Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.734
Уште подобра анкета би било - дали сте согласни повторно да се воведе полициски час и карантин?
Чисто да видиме "на папир" колкав е процентот на малоумници кои ја читаат темава.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
и ти многу ја верглаш на темава , океј те разбравме , немора секој пост да ти биде за малоумниците и хипохондриците , ако не си заинтересиран за работиве што се дискутираат овде и ти пречат слободно не ја посетувај темава нема главата да те боли , а и реално и нас нема да не боли вака на секој пост да ти ги читаме глупостиве.

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.046
Поени од реакции
2.135
Ако има пилот у авионов, треба да напраат полициски час од 20 часот до 05 сабајле, а за викенди од 16ч до 5.
Плус маска задолжително надвор од дома.
Некој ќе рече на отворено немало ризик, ама коа ќе застанеш на пешачки, или поред автобуска постројка има мн мн народ. Еден да се искашла без маска, отиде возот.
Kakov i da sakaat policiski cas da vovedat, ne e resenie.
Problemot e svesta kaj narodot.
Zboruvav so vlijatelni lugje, koi sto direktno imaat vlijanie u odlukite na komisijata.
Drzavata ne e sposobna da go izdrzi tovarot koj ke bide predizvikan od povtorno zatvaranje na lugjeto.
Ziveeme vo Makedonija, sekoj den lugje gubat rabota poradi situacijata, a zamisli sto bi se desilo dokolku povtorno se zatvorat eden kup dejnosti poradi policiskiot cas.

Ama, ne sekoj moze da razbere deka policiskiot cas ne e resenie.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.573
Поени од реакции
10.540
Дајте анкета да гласаме, дали Дондарриодон е у право за албанциве дека не уништија начисто со ифтарот, или Кооллриц која повикува на етничка трпеливост.
Да ја решиме конечно работата
Нема потреба од анкета, @CoolIris е потполно во право:)
Вирусов се шири како шумски пожар, нормално, модерен авиотранспорт, коли, возови, бродови, ноќни клубови, барови, кафичи.......и само за неколку недели короната ќе го обиколи целиот свет...а знаете дека на епидемијата Шпанска грозница и "требаше" околу девет месеци за да стане пандемија.
Многу луѓе на мал простор и ете зараза.
Најлоша работа е што немаме саглам глобална здравствена организација спремна за вакви пандемии, а народот кога ќе се најде во вакви безизлазни состојби, спасот го очекува во власта на државата, која видовме и сами, неколкупати потфрла а тоа носи катастрофални последици.

...и сега, кога гледаме дека човештвото е пуштено низводно, ние немаме попаметна работа па да бараме виновници...глупости...сите сме исто :гомце: и затоа треба секој поединец да стане подисциплиниран,посовесен и СТРОГО да ги почитува мерките на носење маска(па ништо не боли), дистанца и да не се групира...не разбирам до толку да не се може човек да се откаже од одење на забави и на концерти на веќе сто пати видени пејачи???
Едно што ме плаши е тоа што многу здравствени работници даваат отказ и се запослуваат во Систина...ете, од ГОБ 8ми септември отказ си дадоа неколку сестри, неколку познати врвни доктори а никој не ги спомна на ТВ...Би сакала некој да го праша Филипче јавно, да даде одговор зошто бега медицинскиот кадар во време кога им се покачија плати, дежурства, ноќен труд....Што нуди Систина?

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.326
Поени од реакции
13.263
Член од
12 март 2009
Мислења
20.930
Поени од реакции
17.177
Zboruvav so vlijatelni lugje, koi sto direktno imaat vlijanie u odlukite na komisijata.
Drzavata ne e sposobna da go izdrzi tovarot koj ke bide predizvikan od povtorno zatvaranje na lugjeto.
Ziveeme vo Makedonija, sekoj den lugje gubat rabota poradi situacijata, a zamisli sto bi se desilo dokolku povtorno se zatvorat eden kup dejnosti poradi policiskiot cas.

Има еден друг проблем... кај нас некој не сакаат да ја прифатат новата Реалност...Не може државата да Рани ДОЛГ период никого од тие професии што НЕ се ВКЛОПУВААТ со новата Реалност... како што пропаднаа гигантите од ехЈу, Железара, Охис и други, слично може да се случи и сега со сите фирми кој не се вклопуваат...Значи треба да се размислува за ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈА ...
А имаше уште пролетоска, како една ракометарка во Германија се вработи во супер маркет како продавачка..
Еве денес гледам на Паркинг возило за ДОСТАВА за Храна... значи тоа што беше пролетоска пак е актуелно...

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.289
Поени од реакции
13.277
и ти многу ја верглаш на темава , океј те разбравме , немора секој пост да ти биде за малоумниците и хипохондриците , ако не си заинтересиран за работиве што се дискутираат овде и ти пречат слободно не ја посетувај темава нема главата да те боли , а и реално и нас нема да не боли вака на секој пост да ти ги читаме глупостиве.
Kои се моите глупости?
Тоа што нејкам при здрав памет да ме дупат вилипче,кучето и компанија?
Или тоа што имам нормален социјален живот,се борам за да створам нешто и да успеам во животот ама заради горенаведените копита (во комбинација со хипохондриците кои владеат на фб и тука) за малку све ќе ми отидеше у курац?
Тоа ли се глупости?

Според мене глупости се барањата да не затворат ко стадо овци,вештачки да ги смират бројките и по месец дена откако ќе се олабави пак сВе(а неможе да живееме цел живот така,тоа дури и ти знаеш) пак јово на ново.
И тоа збориме за затварање на македонците,шошоните пак нема да ебат жива сила и ќе се кезат на глупите каури.:toe:

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.734
Kои се моите глупости?
Тоа што нејкам при здрав памет да ме дупат вилипче,кучето и компанија?
Или тоа што имам нормален социјален живот,се борам за да створам нешто и да успеам во животот ама заради горенаведените копита (во комбинација со хипохондриците кои владеат на фб и тука) за малку све ќе ми отидеше у курац?
Тоа ли се глупости?
Да де затоа ти реков дека не ти е местото на темава.Живеј си живот и остај ги овде хипохондриците нека си дискутираат.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.487
Поени од реакции
7.846
Откога Чаир ја качи бројката за 400%, у тие пет дена, не се симнавме веќе.

Инаку одамна, а не од сега, е небитно од кај си и кој си.
Статистичар, имаш ли информација колку тестови се правеа пред шќиптарите да ја "рашират" низ државава ....
Едно време дневно се правеа по 200-300 тестови, а сега од 1.300-2.000 ....

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315

Така си е, каша е економијата. Ама работава ќе дојде кад-тад (само дали побрзо или поспоро) да се одбере ,фигуративно кажано, меѓу парите или животот?
Само да не биде ко она, -узми ми живот паре су ми све.

И јас не сум про-рестрикции, али да глеаме реално, има поважни работи од дали кафаните работеле до 20 часот или до 24ч. За целосен карантин не иде у обѕир, не смее се да се запре, туку да се ограничи. Дури не е прекасно.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Ако има пилот у авионов, треба да напраат полициски час од 20 часот до 05 сабајле, а за викенди од 16ч до 5.
Плус маска задолжително надвор од дома.
Некој ќе рече на отворено немало ризик, ама коа ќе застанеш на пешачки, или поред автобуска постројка има мн мн народ. Еден да се искашла без маска, отиде возот.
И на една нога да стоиш еден сат дневно така, плус оние скафандери за на отворено задолжително...

