Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Не видов дека некој го постирал ова тука, во врска со цената на чинење на еден тест и воени профитери.

Прегледај го приврзокот 274356

Да не заборавиме дека брзите тестови кои се донација, првично сакаа да ги наплаќаат по 1000 мкд. за потоа да кажат дека ќе биле бесплатни.

https://mia.mk/filipche-13-il-adi-b...-utre-e-bidat-distribuirani-vo-site-punktovi/

https://mia.mk/od-narednata-nedela-brzi-testovi-za-kovid-19-e-chinat-1000-denari/

https://koronavirus.gov.mk/vesti/218624/page/2?et_blog

Ситуацијата со Елон Маск потврдува каква само голема глупост е ова со тестовите, човекот денес си твитна дека направил 4 теста во последни 24 часа и на 2 од нив позитивен на 2 од нив негативен.

Што правиме сеа?

Да не збориме дека мал милион луѓе излегоа позитивни во државава без да влезат во болница, пријавени на список за тестирање, не идат ради Х причини им се јавуваат позитивни сте седите дома?!?!? Истава приказна ми ја раскажаа од 1во лице пријатели во Бугарија, Србија, Словенија и ГЕРМАНИЈА.

Вирус има ама го напумпаа медиски ради причини сеуште нам непознати. Не мора да излезе она теоретичарското ќе не вакцинираат со течен алуминиум и чипираат доволно е колку пари направија од PCR тестови и маски, кои што во спротивно никад не би се купиле.

Вака, така, руската вакцина испадна (сега за сега) една од најдобрите, најпризнаените да се изразам чудно.

Имаш некоја информација како што и колку луѓе се вакцинирани и какви резултати има.Зошто еве колку месец дена минимум што е излезена а не знам колку е променета ситуацијата кај нив?

Имаш некоја информација како што и колку луѓе се вакцинирани и какви резултати има.Зошто еве колку месец дена минимум што е излезена а не знам колку е променета ситуацијата кај нив?
според ова (меѓу другото)

Автоматски споено мислење:

а како ќе се покажат практично (сите вакцини), ќе видиме тоа дури после

знам дека Москва ќе почнат декември/јануари да ја вакцинираат

По смртност во регионов сме први....вината секогаш се фрла врз народот. Касно се јавиле на лекар, требало право во болница да одат.....ама немало место.
Дали е народот крив? Не би рекол. Најболна нација сме, сите со коморбидитети.....и тоа не би рекол....тоа им е само оправдување.
Не ги бива господата лекари.....од министер па се понатаму во МЗ.
Во последни 24 часа имаме 40 хоспитализирани....кожно и нефро полно, сега гастро и очно почнуваат да ги полнат (брзо ќе ги наполнат). И за сите овие четири клиники има само еден дежурен пулмолог (од вести Канал5).

Зошто имаме само неколку екстубирани пациенти (броејќи ги на една рака).....не е само интубирај и остави го нека умира, важно на респиратор е. Респираторот сам по себе не лечи. Треба постојан мониторинг и јако искуство.
Не е ова операција па кога ќе заврши хирургот, екстубирај разбуди го пациентот и готово.

Од друга страна ни во приватниве болници нема место и покрај тоа што млатат дебели пари. Жан Митрев е со исполнети капацитети за Ковид (30 кревети), со дополнително пополнети листи на чекање за прием на нови пациенти.

Па ова ако не е колапс на здравството во Македонија....што ли не чека.
За хронично болните нема што да се збори, јасно е....отпишани се.
coronavirus-data-explorer(10).png

Ti si gnasa sto ne sakam nitu da ja citiram. Dedo mi da ti ebe sve zensko po doma gluperdo edna iskompleksirana. Aj brici mu go na dedo mi. I fati nesto raboti vo zivotot, od forumov ne se zivee. Ne cekaj grujo da te hrani, Ke crknes do togas I pak Dedo mi ke ti bide kriv. Pizdo ednna mrzliva.

grujo od usta ne go izvadi be...

