Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Види, не сум тапа колку што ме направивте, знам некои основни работи (и не, не верувам дека девојката забременила од залутан сперматозоид во базенот).
Јас не гледам на бебињата како несакан ефект од сексот. Тие би требало да претставуваат радост за родителите. Но во реалноста не е секогаш така.
Свесна сум и дека абортусот носи лоши последици по физичкото и психичкото здравје на жената. И сум ЗА користење контрацептивни средства по секоја цена, доколку партнерите не сакаат да имаат бебе. И не ми е мило кога ќе слушнам дека некое девојче (дали поради случајност или глупост, не е важно) забременило и абортирало... некогаш луѓето навистина треба да се соочат со својата неодговорност и да ги прифатат последиците(несакано, непланирано бебе)... но некогаш има и такви ситуации кадешто не е потребно да се измачуваат ни родителите, ни нероденото детенце.
Муабетот со судењето(во првиот пост кој го напишав на темава) ми беше тоа што не можеме да ги разбереме луѓето кои се нашле во состојба во која размислуваат дали да абортираат или не, бидејќи на нивно место не знаеме како би постапиле ние.
и јас стојам на тоа дека треба да се разгледаат прво околностите па потоа да се види што ке се прави ... сигурно многу нема да се согласат со мене :)
па чекајте бре зарем има смисла некое девојче (да баш така девојче) кое наполнило 18 години направило белја и сега да си го расипува животот поради таа грешка....што ако го роди? треба да и го бапне на нејзините родители да го гледаат .... не е тоа тоа луге
подобро нека го абортира... значи јас сум за абортус во такви критични ситуации и нема да жалам ако абортусот помине како што треба т.е да биде девојката во ред ... а ако и се деси нешто нема да си го опростам секако али да не размислуваме песимистички
лесно е дете да се направи ...тешко е да се одгледа

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Дечко, кога една девојка се одлучува да има сексуални односи треба да знае дека постојат контрацептивни средства, треба да знае дека можеби ќе има последици. Значи кога се одлучува да има сексуален однос, таа се чувствува доволно зрело и затоа го прави и тоа.
Е сега, нашето општество е толку извртено, што девојчиња од 15 години сметаат дека ако ги ставиле штиклите и карминот на мама, тие се спремни за се` и се доволно зрели.

Друга работа. 190 страни наназад ја читам реченицата: „..направило беља и сега да си го расипува животот поради таа грешка..“
Посебична реченица амин! Еееј за да не си го расипи животот, ќе го убие бе, шо има врска, за некоја година ќе напрај друго, еее, лесно е за дете праење.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.699
Поени од реакции
34.231
Дечко, кога една девојка се одлучува да има сексуални односи треба да знае дека постојат контрацептивни средства, треба да знае дека можеби ќе има последици. Значи кога се одлучува да има сексуален однос, таа се чувствува доволно зрело и затоа го прави и тоа.
Е сега, нашето општество е толку извртено, што девојчиња од 15 години сметаат дека ако ги ставиле штиклите и карминот на мама, тие се спремни за се` и се доволно зрели.

Друга работа. 190 страни наназад ја читам реченицата: „..направило беља и сега да си го расипува животот поради таа грешка..“
Посебична реченица амин! Еееј за да не си го расипи животот, ќе го убие бе, шо има врска, за некоја година ќе напрај друго, еее, лесно е за дете праење.
Aма па и ти изгенерализира, зеде по дефулт дека 15 годишна незрела само може да направи грешка и во контекст на грешките, бебе. A како ќе кажеш, на наш јазик, на друг начин девојка која е 3та на факултет, која треба да одржува просек, која ја чека работа по завршување, која после вработување сака потпишување капитулација со дечкото, класичном стилу, во бело и сите тие клише сонови, па тек дете, освен расипување на животот?

Ќе го мажи истотака недокваканиот непланирано, ќе се всели кај старите му, факултетот јабана, чистачка или продавачка со надеж за унапредување. Да, феноменална иднина ќе имаат парот, а одтаму и непланираниот фетус. Моралот кога не ни се случува нам и сето тоа ако го ставиме на страна, има убава дебела линија помеѓу живот и смрт. Во случајов е раѓање. Така да, никој не убива никој. Освен ако се водиме по црковните закони од 1600та година, тогаш ги убиваме само сонот и надежта на двајца среќно надежни вљубени срца. Аww ~~

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Aма па и ти изгенерализира, зеде по дефулт дека 15 годишна незрела само може да направи грешка и во контекст на грешките, бебе. A како ќе кажеш, на наш јазик, на друг начин девојка која е 3та на факултет, која треба да одржува просек, која ја чека работа по завршување, која после вработување сака потпишување капитулација со дечкото, класичном стилу, во бело и сите тие клише сонови, па тек дете, освен расипување на животот?

Ќе го мажи истотака недокваканиот непланирано, ќе се всели кај старите му, факултетот јабана, чистачка или продавачка со надеж за унапредување. Да, феноменална иднина ќе имаат парот, а одтаму и непланираниот фетус. Моралот кога не ни се случува нам и сето тоа ако го ставиме на страна, има убава дебела линија помеѓу живот и смрт. Во случајов е раѓање. Така да, никој не убива никој. Освен ако се водиме по црковните закони од 1600та година, тогаш ги убиваме само сонот и надежта на двајца среќно надежни вљубени срца. Аww ~~
Ама па и ти сега колку се напрај паметен, шо да ти расправам..

Оти треба просек да држи, и оти не и` се сака да раѓа, нека не раѓа, а? Кажи колку лесно :) Многу завршиле факултет и бебе гледале, шо значи не се умира ако малку појќе се потрудиш, кога веќе си нашол/ла во таква ситуација.
Ова не е предмет па сакам или не сакам да го полагам, се работи за човечко суштество кое во тебе расти. Ама кој да сфати.

F

Frankie Yale

Гостин

Оти треба просек да држи, и оти не и` се сака да раѓа, нека не раѓа, а? Кажи колку лесно :) Многу завршиле факултет и бебе гледале, шо значи не се умира ако малку појќе се потрудиш, кога веќе си нашол/ла во таква ситуација.
Ова не е предмет па сакам или не сакам да го полагам, се работи за човечко суштество кое во тебе расти. Ама кој да сфати.
Cuvaj go be ti ako si tolku protiv abortus, idninata na takvite deca najcesto ne e svetla a bogami ni na nivnite roditeli. Abortusot e ponekogas najdobrata opcija i ne e ubistvo.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Cuvaj go be ti ako si tolku protiv abortus, idninata na takvite deca najcesto ne e svetla a bogami ni na nivnite roditeli. Abortusot e ponekogas najdobrata opcija i ne e ubistvo.
Најубава опција за родителите, никогаш за бебето. Абортус во 99.99% се дешава заради тоа што идната мајка и татко се себични, односно нивниот живот им е побитен. Не сум против абортус, ама тоа е тоа.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.699
Поени од реакции
34.231

Tи почна со фиктивните ствари, јас само продолжив. :)

Eве бе Тамарче, ако сакаш едноставно и просто, читај.

F

Frankie Yale

Гостин
Најубава опција за родителите, никогаш за бебето. Абортус во 99.99% се дешава заради тоа што идната мајка и татко се себични, односно нивниот живот им е побитен. Не сум против абортус, ама тоа е тоа.
Nikogas za bebeto zosto umira, e sega dali e navistina covecko bitie e diskutabilno i za toa se krsat kopjata, megjutoa jas sum sekogas pro-choice i smetam deka parot treba sam da odluci dali saka da go ima toa dete, a ne zaednicata i nekoi treti lica. Ponemoralno e necii zivoti da se unistat poradi toa sto na nekoi gospod im rekol deka ne treba taka (koj ako postoi i e tolku protiv abortusi od kade spontani abortusi?) iako sepak ova e osetliva tema i nekoi najverojatno ke smetaat deka i abortusot e unistuvanje na covecki zivot, no za mene toa ne e covek tuku oplodena jajce kletka koja stotuku treba da pocne da se razviva vo covek.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Tи почна со фиктивните ствари, јас само продолжив. :)

Eве бе Тамарче, ако сакаш едноставно и просто, читај.
Wot-че, другарченце, па во темата токму за нашите статови се дискутира. Дали ти се согласуваш со мојот или пак не се согласуваш. Ако не, дај да го затвориме форумот, нека не се дискутира. (Оф топик е, ама морав)

Ти Frankie шо си, некој јасновидец, нешто од типот Баба Ванѓа? Не, кажи да знам, да дојдам да ми кажиш каква иднина ме очекува.

Wot-че, ене ти генерализација, во постот на Frankie.

F

Frankie Yale

Гостин
Wot-че, другарченце, па во темата токму за нашите статови се дискутира. Дали ти се согласуваш со мојот или пак не се согласуваш. Ако не, дај да го затвориме форумот, нека не се дискутира. (Оф топик е, ама морав)

Ти Frankie шо си, некој јасновидец, нешто од типот Баба Ванѓа? Не, кажи да знам, да дојдам да ми кажиш каква иднина ме очекува.

Wot-че, ене ти генерализација, во постот на Frankie.
Ako si protiv abortus vo slucaj na nesakana bremenost rodi si go deteto, nikoj ne ti brani. Ama nemoj na tie sto ne sakaat ti da im branis samo zosto mislis deka e pogresno. Da, jas generalizirav ama toa ne ja menuva realnosta deka od nesakani bremenosti zivoti se unistuvaat, normalno ne sekogas ima nekoi happy-ending-fairytale-style scenarija no sepak se slucuva, na kraj kraeva kakva idnina treba da ima 17godisna devojka koja treba dete da cuva, takvite se najcesto bez nikakva poddrska (sekoja cest za isklucocite). So toa sakam da ti potenciram deka abortusot e ponekogas opravdan i najdobra opcija a lesno da se sudi od strana, no probaj da se stavis vo nivna pozicija. Zatoa bidi kako sto kazav pro-choice. Tebe ako ti smeta rodi si go, a ne e resenieto da se rodi toa dete samo zosto ti smetas deka abortusot e pogresen pa da se unistat necii zivoti, resenieto e zgolemuvanje pred se na standardot na ziveenje, seksualna edukacija itn a ne zabrani abortusi pa snadzi se pa zivi...

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Ako si protiv abortus vo slucaj na nesakana bremenost rodi si go deteto, nikoj ne ti brani. Ama nemoj na tie sto ne sakaat ti da im branis samo zosto mislis deka e pogresno. Da, jas generalizirav ama toa ne ja menuva realnosta deka od nesakani bremenosti zivoti se unistuvaat, normalno ne sekogas ima nekoi happy-ending-fairytale-style scenarija no sepak se slucuva, na kraj kraeva kakva idnina treba da ima 17godisna devojka koja treba dete da cuva, takvite se najcesto bez nikakva poddrska (sekoja cest za isklucocite). So toa sakam da ti potenciram deka abortusot e ponekogas opravdan i najdobra opcija a lesno da se sudi od strana, no probaj da se stavis vo nivna pozicija. Zatoa bidi kako sto kazav pro-choice. Tebe ako ti smeta rodi si go, a ne e resenieto da se rodi toa dete samo zosto ti smetas deka abortusot e pogresen pa da se unistat necii zivoti, resenieto e zgolemuvanje pred se na standardot na ziveenje, seksualna edukacija itn a ne zabrani abortusi pa snadzi se pa zivi...
Ок, ќе си го чувам јас, ок, ај по твое нека биде. Само одговори ми на едно прашање.

Дали не се уништува живот на тоа што расти во мајката? Само тоа кажи ми.

F

Frankie Yale

Гостин
Ок, ќе си го чувам јас, ок, ај по твое нека биде. Само одговори ми на едно прашање.

Дали не се уништува живот на тоа што расти во мајката? Само тоа кажи ми.
Ako smetas deka oplodena jajce kletka e covek togas da, se unistuva zivot. Jas ne smetam deka toa e covek, tuku oplodena jajce kletka koja stotuku treba da pocne da se oformuva vo covek kako sto napisav pogore.

V

Vollstandig

Гостин
Секое нешто, што може само да живее и независно од друг организам, е ЖИВ организам. И доколку му се прекине ЖИВОТОТ тогаш е убиство.
Доколку на јајце клетката, која е врзана за матката, се отстрани, таа нема да остани жива. И тогаш умира КЛЕТКАТА која е ДЕЛ од Жената која е бремена. Абортусот е отстранување дел од телото, со тенденции да се развие во уште еден дел. Додека е прв, или втор месец е најсигурно.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Секое нешто, што може само да живее и независно од друг организам, е ЖИВ организам. И доколку му се прекине ЖИВОТОТ тогаш е убиство.
Доколку на јајце клетката, која е врзана за матката, се отстрани, таа нема да остани жива. И тогаш умира КЛЕТКАТА која е ДЕЛ од Жената која е бремена. Абортусот е отстранување дел од телото, со тенденции да се развие во уште еден дел. Додека е прв, или втор месец е најсигурно.
Каков е тој дел од телото? Слепо црево, бубрег, јајца (упс жената нема јајца сори) или пак е желудник кој има „можности„ да еден ден излезе човек од него ебати беља. Знам дека сум досадна, ама морам пак да ви постирам што прави тој дел до 2ри месец па и понатака...

Ден 1: Со самото зачнување е формирана нова и уникатна личност. Веќе е одреден полот на детето, бојата на очите, косата, формата на лицето и уште илјадници други особини кои ги поседува.
Ден 6-14: Ембрионот се прикачува за ѕидот на матката на мајката.
Ден 17: Мајката веројатно се уште не се ни сомнева дека е бремена (ова е време кога нејзината менструација доцни само 2-3 дена), но кај нејзиното бебе веќе почнуваат да се формираат крвните садови и тоа веќе ги произведува неговите први крвни клетки.
Ден 18: Менструацијата на мајката касни само неколку дена, но срцето на бебето веќе почнува да чука. Иако на почетотокот пулсирањето не е рамномерно, многу брзо ќе се стабилизира.

Ден 20: Целосно е поставена основата на: мозокот, 'рбетниот мозок и нервниот систем на бебето. Започнува развојот на неговите уши.
Ден 22: Започнува развојот на очите.
Ден 26-27: Започнуваат да се формираат белите дробови на бебето, тие ќе му го овозможат животот надвор од утробата на мајката.
Ден 28-32: Се појавуваат почетоците на малите рачиња, а по 2 дена и почетоците на ноџињата. Почнуваат да се развиваат носот и јазикот и веќе започнува да се појавува лицето. Започнува да расте тироидната жлезда. Крвта тече низ вените на бебето и е одвоена од крвта на мајката. Сето ова само по 14-18 дена каснење на менструацијата кај мајката.....

остатокот е на предходната страна :)

џабе везам... :(

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Сексот надвор од брак треба строго да се казнува со смрт.
За абортус да не правиме муабет.

Kajgana Shop

На врв Bottom