Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
5 март 2018
Мислења
16.513
Поени од реакции
18.779
И Филипче изгледа како Маите, тие го промашија датумот на календарот за крај на светот, нашиот го промаши месецот за пикот :D
Автоматски споено мислење:

A da kaze oti se prosiri virusot vo Makedonija? Tuku prasanje e koj pecalbar bi idel momentalno koga vo Makedoniaj dramaticno raste brojot na zaboleni. Plus site zemji predupreduvaat da ne se patuva vo Makedonija. Isto taka tie pecalbari koi bi se vratile sigurno ke mora i tamu da odat na 14 dneven karantin zatoa sto idat od visoko rizicna zemja. Nema drugo resenie od ne idenje odnosno prifakjanje uslovite koi sto momentalno vazat.
Пред некој ден и агенцијата Ариес имаше на фејсбук јавно статус напишано изреволтирани беа од новите мерки за патување и бараа од владата да ги тргнат мерките, по што следеа бурни реакции во коментари и фино лепо за еден сат го избришаа постот.
Секој си го гледа интересот и не го интересира здравјето на останатите,за жал.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
- Епидемиолозите сметаат дека со овој интензивен пристап на анализа на контактите, тестирање и ставање во изолација во следниот период ќе се постигне резултат.

Нели неделава требаше да биде постигнат каков таков резултат?
Епидемиолозите сметаа дека со кревање на температурите на воздухот ќе го снема и вирусот,ама?По се изгледа не можат крајот да му го најдат!:toe:

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Дечки, а ако некој имал контакт со позитивен и има симптоми, ОДИ да се тестира или ДОАЃААТ да го тестираат?
Прво го тормозат дома, после ако дојде во рацете на СЗО есапи го за сакат чоекот, макар и лажна да му била тревогата. Кај нас НИКОЈ не доаѓа, секаде треба сам да одиш, ако успееш рабира се :toe:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.182
Поени од реакции
16.319
Тој Драган Вучиќ, на некого е сопруг, татко, дедо. (Сакам да кажам, и јас, и ти, кој било друго може да се најде во таква ситуација. Најмалку битно е дали си познат или не, дали си функционер, доктор, келнер, рибар, пекар....сите сме луѓе).
Со сета должна почит кон годините на принцезата, ама ете, да не била короната, може ќе си поживеела уште некоја година.
https://libertas.mk/muhamed-i-bisera-ze-iri-go-pobedi-a-koronavirusot-dve-nedeli-uzhas-i-neizvesnost/?fbclid=IwAR3bnvdPsawpVuFl54b-dq47xkg79Xyz05GSZ-UUFW4rCoyj6SfFrqMm1UQ
не знам, ништо не ми е јасно..сите политичари експресно, за 14дена оздравуваат и ги пуштаат, само граданачалникот на Куманово го тормозеа, уште е со кривични и препукувања...еве и директорката од УЈП исто експресно, ај да видиме за сељонљчљлниците на Чаир и Гази Баба дали ќе биде исто така експресно...
а имаше друго, една глумица или пеачка, сега заборавив, јавно кажа дека на медиумски познатите им нуделе пари да кажат дека биле позитивни и дека поздравеле, нормално на крај ќе кажат СТЕЈ ХОМЕ...

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Ти лично, овде на форумов, цело време се залагаш од петни жили, одговорноста да биде рамномерно поделена меѓу субјектите и никако да не се посочува конкретно кој е одговорен. Вината да биде преземена од сите.
Оти да биде различно од нормалниот живот? Ние работиме они земаат плати оти се родени како орели, сега што е променето? Има право дотичната(иот:D)! Они ќе прават сра*а, ама одговотноста е заедничка, оти се имаме потпишано на договорот!

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.447
Поени од реакции
17.881
Еве ги вечните жртви, се нешто не им е погодено. Не е битно што цел свет има слични мерки, а некои и многу поригорозни, битно на нив мора да им се прогледа низ прсти. Идиотизам.

Абе пушти ги без контрола и изгради ѕидови од 5 метра, ко на Јаја Паша, нека се гонат у три лепе. Ко Израел и Палестина да се поделиме, нека праат држава ако сакаат.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.523
Поени од реакции
2.663
https://libertas.mk/muhamed-i-bisera-ze-iri-go-pobedi-a-koronavirusot-dve-nedeli-uzhas-i-neizvesnost/?fbclid=IwAR3bnvdPsawpVuFl54b-dq47xkg79Xyz05GSZ-UUFW4rCoyj6SfFrqMm1UQ
не знам, ништо не ми е јасно..сите политичари експресно, за 14дена оздравуваат и ги пуштаат, само граданачалникот на Куманово го тормозеа, уште е со кривични и препукувања...еве и директорката од УЈП исто експресно, ај да видиме за сељонљчљлниците на Чаир и Гази Баба дали ќе биде исто така експресно...
а имаше друго, една глумица или пеачка, сега заборавив, јавно кажа дека на медиумски познатите им нуделе пари да кажат дека биле позитивни и дека поздравеле, нормално на крај ќе кажат СТЕЈ ХОМЕ...
И градоначалникот на Чаир Висар Ганиу пред 2 или 3 дена мислам изјави на фејсбук дека му се направени два теста негативни и дека ке почне со работа.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Мери температура почесто, ако се крене над 37.5 (или ако вечерно време ти отиде над 37), не се мисли да се тестираш повторно.
Јас имав 5 дена 40 температура кога ме прати матичната на тестирање, па излезе не е корона. Ништо веќе не се знае :)

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Јас имав 5 дена 40 температура кога ме прати матичната на тестирање, па излезе не е корона. Ништо веќе не се знае :)
40 температура нели е опасно по живот? Па дури 5 дена?

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Дечки, а ако некој имал контакт со позитивен и има симптоми, ОДИ да се тестира или ДОАЃААТ да го тестираат?
Мене ме пратија во Јане Сандански на тестирање, со закажан „мој термин“

40 температура нели е опасно по живот? Па дури 5 дена?
Да, опасно е, се симнуваше само со бруфен, иако матичната рече да не пијам бруфен, туку само парацетамол. После парацетамолот, од 39,9 паѓаше само на 39,0, и толку. Од бруфен 600, од 40 паѓаше на 37, па можев да преживеам така до наредните неколку часа, кога пак на 40 одеше. Седмиот ден едноставно престана температурата, после третото апче сумамед. Сега немам појма што ми било, ете не е корона

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2020
Мислења
196
Поени од реакции
174
Бре значи бе што народ сме ,дури сега ми стана кристално чисто
зошто некои мои баби дедовци што се иселиле и НИКОГАШ НЕ СЕ ВРАТИЛЕ ни на посета !
На 20-40 души ставаа полициски часови вонредни состојби све затворија
гајки немаше кај да се купат....
За сега на по 120-199 души заразени се да се отвори
која логика значи ццц тажна држава
Со Флипче и Неќе да Чуев за казни :uzi:

Вака се држи дистанца кај нас io.PNG

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
А зошто си го вртиш муабетот на твоја страна ? Јаболка и портокали ти е самиот твој пост уште кога мешаш ноќен живот со прошетка надвор. Како знајш ти дека нема жива сила која можи да ме задржи дома ? По кој критериум ТИ ме смести мене во нив а ни ме знајш ни ме познаваш ? Болдираните реченици се директно поврзани меѓу себе и како тебе ти е жал за тие кои останале без приходи кога според напишаното твое ок е да трпи економијата и да остани се затворено.
Заради целата насоченост кон вирусот, јас лично бев запоставен од здравствениот систем после тешка фрактура. Зошто јас го плаќам здравствениот систем ? Ова ми се случи во период кога имаше строги карантини кои според тебе не можеле да ме задржат мене дома да седам и време кога во Битола немаше НИТУ ЕДЕН случај. Ајде моето не е опасно по живот и место потребните 6 месеци за рехабилитација ќе ми бидат потребни 10-11 ама небитно.
Помош и беше потребна и на жената која ја постираа вчера и заради вирусот таа не доби никаква нега од првата помош.
Ама не објавија медиумите за неа, ќе починеше и таа секако, кога тогаш.
Јаболки и портокало е затоа што јас се залагам за помал број на Ковид19 заболени за да им се обрати внимание и на останатите пациенти а не прерано исфорсирано отварање на се' што може да се отвори (освен кино, театар и теретана) само за вештачки да се створи клима дека можеме нормално да живееме а притоа да рушиме рекорди по заболени во регионов и да не запираме, ко брз воз.

За тие што немаат пари затоа што не работам, јас верувам дека 99% од нив би продолжиле одреден период да живеат без пари за сметка на тоа да останат живи и здрави а не да имаат пари ама да бидат на ризик и да бидат заболени во време кога не може на сите пациенти да им се пружи внимание.

Затоа, муабетот ти е јаболки и портокали.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Па колку толку има помали шанси да се пренесе вирусот со близок контакт. Во цел свет налагаат маски да се носат дури и WHO лузерите во 90та минута излегоа и признаа дека маските се ефективни. Има држави што одма казнуваат ако излезеш без маска...
А ракавици, што правиме со нив нели и тие беа за да се заштитиме, исто така препорака од сзо

Kajgana Shop

На врв Bottom