Коронавирус (COVID-19)

Член од
16 ноември 2007
Мислења
1.070
Поени од реакции
1.557
имам и тоа доста...но сепак овде правиме муабет за алкохол со поголем процент
No vo Kičevo nema vo niedna apteka...ni vo albanskite
Во Унимак имаш средство си некое за дезинфекција, е сеа мислам дека е околу 45% па не знам колку е ефикасно. Не ме држи за збор околу ефикасноста може содржи тоа што е потребно, ама можеш да видиш. И нормално, оди поранко :) 179ден.

Последно уредено:
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Хаос било на бугарска граница. Не знам за бројка, ама претежно студенти стигнале во десет вечерва, со најава во амбасада претходниот ден, со сите информации за тоа од каде доаѓаат, кога планираат да стигнат на граница...

На граница им рекле дека ќе мора да почекаат за да се снабди комбе, полициска придружба и да бидат прегледани пред да ги пратат во карантин во Демир Капија. Еден саат после тоа, значи кај 23:00 им викаат дека прегледот ќе биде јавување по телефон со некој епидемиолог и одговарање на прашања. Се праи скандал и дел од групава инсистира да бидат прегледани на лице место пред да ги товараат во комбе, оти може да се испозаразат уште пред да стигнат.

Ги затвараат во некое кафуле таму. Чекаат до 04:30, стасува епидемиолог и...им мери температура. Ги прашува како се осеќаат, дали имаат замор, проблеми со дишење... такви некои мутави прашања. Мутави оти кој не носел храна, не добил храна. Не добил информации. Затворени чекале 6 саати во кафуле, на граница, жедни/гладни. Нормално дека ќе бидат и малаксани и отепани. У пет саат(15мин пред да го пишам постов) конечно тргнуваат за Демир Капија.

Да повторам, за тоа дека две групи доаѓаат околу десет часот имало најава, знаеле. Имале цел ден ипол да донесат и комбе и доктор и тестови. Ако веќе постои тој сериозен чекор за праќање луѓе 14 дена во карантин, им било кажано на дечките дека ќе одат во карантин и нема бегање, они го прифатиле тоа без инциденти и јавувања по луѓе и институции, најмалку шо можело да се направи е да се прегледаат и товарат у комбе непосредно по пристигнување, ама такви сценарија веројатно има само на пресови без новинари.

Full disclosure, имам близок во таа група и они беа набркани од државите кај шо студираат оти им ги секнаа стипендиите, им наплатија станарина и им рекоа да се исчистат од таму. Без кревање фама се согласија на карантин овде и им се случи тоа шо се случува секогаш кога си принципиелен и нејќеш „да се двоиш“.

Мислам дека некоја, цитирам „инфлуенсерка од Прилеп“ се јавувала во Алфа, се фалела дека и ветиле репортажа, па може да има денес нешто за срањево.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882

Еве решение да не креват идиотите по 20 тоалетни, макарони...
И сите членови од фамилија заедно ќе пазаруваат, групно ќе соберат се, а некој што навистина му треба пак нема да земе.
Нема решение за овие што сакаат да трупаат толкави залихи по дома.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Subscribers не се битни, сооднос се вади спрема прегледи
Автоматски споено мислење:

Сите лажат
и да лажат и да кријат,оваа не никаков фактор,пошто без никакви докази обвинува.

Abe sekako, aj Rusija laze ama zatoa Turcija odlicno se spravuva so virusot I ima 0 zaboleni (do pred nekoj den spored ekspertizata Erdogan), isto I Amerika e iskrena, I Germanija itn itn.
и Црна Гора исто така

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.611
Поени од реакции
7.737
When someone has an infection, I’m used to seeing the normal colors you’d associate with it: greens and yellows. The coronavirus patients with ARDS have been having a lot of secretions that are actually pink because they’re filled with blood cells that are leaking into their airways. They are essentially drowning in their own blood and fluids because their lungs are so full. So we’re constantly having to suction out the secretions every time we go into their rooms.”

https://www.propublica.org/article/a-medical-worker-describes--terrifying-lung-failure-from-covid19-even-in-his-young-patients?fbclid=IwAR1IUgZR-L0-6otcrFrS5pt2ERLctwAC2UFKQdMP8i0xpfIyHgY9aSzUQ0w

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
Во кафичов кај што одам чат пат на дневница 2цата шефови со корона. Правеле тестови во Жан Митрев уште пред неколку дена. Немале никаков контакт ни со Цаца ни со тие од Банско. Странство не оделе и кафичов не работи 2 недели па да фатат од гости. Изгледа има многу повеќе во Скопје.

На другите вести, Град Скопје ја додели награда за најдобра фотографија самдома на син на пратеничка. Наградата изнесува 100 евра.
За 100евра почнаа да се брукаат. Што е следно, сано сокчиња.

Последно уредено:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Се заборавивме малце со политики, а?

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.692
Поени од реакции
8.118
Уште земјотрес фалеше. Хрвативе јако ги здрмало.

Господ нека ни е на помош.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Во кафичов кај што одам чат пат на дневница 2цата шефови со корона. Правеле тестови во Жан Митрев уште пред неколку дена. Немале никаков контакт ни со Цаца ни со тие од Банско. Странство не оделе и кафичов не работи 2 недели па да фатат од гости. Изгледа има многу повеќе во Скопје.
Мајндфакот го праат луѓето без симптоми. Докажано е дека има такви. "Ништо не ми е, одам у чајџилница, на џогинг, у црква, у парк".
У целава параноја, фасциниран сум со однесувањето на вирусов.
Во Скопје и повеќе од сигурно го има. Нема потреба ни од контакт со Цаца, ни скијање у Банско.
Видете го експериментов - после 8мо ракување, се пренесуваат честици на рацете.

Тишка

Кротитељ
Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.951
Поени од реакции
9.581
Уште земјотрес фалеше. Хрвативе јако ги здрмало.

Господ нека ни е на помош.
Дојде ова упм
15 годишно дете прва жртва.
Кај да ојш сеа дома ил надвор
2020 ни четвртина не е помината а се десија срања поке од последниве 10 години

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.366
Дојде ова упм
15 годишно дете прва жртва.
Кај да ојш сеа дома ил надвор
2020 ни четвртина не е помината а се десија срања поке од последниве 10 години
не е починато детето ама се наоѓа во критична состојба

Sent from my iPhone using Tapatalk

Matthias

A Statute Snob
Член од
2 март 2020
Мислења
380
Поени од реакции
2.305
Во Унимак имаш средство си некое за дезинфекција, е сеа мислам дека е околу 45% па не знам колку е ефикасно. Не ме држи за збор околу ефикасноста може содржи тоа што е потребно, ама можеш да видиш. И нормално, оди поранко :) 179ден.
[/QUOTE]
sredstvo koe sodrzhi pomalku od 80% alcohol ne pomaga. Najdobra solution za dobra desinfection e Ethanol toj sodrzhi 98% alcohol stavash Aloe Vera gel koj pomaga za gustina na istoto. Vo 1l ethanol stavas 4 bottle cups od gelot.

Kajgana Shop

На врв Bottom