Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Можеби ова ја крена цената за 2%

Со почеток од 1-ви февруари 2019, Стопанска банка АД – Скопје почнува да врши исплата на пензиите на првиот работен ден во месецот

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Јас искоцкав 3к еур баш на ФХ. Нафтата ме сјеба.
Тоа е океј трејдање на претпоставка бидејки и на раст а и на пад можеш да лапаш.

Ако пратиш трендови и киснеш на комп може да го фураш.

Едино незнам фали го решија вадењето на кешот?

Здраво.
Дали постои некој што тргува со реална сметка на FxLider? Веќе долго време тргувам на демо сметка и од 100.000 евра кои ги даваа на демо акаунтот јас направив 40.000.000... Што не е мала работа.. Реално сум ги зголемил парите 400 пати. Кога веќе доволно го извежбав и знам како финкционира сакам да прашам дали некој има искуство со него пред да вложам вистински пари.. Ви благодарам однапред..

Член од
18 декември 2015
Мислења
8
Поени од реакции
2
Јас искоцкав 3к еур баш на ФХ. Нафтата ме сјеба.
Тоа е океј трејдање на претпоставка бидејки и на раст а и на пад можеш да лапаш.

Ако пратиш трендови и киснеш на комп може да го фураш.

Едино незнам фали го решија вадењето на кешот?
Ти тргуваше со реални пари? Кажи ми малку подетално дали е се како што пишува? Дали е океј со исплатата на парите доколку заработиш нормално, дали се наоќаат некои проблеми било што? ме интересираат повеќе информации од некој кој што предтоа тргувал со FX.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Мизерија. Единствена ставка кај што буџетот е во план е делот каматни плаќања.
Ич не сум оптимист за 2019та. Ниту за економијата ниту за берзата. Затоа и бегам во безбедни акции како ТЕЛ. ГРНТ? Трпението ми е при крај. Многу ќе е битен Кв 4 и особено дивидендната политика за собрание.
Очекувам мала еуфорија по евентуалниот влез во НАТО, а потоа постепено лизгање надоле. Кулминација ќе биде во последниот квартал кога многу инвести ќе сакаат да ја земат капиталната без данок. Затоа, препорачувам продажба на секој пик во првото полугодие
Буби до Мај месец ќе биде добро, а после ќе видиме . . . .
Секоја криза е и добра шанса, 2008/09 беше одлично школо . . .
Искрено не предвидувам криза, ама стагнација да . . . Само се нервирам што не го искористивме моментот на светски економски раст овие последни 2-3 години да растеме по 5% . . . ама толку ни се способни политичарите . . . .

Не заборавај Јануари е НАТО месец, февруари се ФИ 2018 на банките кои се одлични, април првите дивиденди, мај пак НАТО месец . . . . .
Имаш време за престројување, за стратегија, и за дополнителни 15/20% профит кој не е лошо да се собере . . .
Мислам дека 2019/20 ќе ги исфилтрира добрите инвеститори од лошите, досега скоро сите поминуваа . . . дури и оние што купуваа СТИЛ на 160 денари :D:D:D:D...
Данокот за капитални добивки ќе го преебеме, ама персоналецот на дивиденди ќе не изебе и тоа сите наредни години . . .
Ама знаеш како е . . . фер даночна политика и ебење во здрав мозок . . . земале од богатите давале на сиромасите ;);) . . .

Член од
19 мај 2018
Мислења
17
Поени од реакции
27
Ти тргуваше со реални пари? Кажи ми малку подетално дали е се како што пишува? Дали е океј со исплатата на парите доколку заработиш нормално, дали се наоќаат некои проблеми било што? ме интересираат повеќе информации од некој кој што предтоа тргувал со FX.
Не се секирај за исплата...нема да има што да ти исплатат...на некоја кривина се ќе изгориш

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Буби до Мај месец ќе биде добро, а после ќе видиме . . . .
Секоја криза е и добра шанса, 2008/09 беше одлично школо . . .
Искрено не предвидувам криза, ама стагнација да . . . Само се нервирам што не го искористивме моментот на светски економски раст овие последни 2-3 години да растеме по 5% . . . ама толку ни се способни политичарите . . . .

Не заборавај Јануари е НАТО месец, февруари се ФИ 2018 на банките кои се одлични, април првите дивиденди, мај пак НАТО месец . . . . .
Имаш време за престројување, за стратегија, и за дополнителни 15/20% профит кој не е лошо да се собере . . .
Мислам дека 2019/20 ќе ги исфилтрира добрите инвеститори од лошите, досега скоро сите поминуваа . . . дури и оние што купуваа СТИЛ на 160 денари :D:D:D:D...
Данокот за капитални добивки ќе го преебеме, ама персоналецот на дивиденди ќе не изебе и тоа сите наредни години . . .
Ама знаеш како е . . . фер даночна политика и ебење во здрав мозок . . . земале од богатите давале на сиромасите ;);) . . .
Овој пат во целост се согласувам со тебе, а ако стил заради сутацијава падне под 80 ден дури би размислил да влезам (не викам сигурно дека ќе влезам туку би размислил)
За разлика од други јас не напаѓам лично или заради иделогија партиска и слично, кога не се согласувам пишувам критика но кога се согласувам со нешто исто така давам признание.
Поздрав и Среќни празници на сите , и секако годинава убаво да искеширате

Член од
6 јануари 2019
Мислења
2
Поени од реакции
0
Редовно ја следам темава бидејќи има доста добри дискусии. Добар дел од работите ми се јасно, но некои и не ги разбирам. Често пати наидувам на "данок на дивиденда". Врз основа на што се плаќа тој данок, кога пред дивидендата да биде исплатена, компанијата има платено данок? Зошто повторно би платил за нешто што веќе е оданочено?
Поздрав и среќни празници :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Зошто повторно би платил за нешто што веќе е оданочено?
Нема што да плаќаш данок на дивиденда, тоа самата компанија го има платено во твое име. Пример ако бруто дивидендата ти била 50.000 денари на сметка ќе ти легнат 45.000, останатите ќе бидат уплатени од страна на компанијата, и во тек на годината ќе ти издадат потврда за платен данок што треба да го пријавиш во УЈП кога се поднесува годишна даночна пријава. Барем така до сега беше.

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Во 2018 година Гранит пораснал позитивна НУЛА, а Бетон паднал 12% ! ! !
И во 2017 и во 2018 нивните приходи паѓаат, а тоа се должи на лошото менаџирање со капиталните инвестиции од страна на владата... Реализацијата на капиталните инвестиции е помалку од 50% најмалку откако јас следам економија . . .
.. .
Две години нема никаков нов голем градежен проектпроект
........
Додека дојде животот во МКД јас ќе си играм само банки, за нив секогаш има живот :) . . .
Со првиот дел од постот на Боле се слагам 100%, ама баш поради тоа, јас мислам дека баш сега е време да се влезе во Гранит. Полошо од ова Гранит не може да биде, затоа и пред Нова Година јас си купив ГРНТ.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Редовно ја следам темава бидејќи има доста добри дискусии. Добар дел од работите ми се јасно, но некои и не ги разбирам. Често пати наидувам на "данок на дивиденда". Врз основа на што се плаќа тој данок, кога пред дивидендата да биде исплатена, компанијата има платено данок? Зошто повторно би платил за нешто што веќе е оданочено?
Vo sustina ima logika prasanjeto namesto da se preferira biznis politika na drzavno nivo e da se sobira danoci !!
Mislam deka treba da se rastereti stopanstvoto da moze sekoj da kotira na berza i da bara pari od investitori na baza na akcii a uslov za da moze stopanstvoto namesto kaj bankite da gi dade na graganite svoite pari e da nema danok na dodelena dividenda taka sto sekoj ke dobie pogolem del od kolacot a i firmite ke bidat atraktivni namesto depozitite !!
Se e mozno so malku poveke matematika ama nema pameten koj sto go gleda benefitot od ovaa odluka !!!
Sekogas drzavata pa bankite i na kraj osiguritelnite drustva ja krojat politikata na obicnite smrtnici !! Od ovaa sprega nema raat samiot fakt sto ne moze stopanstvoto da kotira na devizen pazar direktno tuku mora bankite da profitiraat od toa e dokaz za kazanoto !!
Taka da druze na mesto ti e prasanjeto danok na dobivka pa danok na dividenda za da posle kupis kola i platis akciza i danok na luksuz posto kola ne e zaebancija :)
Mobilen od 1000 evra nema akciza ama zatoa kola od 8000 e luksuz mobile menjaat sekoja godina ????

