Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 август 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
2.036
Типот не е ни доктор него има бизнис интерес у развој на лекови, нормално дека ќе збори контра вакцина, а тоа генерално се сведува на ми кажа на бабами педикирот братучедката.

А за русот нешто да прокењавте вака? Или само амерот ви смета од политички причини.
Денес глеам тоа циркузот од протест, пак со вергини на грб. Све е јасно.

СДС го смени името.
Филипче е дел од СДС.
Филипче вика вакцинирај се.
Ерго, не се вакцинирам.
Не знам за која личност се однесува твојот коментар, но ти ја пратам логиката.
Типот не е ни доктор него има бизнис интерес у развој на лекови, нормално дека ќе збори контра вакцина, а тоа генерално се сведува на ми кажа на бабами педикирот братучедката.
Како сега твојата логика работи за овој на пример
In a memorable 2015 TED talk, Bill Gates told his audience that “when I was a kid, the disaster we worried about most was a nuclear war.” But today, he said, “if anything kills over 10 million people in the next few decades, it’s most likely to be a highly infectious virus, rather than a war. Not missiles, but microbes.”
That’s why the Gates Foundation, Britain’s Wellcome Trust charity and several governments launched CEPI this year. Beyond funding research to develop vaccines against existing threats, the CEPI fund–which aims to raise and spend $1 billion over the next five years–will also support research into entirely new ways to develop vaccines.
Ај сега развиј ја логиката за овој некој си Гејтс, кој бил во бизнис со нешто трето, но кој бил голем филантроп и еве му дошло на идеа да инвестира 1 милијарда долари во развој на вакцини, за да го спасува светот. На крајот од тие 5 години што се десило не е битно у приказната, најбитното е што е прогласен за најголем филантроп од медиумите.
 

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
628
Поени од реакции
618
Па можеби вакцината е решение да се избегни македонското здравство..... А можеби и не......имаме над 600 000 комплетно вакцинирани, сигурно уште толку прележани и имаме бранови со 500-1000 заразени на ден како и 20+ починати дневно....... Одговорност нема, како од Господ да се поставени да доуништат Се што останало да вреди
Кога кажуваш 600.000 вакцинирани верувај дека половина од овие се од прележаните. Јас во моето опкружување преку 70% од луѓето кои прележаа знам дека се вакцинирани
 

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.093
Поени од реакции
5.737
не верувам локдаун да има, најверојатно ќе се прекине наставата. Пошто очигледно заразите се ствараат у школо а невини пензионери настрадуваат. Она што го зборевме пред едно 20 дена.
Јас па не верувам да се прекине наставата освен ако не почнат да умираат средношколци и деца, а во една ипол година пандемија тоа уште се нема случено, така што ништо од тој план.

Од друга страна, денешниве умрени се претежно +60 години. Нели веќе пола година се збори да се вакцинираат? Што чекале овие? Дури и да ги игнорираме тие +80 пошто да бидеме реални на 80 години секако си со една нога во гроб, другиве ваљда можеле да се спасат. Освен ако испадне дека биле вакцинирани и дека тоа не им помогнало...
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Брзо иде вакцинирањето овде, веќе ја стигнавме Словенија за дупло вакцинирани, а сме над 70% за една доза. До Декември ќе бидеме блиску до 80% дупло вакцинирани. Рестрикциите ќе олабават од Ноември најверојатно. Овде не тоа некој проблем, имаме 4,2% невработеност што е најниско што сме имале од кога памтам, мада пак не е добро, некој сектори во економијата ептен се утепани. Се на се јас би рекол ОК е, во значително подобра ситуација сме од многу места.

Поентата ми беше дека овде многу помал % умира. Некој постира видео пред некој ден за човек што се жалеше на негата во МКД. Мислам дека тоа е главен проблем, овде луге се дијагнозираат рано, прават по 100 000 илјади тестови дневно сеуште... Ако некој отиде во болница шансите се дека ќе се спаси, дури и на интензивна имаат прилично добри резултати. Во МКД не е така. Друга работа е што болничките капацитети овде се големи, дали 30% е искористено сега за сега (зборам за Сиднеј, другите места е помалку) за сега и здраствениот систем функционира нормално. Ако во иднина има снакции ќе треба да се водат по тоа, ако се наполнат болнициве да кажеме до 50-60% може да воведат нешто...

