Jane
Кајганџија
- Член од
- 5 февруари 2006
- Мислења
- 3.394
- Поени од реакции
- 114
Па сега за сега до if else, for, while. Од утре продолжуавме натакаПочекај да гибниш структури во C, тогаш ќе имаш појма.
Па сега за сега до if else, for, while. Од утре продолжуавме натакаПочекај да гибниш структури во C, тогаш ќе имаш појма.
cout<<"Imate vkupno :"<<a<<"+"<<b<<"+"<<c<<"="<<a+b+c<<endl;Metono1[mkd];3072354 напиша:Имам тука некој проблем, не ми текнува како да го решам ова.
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
float a,b,c,d;
cout<<"Vnesete broj na kosuli"<<endl;
cin>>a;
cout<<"Vnesete broj na paltinja"<<endl;
cin>>b;
cout<<"Vnesete broj na patiki"<<endl;
cin>>c;
cout<<"Imate vkupno :"<<endl;
и сега сакам, по формула или незнам како да ми пресметува колку вкупно ќе излезе на крај. a+b+c=d.
Имате вкупно = 5+3+2=10 како тоа да го направам?
system("Pause");
return 0;
}
Ќе може некој да ми објасни, како да го напишам ова?
btw до колку некој знае на нет кај може да ги најдам сите библиотеки, и да видам која за што служи.
Немој да ми речиш уште дека си и на факс за информатика.Metono1[mkd];3072354 напиша:Имам тука некој проблем, не ми текнува како да го решам ова.
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
float a,b,c,d;
cout<<"Vnesete broj na kosuli"<<endl;
cin>>a;
cout<<"Vnesete broj na paltinja"<<endl;
cin>>b;
cout<<"Vnesete broj na patiki"<<endl;
cin>>c;
cout<<"Imate vkupno :"<<endl;
и сега сакам, по формула или незнам како да ми пресметува колку вкупно ќе излезе на крај. a+b+c=d.
Имате вкупно = 5+3+2=10 како тоа да го направам?
system("Pause");
return 0;
}
Ќе може некој да ми објасни, како да го напишам ова?
btw до колку некој знае на нет кај може да ги најдам сите библиотеки, и да видам која за што служи.
Покажувачите ти се променливи тие покажуваат кон адресата на една променлива, доколку тоа е претходно дефинирано.Сум читал туториали за поинтери, но неможам да разберам што се тоа фактички.
Знам само дека служат за вметнување информација во дадена меморија.:nesvest:
Ако може некој да ми објасни поубаво
Јони она ептен глупо прашање е, нема везе со паметен дали се правам или не она кога почнуваш програмски јазик го има што се вика ако не на првата на втората страна.Metono1[mkd];3073412 напиша:Reve0ke, прашав за помош а не да се правиш паметен нели?
-Средив уште прегеска btw.
Др Кулен ти ја решил но можеш и на многу поедноставен начин.Ke mozi nekoj da mi gi resi zadacive?:icon_biggpls
1. Da se sostavi programa za presmetuvane na izrazot
-10x(na 4)+3x(na 8)+4/1.5 *2 za vredonosta na x vnesena od korisnikot.
# include <iostream.h>
#include<math.h> // bibliotekata <math.h> ima razni mat. funkcii
main ()
{
int x;
cout <<"Vnesete go x"<<endl;
cin >> x;
float Suma;
Suma= -10*pow(x,4)+3*pow(x,8)+4/1.5*2//za stepenuvanje na broj se koristi funkcijata "pow"
cout <<"Sumata e"<< Suma <<endl;
return 0;
}
int main ()
{
int a,j,k,b,tmp,cifra,m=0;
printf("Vnesi opseg pocetok kraj\n");
scanf("%d%d",&a,&b);
for(;a<=b;a++)
{
k=1;
[B]for(j=2;j*j<=a;j++)[/B]
if(a%j==0)
{
k=0;
break;
}
if(k)
{
tmp=a;
[B]m=0;[/B]
for(;tmp!=0;tmp/=10)
{
[B]cifra=tmp%10;[/B]
m=m*10+cifra;
}
if(m==a)
{
printf("%d i %d se isti\n",m,a);
}
}
}
system("PAUSE");
return(0);
}
Bibil многу ти благодарам за поправката, само неможам да сфатам зашто не го чита кај tmp, m=0, затоа што уште на почеток имам пишано m=0, али вака работи. Имам уште некои нејасни али не е битно неќам да замарам.carter има код во ред ама со неколку грешки. slash, види го и ти
Еве го поравен, а местата каде имаше грешки се болдирани.
Односно еве и попрегледно кој се разликитеКод:int main () { int a,j,k,b,tmp,cifra,m=0; printf("Vnesi opseg pocetok kraj\n"); scanf("%d%d",&a,&b); for(;a<=b;a++) { k=1; [B]for(j=2;j*j<=a;j++)[/B] if(a%j==0) { k=0; break; } if(k) { tmp=a; [B]m=0;[/B] for(;tmp!=0;tmp/=10) { [B]cifra=tmp%10;[/B] m=m*10+cifra; } if(m==a) { printf("%d i %d se isti\n",m,a); } } } system("PAUSE"); return(0); }
Болдираниот дел.. значи имаш услов ако последната цифра од temp е непарна тогаш да изврши додавање на сумата и да ја скрати последната бројка,а што ако последната цифра од temp е парна?Bibil многу ти благодарам за поправката, само неможам да сфатам зашто не го чита кај tmp, m=0, затоа што уште на почеток имам пишано m=0, али вака работи. Имам уште некои нејасни али не е битно неќам да замарам.
Ај уште ова ако некој може да го поправи
#include <stdio.h>
int main()
{
int n,m,temp,suma=0,i;
printf("Vnesete poc i kraj\n");
scanf("%d%d",&n,&m);
for(i=n;i<=m;i++)
{
temp=i;
for( ;temp/10;temp/=10)
{
suma=0;
if((temp%10)%2)
{
suma=suma+temp%10;
temp=temp/10;
}
}
if(suma%2)
printf("Sumata e neparna na brojot %d\n",i);
}
system("PAUSE");
return 0;
}
Незнам каде грешам, задачата треба да ги печати броевите чија сума од непарни цифри е непарен број.( без функции)
if((temp%10)%2) // Ако последната цифра на temp е непарна
{
suma+=temp%10; // Додај сума
temp/=10; // Скрати го temp
}
else // Ако последната цифра од temp е парна
{
temp/=10; // тогаш само скрати го temp за да продолжи проверката...
}
Да да те сфатив во ред е тоа, само еве пак пробувам да го искомпајлирам и се добива иста ствар...[URL=http://img406.imageshack.us/i/68276535.jpg/][/URL]Болдираниот дел.. значи имаш услов ако последната цифра од temp е непарна тогаш да изврши додавање на сумата и да ја скрати последната бројка,а што ако последната цифра од temp е парна?
Промени го условот...
Претпоставувам дека ме свати, ако има нешто нејасно кажи.Код:if((temp%10)%2) // Ако последната цифра на temp е непарна { suma+=temp%10; // Додај сума temp/=10; // Скрати го temp } else // Ако последната цифра од temp е парна { temp/=10; // тогаш само скрати го temp за да продолжи проверката... }
for( ;temp!=0;temp/=10)
{
suma=0;
if(temp%2) //nema potreba od ((temp%10)%2)
{
suma=suma+temp%10;
}
....
for( ; temp!=0; ) //ова всушност е исто како while (temp!=0)
{
suma=0;
if(temp%2)
{
suma=suma+temp%10;
}
temp/=10;
...