонија

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Понекогаш и лошата реклама е добра.Еве земете за пример рама:ако не беше толку лоша немаше ни да ја спомнете во некои од вашите постови. Или онаа за цигари 19+1=21 (или нешо така беше не ми замеравајте).Не ве натера тоа да се размислите и да очекувате што ќе залепат после на истиот билборд?
Ова се само неколку докази дека адвертајзингот е цела психологија во која многу побитно е да го запамтите брендот т.е. производот отколку дали ќе ја обожавате или мразите (едина утка е ако останете рамнодушни).Впрочем затоа и некои од најаките брендови идат на "похрабри" реклами.

Член од
21 август 2007
Мислења
295
Поени од реакции
8
Што мислите за начинот на рекламирање на новиот мобилен оператор?
Јас очекував нешто поиновативно иако оваа кампања која беше само обични копирање од другите вроди со плод на почетокот. Најголема работа сепак заврши ПР одделот најверојатно

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Што мислите за начинот на рекламирање на новиот мобилен оператор?
Јас очекував нешто поиновативно иако оваа кампања која беше само обични копирање од другите вроди со плод на почетокот. Најголема работа сепак заврши ПР одделот најверојатно
Рекламите кои им одат на телевизија ми се допаѓаат, битно е што не се такви да те нервираат. Опуштени се, а што е најбитно луѓето кои се појавуваат во рекламите се наши луѓе, од Македонија, а не како во некои рекламни кампањи кои само се синхронизираат на македонски јазик и делуваат стерилно.

Ги има изработено македонска агенција, од креативата до продукција, тоа е уште еден плус.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Ideata im e zakon shto na site televizii ja imaat odkupeno i najavnata shpica za reklami! Bravo

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Ideata im e zakon shto na site televizii ja imaat odkupeno i najavnata shpica za reklami! Bravo
Кога сме веќе кај тоа т-мобиле ја има откупено најавната за епп на сител онаа со цветон розева е цела,нема никакво знакче ама асоцира на т-мобиле браво и за ова а и ако ви текнува на роденденот т-мобиле го имаше закупено и местото за лого на а1 сител и канал 5.
многу ефективна реклама:zver:

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Во Македонија се нема поима за добри реклами.Ако се добри рекламите се стасува со тој степен,лугето да посакуваат да ги гледаат и да седат на телевизија само за тоа.Барем кај мене е таков со германските реклами.Прекрасни се.А кај нас...па дури ми е одбивно да ги гледам,и покрај тоа што обожавам реклами...

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Ne deka imame najdobri reklami na svet, ama siguren sum deka ne zaostanuvame mnogu, mozebi vo modernizacija da! Ama reklamite kaj nas si se mnogu ponapred od opshtestvoto voopshto! Barem na toa se obrnuva golemo vnimanie, e sega normalno nema da bidat interesni za vas 'stancite' zashto se prilagodeni za ovdeshnite luge, tuka nema vrednost reklama koja ke bide vo evropski ili svetski stil, tuka vrednost ima neshto shto ke dopre do dushata na ovdeshniot narod, normalno ti kako stranec ne kupuvash vo makedonija pa nekoj da pravi reklama da ti se dopadne, niti reklamite gi pravat za da im se dopadnat na bilo koi drugi luge, Tie si se za tukashnite luge a nie sme takvi, zaostanati i reklamite ni se interesni, i ubavo nie da se smeeme na k-15 gulosti i 'svinji debeli' i domakinki so metli vo race! hehe...

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Во Македонија нема компании кои можат да вложат во добра маркетинг кампања, се бројат на прсти. Инаку има луѓе кои можат да осмислат и спремат добра реклама.

The_Freelancer

Хиперактивен интелект
Член од
7 октомври 2008
Мислења
438
Поени од реакции
16
Ne znam za najdobri reklami...ok aj prvi so ke mi padnat na um se na K-15 ama NAJTAPA reklami do sea mi onaa na T-Mobile koa preko telefon go vikase maceto da se simne od pokriv, taa so detergentot za perenje kaj so se cita testament, i onaa so edni ovosni sokovi kaj so ima malo devojce kako mesecari po pokrivot da pie sok. ZAEBI!!!!!!TRAGICNO E!!!

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Кога зборуваме за адвертајзингот во македонија....ма колку и да се мислам неможам да најдам соодветен пример на добра реклама...
Можеби фактот што нашите компании не создаваат некоја голема атмосфера на конкуренција , е самиот по себе оправдување зошто “гранката„ адвертајзинг има мало (да не речам -минорно) значење...
Добро подготвена реклама која ќе донесе соодветни позитивни ефекти и резултати ..бара многу повеќе от тоа што засега имавме можност да го видеме и чуеме во медиумскиот етер - самото истражување и маркетинг палн за да се направи некоја реклама што ќе успее бара многу сериозен пристап,професионална маркетинг компанија и секако многу средства...нешто пто едноставно не е изводливо за македонските фирми (барем засега)

ЕДИНСТВЕНО интересен факт ми е тоа што во поново време најголеми клиенти на македонските “рекламни“ (адвертајзинг) агенции се никој друг туку - политичките партии..
Посебно ми се допаѓа (од професионален аспект..поврзан со маркетинг и рекламирање) начинот на кој на пример владата посветува внимание на својот имиџ..
Тоа што во многу земији одамна е практика ,кај нас последниве неколку години навлегува на голема врата..а тоа е рекламирањето на политичките партии..
Браво..само таму му давам плус на македонскиот адвертајзинг..

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Најквалитетни реклами во МКД се овие за телефоните. Другото е се аматеризам. Немам видено подебилни реклами или синхронизации (Бонукс?)

Dark Angel Nora

Angel In Disguised
Член од
30 септември 2008
Мислења
223
Поени од реакции
10
која е вашата омилена реклама?

Сега ја гледав рекламава на А1 на Милчо Манчевски и најискрено ми е една од омилените, ако не и најомилена. Ја опфаќа нашата историја, нашата традиција, нашата Македонија. Едноставно - генијално.

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Сега ја гледав рекламава на А1 на Милчо Манчевски и најискрено ми е една од омилените, ако не и најомилена. Ја опфаќа нашата историја, нашата традиција, нашата Македонија. Едноставно - генијално.

оваа е стара реклама.
откај 2001 мислам.

Kajgana Shop

На врв Bottom