Интересно ќе биде до кога и како ќе важат ковид пасошите овде. Се си мислам дека тоа нема да го скинат па макар и цел свет го скинал.
Помал процент умира заради мерките :)
Не се дозволува да се рашири и заради тоа. Сега што мерките од гледна точка кај нас личат на ептен радикални и диктаторски е друго.
Со оглед на тоа како што искачаат бројки и со таа вакцинација ако гледаш Израел кој што имаше и добар број прележани и 60% вакцинирани ќе ви рипаат бројките. Но смртноста нема да е таа заради вакцинацијата. Сега дали тоа ќе биде изговор само да си ги продолжат мерките ќе видиме :D
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.714
Поени од реакции
17.376
Очај сме ние голем на чело со багра неспособна, но штом се играш со бројки сметај дека 500 во северна вукојебина пропоционално е некаде 6000 во Австралија. Така да подобро е да не отиде надвор од контрола во Австралија додека не се вакцинира добар дел, бројките нема да се ко во северен фиром но верувај дека нема да бидат 10 починати само. Сепак и кога ќе ги достигнете тие 70% вакцинирани се ми иде дека пак ќе има строги мерки.
Не му е јасно уште на кано што ги чека, упорно се тешат со Македонија, земјата што е убедливо на врвот по смртност во светот. Сите овие споредби со други земји и онака не држат вода, зашто кај нив пандемијата тек сеа почиња а останатите ја возат 2 години.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.807
Поени од реакции
7.185
Шо вика @Bafra од што умреле 41 човек во болнички услови денес? Од прехлада или од промаја? Или од олово во вакцините им ставиле?
Ти од што викаш дека умреле ... од ковид така....

Пред некој месец кажа дека не очекуваш јак бран, кога те прашав на што се должи таа прогноза, те снема.
За разлика од тебе, јас уште во 2020 напишав дека наредни години ќе има се повеќе починати, поради штетните мерки, нормално причината ќе ја препишат на ковидот, а верниците ќе си тераат со истата мантра. Се исмејувавте, ама ви напишав сметката после ќе дојде за наплата и џабе ќе плачете тогаш.

После го кажуваш следново:
туку нека се вакцинираат за да избегнат шанса да го искусат македонското здравство
Значи иако ти е јасно дека македонското здравство е катастрофа, ти сепак одбиваш да помислиш дека е можно поради нешто друго да се умре, освен од корона. Тоа што врска немаш какви се грешки прават кај нас и после толку месеци поминати, не ти пречи да се глупираш, можно е промаја да те удрило.:toe:

Јас НЕ сум рекол да НЕ се вакцинира народ, туку мене да не ме терате. Ако сметаш дека си загрозен од короната, биди си претпазлив како Рон, носи си маска, држи дистанца и не се глупирај тука. Познат си дека касно палиш. Истото беше со ЕУ и Брегзит, истото беше и со шарената револуција, едноставно ти касно палиш. Е откако ќе запалиш, тогаш пцуеш се живо и диво, ама касно е.
Значи многу е едноставно: кој сака нека се вакцинира, а бидејќи тврдите дека вакцината 100% заштитува од смрт и од потешки последици, нема што вакцинирани да се плашите. Остајте не нас, невакцинираните т.е со чиста крв :D, да си играме лотарија со вирусот.

Идеме понатака. Значи после 20 месеци, после бог знае колку прележани, после 600.000+ вакцинирани, короната повторно е виновна, а тврдењето за колективниот имунитет кој го шиша.
Има уште понатака, но досадни верници сте.

Ај сеа за починатите. Од 41 лице, 36 починале во болница. Но лесно е сега со ковидот, смртност во болниците од 43%, ќе ја препишеме на ковидот, не на грешките од третманите.

