Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Druze od iskustvo ti kazuvam so drugi auta zaebancija e so klapni i greenje i gluposti sajli elektroniki. Ako mozes odnesi kaj nekoe majstorce za golf odma da ti go sredi

^ Ghost Rider ^

Biker Boy
Член од
27 октомври 2008
Мислења
372
Поени од реакции
8
А сигурен си дека е со сајла?

Инаку клапната се наоѓа некаде измеѓу моторот кој дува и казанчето... ако не ти тропка, можно е да е сајлата откачена па да ти стои на ладно. Или да е скршено тоа што го префрла...
да сигурен сум,го отворив после ке барам па ке пишам шо сум направил

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Во кој случај царината одзема возила и после ги продава ? прашањето ми е зошто имам видено неколку возила викаат земени се од царина од кај нас
има повеке... во принцип може и нај често е мвр да одземе возило во име на царина... иди на скопски аеродром и оние илјадници возила што ке ги видиш таму околу аеродромот... сите тие се одземени и се води спор-истрага околу нив... какви раритети стојат таму уште еј... знам дека има 3 комада фолксваген Т1... два се плави а еден е портокалов... после има една аскона бордо боја... па имаи една манта од нај старите... а богами има и коли со бааги по ново годиште...

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Ме интересира нешто во врска со Фокусов што го продаваат..На официјалната страна пишува дека потрошњата е 6.5 l за бензинец 1.4, а баш гледав на autobild, таму пишува 8.6 l за истиот модел. Па сакам некој корисник или познавач на таков да ми каже колку всушност вистински троши во реални услови.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Ме интересира нешто во врска со Фокусов што го продаваат..На официјалната страна пишува дека потрошњата е 6.5 l за бензинец 1.4, а баш гледав на autobild, таму пишува 8.6 l за истиот модел. Па сакам некој корисник или познавач на таков да ми каже колку всушност вистински троши во реални услови.
Сигурно не трошо 6.5 ... остај каталог реалноста е друга

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Податоците за потрошувачка на гориво на возилото во официјалните каталози се секогаш помали од реалните. За проверка на реалната потрошувачка на гориво на речиси било кое возило може да ја користите оваа страна. Содржи огромна база на корисници кои внесуваат реални параметри за своите возила. За Форд Фокус 1.4 80КС просечната потрошувачка на гориво варира грубо 7.5-8 л/100км.

Еве пример: Корисник на Форд Фокус 1.4 80КС просечна потрошувачка 7,65 л/100км (проверено на изминати 8.070км)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ако е општо познато дека протокот е обратно пропорционален со должината на цевката зошто тогаш издувот на колите не е директно изведен од моторот, т.е. пример мотор --> издувна гранка --> пригушувач -->катализатор и крај веќе кај предните тркала?

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Ако е општо познато дека протокот е обратно пропорционален со должината на цевката...
Која е таа зависност?

Протокот не зависи од должината на цевката туку од нејзиниот напречен пресек и брзината на флуидот.

Q = A * V

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Протокот е обратнопропорционално зависен од должината на цевката?
приближно Q=1/l
и приближно Q=r^4 зависонст од радиусот

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Податоците за потрошувачка на гориво на возилото во официјалните каталози се секогаш помали од реалните. За проверка на реалната потрошувачка на гориво на речиси било кое возило може да ја користите оваа страна. Содржи огромна база на корисници кои внесуваат реални параметри за своите возила. За Форд Фокус 1.4 80КС просечната потрошувачка на гориво варира грубо 7.5-8 л/100км.

Еве пример: Корисник на Форд Фокус 1.4 80КС просечна потрошувачка 7,65 л/100км (проверено на изминати 8.070км)

Ејј фала ти многу за странава. Само имам една забуна...Овде станува збор за истава кола, односно истиов модел како овој? http://koli.com.mk/novi_cenovnik_tabela-golema.aspx?id=5365#cenovnik

Зошто ме буни тоа што гледам 2006 година..

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Протокот е обратнопропорционално зависен од должината на цевката?
приближно Q=1/l
и приближно Q=r^4 зависонст од радиусот
Не. Не е точно ова.
Овие равенки кажуваат дека за да се оствари некаков проток потребно е само да има цевка со некоја должина, а брзина на движење на флуид не е потребна.
Тоа не е можно.

Ејј фала ти многу за странава. Само имам една забуна...Овде станува збор за истава кола, односно истиов модел како овој? http://koli.com.mk/novi_cenovnik_tabela-golema.aspx?id=5365#cenovnik

Зошто ме буни тоа што гледам 2006 година..
Колку што знам, станува збор за истиот мотор. 1.4 Duratec со 80кс кој се вградува од 2004та се до денес.

Снајпериста

несреќник
Член од
20 ноември 2008
Мислења
293
Поени од реакции
4
ме интересира дали овај tiv документот треба за кога колата ќе се носи на царина или за на регистрација????????

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
ме интересира дали овај tiv документот треба за кога колата ќе се носи на царина или за на регистрација????????
За царина треба и мислам дека и таму останува- за регистрација не треба

Член од
4 февруари 2010
Мислења
21
Поени од реакции
0
Bi sakal da pobaram sovet ili mislenja od postrucni lica ili nekoi licni sikustva so slednive disel motori odnosno kooj bi bil eve najdobar vo celost i vo pogled na odrzuvanje na voziloto...delovi i slicno. Sakam da donesam vozilo od gore i najmnogu razmisluvam pomegu BMW 320d, Audi A4 1.9 TDI i Passat 1.9 TDI. Za BMW razbrav deka imale nekoi common rail motori i bile pokazani kao najdobri so sega, a za drugive dve neam mnogu info nekoe posebno. Inaku spored mene BMW, Audi pa Passat bi bil izborot. Bi sakal da mi pomognete so postrucni gledista na izborov spored vas se razbira, za da mozam da naucam i da mozam da odberam polesno, inaku mene skoro site mi se isti...samo so BMW - to mi se dopaga na izgled najmnogu. No toa ne znaci deka e i najisplatliviot izbor vo odnos na kvalitet. Iako se germanski vozila no site veruvam deka imaat po nakoja "skriena " potencijalna maana sto laici kako mene ne bi mozele da ja znaat. Vi Blagodaram.

Kajgana Shop

На врв Bottom