Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033

Медиумска новела....

Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.226
Нормално е човекот да чувствува страв во неговата ситуација. Нема потреба да го напаѓаш вака :D
@Ryan Giggs друже, воглавно тест направен по една недела, треба да биде точен. Мала е шансата да не е точен, но како што кажаа, никогаш не се знае. Твое е да се избориш, однесувај се како да го имаш, до крајот на периодот од 15-6 денови.

Кај мене на работа, пола кашлаат и киваат и им солзат очите. Сите тврдат дека имаат алергии, што е типилно за овој период. Мери температура почесто, ако се крене над 37.5 (или ако вечерно време ти отиде над 37), не се мисли да се тестираш повторно.

Сите што глумат јаки на темава, испадна воопшто не излегувале од дома :D Па, затоа и немате страв изгледа. И јас да знам дека нема да мрднам од дома, нема да ми е гајле.
Туку вие што ширевте паника сега ни го раширивте вирусот, сеа таман тргнаа карантин страв ми е да излезам од дома :icon_lol:

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Еве ги вечните жртви, се нешто не им е погодено. Не е битно што цел свет има слични мерки, а некои и многу поригорозни, битно на нив мора да им се прогледа низ прсти. Идиотизам.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Нормално е човекот да чувствува страв во неговата ситуација. Нема потреба да го напаѓаш вака :D
Страв е океј ама не би требало да биде до тој степен да бараш прецизно за работи кои се невозможни и да си заборавил се што си знаел претходно.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Што би пишале некои членови кои за воља на вистината периодов (намерно или не, не знам) намалија со активност на форумов (темава), ваљда ионака ќе умрел човеков а на крајот од денот, битно е економијата да не трпи, да се врти париче, плус кој на куров па ќе седи дома затворен, ќе спобудалиме заради обичен вирус.

П.С. Нека му е лесна земја.
Означи не, не се срами.

Истото да му го кажиш на луѓето со други болести кои се запоставени ради вирусот. Нека си седат дома, зошто му е нив медицинска помош.
И на оние другите без денар приход, зошто му се пари, не е се во парите, се живеј и со трева пасење

Пс. Не е намерна неактивноста заради моменталната ситуација. Го пишав моето мислење вчера во врска со случаите.
Јаболки и портокали ти е муаветов споредено со мојот.

Мене ми е подеднакво жал за оние кои се запоставени, како што ми е жал и за вас, кои мислите дека нема жива сила што ќе ве задржи дома пошто мора да се прошета периодов, сонце пукнало.

Јас никаде не реков, нит па сум помислил дека корона пациентите мора да бидат приоритетни, туку дека ние треба да престанеме да бидеме себични и да мислиме на останатите, макар тоа било 2-3-4 месеци или година.

Сепак, според одредени, боље е сите надвор, да си праиме групен имунитет, да се заболиме што повеќе И ПОРАДИ ТОА оние на кои им е потребна медицинска помош, да не ја добијат, затоа што државата нема капацитет.

Сепак, дискач треба да проработи, уаууаа забава.
А зошто си го вртиш муабетот на твоја страна ? Јаболка и портокали ти е самиот твој пост уште кога мешаш ноќен живот со прошетка надвор. Како знајш ти дека нема жива сила која можи да ме задржи дома ? По кој критериум ТИ ме смести мене во нив а ни ме знајш ни ме познаваш ? Болдираните реченици се директно поврзани меѓу себе и како тебе ти е жал за тие кои останале без приходи кога според напишаното твое ок е да трпи економијата и да остани се затворено.
Заради целата насоченост кон вирусот, јас лично бев запоставен од здравствениот систем после тешка фрактура. Зошто јас го плаќам здравствениот систем ? Ова ми се случи во период кога имаше строги карантини кои според тебе не можеле да ме задржат мене дома да седам и време кога во Битола немаше НИТУ ЕДЕН случај. Ајде моето не е опасно по живот и место потребните 6 месеци за рехабилитација ќе ми бидат потребни 10-11 ама небитно.
Помош и беше потребна и на жената која ја постираа вчера и заради вирусот таа не доби никаква нега од првата помош.
Ама не објавија медиумите за неа, ќе починеше и таа секако, кога тогаш.

Член од
14 август 2012
Мислења
1.707
Поени од реакции
738
Кај мене од коа ја тестираа мајка ми и излезе потививен тестот, тоа беше за време карантин за Бајрам и Кирил и Методи, тој викенд. Неа ја тестираа недела, и недела и кажаа резултати. Нас одма дома ни кажаа дека треба изолација 14 дена, и само ако иаме симптоми дека ќе не тестираат. После некој си 9-10 дена, ни звонија и ни кажаа дека ќе дојдат дома да не тестират соте, иако нема никој симптоми. Некаде 10-11 ден не тестираа, после 2 дена ни јавија и ни кажаа дека сите сме негативни, и после истекување на изолацијата дека може да излеземе и да се движеме. Мајкаѓи вел период беше во болница, претходно имала астма пред неколку години и бронхит. На 15тиот ден и направиа прв тест, излезе негативен, и после 1 ден иште 1 тест, повторно негативен и ја пуштија дома.

Sent from my iPhone using Tapatalk

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.171
Поени од реакции
13.780
Дечки, а ако некој имал контакт со позитивен и има симптоми, ОДИ да се тестира или ДОАЃААТ да го тестираат?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Кивање не е баш типично за корона, сува кашлица и висока температура се први симптоми но сепак не може со сигурност да се каже како што гледаш кај секого различно се манифестира.
Pokraj toa i cesto se gubi vkusot i mirisot pokraj temperatura i kaslica.

Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.055
Поени од реакции
6.715
- Епидемиолозите сметаат дека со овој интензивен пристап на анализа на контактите, тестирање и ставање во изолација во следниот период ќе се постигне резултат.

Нели неделава требаше да биде постигнат каков таков резултат?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Дечки, а ако некој имал контакт со позитивен и има симптоми, ОДИ да се тестира или ДОАЃААТ да го тестираат?
Ќе се јави или на матичен или на најблискиот центар за здравје. 0800 002 03 е националниот број за информирање. Најдолу на сајтот ги има и локалните центри за здравје. Ќе дојдат да тестираат.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467
Многу....многу смртни случаи за ситуација која е "под контрола". Лутаме без никаква стратегија, а најжалосно е што никој во државата не чувствува ни трошка одговорност за тоа.
Ти лично, овде на форумов, цело време се залагаш од петни жили, одговорноста да биде рамномерно поделена меѓу субјектите и никако да не се посочува конкретно кој е одговорен. Вината да биде преземена од сите.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Еве ги вечните жртви, се нешто не им е погодено. Не е битно што цел свет има слични мерки, а некои и многу поригорозни, битно на нив мора да им се прогледа низ прсти. Идиотизам.

A da kaze oti se prosiri virusot vo Makedonija? Tuku prasanje e koj pecalbar bi idel momentalno koga vo Makedoniaj dramaticno raste brojot na zaboleni. Plus site zemji predupreduvaat da ne se patuva vo Makedonija. Isto taka tie pecalbari koi bi se vratile sigurno ke mora i tamu da odat na 14 dneven karantin zatoa sto idat od visoko rizicna zemja. Nema drugo resenie od ne idenje odnosno prifakjanje uslovite koi sto momentalno vazat.

Kajgana Shop

На врв Bottom