Друга работа, возраста на починатите: 84г, 82г, 81г, 79г, 78г, 77г, 75г, 73г, 71г, 68г, 68г, 66г, 64г, 62г, 62г, 62г, 60г, 56г, 52г, 47г, 31г, 23г и 18г), (82г, 81г, 76г и 69г), (71г, 69г и 66г) и (84г, 81г и 63г), (66г), (83г), а (72г), (75г), (78г), (45г), (79г) и (54г) .
Не знам што очекуваш, колку да е животниот век на луѓето во Македонија.. значи во МКД да доживееш повеќе од 70г е успех. Од март 2020, вие како да заборавивте дека луѓето умираат и од старост и од други проблеми, т.е. до тука било, или па не ни мислевте на смрт, здравје итн итн.
Сите овие што починале, никој не им бранеше да се вакцинираат. Но затоа сите овие што починаа, здравјето сигурно им се влошило уште повеќе поради мерките во 2020. Ти сакаш биди ној, твоја работа, но секој кој се разбира бар малку што треба за подобро здравје, ќе му беше јасно.
До 2020, сите трубеа, училниците да се проветруваат што почесто, а сега во 2021 немате проблем што тераат деца со маски да седат по 7ч (y) .

Еве бидејќи нешто замараш со промаи, олово, да те прашам, зашто Бугарија со толкав мал % на вакцинирани, има толку мала смртност ...:toe:

Те молам ти и останати верници, игнорирајте ме, како што ја игнорирате корупцијата во општеството.
Ако ви затреба поддршка за да се вакцинира 100% од населението, тука сум, само натерајте го вашиот Владика Филипче да донесе закон за задолжителна вакцинација и се ќе се заврши за брзо време.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.714
Поени од реакции
17.376
Ја тоа викам. Нека не се вакцинираат поради Корона, туку нека се вакцинираат за да избегнат шанса да го искусат македонското здравство. Ако не дај Боже дојде до тоа, ќе треба човек да се опрчи 15 илјади евра кај Жан Митрев или кај Камчев, или да заврши во посран кревет кај што имало леш пред половина час и да моли за вода.
Процентот на вакцинирани не ни е толку помал од другите земји, 600 000 не е мала бројка коа ќе додадеш уште којзнае колку вакцинирани надвор. А смртноста ни е неколку кратно повисока. Така да аргументот дека ради вакцините умираат не држи баш вода. Сигурно влијае и тоа, меѓутоа за драстичната разлика проблемот треба да се бара на друго место.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.124
Поени од реакции
17.913
Типот не е ни доктор него има бизнис интерес у развој на лекови, нормално дека ќе збори контра вакцина, а тоа генерално се сведува на ми кажа на бабами педикирот братучедката.
Ами оти ти не појде на панелот, сигурен сум дека со задоволство ќе те сослушаат?

И тоа и тоа другото што си го пишал, е само патетика на таканаречени shitlibs прогресивци.

70 годишна жена на протест во Австралија, сигурен сум дека ќе уживаш во глетката.

1632008171310.png
 
Последно уредено:
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Не му е јасно уште на кано што ги чека, упорно се тешат со Македонија, земјата што е убедливо на врвот по смртност во светот.
Јас сум човек што верува на статистики, а таа вели дека и да си вакциниран добри се шансите да се заразиш. Исто така вели и дека смртноста ја намалува. Ова кога го напишеш те прават антиваксер нашите интелектулци. Ако се следат бројките кога ќе имаат 70+% вакцинирани и кога ќе ги олабават мерките ќе имаат добар број на заразени. И во тој случај ако пак им ги лупнат овие мерки можат само да се тешат со северен фиром. Пошто како оди работата шансата да го избегнеш вирусот е многу мала. Секако во секој момент би менувал да сум во Австралија отколку овде да умрам за вода во болница, неизбањат 2 недели и во пелени на мои 30 години.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.070
Поени од реакции
22.102
Помал процент умира заради мерките :)
Не се дозволува да се рашири и заради тоа. Сега што мерките од гледна точка кај нас личат на ептен радикални и диктаторски е друго.
Со оглед на тоа како што искачаат бројки и со таа вакцинација ако гледаш Израел кој што имаше и добар број прележани и 60% вакцинирани ќе ви рипаат бројките. Но смртноста нема да е таа заради вакцинацијата. Сега дали тоа ќе биде изговор само да си ги продолжат мерките ќе видиме :D

