Zatoa i te prashav zoshto se odluchi za mitsuto a ne za vivaksot na primer (ili nekoj drug kinez so slichni/isti brojki na eurovent). Ednostavno nemam iskustvo so klimi za greenje, ne gi razbiram.Chitam po tabeli i gledam na hartija se isti/slichni, a razlika vo cena OHOHOOO.
Taka neiskusen i zelen si go plativ daikinot edno chudo i da rxf35d i rxf25d se barem spored ona shto go pishuva na kutijata/upatstvoto/garancijata a na eurovent gledam se rxf35e . moive se proizvedeni vo turcija. izborot kazav, mi beshe onaka na tepka demek daikin izvikano ime. koga dojdoa monterite gi iznafalija klimite shto da ti raspravam ama gledano po specifikacija i ne se neshto WOW, obichna inverter klima. ostanuva vremeto da pokaze dali sum se zeznal shto sum gi preplatil ili stvarno za 3-4 sezoni kje si ja vratat razlikata vo pari ili mozebi kje se dokazat so trajnost.
Za da ja dokompletiram cela kukja kje mi trebaat ushte 6 klimi ama ne mi se brza i sakam prvo barem edno zimo da isteram so ovie da vidam kako kje se ponashaat. ne sum "venchan" so nekoja marka pa site opcii toshiba/mitsu/midea/gree idat predvid, ako nishto drugo bar sporedbi kje moze da si pravam.
inache na forumov sum godini nanazad ama iskreno od 3000+ strani komotno mozam da kazam deka 2000 se plukanje i falenje gree vs ostanatite. (ako se sekjavash i pred nekoja strana prashav za sovet i spomnav da ne bide gree vaka gree taka)
A da i ushte edno prashanje ostana da me machi a ne sum go spomnal... so ili bez greach na tacna/kompresor? Ako pravi defrosti na +2 stepeni togash na -10 kje se rasturi od defrosti posebno vo sopishte kaj shto ima vlaga mnogu povekje otkolku vo skopje dole vo gradot.
Zatoa i te prashav zoshto se odluchi za mitsuto a ne za vivaksot na primer (ili nekoj drug kinez so slichni/isti brojki na eurovent). Ednostavno nemam iskustvo so klimi za greenje, ne gi razbiram.Chitam po tabeli i gledam na hartija se isti/slichni, a razlika vo cena OHOHOOO.
Taka neiskusen i zelen si go plativ daikinot edno chudo i da rxf35d i rxf25d se barem spored ona shto go pishuva na kutijata/upatstvoto/garancijata a na eurovent gledam se rxf35e . moive se proizvedeni vo turcija. izborot kazav, mi beshe onaka na tepka demek daikin izvikano ime. koga dojdoa monterite gi iznafalija klimite shto da ti raspravam ama gledano po specifikacija i ne se neshto WOW, obichna inverter klima. ostanuva vremeto da pokaze dali sum se zeznal shto sum gi preplatil ili stvarno za 3-4 sezoni kje si ja vratat razlikata vo pari ili mozebi kje se dokazat so trajnost.
Za da ja dokompletiram cela kukja kje mi trebaat ushte 6 klimi ama ne mi se brza i sakam prvo barem edno zimo da isteram so ovie da vidam kako kje se ponashaat. ne sum "venchan" so nekoja marka pa site opcii toshiba/mitsu/midea/gree idat predvid, ako nishto drugo bar sporedbi kje moze da si pravam.
inache na forumov sum godini nanazad ama iskreno od 3000+ strani komotno mozam da kazam deka 2000 se plukanje i falenje gree vs ostanatite. (ako se sekjavash i pred nekoja strana prashav za sovet i spomnav da ne bide gree vaka gree taka)
A da i ushte edno prashanje ostana da me machi a ne sum go spomnal... so ili bez greach na tacna/kompresor? Ako pravi defrosti na +2 stepeni togash na -10 kje se rasturi od defrosti posebno vo sopishte kaj shto ima vlaga mnogu povekje otkolku vo skopje dole vo gradot.
Ај вака…
Прво грешка не си направил сигурно! Уживај!
Второ, ни сам не можам да си го рационализирам изборот! Се острев за една(за тоа хевито), па го немаше, па скапо…
Па сакав да порачам АП-35!? Едвај се воздржав да не слупам 1200€!! И мојот избор беше хаотичен, оти гледав со месеци, а кога дојде за купување у пола саат хаос ми се направи у главата..
Едно е сигурно, денес сите клими се добри!
(Нели шо викаме: да не се погоди некоја трета смена правена!)
Друго, стварно може многу да се научи од темава, посебно ако ја исчиташ 2014-2015-2016 така нешто…
И за крај, поголема е шансата да дефростира на +2 у магла, него ли на -10! (Колку и да ти звучи тоа спротивно на интуиција..)
Ако ти се правилно димензионирани климите, не би требало ништо од тоа проблем да биде.. едноставно тоа е дел од циклусот на работа..
И греач на тацна не е потребен, бар не кај нас..(мада и тука има две струи со различни аргументи за и против!)
И тоа, мада ни оддалеку не беше пресудно, со оглед дека 20 години користам кинески клими…
Митсуво е made in Thailand, но според @Strelec на кој му верувам, компресорот е произведен од некоја фабрика на митсубиши во Кина, и уште ми кажа дека има 7.3цм3 (што као малку се рачуна..)
И ја мислам дека не си згрешил, и ко што вели @vouager дека е јапонска. А тој еден збор не значи чалам (или најмалку од тоа) туку традиција од над 100 години, докажана трајност, солиден и напреден хардвер и докажан софтвер (кој на кинезите им е најтешко да го копираат и достигнат, барем засега) што резултира со правилна и културна работа, штедливост, нефризирање на бројките... И нема врска ако компресорот бил направен во Кина и слично. Пена ми фати устава (тастатурата де) повторувајки дека многу е поважен брендот отколку made in-от. Ајфонот е најценет и најбаран тел. и воедно до скоро и најскап, тој што еднаш користел Ајфон многу тешко го напушта тој бренд, а 90% од деловите се направени во Кина (лично, не сум љубител на Ајфон ама тоа е објективно), и вакви примери има многу.
Е сега, ако ти е финансиски товар за наредни 6 јапонци, можеш да комбинираш и со поефтини, но добро е таму каде што климата ќе биде во употреба 24/7 да има што поквалитетни.
И ја би гласал за без греач...
Ќе си ја монтираш на јужна страна да биде надворешната единица и ќе ставиш тацна под неа а не со луле во црево одводот па да мрзне тука во тесно грло.
Греачот може се наоѓа во некои ситуаци... пример ако ептен мораш на строг север да ја монтираш надворешната единица и на недостапно место, или пак утнеш со димензионирањето па ја форсираш често до максимум со што ќе мрзне брзо и ќе прави чести и нецелосни дефрости па може да се наталожи мраз на тацната....
Ама и за таква ситуација ако се свестиш одпосле има чаре... си викаш мајстор ќе ти монтира накнадно греач поврзан со мрзливче/термостат па по потреба во такви денови со тешки околности ќе си го вклучиш ти сам...
Кај Мицубиши Електрик нордиците во кои има фабрички вградено греачи на тацна си има и процедура да работат само во текот на дефростот и одреден краток период после завршувањето... ама кај кинезаријава нема таков изум сеуште... ил бар ја не сум чул.
Да тргниме од очигледното...
Еве една слика извадов од видеото за најевтиниот Мицубиши DM модел што си го купи @PticaSelica
Кога и да споредуваш кинез и јапанец ќе забележиш (со стрелка обележав што да гледаш) кај едните тоа долу "тацната" е сиво т.е. поцинкувано а кај другите само бело офарбано.
И изгледа едното е поарно од другото....а си викам и не е единствено тоа разликата....
И тоа, мада ни оддалеку не беше пресудно, со оглед дека 20 години користам кинески клими…
Митсуво е made in Thailand, но според @Strelec на кој му верувам, компресорот е произведен од некоја фабрика на митсубиши во Кина, и уште ми кажа дека има 7.3цм3 (што као малку се рачуна..)
За големината на компресорот со 7.3cm3 тоа е.... некој максимум од 4kw.... сепак ентри модел е од тие на R410...
Иста зафатнина компресори има и во 3.5ки моделите HJ и HR на R410, како и во AP и BT на R32.
Повисоките модели, SF и EF во 3.5ките ставаа 9.2cm3 и соодветно има поголеми максимуми од 4.5 - 5.5kw
На Стрелчо и 9.2cm3 TWIN компресорот во LN35 со максимум од 6.3kw му беше мал и го иссмеваше, па испадна да дава повеќе од Амбер нордикот...
Во добрите страни, ја како русите и го мерев изменувачот(по надворешен радиус), и излезе 75х51х2.2=8250 цм3! Последната вредност од 2.2цм ја земав од видеото оти неможам да ја измерам дебелината без да го отштрафам капакот, а нејќам тоа да го правам!
Ако е точна, а што не би била оти они 2.5ка мереа… екстра резултат!!
Еве и 6 ламели на сантим, па ако некој сака да се *ава да мери плоштина..
Како мало дете си се радувам, бог да чува..
едит: и тоа земав заокружив 75 иако метрото повеќе 76 беше, а и преку 51 покажа, јас заокружив на помалата бројка.
Da se ispofalam i jas. Ovoj @PticaSelica me "prelaza" pa otidoa 35000 za mitsuto 25dm. Od na plaza epten lesno se troshele pari. Da se priberam od odmor pa da vidime so dostava i montaza kako kje odi. Edvaj chekam da dojdat mrazovi pa da si meram i jas koja klima kolku troshi.
Da se ispofalam i jas. Ovoj @PticaSelica me "prelaza" pa otidoa 35000 za mitsuto 25dm. Od na plaza epten lesno se troshele pari. Da se priberam od odmor pa da vidime so dostava i montaza kako kje odi. Edvaj chekam da dojdat mrazovi pa da si meram i jas koja klima kolku troshi.
Moze ne sum najubav ama za 1000 evrei mozesh bilo koja 2.5kw da ja zemish od japoncive. Sigurno kje postigne vo 13kvadrati. Pregolema e 3.5kw za taa kvadratura.
Moze ne sum najubav ama za 1000 evrei mozesh bilo koja 2.5kw da ja zemish od japoncive. Sigurno kje postigne vo 13kvadrati. Pregolema e 3.5kw za taa kvadratura.
I jas mislam 2.5 ama 2.5 i 3.5 vo cena e mn mala razlika. E sega dali japanac ili sto da e posto mala kvadratura ke treba da se razmisli. Gledam Daikin ama eve najubav ne mi gi preporacha, pa ke vidime...
@KiLian ne e problemot vo cenata. Zoshto bi predimezioniral inverter? Kje pochne da ti raboti pali/gasi. I 2.5kw e povekje od dovolno za 13m². 3.5kw samo kje ja "machish" postojano da raboti na minimum a moze nema da moze da postigne tolku nisko pa kje se gasi.
I jas mislam 2.5 ama 2.5 i 3.5 vo cena e mn mala razlika. E sega dali japanac ili sto da e posto mala kvadratura ke treba da se razmisli. Gledam Daikin ama eve najubav ne mi gi preporacha, pa ke vidime...
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.