Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.144
Поени од реакции
8.107
Зошто да се укине задолжително средно образование?
И кадар и не кадар е приморан да присуствува. На пример неписмен ѓупак мора да се запише средно и да заврши, со што автоматски се смалува и критериумот и трпат оние квалитетните бидејќи со нив недоволно квалитетно се работи.
Има и други примери, на пример спортисти кои се зафатени со тренинзи мора да одат средно и да го завршат наместо да се посветат на тоа што го работат.
Значи јас сум да се запази она која сака да учи да учи, а не некој да мора. Не сите луѓе се предодредени за учење.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Приватен факултет да прогласува автономна зона ? :vrtioci:
Бојкот на наставата истовремено не значи и оваа автономна зона што ја прават на филозофски/филолошки.
А, бидејќи државниот испит нема да ги одмине ниту тие од приватните факултети, не гледам причина зошто и тие не се огласат со некое мислење во врска со сето ова.
Се прави реформа во високото образование,а не во високото државно образование.

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Па можеле и на тоалетна да ги напишат... Шо е ова, ко деца од основно, не знаат да искуцаат еден текст ?

Да се затворат дисперизираните? Што само за оние што се во Ск и тие што можат да плаќаат кирија заслужуват да студираат?

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Барањава вриштат, јас мислев имаат испишано тефтер од 200 страни, со јасни и образложени цели. Ако се ова вистинските барања на студентите, не само што се патетични, дури се упатени и на погрешна адреса...
1, 9, 10, 11 - треба да се обратат кај своите матични факултети. Не сме ние ретардирани, ама такви не прават професорите, а ако тие се како што треба, нема да имаме потреба да ги оценуваме. Ништо не ги спречува професорите своите книги да ги објават и бесплатно, во електронска форма, па кој сака нека ги купи, другите да си ги читаат на компјутер или да си ги испечатат. Мислам дека и трошоците за ИКСА се определени од факултетите.
Се сложувам дека треба да има бесплатен превоз или истиот да има симболична цена, околу средувањето на студентските домови треба да се направи сериозна анализа (би рекол нешто како магистерски труд), истото важи и за дисперзираните студии (лично сметам дека треба бар два-три града во источна Македонија да бидат "средени" како студентски градови).
А за матурата vs. приемен испит... Зар толку е потешко да се полага МАЈЧИН јазик и математика/англиски од приемен испит кај корумпираниве професори. Нема некоја голема разлика, а глупо е во овој развиен свет да не бидеш барем просек 3-4 по мајчин јазик и математика.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Па можеле и на тоалетна да ги напишат... Шо е ова, ко деца од основно, не знаат да искуцаат еден текст ?

Да се затворат дисперизираните? Што само за оние што се во Ск и тие што можат да плаќаат кирија заслужуват да студираат?
Да, сигурно не знаат да работат во Ворд и сигурно овој лист е официјалниот што ќе се достави сегде ;)

Само Скопје има универзитет?

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.544
Поени од реакции
29.116
И тие се студенти :)
Имам другари што се на приватен некој 4та некој 3та. Во сите тие години јас не памтам некогаш да рекле на факултет сум, имам аудиториски или лабараториски. Никогаш не се пожалиле дека немаат бесплатен автобус, нити пак дека само УМС се во студентските, а не и они. Никогаш не сум ги слушнал да бараат укинување на ИКСА и бесплатни учебници.
Јас не гледам на кој начин они се засегнати од реформиве на владата. И јас сакам сите да се приклучат и буквално 1 месец да нема никој студент на предавање туку сите да прогласат автономна зона. Приватните факултети за жал никако не се засегнати од законот.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Секој со свое мислење ;) Јас не гледам како државата би им помогнала околу професорите кои не ги вработува таа, туку самите факултети, бар така беше на мојот факултет. Не гледам начин како би им обезбедила бесплатни учебници или како би го променила дебилизмот кај поголемиот дел професори. Ова со бесплатново скијање да не им помогне во постигнувањето подобри резултати... Се согласувам околу тоа со превозот, подобрите услови во студентските домови, против сум и за државниот испит. Ама никаде тука нема причина за овој начин на протестирање.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Имам другари што се на приватен некој 4та некој 3та. Во сите тие години јас не памтам некогаш да рекле на факултет сум, имам аудиториски или лабараториски. Никогаш не се пожалиле дека немаат бесплатен автобус, нити пак дека само УМС се во студентските, а не и они. Никогаш не сум ги слушнал да бараат укинување на ИКСА и бесплатни учебници.
Јас не гледам на кој начин они се засегнати од реформиве на владата. И јас сакам сите да се приклучат и буквално 1 месец да нема никој студент на предавање туку сите да прогласат автономна зона. Приватните факултети за жал никако не се засегнати од законот.
Генерализираш брат :)
Јас имам завршено приватен факултет (можеби едно 3-4 пати имам кажано на темава), знам какви едноклеточни амеби запишуваат и завршуваат ама постов ти е класична генерализација.

Познавам многу повеќе студенти на државен на кои што не им чуе за песплатни книги, бесплатен превоз, завршуваат во рок зошто се мамини и татини. Колку што знам, приватните немаат ИКСА а не може да бараат укинување на нешто што го немаш?

И да, затоа што приватните универзитети се подзаборавени, според мене и со право не обрнуваат внимание на оваа проблематика.

Не ви е убаво кога власта како студенти ве потценува и ве гледа од горе а истото им го правите на вашите колеги, кои поради оваа или онаа причина се имаат запишано на приватен факултет.

