И морам да апелирам до фирмите од странство што се рекламираат тука да прекинат да синхронизираат дегенски песни кои маваат во мозок и те хипнотизираат да го фрлиш телевизорот на првиот што ќе ти помине под балкон.
Уфф, при самото пишување се нанервирам. Фриком, Имлек, ако го читате ова, дајте затнете малку (малку повеќе)!
Обично, производот со најдегенска амбалажа и најдегенска реклама постигнува највисоки продажни резултати, според влијаењето на адвертајзингот.
Џабе кога ти ќе направиш ремек-дело за Кан, ако во рекламата нема брендирање и позиционирање на производот. Да, ќе освоиш награда и Оскар за "уметност во рекламирање", ама производот нема да се продаде.
Затоа и има добра реклама за око, и добра реклама за маркетинг.
Пази, ако маркетинг тимот на Космофон мене ми ја презентираше рекламата која ја постираше Новинарка (за 3G), јас би ги отпуштил сите нив.
Освен што ќе ви украде насмевка на лицето, секој друг аспект од рекламата е тотално промашен.
Како прво, реклама за технологија која не специфицира предности на продуктот, ниту пак цена. Што значи дека не е направено никакво маркетинг истражување, не е воопшто "центрирана" кон луѓето кои би активирале 3G.
Како второ, наместо да промовира, таа истакнува една очигледна негативност на 3G-то. Јас како млад дечко, баш ќе се замислам по оваа реклама дали би ставил 3G заради тоа што се случуваше на рекламата. Исто како кога искочија мобилните, Мобимак да имаше реклама:
Во која човек седи на плажа и ужива во своето мохито. Релаксиран е, смирен и опуштен. Оддеднаш, нешто почнува да вибрира во неговите купачи, и следниот кадар вади телефон. Се јавува, го бараат од работа и почнува да се расправа за што ти ја знам.
И завршува со зборовите - Мобилен телефон, за да можат да ве пронајдат насекаде.
Затоа, уметничките реклами освен некои фалења по луѓево, немаат голем придонес. А додека пак дегенските, факт е дека се шират низ цело Скопје, и нема кој не знае за нив.
Е сега, има и уметнички со брендинг, ама во Македонија тешко дека ќе се најде талент да ги реализира - затоа... : )