Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.260
Поени од реакции
37.960
Иранскиов Sun Children гледај го, супер филм.

Визуелно по сликите ми делуваше убав, ама и содржински е добар.
9/15 Sun Children - Иран

Уште еден одличен! Ова е втор не-Фархади ирански филм кој сум го гледал во животот, и навистина ме изненади позитивно. Многу убава порака има во филмот, ама толку суптилно претставена, што речиси не се ни забележува. Позитивно се изненадив и од кинематографијата: како по ѓаволите успеале да се протнат со камерата низ толку мали простори? Децата фантастично глумат, не знам дали се школуваат како актери или поим немаат од глума, но навистина, секоја чест! Политичкиот коментар не може да биде изоставен, ама сепак ова е еден топол филм за тоа како се пронаоѓа вистинско богатство. Прекрасен! 9/10

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Quo vadis, Aida - уште една потврда за тоа до каде се овластувањата на UN, односно колку се мали, односно никакви за спроведување на мирот кој го гарантираат само на зборови. Ни прв ни последен пат да си заминат во најкритичниот момент и да го остават локалното население да се потепа меѓу себе. Чудно е што ликот Аида работи за нив, а не ги знае правилата? Жена му на главниот да беше случајно на викенд во Сребреница пред извлекувањето, немаше да може да ја земе ... Војниците на Младиќ да убиеја некого во УН-кампот, немаше да смеат да реагираат ... итн.
(Патем, неспособноста на UN и нивните правила многу добро се опишани во книгата Emergency Sex)

Следење на општата трагедија преку едно семејство е одлична идеја, полесно се соживуваме така. И толку од филмот...

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.203
Поени од реакции
10.233
5/15 Better Days - Хонг Конг

Исто, одличен!
Прекрасен филм кој цело време го гледав со болка во срцето и насолзени очи. Најверојатно мој фаворит за оскариве.
Не верувам дека некој друг филм би ме потресол како овој. 10/10

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.260
Поени од реакции
37.960
10/15 Charlatan - Чешка

А таман помислив дека е чудно што годинава ни еден во кратката листа не е gay-themed... Ова е веројатно филм кој ќе ги погоди Чесите и Словаците, но не верувам дека приказната би допрела до некој друг, како нас (се работи за некој ептен познат чешки надрилекар од времето пред, за време и по WWII, обвинет дека со неговите чаеви усмртил член(ови) на Комунистичката партија). Мислам, сѐ си ОК во филмот, убава глума, убава кинематографија... ама приказната не излегува многу од локалните рамки и затоа ми беше досадничок. Во секој случај, подобар од ланскиот нивни, The Painted Bird, кој исто влезе во кратката листа, ама поодвратен филм јас не се сеќавам дека сум гледал некогаш. Ако тој се решите некогаш да го гледате, мора на празен стомак!

За Charlatan - 6/10

Прекрасен филм кој цело време го гледав со болка во срцето и насолзени очи. Најверојатно мој фаворит за оскариве.
Не верувам дека некој друг филм би ме потресол како овој. 10/10
Исто. Некоја тежина чувствував цело време додека го гледав, а не очекував ништо од филмот, зашто никој не го ни спомна, за мене беше тотално изненадување што се најде во топ 15. Плус, отвара тема која сметам дека е рак-рана во секое општество, во секоја држава во светот - врсничкото насилство, и за која мора многу да се дискутира. Читав после филмот, им сметале клишеата, демек
богата девојка ќе се вљуби во пропалица, и што ти знам што. Која богата, човече, девојчето живееше само зашто мајка и мораше да работи којзнае што, само за да се прехранат. Буквално беа исти двајцата.

Ми останаа уште 5 филма. 3 имам симнато, БСК и Тунис ги нема сѐ уште.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.203
Поени од реакции
10.233
10/15 Charlatan - Чешка

А таман помислив дека е чудно што годинава ни еден во кратката листа не е gay-themed... Ова е веројатно филм кој ќе ги погоди Чесите и Словаците, но не верувам дека приказната би допрела до некој друг, како нас (се работи за некој ептен познат чешки надрилекар од времето пред, за време и по WWII, обвинет дека со неговите чаеви усмртил член(ови) на Комунистичката партија). Мислам, сѐ си ОК во филмот, убава глума, убава кинематографија... ама приказната не излегува многу од локалните рамки и затоа ми беше досадничок. Во секој случај, подобар од ланскиот нивни, The Painted Bird, кој исто влезе во кратката листа, ама поодвратен филм јас не се сеќавам дека сум гледал некогаш. Ако тој се решите некогаш да го гледате, мора на празен стомак!