И како тоа не се засегнати со законот? Нема да полагаат државен испит? :)[DOUBLEPOST=1423930583][/DOUBLEPOST]
И кадар и не кадар е приморан да присуствува. На пример неписмен ѓупак мора да се запише средно и да заврши, со што автоматски се смалува и критериумот и трпат оние квалитетните бидејќи со нив недоволно квалитетно се работи.
Има и други примери, на пример спортисти кои се зафатени со тренинзи мора да одат средно и да го завршат наместо да се посветат на тоа што го работат.
Значи јас сум да се запази она која сака да учи да учи, а не некој да мора. Не сите луѓе се предодредени за учење.
Нека биде тогаш до 4то, само колку да се описменат :)
Уствари може да се направат специјални училишта за описменување (да пишува и да чита). Кој што побрзо научи, толку, нема потреба понатака, за да не им смета на оние кои што сакаат да учат.

Знае копук од 14 години дали сака или не сака да учи....

За спортистите, има вонредно средно. Колку што знам, тоа не е укинато како опција. Можеби грешам, поправи ме.

Пошто нема никаква поента. Има дечки што се неписмени и воопшто не се ни појавуваат на училиште, ама заради задолжителното средно мора им се оправдуваат изостаноци и да ги туркаат за да завршат. После тоа, и тие и некој што ете учел колку-толку ама не се запишал на факултет ќе бидат со ист степен - ССС.

Не знам дали било задолжително средното ти кога си учел и дали си се сретнал со вакви фаци, ама од моја генерација едно 25% сигурно не би се запишале и не би завршиле да не беше задолжително.
Брат, ти опиша третина од среднистите во мкд :) Не може тоа да биде валидна причина...
За законот, мислам дека ме фати кога бев 4та средно, така да „не“ би бил одговорот.

E

Epsilon

Гостин
Не само дисперзираните и многу други факултети односно смерови што не се водат за дисперзирани треба сместа да се укинат. Таа е таа реформа што треба да се воведи што мисла мдека е клучна.
И уште една работа, да се укини средното да е задолжително и приемен испит конкретно за секој факултет наместо нефункционална матура. Екстерното да не зборувам дека веднаш би го укинал..
Прашував за дисперзираните студии.

А што е за оние сиромашните што сакаат да учат, а немаат доволно средства за во друг град?

И друг пат цитирај ме. :)

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.238
Поени од реакции
1.296
Знае ли некој колку факултети се бојкотирани во моментов ?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Ко за една информација и јас учам на еден од дисперзираните, еве 5-та година и гуес ват? Мои колеги просеци со 7-ки шо си врвеа тука во Битолава, појдоа да учат 5-та година на Јустинијанус Примус, и им шибаат 10-ки и 9-ки ко на драпање, а нас сеуште тука за една 10-ка мајката ни ја расплакаа некни од прашување, потпрашања и шетање по тавани.

То е, не учиме на дисперзираниве нишчо....

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Затоа и пишав, најлесно е да дискриминираш и оцрниш а кога вемероу им го прави нив тоа, тогаш не одговара :)

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.144
Поени од реакции
8.107
Прашував за дисперзираните студии.

А што е за оние сиромашните што сакаат да учат, а немаат доволно средства за во друг град?

И друг пат цитирај ме. :)
На пеџа му реплицирав не тебе.
Затоа е приемниот испит, на екстра талентираните и надарени студенти би им овозможил бесплатен смештај во студентски домови. Исто и бесплатен превоз.
Поентата ми е дека треба селекција, богат сиромав денес во секој град секој студира. Со посветена работа може да се изберат најдобрите и на истите да им се дадат овластувањата што погоре ги споменав.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.544
Поени од реакции
29.116
Генерализираш брат :)
Јас имам завршено приватен факултет (можеби едно 3-4 пати имам кажано на темава), знам какви едноклеточни амеби запишуваат и завршуваат ама постов ти е класична генерализација.

Познавам многу повеќе студенти на државен на кои што не им чуе за песплатни книги, бесплатен превоз, завршуваат во рок зошто се мамини и татини. Колку што знам, приватните немаат ИКСА а не може да бараат укинување на нешто што го немаш?

И да, затоа што приватните универзитети се подзаборавени, според мене и со право не обрнуваат внимание на оваа проблематика.

Не ви е убаво кога власта како студенти ве потценува и ве гледа од горе а истото им го правите на вашите колеги, кои поради оваа или онаа причина се имаат запишано на приватен факултет.

И како тоа не се засегнати со законот? Нема да полагаат државен испит? :)
Не генерализирам, кажав „јас имам...". Што значи зборам за нив за моите што ги знам, не за сите. И на државен има такви и на приватен што не се појавуваат, а завршуваат со мама, тато и членската од партија.
Јас не се изјаснив се дур не го видов плакатов со барањата, и според него јас не гледам причина која ги засега приватњаците. 90% што се на приватен имаат можност да си го платат не гледам како би им сметало бесплатен автобус коа возат кола, или ИКСА од 900 денари, кога у денот трошат толку.
И никого не потценувам нема ништо потценувачко во тоа да си на приватен, амеби имало и на државен и на приватен. Ете меѓу тие амеби на државен моментално и јас спаѓам пошто се немам појавено цела година на факс, само штета немам партиска книшка и да положам.
Од приватни причини не сум во можност да идам на факс и веројатно и јас ќе идам на приватен догодина.
Јас искрено не го знам целиот закон како гласи и неможам да ти одговорам на последното прашање. Ако законот гласи државен испит да полагаат и приватните факултети, тогаш последните мои мислења ќе ги избришам :D

Kajgana Shop

На врв Bottom