pa ti za ovie glasase. pomogna ovaa bagra da e na vlast. 1000+ mrtvi i uste kojznae kolku ke ima. na tvoja dusa. dedo ti se borel za ti da mu se pomocas. ali ok, statisticki kako trgnalo prasanje na vreme e dur na svoja koza ne go osetite virusot site sto ja donesovte ovaa bagra na vlast.

https://sitel.com.mk/drastichen-ras...hno-lekuvanje-zavrshuvaat-vo-bolnichki-krevet
"дали ова е последица од лекувањето по телефон на матични со пациенти кои се заразени со Ковид-19 засега нема анализа од надлежните институции"..."Ѓраѓаните се жалат дека немаат физички контакт со лекар и тешко може да се утврди по телефон какво е дишењето на болниот и дали има пневмонија."...

Komunjarce. Sigurno i vcera gomna jadese za komentatorot kako i site komunjarcinja so gi znam na Fb, ke sme gi narusele dobrososedskite odnosi so negovite, ke ne blokirat, posle kurac vakcina.
A i neznam so se vozbudva tolku, ne deka lazime nesto. Sam si se falese :toe:.

Ситуацијата со Елон Маск потврдува каква само голема глупост е ова со тестовите, човекот денес си твитна дека направил 4 теста во последни 24 часа и на 2 од нив позитивен на 2 од нив негативен.

Што правиме сеа?

Да не збориме дека мал милион луѓе излегоа позитивни во државава без да влезат во болница, пријавени на список за тестирање, не идат ради Х причини им се јавуваат позитивни сте седите дома?!?!? Истава приказна ми ја раскажаа од 1во лице пријатели во Бугарија, Србија, Словенија и ГЕРМАНИЈА.

Вирус има ама го напумпаа медиски ради причини сеуште нам непознати. Не мора да излезе она теоретичарското ќе не вакцинираат со течен алуминиум и чипираат доволно е колку пари направија од PCR тестови и маски, кои што во спротивно никад не би се купиле.
Затоа не се користат серолошки тестови за дијагностицирање. Резултатите не се веродостојни.

pa ti za ovie glasase. pomogna ovaa bagra da e na vlast. 1000+ mrtvi i uste kojznae kolku ke ima. na tvoja dusa. dedo ti se borel za ti da mu se pomocas. ali ok, statisticki kako trgnalo prasanje na vreme e dur na svoja koza ne go osetite virusot site sto ja donesovte ovaa bagra na vlast.
Разликата меѓу човек и сендвич е во тоа што човекот независно дали дал глас и подржува одредена политичка опција, кога гледа дека нешто не чини критикува додека сендвичот се додека жвака и у гз да му го бапнат тој подржува се што ке каже пастирот. Еве барем на темава можеш да видиш дека актуелнава власт ја правам лајно, сметам дека премногу економски тактизираат а на штета на здравјето и животот на луѓето. Треба итно карантин и лок даун независно од тоа дали некој ке земал плата или не. Ај ти најди ми некој пост од сендвич што некогаш не се согласил и ругал политика на паторот. Нема такво нешто па или некој е дволичен и лицемерен или пастирот е светец. Трето нема. Но тешко е во некој мозоци да се процесира дека некој размислува слободно и не чека шалтерче за 200е, тоа за нив е научна фантастика.

По смртност во регионов сме први....вината секогаш се фрла врз народот. Касно се јавиле на лекар, требало право во болница да одат.....ама немало место.
Дали е народот крив? Не би рекол. Најболна нација сме, сите со коморбидитети.....и тоа не би рекол....тоа им е само оправдување.
Не ги бива господата лекари.....од министер па се понатаму во МЗ.
Во последни 24 часа имаме 40 хоспитализирани....кожно и нефро полно, сега гастро и очно почнуваат да ги полнат (брзо ќе ги наполнат). И за сите овие четири клиники има само еден дежурен пулмолог (од вести Канал5).

Зошто имаме само неколку екстубирани пациенти (броејќи ги на една рака).....не е само интубирај и остави го нека умира, важно на респиратор е. Респираторот сам по себе не лечи. Треба постојан мониторинг и јако искуство.
Не е ова операција па кога ќе заврши хирургот, екстубирај разбуди го пациентот и готово.

