- „тендер“?? кога е во пршање нештата поврзани со К19, нема тендер, се оди со постапка на преговарање без објавување на оглас, оправданост? - итност на јавната набавка поради блеста К19, еве такви поврзани набавки, колку само спечалиле токму во вакви набавки без тендер никој не спомнува, кој е газда на „ Брако“ ?Абе појма немам
Ама нема да ме чуди да е така, затоа што е добра прилика за тендер.
Пред 1 саат шетаме со еден другар и цело време со маски на отворено, пошо нели таков е законот. И замислете, ликов ја спушта маската на неполни 10 секунди бидејќи носи наочари и почнаа да му се замаглуваат, и како за беља баш во тој момент поминува полициско комбе на улица, другаров веднаш го забележа и само си го поклопува лицето со маската...во рок од милисекунда. Полицијата застанува, му бара лична карта и му вика "господине, ќе имате пријава за неносење маска", другаров му ја дава личната карта, полицијата се паркира со комбето и му вика... "еј абе ти си, не те познав, ај шибај".Најсмешно у целава ситуација е што секој ден 500 казни за неносење маски лупаат. Ако за вакцини да обезбедат не се способни, за казни лупање си се махери..
Ги сликаа луѓе што седат по паркови, а во кафаните внатре е журка, со споени маси со сите нишани. Едини кој нoсат маски се келнерите, и тоа под брадаАбсурди на секој чекор, меѓутоа не беше тешко да предвиди како ова фијаско ќе заврши.
Башибузук држава !Пред 1 саат шетаме со еден другар и цело време со маски на отворено, пошо нели таков е законот. И замислете, ликов ја спушта маската на неполни 10 секунди бидејќи носи наочари и почнаа да му се замаглуваат, и како за беља баш во тој момент поминува полициско комбе на улица, другаров веднаш го забележа и само си го поклопува лицето со маската...во рок од милисекунда. Полицијата застанува, му бара лична карта и му вика "господине, ќе имате пријава за неносење маска", другаров му ја дава личната карта, полицијата се паркира со комбето и му вика... "еј абе ти си, не те познав, ај шибај".
Значи толку кретенско понашање и таква желба за близу неоснована казна немам видено од службени лица, ајде овој пат се погоди да има среќа и да се познаваат, но истиот другар (читај - криминалец) во рок од неполни 20 саати (2 различни дена - пред околу 3-4 месеци) плати 2 казни за неносење маска од кои во едната "тура" и јас си лапнав една казна, нормално проследена со паметување од страна на неписмена багра. Тогаш додека ни пишуваа казна, на улица поминаа близу 100 луѓе без маска и кога му реков "или пиши казна на сите што прекршуваат или на никој", полицаецот на ова ми одговори дека немал 100 раце и да не сум му се мешал во работата![]()
Најтрагично од се е што казнуваат 20 еврона за нешто за кое што не постои законска основа, ниту пак уставна, глупата уредба со законска сила е донесена во време на вонредна состојба, истата уредба е со важност додека трае вонредната состојба... за да уредбата е со важност треба по завршување наа вонреедна состојба да помине собраниска процедура ( за кое колку што знам истата процедура не е испоштувана) со која би казнувањето за неносење маска би имало законска основа, за да ситуацијата биде уштее потрагикомична во самаата уредба чл.1 пишува дека истата е со важност додека трае вонредната состојба... но бидејќи на народот не му се замара за 20 евра да се влече по полиции, адвокати, судови, си платат половина глоба и тераат даље... инаку за еден другар дадовме изјаснување со погоре наведеното детално објаснето и уштее нема одлука од комисијата за прекршоци, што ке бидне ке видиме, но бидејќи во МВР сее такоѓе запослени дебили неверујем дека ке помине.Пред 1 саат шетаме со еден другар и цело време со маски на отворено, пошо нели таков е законот. И замислете, ликов ја спушта маската на неполни 10 секунди бидејќи носи наочари и почнаа да му се замаглуваат, и како за беља баш во тој момент поминува полициско комбе на улица, другаров веднаш го забележа и само си го поклопува лицето со маската...во рок од милисекунда. Полицијата застанува, му бара лична карта и му вика "господине, ќе имате пријава за неносење маска", другаров му ја дава личната карта, полицијата се паркира со комбето и му вика... "еј абе ти си, не те познав, ај шибај".
Значи толку кретенско понашање и таква желба за близу неоснована казна немам видено од службени лица, ајде овој пат се погоди да има среќа и да се познаваат, но истиот другар (читај - криминалец) во рок од неполни 20 саати (2 различни дена - пред околу 3-4 месеци) плати 2 казни за неносење маска од кои во едната "тура" и јас си лапнав една казна, нормално проследена со паметување од страна на неписмена багра. Тогаш додека ни пишуваа казна, на улица поминаа близу 100 луѓе без маска и кога му реков "или пиши казна на сите што прекршуваат или на никој", полицаецот на ова ми одговори дека немал 100 раце и да не сум му се мешал во работата![]()
Со оглед на тоа дека не сме во вонредна состојба, требало после последната вонредна состојба лани летото да помине низ собраниска процедура?Најтрагично од се е што казнуваат 20 еврона за нешто за кое што не постои законска основа, ниту пак уставна, глупата уредба со законска сила е донесена во време на вонредна состојба, истата уредба е со важност додека трае вонредната состојба... за да уредбата е со важност треба по завршување наа вонреедна состојба да помине собраниска процедура ( за кое колку што знам истата процедура не е испоштувана) со која би казнувањето за неносење маска би имало законска основа, за да ситуацијата биде уштее потрагикомична во самаата уредба чл.1 пишува дека истата е со важност додека трае вонредната состојба... но бидејќи на народот не му се замара за 20 евра да се влече по полиции, адвокати, судови, си платат половина глоба и тераат даље... инаку за еден другар дадовме изјаснување со погоре наведеното детално објаснето и уштее нема одлука од комисијата за прекршоци, што ке бидне ке видиме, но бидејќи во МВР сее такоѓе запослени дебили неверујем дека ке помине.
Да, како и за секој друг закон што важи процедурата... практично ако казнуваат за мааски како што казнуваат, може утре според истата логика некој должник да приговара на извршување кај извршител бидејќи постои уредба од вонреедна состојба со која законот за извршвуање се суспендира и според истата „логика“ судот тој приговор да го прифати...Со оглед на тоа дека не сме во вонредна состојба, требало после последната вонредна состојба лани летото да помине низ собраниска процедура?
Бачето доста придонесува. Сите теории на заговор ги покрива овде и постира сомнителни ликови така да транспарентно може да докажеме какви ликови шират тие тези. Само што еднаш не се реши да коментира пример за ефектите во Израел после вакцинирање.Шо вика Бачето полека полека се враќаат сите земји во нормала![]()
Можел да се извај со то дека носи наочари. Поучи го за другпат, испробано. На "дај лична карта" ја ставам маската, дишнувам 2-3 пати и наочарата замаглена ништо не се гледа.И замислете, ликов ја спушта маската на неполни 10 секунди бидејќи носи наочари и почнаа да му се замаглуваат,
На другар пред мене му лепнаа казна дур пушеше цигара а карши нас пун кафич. Класична монти пајтон сцена. Меѓутоа не се криви џандарите, им даваат квота и гледа да ја исполни. Не дека некој глуп џандар го смислил ова, препорака е од комисијата за заразни. Учени луѓе, научници. Башка одреден број луѓе беа доволно гласни за построги казни и ја критикуваа полицијата дека не казнува, and here we are.Пред 1 саат шетаме со еден другар и цело време со маски на отворено, пошо нели таков е законот. И замислете, ликов ја спушта маската на неполни 10 секунди бидејќи носи наочари и почнаа да му се замаглуваат, и како за беља баш во тој момент поминува полициско комбе на улица, другаров веднаш го забележа и само си го поклопува лицето со маската...во рок од милисекунда. Полицијата застанува, му бара лична карта и му вика "господине, ќе имате пријава за неносење маска", другаров му ја дава личната карта, полицијата се паркира со комбето и му вика... "еј абе ти си, не те познав, ај шибај".