toa plus... jas zboram za apsolutni cifri, na 2000 vo aus imas 10 mrtvi na 539 vo mkd imas 40+. od ova se gleda deka zdrastveniot sistem e za nikade i deka nema adekvatna griza za zabolenite nitu pak navremena dijagonstika i tretman na pocetok.
 
Член од
13 август 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
2.036
Една од причините за големата смртност од ковид кај нас, покрај лошото здравство, е и начинот на пријавување, буквално е доволен позитивен тест. Не верувам дека тоа се прави насекаде, само тука кај балканските земји.
Пример од пред некој ден кога имаше заведено 2 год, дете.

Дополнителна информација за починатото 2-годишно дете:
Дете родено со конгенитални малформации, со дијагнози бактериска сепса кај новородено, Хоспитализирано и оперирано во повеќе наврати на клиниките за детски болести, детска хирургија и неврохирургија од конгенитални интестинални (цревни) малформации, компликации перфорација на црево, перитонит,некротизирачки ентероколит, ресекција на јејунум, интракранијална хеморагија, аплициран вентрикуло-преитонеален шант. При последниот прием на клиниката за детска хирургија поради малнутриција и дехидрација, поради ковид протоколите е тестирано и е со COVID-19 позитивен резултат. Поради компликации настaпува exitus letallis.

Јас не верувам дека во друга држава ова би било смрт од ковид.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.714
Поени од реакции
17.376
toa plus... jas zboram za apsolutni cifri, na 2000 vo aus imas 10 mrtvi na 539 vo mkd imas 40+. od ova se gleda deka zdrastveniot sistem e za nikade i deka nema adekvatna griza za zabolenite nitu pak navremena dijagonstika i tretman na pocetok.
trgnija makedonija od racunicata, koj pri zdrav pamet bi ja sporeduval mkd so aus. Sporeduvame so drugi zemji od prviot svet.
Muabetot e deka ovie 2000 se nisto za vasata populacija, zaebanoto kje pocne po trganjeto na karantinot i koa kje imate 10tici iljadi zaboleni. Momentalno karantinot vi e bez poenta, samo da ve pripremat za toa so speduva.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.070
Поени од реакции
22.102
trgnija makedonija od racunicata, koj pri zdrav pamet bi ja sporeduval mkd so aus. Sporeduvame so drugi zemji od prviot svet.
Muabetot e deka ovie 2000 se nisto za vasata populacija, zaebanoto kje pocne po trganjeto na karantinot i koa kje imate 10tici iljadi zaboleni. Momentalno karantinot vi e bez poenta, samo da ve pripremat za toa so speduva.
pa toa e poentata be covek... ovde koga ke gi trgnat sankciite ke bidat 80% vakcinirani lugeto. kupuvanje vreme e za da se vakcinira naselenieto. razlikata e sto ovde imas mali zagubi dur dojdes do taa tocka a na drugi mesta mnogu mnogu pogolemi, seedno dali mkd, ger ili usa ja zememe za sporedba. deka ke ima i posle toa zrtvi ke ima zbor da nema, ama pa od druga strana pak ke kazam ovde ima podobra nega i prevencija plus sistemot na ziveenje (uglavno vo kuki) i pogolemi moznosti za rabota od doma pomaga.

inace ne ja sporeduvam aus so mkd, vo mkd treba da se najadat greskite zosto ima volkava smrtnost, ova ednostavno ukazuva deka negata i lekuvanjeto megu drugoto e problem i toa relativno golem.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom