Мене лично ми пречат џамиите, ми пречи исламот, ми пречат муслиманите иако и моите родители се муслимани. Ми пречи да живеам во религиозно општество. Општо сите религии ми пречат, уверен сум дека човештвото нема веќе потреба од нив, има само штета. Треба целосно да се искорни, треба владите на сите цивилизирани држави да работат накај уништување на религиите.
( не знам дали намерно или не ама си испомешал исламски фашизам со ислам, не се тие две работи исто, ама нека мине)
Ти сега кажи што направила Македонија против џихадистите, кој џамија ја запреле да се гради која се финансира од секакви надворешни средства?
Кажи зошто низ цела историја на Југославија па и после има илјадници учители, наставници и професори тепани, затворени, убиени? А нема ниту еден оџа тепан, затворен или убиен? Што ти кажува ова тебе?
Ме прашуваш како јас да сум бил премиер или главна фаца која одредувал кога и каква политика ќе се води!
Инаку моето мислење е дека Македонија не направила ништо и не само на тоа поле туку на многу други, затоа е пред распаѓање, антагонизмот помеѓу две поларизирани групи е прилично набиен (оваа севрџанската група е минорна ама е добро позиционирана и ги има инструментите на присила па се чини дека се многу инаку не се).
Зошто не падна ниту една жртва за отворање на џамија, а паднаа неколку за школи и универзитети?
Зошто никогаш не сте се организирале и протестирале против градење на џамии, а против настава на албански на средни и за универзитет на албански сте протестирале?
Види религијата и верата кај луѓето е доста комплексно прашање. и Не може туку така да се објасни, сепак се работи за индивидуална одлука, и во основа тука немаме аргументација ниту филозофирање, едноставно некој одлучил да верува и нему не му се потребни докази за да верува. Можеби кај агностиците има простор за таква дискусија ама.... Другиот проблем е што верата-религијата со нешто мора да се компензира етика морал или што знам инаку ќе добиеме движења како ЛГБТ и слични, па ќе имаме посебни простории за пушачи како да се отпадници од општеството додека пеерите и педофилите слободно се шетат, како да пушачите се најголемото зло за едно општество поголемо од пеерите и педофилите!
Образованието е единствениот механизам со кое едно општество може да има иднина инаку тешко му се пишува... ние немаме добар образовен систем дури би рекол дека истиот се распаѓа (мислам дека некој свесно го уништува, нпр. купувањето дипломи кое е многу изразено на оние факултетите во Тетово е страшна работа).
.....
Може уште нешто да прашам.
1. Дали излезе на референдум со кој се укинаа Македонците како народ и им се забрани да бидат и нарекуваат Македонци? (ако излезе, кој е твојот интерес да гласаш да не постојат Македонци?)
2. Кој е твојот став по прашањето на големоалбанскиот проект Иљирида и голема Албанија?
Благодарим!