За Charlatan - 6/10

Исто. Некоја тежина чувствував цело време додека го гледав, а не очекував ништо од филмот, зашто никој не го ни спомна, за мене беше тотално изненадување што се најде во топ 15. Плус, отвара тема која сметам дека е рак-рана во секое општесво, во секоја држава во светот - врсничкото насилство, и за која мора многу да се дискутира. Читав после филмот, им сметале клишеата, демек
богата девојка ќе се вљуби во пропалица, и што ти знам што. Која богата, човече, девојчето живееше само зашто мајка и мораше да работи којзнае што, само за да се прехранат. Буквално беа исти двајцата.

Ми останаа уште 5 филма. 3 имам симнато, БСК и Тунис ги нема сѐ уште.
Види не може некое богаташче кое растело во изобилие и приватни училишта и телохранители да разбере филм за сиромаштија или врсничко насилство.

Видов некои двојки/тројки за иранскиов филм, со коментари дека децата биле експлоатирани, живееле сиромашно и слично. Претпоставувам истиот мајндсет луѓе што велеше зошто Македонија ја снимала бедната Атиџе и нели можеле да најдат друга актерка за тој филм.

Девојкава беше сиромашна, мајка и продаваше нелегално маски, а ја бараа неколку пати наплатувачи. Кое богатство го виделе, ја не знам. Лично приказнава ме погоди, зашто дел од неа сум ја доживеал и знам уште доста луѓе што ја доживеале.
Досега од 4 изгледани (Данска, Босна, Иран и Хонг Конг), стварно не гледам како данскиов заслужил да се најде во оваа конкуренција.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.260
Поени од реакции
37.960
@Zlatikevichius објасни ја 10ката за Signs на Шјамалан.

ОДМА!
Oh, тој филм ми е гледан уште пред 2008. Едино што се сеќавам е дека вонземјаните во пародијата во Scary Movie мочаа од прстот. :pos: Така што, жалам, ама којзнае како сум го оценил.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
@Zlatikevichius објасни ја 10ката за Signs на Шјамалан.

ОДМА!
Ха, мене не ми е бележен како гледан. Мислам дека го гледав убер одамна коа бев мал, ама делумно, само до одреден степен и знам дека беше интересен... може одамна му е глеан :D

Член од
6 јануари 2020
Мислења
327
Поени од реакции
320
И на мене ми е пред 10 години можеби гледан филмот, али како што се сеќавам ми беше просечно искуство.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.504
Поени од реакции
23.537
M. Night Shyamalan има само еден врвен филм, 6то Сетило.

Другите му се тешко срање и тешки глупости односно сакам кажам не знам речам филмови.
Не ја сфаќам целата фама околу него и ставање на пеидестал како некој врвен трилер остварувач.

Можеби не е точно ова ама таков впечаток имам.
Ова не е непопуларно мислење, ова е факт.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.260
Поени од реакции
37.960
11/15 The Mole Agent - Чиле

Ау, каков филм! Ме остави без зборови. На почетокот, а и скоро цел филм мислев - ова е прв документарец-комедија кој сум го гледал во животот, не сметајќи ги мокументарците од типот на Houston, We Have a Problem. Ама не е ова баш комедија. Можеби пристапот беше комичен (и плус пре-оригинален), ама ова е всушност многу тажен филм. Накратко - една жена чија гордост, или глупост, сеедно, е преголема и не сака да ја посети својата мајка која ја оставила во старечки дом, најмува детективска агенција која треба да открие и секојдневно да ја известува како е мајка ѝ, како се грижат за неа и дали ѝ фали нешто во домот. Затоа агенцијата распишува оглас: „се бара работник, за хонорарна работа од 3 месеци. Работникот треба да исполнува 2 услови: да е пензионер од 80 до 90 години, и да се разбира од технологија“...
И наоѓаат! Еден дедо кој е прилично млад за неговите години. Го дообучуваат да користи мобилен телефон, особено WhatsApp, и го сместуваат во домот (секако, со дозвола од неговата фамилија), опремен со секакви уреди за снимање и шпионажа, а неговата задача е да ја најде внатре мајката на жената која го плаќа, и редовно да ги известува во агенцијата, секојдневно за се што се случува, нормално, без да го откријат дека е „таен агент“. Инаку, тие веќе снимаат внатре во домот, документарец за кој имаат одобрение, а за да не биде чудно зошто „агентот“ го снимаат повеќе, им кажуваат во домот дека секогаш се фокусираат повеќе за новите „станари“.
Гледајте го! Документарец со навистина уникатен пристап. Истовремено и смешен, но и многу тажен, по малку досаден, но истовремено и преинтересен, прониклив, оригинален... Препорака за сите!

Сакајте ги родителите, бабите и дедовците, блиските! Гушкајте ги, а ако се далеку јавувајте се и посетувајте ги почесто. Немој да дозволите да заборават дека ве имаат. Знам, лигав сум и ви продавам муда за бубрези, ама морав, по филмов. Ако не за најдобар странски, ова мора да биде номинирано за најдобар документарец. 8/10 од мене.

Kajgana Shop

На врв Bottom