Од друга страна ни во приватниве болници нема место и покрај тоа што млатат дебели пари. Жан Митрев е со исполнети капацитети за Ковид (30 кревети), со дополнително пополнети листи на чекање за прием на нови пациенти.

Па ова ако не е колапс на здравството во Македонија....што ли не чека.
За хронично болните нема што да се збори, јасно е....отпишани се.
Прегледај го приврзокот 274432
едно ме интересира, каква е ситуацијата во Косово ??? од времето тие доваѓаа во клинички центар за било што, почнувајки од породување... не верувам дека имаат некој нови медицински капацитети...дали одат во странство или ?????

Ковид состојба 13.11.2020
Новозаразени: 1064
Тестирани: 3096
Оздравени: 507
Починати: 25

Починати се 25 лица, тројца пациенти од Скопје (62, 82 и 75г), тројца од Тетово (46, 77 и 83г), двајца од Прилеп (71 и 79г), еден од Крушево (40г), пет пациенти од Куманово (34, 49, 49, 66 и 62г), четири пациенти од Битола (71,72, 73 и 75г), еден пациент од Гостивар (65г), еден од Кавадарци (69г),еден од Крива Паланка (75г), еден пациент од Струмица (70г), еден пациент од Валандово (60г), еден пациент од Пехчево (69г) и еден пациент од Свети Николе (68г). Од нив, двајца пациенти се починати вон, останатите во болнички услови.

Денеска бајги под 50 години.

Разликата меѓу човек и сендвич е во тоа што човекот независно дали дал глас и подржува одредена политичка опција, кога гледа дека нешто не чини критикува додека сендвичот се додека жвака и у гз да му го бапнат тој подржува се што ке каже пастирот. Еве барем на темава можеш да видиш дека актуелнава власт ја правам лајно, сметам дека премногу економски тактизираат а на штета на здравјето и животот на луѓето. Треба итно карантин и лок даун независно од тоа дали некој ке земал плата или не. Ај ти најди ми некој пост од сендвич што некогаш не се согласил и ругал политика на паторот. Нема такво нешто па или некој е дволичен и лицемерен или пастирот е светец. Трето нема. Но тешко е во некој мозоци да се процесира дека некој размислува слободно и не чека шалтерче за 200е, тоа за нив е научна фантастика.
Ајде еве објасни ми за болдираното како ќе купам јас намирници за тие 2 или 3 недели ,како јас ќе си ја платам сметката за струја и вода, еве телефонот кабловска интернет можеме некако да преживееме без нив иако е тешко во денешно време ,да не збориме дека 99% имаме кредити а банките сум сигурен нема да ни простат.Работам во приватен сектор и газдата сигурно нема да ми даде плата ако јас не си ја заработам.

Ајде еве објасни ми за болдираното како ќе купам јас намирници за тие 2 или 3 недели ,како јас ќе си ја платам сметката за струја и вода, еве телефонот кабловска интернет можеме некако да преживееме без нив иако е тешко во денешно време ,да не збориме дека 99% имаме кредити а банките сум сигурен нема да ни простат.Работам во приватен сектор и газдата сигурно нема да ми даде плата ако јас не си ја заработам.
А дали газдата ке ти го надомести здравјето или недај боже животот тебе или на твоите? Не. Биди сигурен дека ако си го заебеш здравјето и на газдата му мањка математиката од тебе има да те шутне моментално, ке те згази како пијан лајно. И што правиме тогаш? Што правиме ако утре имате 2-3 позитивни на работа? Ке те плаќа газдата ако седиш дома 3 недели? И после 3 недели пак некој позитивен и пак сите во изолација. И со што ке си купиш намирници? Ке ти плати газдата 10 000 ако ти треба лечење од срањево во Систина? Чувај здравјето, другото ке го средиш. И карантинот не значи дека нема да се работи. Еве пролетта се работеше со сите мерки. Некаде ке има колапс па таму ке помогне државата...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom