Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

C

CoolIris

Гостин
Не е ова тема за мене.

Збори за тоа како ми се неточни податоците за заразувањето или негирај го тоа што го тврдам.

Батали ме мене.
Види дечко, ти си тој што ме цитира мене со твоите прости сфаќања полни со омраза кон поедини групи во општеството и ти си тој кој што се обидува да ги испревртува моите зборови во секој пост на форумов. Немам ништо против тебе и твоето постоење на форумов, меѓутоа имам против тоа што го фураш низ темава. Искажи си го твојот став, ама бирај зборови човече. Се гушиш во твојата омраза, ароганција и безобразлук, а се обидуваш истото да ми го наметнеш мене. Уствари не, не да ми го наметнеш, ами да ми го препишеш!

Јас во неколку наврати кажувам дека јас не ги разликувам луѓето по националност, политичко или верско убедување, туку ги делам на добри и лоши, воспитани и невоспитани, луѓе со кои можам да дискутирам (дури и кога нашите ставови се спротиставени) и луѓе со кои одбивам да дискутирам (јер нема поента). Ти спаѓаш во категоријата нема поента, заради тоа што секоја дискусија со тебе е беспредметна, поради фактот што твојата омраза кон Албанците е толку голема што решаваш своите фрустрации да ги лечиш на форумов. Најпријателски совет ти дадов, да се фокусираш на побитни и поубави нешта во животот, а не на генерализација и национализам.

Поздрав.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.152
Генерализацијата ја направија самите Албанци, чии политичари притискаа за двојни аршини во применување на мерките.
Сега власта, поради тоа и не ни се обидува да воспостави мерки.

ivan1987

СерКонсалот
Член од
23 септември 2020
Мислења
11
Поени од реакции
18
Види дечко, ти си тој што ме цитира мене со твоите прости сфаќања полни со омраза кон поедини групи во општеството и ти си тој кој што се обидува да ги испревртува моите зборови во секој пост на форумов. Немам ништо против тебе и твоето постоење на форумов, меѓутоа имам против тоа што го фураш низ темава. Искажи си го твојот став, ама бирај зборови човече. Се гушиш во твојата омраза, ароганција и безобразлук, а се обидуваш истото да ми го наметнеш мене. Уствари не, не да ми го наметнеш, ами да ми го препишеш!

Јас во неколку наврати кажувам дека јас не ги разликувам луѓето по националност, политичко или верско убедување, туку ги делам на добри и лоши, воспитани и невоспитани, луѓе со кои можам да дискутирам (дури и кога нашите ставови се спротиставени) и луѓе со кои одбивам да дискутирам (јер нема поента). Ти спаѓаш во категоријата нема поента, заради тоа што секоја дискусија со тебе е беспредметна, поради фактот што твојата омраза кон Албанците е толку голема што решаваш своите фрустрации да ги лечиш на форумов. Најпријателски совет ти дадов, да се фокусираш на побитни и поубави нешта во животот, а не на генерализација и национализам.

Поздрав.
Верувањето за вирусот и непочитувањето на мерките е ЕДНАКВО од сите националности во Македонија. Ако ги обвинувавте Албанците зошто го ширеа вирусот во Скопје, во етнички македонските градови како Штип работата не се смири од почнувањето на кризата.

Видете што се случува во Струмица? Ние немавме кластери до летниот период, па луѓето не само што не веруваа, туку немаше никакви маски и дистанци. Некои ги обвинуваа Ромите дека се главни причинители на ширењето.

НЕ. Сите се виновни, зошто никој не почитува мерки. Една банка е затворена во Струмица.

Работата е излезена надвор од контрола, овие бројки што ги гледате денес, се стари 14 дена. Така да виситнските бројки доаѓаат за 2 недели.

Карантин мора да има, а државата мора да помага еконмски, не сo картички и да прави гужви пред банките, туку со вистински средства на сметките на граѓаните.

C

CoolIris

Гостин
Верувањето за вирусот и непочитувањето на мерките е ЕДНАКВО од сите националности во Македонија. Ако ги обвинувавте Албанците зошто го ширеа вирусот во Скопје, во етнички македонските градови како Штип работата не се смири од почнувањето на кризата.

Видете што се случува во Струмица? Ние немавме кластери до летниот период, па луѓето не само што не веруваа, туку немаше никакви маски и дистанци. Некои ги обвинуваа Ромите дека се главни причинители на ширењето.

НЕ. Сите се виновни, зошто никој не почитува мерки. Една банка е затворена во Струмица.

Работата е излезена надвор од контрола, овие бројки што ги гледате денес, се стари 14 дена. Така да виситнските бројки доаѓаат за 2 недели.

Карантин мора да има, а државата мора да помага еконмски, не сo картички и да прави гужви пред банките, туку со вистински средства на сметките на граѓаните.
Дечко ова е глобален проблем. Проблем на сите националности, ама само кај нас, простото Македонче вината ја наметнува на Албанците.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.152
Готово е више кулирис. Одамна е готово и небитно.

Ја зборам за пред тоа. Зборам за тоа како дојдовме до тука и зборувам за тоа што би можело, у следната прилика, да се деси пак.

Последно уредено од модератор:
C

CoolIris

Гостин
Готово е више курлис. Одамна е готово и небитено.

Ја зборам за пред тоа. Зборам за тоа како дојдовме до тука и зборувам за тоа што би можело, у следната прилика, да се деси пак.
Е добро кажа како дојдовме до тука. Толку голема сатисфакција ти создава константно верглање на истата реченица "Албанците се криви" ? Озбилно ти импонира ова?

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Никаква логика нема редуцираниот број на автобуси и возење по саботен распоред. Само гужви, нервози, општ хаос. За да би немало гужва по автобусите простата логика сугерира дека треба да има повеќе линии од порано и повеќе автобуси од порано. Во здрав мозок не прават будали.
Истото се случи и првиот пат, ги укинаа скоро сите автобуси, и кога одев во Скопје семејство да си видам, само комбиња беа пуштени, и нормално, максимално исполнети како сардини...наместо повеќе автобуси, и со 50% капацитет, секој сам да седи. Тоа е нашата Македонија.
Остар респираторен вирус,викаат докторите,али да јаче од корона мава,дури коските ме болат
Има име вирусов? Инфлуенза, корона, кучешки грип или мачкина кашлица?? Или обичен вирус, ама остар...

Мислам како минат годиниве, секоја година ќе испаѓаат по 10 нови вируси...

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.326
Поени од реакции
13.263
Истото се случи и првиот пат, ги укинаа скоро сите автобуси, и кога одев во Скопје семејство да си видам, само комбиња беа пуштени, и нормално, максимално исполнети како сардини...наместо повеќе автобуси, и со 50% капацитет, секој сам да седи. Тоа е нашата Македонија.

Има име вирусов? Инфлуенза, корона, кучешки грип или мачкина кашлица?? Или обичен вирус, ама остар...

Мислам како минат годиниве, секоја година ќе испаѓаат по 10 нови вируси...
ОРВИ Остра респираторна вирусна инфекција го викаат у Русија

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
Дајте анкета да гласаме, дали Дондарриодон е у право за албанциве дека не уништија начисто со ифтарот, или Кооллриц која повикува на етничка трпеливост.
Да ја решиме конечно работата

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.558
Поени од реакции
2.924
Овие 300 верувам воглавно се со симптоми се или близок контакт па се имаат тестирано. Тоа и до сега немаше следење на контакти, не па сега. Ќе си расте ова уште долго. Интересна зима ќе биде.

Член од
17 мај 2016
Мислења
3.679
Поени од реакции
4.156
Дечко ова е глобален проблем. Проблем на сите националности, ама само кај нас, простото Македонче вината ја наметнува на Албанците.
Проблемот е глобален, но секоја држава на различен начин се справува со вирусов. Сигурно нема некој од надвор да дојде и да ни ја среди ситуацијата со вирусот. Во Македонија, власта даде мерки,протоколи итн. Народот ги почитуваше зададените мерки, ситуацијата со вирсот беше ставена под контрола се до 25ти Мај, после тоа сите знаеме зошто се продолжи бранот и зошто сите дотогашни мерки паднаа во вода.

Еве јас се сложувам со @Beric Dondarrion, верувам дека има многу други луѓе што делат исто мислење на оваа тема и според тоа сите ние сме прости Македонци? Ти нема апсолутно никаква логика реченицата.
Може за тебе просто Македонче е човек што е реален и ја збори вистината. За мене просто Македонче е тој што бега од вистината, ја избегнува реалноста, прогледува низ прсти и притоа ги брани виновниците претставувајќи ги како жртви.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.734
Најбитно е да не се фаќа по 2пати вирусот , а за лежење сите ќе го лежиме нема бегање од тоа како што е тргната работава уште од кога ги тргнаа карантините.

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.289
Поени од реакции
13.277
Дајте анкета да гласаме, дали Дондарриодон е у право за албанциве дека не уништија начисто со ифтарот, или Кооллриц која повикува на етничка трпеливост.
Да ја решиме конечно работата
Уште подобра анкета би било - дали сте согласни повторно да се воведе полициски час и карантин?
Чисто да видиме "на папир" колкав е процентот на малоумници кои ја читаат темава.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

C

CoolIris

Гостин
Проблемот е глобален, но секоја држава на различен начин се справува со вирусов. Сигурно нема некој од надвор да дојде и да ни ја среди ситуацијата со вирусот
Ширење омраза кон одредена група граѓани според тебе е стратегија за справување со вирусот?!

Еве јас се сложувам со @Beric Dondarrion, верувам дека има многу други луѓе што делат исто мислење на оваа тема и според тоа сите ние сме прости Македонци? Ти нема апсолутно никаква логика реченицата.
Може за тебе просто Македонче е човек што е реален и ја збори вистината. За мене просто Македонче е тој што бега од вистината, ја избегнува реалноста, прогледува низ прсти и притоа ги брани виновниците претставувајќи ги како жртви.
Мене на пример, ме загрижува тоа што еве Берик има огромна поддршка во ширењето говор на омраза.

Џабе ви е трескањето од патриотизам. Албанците не идат да му организираат крштевки, свадби, концерти, на Македонците. Бидете реални дечки, не е моментот за политика и национализам. Сите сме еднакви пред вирусов.

Не знам како да ви објаснам и нацртам дека не е до националноста, туку до самосвесноста на човекот. А таа самосвесност ни фали и на Македонците, и на Албанци, и на Турци, и на Роми итн. Тоа се вика општествена аномалија, а не национална.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.954
Поени од реакции
30.975
Верувањето за вирусот и непочитувањето на мерките е ЕДНАКВО од сите националности во Македонија. Ако ги обвинувавте Албанците зошто го ширеа вирусот во Скопје, во етнички македонските градови како Штип работата не се смири од почнувањето на кризата
Точно, газдите не ги затворија конфекциите и не почитуваа никакви мерки заради профит а автобусите полни со луѓе.
Инспекции никакви, вонаби држава со лажен карантин.

Kajgana Shop

На врв Bottom