Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Доколку мајката е млада... и во прашање живото на мајката, за време на пораѓањето.. тогаш.. нека се абортира...
а и онака... ако и обајцата родители... не го сакаат детето... нека абортираат.. подобро да го абортираат, отколку да живее во лоши услови...

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Ама па и ти сега колку се напрај паметен, шо да ти расправам..

Оти треба просек да држи, и оти не и` се сака да раѓа, нека не раѓа, а? Кажи колку лесно :) Многу завршиле факултет и бебе гледале, шо значи не се умира ако малку појќе се потрудиш, кога веќе си нашол/ла во таква ситуација.
Ова не е предмет па сакам или не сакам да го полагам, се работи за човечко суштество кое во тебе расти. Ама кој да сфати.

Кажи ми Тамарче, злато, гледам имаш веќе 22 годинки, се загледуваш веќе, онака озбилно во машки? Помислуваш на секс? Што мислиш, што е тоа што те тера да фрлаш погледи, да флертуваш, да си бараш дечко...? Мислиш ли ти, злато, дека е заради вежбанка? Колку да си поиграш малце? Не е, бе златна тоа, тоа што гори во тебе, се вика повик на дивината, инстинктот во тебе дивее, те тера да се плеснеш со некого за да евентуално да си направиш потомство. Е сеа, ти тоа си го знаеш сигурно, па си мислиш, како што си мислиме сите денес, како да се плеснеш, а да и фатиш кривина на судбината...и, да, 21-от век ни нуди варијации на тема. Кондомчиња и други другарчиња ни доаѓаат на помош, срамежливо ѕиркајќи меѓу куп бомбончиња и детски лажалки пред касата на речиси секој супер маркет.
И така, доаѓаме до главното-што се за тебе КОНДОМИТЕ? Вака, како приврзаник кон животот и противник на абортусот? Јас, на пример, би претпоставила, дека на кондомите гледаш како на спречувачи на зачетокот а со тоа, нели, и на животот. Па Тамарче, си имала ли ти обид за спречување на зачетокот, на животот? Ако одговорот е да (а се знае што подразбира), еве ти још једно питањце-зошто ма, си така лицемерна? Со кое право ма ти овде дркаш против абортус, а си дозволуваш да планираш кога ќе раѓаш?

Жалосно е што не си сама во овој став. Имаш тука многу другарки.
Еден совет од тета Лејди, глеј си таму работа, и расни у меѓувреме, и мисли добро зашто може у животот да ти дојде да одлучуваш на темава, да видиш колку е лесна одлуката и колку абортусот е пријатно животно искуство.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Нема што јас да оправдувам или не, секој треба да си прави како што му одговара и да се земат во предвид околностите..

Scorpia

The one and only
Член од
4 април 2011
Мислења
86
Поени од реакции
16
Jas iskreno nemam poima shto bi napravila da se najdam vo vakva situacija...
Ali vo sekoj slucaj sum protiv toa da abortusot e nelegalen. Treba sekoj da moze da si odluci dali saka ili ne saka da rodi bez razlika koi se pricinite shto doslo do taa bremenost. Znaev porano edno devojce shto ziveese vo dom za siracinja poso majka i bila narkomanka shto se k*rvala za pari i ja rodila neli, pa posle i ja zemale od socijalno i poso ne se nasle luge shto ke ja posvojat ona cel zivot go minala vo dom. Toa mi deluva strasno tragicno...:toe:

Plus da dodadam, sega mi tekna. So sigurnost bi abortirala dokolku mi kazat deka deteto e so vrodena maana, od tipot na cerebralna paraliza. Toa mi e daleku pohumano otkolku da go rodam i cel zivot da se maci.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Кажи ми Тамарче, злато, гледам имаш веќе 22 годинки, се загледуваш веќе, онака озбилно во машки? Помислуваш на секс? Што мислиш, што е тоа што те тера да фрлаш погледи, да флертуваш, да си бараш дечко...? Мислиш ли ти, злато, дека е заради вежбанка? Колку да си поиграш малце? Не е, бе златна тоа, тоа што гори во тебе, се вика повик на дивината, инстинктот во тебе дивее, те тера да се плеснеш со некого за да евентуално да си направиш потомство. Е сеа, ти тоа си го знаеш сигурно, па си мислиш, како што си мислиме сите денес, како да се плеснеш, а да и фатиш кривина на судбината...и, да, 21-от век ни нуди варијации на тема. Кондомчиња и други другарчиња ни доаѓаат на помош, срамежливо ѕиркајќи меѓу куп бомбончиња и детски лажалки пред касата на речиси секој супер маркет.
И така, доаѓаме до главното-што се за тебе КОНДОМИТЕ? Вака, како приврзаник кон животот и противник на абортусот? Јас, на пример, би претпоставила, дека на кондомите гледаш како на спречувачи на зачетокот а со тоа, нели, и на животот. Па Тамарче, си имала ли ти обид за спречување на зачетокот, на животот? Ако одговорот е да (а се знае што подразбира), еве ти још једно питањце-зошто ма, си така лицемерна? Со кое право ма ти овде дркаш против абортус, а си дозволуваш да планираш кога ќе раѓаш?