Член од
17 мај 2016
Мислења
3.679
Поени од реакции
4.156
Ширење омраза кон одредена група граѓани според тебе е стратегија за справување со вирусот?!
Далеку од тоа, јас нигде немам пишано дека стратегија за справување со вирус е ширење омраза кон одредена група граѓани, ниту пак ширам омраза. Не знам како ти дојде до таа констатација?
Јас кажав дека владата дава мерки, народот треба да почитува. Кај нас беше така се до 25ти Мај, после тоа се отиде во неповрат.

Мене на пример, ме загрижува тоа што еве Берик има огромна поддршка во ширењето говор на омраза.

Џабе ви е трескањето од патриотизам. Албанците не идат да му организираат крштевки, свадби, концерти, на Македонците. Бидете реални дечки, не е моментот за политика и национализам. Сите сме еднакви пред вирусов.
Ти знаеш воопшто што е говор на омраза? Потенцирање нa виновник никогаш и во никој случај не е говор на омраза.
Јас не негирам дека Македонците правеле крштевки, свадби, концерти, точно е тоа. Факт е дека ниеден голем кластер не испаднаа од тие работи, додека пак после случувањата на 25ти Мај кластерот од Албанците стана на ниво на цела држава.

Не знам како да ви објаснам и нацртам дека не е до националноста, туку до самосвесноста на човекот. А таа самосвесност ни фали и на Македонците, и на Албанци, и на Турци, и на Роми итн. Тоа се вика општествена аномалија, а не национална.
Без разлика на националноста, постојат луѓе со повеќе самосвенсост, има и такви со помалце самосвеснсот и секогаш ќе има исклучоци.

Работи како што се непочитување мерки, протоколи, упатување закани, остварување на замисленото, негрижа за општеството, свесно ширење на вирусот, некажување на контакти, лажење за податоци се контра на се што се вика самосвесност.

Овие работи не можеш да ги препишеш на цело опшстество и да ги наречеш општествена аномалија, можеш само да прецизираш дека се работи за национална аномалија.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Што се чудите на толкава бројка во Скопје, милион жители има, сигурно не очекувате 180 во Пехчево да се појават.
tocno taka ama od tie 180 zarazeni vo Skopje,eve nekoj informacii
9 lica se tokmu od Pehcevo
7 od Berovo
6 od Delcevo
21 od Kumanovo
36 od Prilep ...itn.---------- site se da se razbereme petodnevni Novo Skopjani i vikend velesani ili negotinci(do dusa ima i made in Prizren)

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
И на една нога да стоиш еден сат дневно така, плус оние скафандери за на отворено задолжително...
Пљус убаи редици за викенд без ддв и пред банка за ваучерчиња :rolleyes:
#JeSuisCorona

H

HoT _iCe

Гостин
Абе не се играјте, не е исто како грип.
Еве ја сам од први октомври официјално коронисан. Први симптоми ги покажа на 26, први два три дна имаше температуру после беше цел малаксан и утепан, буквално од кревет неможеше да стану. После 4ти дн, кд и беше да се тестирам почна да ми биднуе много подобро и еве сга веќ сам много подобро. Ја пројде доста лсно ама дефинитивно болест не е за потценување и нема правила, еве ја конкретно, сви днови имаше укус и мирис. Да не беше колега на работу позитивно тестиран, немаше ни да посумњам дека е корона пошто имаше симптоми на стомачан вирус(пролив, гасови) али пошто колега се тестира позитиван а ја не беше изолиран од работу поради протоколи и процедуре не знам што, реши да си тражу тестирање и ја посебно пошто имаше температуру.
А за носење маске и мерке, не знам што да ви кажу, ја на работу носеше маску цело време освен кд смо само колеге и некад ете колко за бељу од немарност, спуштиш гу, дали кафе ќе пиеш или нешто и ете колко малце треба да се заразиш, такој да, носите си ги маске. :D

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.954
Поени од реакции
30.975
FB_IMG_1602097243938.jpg
Шо националност е овој?
Добро шо не влегол да оперира.

Kajgana Shop