Жалосно е што не си сама во овој став. Имаш тука многу другарки.
Еден совет од тета Лејди, глеј си таму работа, и расни у меѓувреме, и мисли добро зашто може у животот да ти дојде да одлучуваш на темава, да видиш колку е лесна одлуката и колку абортусот е пријатно животно искуство.
Прво драга ТЕТА Лејди, не знам кое годиште си, ама ете ќе бидам добра и ќе ти кажам дека кондомите не се само заради спречување на бременост, туку и спречуваат секакви полово преносливи болести.
Второ, ако си повозрасна личност, постот ти е за никаде, извини вака, ќе бидам дрска, ама си многу безобразна. Можеше да одбериш поубави зборови, и на поубав начин да ми го објасниш твојот став, ќе те сфатев, не сум глупа ;)
И трето, како можиш вакви работи да пишуваш? Па поголема глупост јас не сум прочитала. Не сакам да трошам време да ти објаснувам, погуглај малку и види како се случува забременувањето.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
А што правиме при процесот на вештачко оплодување кадешто оплодените, а неискористени јајце клетки на крајот се уништуваат? Дали и тоа се смета за убиство??

Бидејќи нели, оплодена клетка е живот и во случајов уште од ......

Ден 1: Со самото зачнување е формирана нова и уникатна личност. Веќе е одреден полот на детето, бојата на очите, косата, формата на лицето и уште илјадници други особини кои ги поседува.
Многу би сакала ова моралистиве со златни аури околу ушите да се произјаснат по случајот. А ако кажат дека не оправдуваат процес на вештачко оплодување, бидејќи тоа не е возвишена Божја работа, одма ќе им ги upgrade-ираме аурите во дијамантски. :):):)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
А што правиме при процесот на вештачко оплодување кадешто оплодените, а неискористени јајце клетки на крајот се уништуваат? Дали и тоа се смета за убиство??

Ова со оплодените, стварно се фрлаат? тогаш докторите се криви.

Прво драга ТЕТА Лејди, не знам кое годиште си, ама ете ќе бидам добра и ќе ти кажам дека кондомите не се само заради спречување на бременост, туку и спречуваат секакви полово преносливи болести.
Среќа не сум млад па не ми требаат. скапа работа денеска да си направиш кејфот, скапи се.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Прашањето е дали сакате да имате избор или тоа да ви го одземе некој „попаметен“ од вас? Не е прашањето дали сте за или против абортус, нормално никој не е за абортус или па го смета абортусот за добра работа.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Луртз, без љутиш , ама најискрено одговорот ти е премногу лежерен и површен. И не ми јасно зошто, оооо зошто некој мора да биде крив?? Зошто мора да се бара виновник??

Синдикат, многу убаво кажано, точно тоа е и целата поента, да се има право на избор, па кој како милува ..... ама џабе лафиме. Целата дебата на темава е ограниченост и себичност, наспроти отворени очи и поширок став кон туѓите избори.

И многу ми се недоквакани и детски муабетите кога верглаат ко заглавена плоча убиство, па убиство, дрн, дрн.... За после да кажат, абе може да се оправда само во случај на силување или аномалии.Тогаш не го сметаат за убиство.

Што е исто како да го кажеш следново. Ако отепаш нормален човек тогаш е убиство, ама ако отепаш ментално редардитан, тогаш е милостиња. Смешки на квадрат! :)

Suvopi4est

The One & Only
Член од
4 февруари 2011
Мислења
148
Поени од реакции
18
на колку месеци може да се направи абортус и како би било тоа и дали фетусот после ке биде со хирушки зафат извадено или ???

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Доколку мајката е млада... и во прашање живото на мајката, за време на пораѓањето.. тогаш.. нека се абортира...
а и онака... ако и обајцата родители... не го сакаат детето... нека абортираат.. подобро да го абортираат, отколку да живее во лоши услови...
Си ветив дека нема да пишам на форумот, ама не можам бе, не можам да се воздржам на ваков празен муабет.
„Доколку мајката е млада“ ќе почнам со ова... како бе чоек доколку мајката е млада???
Сега па критериуми имаме, утре некој ќе напиши, доколку е мајката згодна, за да не се здебели за време на бременост, да абортира.
Сега муце ќе ми ти кажам јас шо се случва „доколку мајката е млада“.. Доколку мајката е млада, нека се информира за секс и за последиците.. нека напрај муабет со искусен чоек, па има кондоми.
Аман веќе, оти некој мали деца се заиграле, дупка нашле, се заборајле да го изват да аборитраме, удри мајка... абортуси на сите страни..

„ако и обајцата родители... не го сакаат детето... нека абортираат“ ај те молам запрашај се, тебе да те нејќеле и да те абортирале шо би било сега???
Немаше да читаме вакви дебилни муабети.. ама јебига, не можиш да знајш шо дебил ќе родиш...

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Си ветив дека нема да пишам на форумот, ама не можам бе, не можам да се воздржам на ваков празен муабет.
„Доколку мајката е млада“ ќе почнам со ова... како бе чоек доколку мајката е млада???
Сега па критериуми имаме, утре некој ќе напиши, доколку е мајката згодна, за да не се здебели за време на бременост, да абортира.
Сега муце ќе ми ти кажам јас шо се случва „доколку мајката е млада“.. Доколку мајката е млада, нека се информира за секс и за последиците.. нека напрај муабет со искусен чоек, па има кондоми.
Аман веќе, оти некој мали деца се заиграле, дупка нашле, се заборајле да го изват да аборитраме, удри мајка... абортуси на сите страни..

„ако и обајцата родители... не го сакаат детето... нека абортираат“ ај те молам запрашај се, тебе да те нејќеле и да те абортирале шо би било сега???
Немаше да читаме вакви дебилни муабети.. ама јебига, не можиш да знајш шо дебил ќе родиш...
Не биди тролка... Може да биде силувана мајката (девојчето)...
Ако обајцата не го сакаат... Може да се скине презервативот.. и да затрудни, а без да знае.. затоа не тролувај туку така -.-

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Не биди тролка... Може да биде силувана мајката (девојчето)...
Ако обајцата не го сакаат... Може да се скине презервативот.. и да затрудни, а без да знае.. затоа не тролувај туку така -.-
Имам пишано на ова тема ни сама не знам колку... поназад имам пишано решение за секоја ситуација шо ја наброја.. ако не ти е мака читај, ако ти е мака.. абортус му е мајката :)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118

Многу би сакала ова моралистиве со златни аури околу ушите да се произјаснат по случајот. А ако кажат дека не оправдуваат процес на вештачко оплодување, бидејќи тоа не е возвишена Божја работа, одма ќе им ги upgrade-ираме аурите во дијамантски. :):):)
Баш ме интересира какви аури имаш ти позади ушите бисеро...незнам под кој автоматизам се ставате во ќошот на лоши а нас кои не сме за абортус не правите иронично светци и одма го поврзувате тоа со нешто црковно, или еховистичко таканаречено затунтано. Ве читам меѓу редови без гајле :)
Процесот на вештачко оплодување не ми е познат (не ми бил потребен) па така да и не е в ред да коментирам, ама во најскоро време ќе ти пишам, јбг дијамант е во прашање...

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Море бре! Уште таков закон да се донеси... и таман ќе бидиме!
Иначе јас оправдувам абортус. Имам една другарка, сега е 3та година на факултет, и лани забремени, па абортираше. А замисли да не абортираше, што би правела во животот? Цел живот би го поминала со мажот и детето (децата)...
Сексот надвор од брак треба строго да се казнува со смрт.
За абортус да не правиме муабет.

Kajgana Shop

На врв Bottom