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Тоа е стара рана за која до денешен ден се водат дебати.

Фирмата е еден ентитет тс. правно лице ние како физички лица сме други ентитети. Едниот данок се однесува на фирмата во нејзиното секојдневно работење другиот на нас како персонален данок. За да биде нелогичиноста поголема ако сум трговец поединец тогаш ова не се однесува, ама ако сум доел или дооо ад тогаш го кркам стапот. Предноста е во органичената одговорност кај едните зашто се сите приморани да ги изберат полошите опции.

Во Франција е најинтересно ако земаш дивиденда компанијата плака данок корпоративен пример 25-30% оние кој ке добијат дивиденда плус ги даночат со дополнителни 30%. А ако имаш бизнис со удел во доо дооел уделите одат преку 50% персонален данок ако пробаш парите како дивиденда да ги повлечеш.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.276
Поени од реакции
16.424
Нема што да плаќаш данок на дивиденда, тоа самата компанија го има платено во твое име. Пример ако бруто дивидендата ти била 50.000 денари на сметка ќе ти легнат 45.000, останатите ќе бидат уплатени од страна на компанијата, и во тек на годината ќе ти издадат потврда за платен данок што треба да го пријавиш во УЈП кога се поднесува годишна даночна пријава. Барем така до сега беше.
да, досега ако било 10% 45000, сега ќе биде мислам 15 %, па или фирмата треба да ја зголеми Бруто дендата 5% или ќе земеш 5% помалку Нето денда, а може и нешто помеѓу да испадне....

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Тоа е стара рана за која до денешен ден се водат дебати.

Фирмата е еден ентитет тс. правно лице ние како физички лица сме други ентитети. Едниот данок се однесува на фирмата во нејзиното секојдневно работење другиот на нас како персонален данок. За да биде нелогичиноста поголема ако сум трговец поединец тогаш ова не се однесува, ама ако сум доел или дооо ад тогаш го кркам стапот. Предноста е во органичената одговорност кај едните зашто се сите приморани да ги изберат полошите опции.

Во Франција е најинтересно ако земаш дивиденда компанијата плака данок корпоративен пример 25-30% оние кој ке добијат дивиденда плус ги даночат со дополнителни 30%. А ако имаш бизнис со удел во доо дооел уделите одат преку 50% персонален данок ако пробаш парите како дивиденда да ги повлечеш.
Кон тоа и ние одиме за жал...ништо само грабање од државата бенефиции и грантови за да се покријат даночните загуби.

Член од
8 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
34
Имате ли некоја информација за Котација на државни обврзници? Треба да почне од денес
Ќе имаме ли можност да купиме по некоја обврзница чисто за забава :)

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
https://faktor.mk/fotovoltaichnata-elektrana-vo-tec-oslomej-kje-chini-7-milioni-evra-a-kje-vraboti-1000-rabotnici

Ете уште еден проект од ненадминливиот патор, ова беше во неговите замисли кога ја напушти територијата на ФИРОМија во околијата на Дебар, им се јави на ЕБРД во моментот кога му прекина линијата со Орбан на излез од Албанија кон Црна Гора, собра списоци од 1000 партиски членови кои преминале од ДРПНЕ во ЗДЗ, и сега со мирна глава ги координира активностите на терен од Будимпешта, во директна врска со Аца Антич.

Ова погоре беше саркастично, чисто да потсетам како размислуваат фановите на еден.....

За мене ова е супер вест, реално голем дел од фотоволтаиците ќе бидат од увоз, и половина од know-how-то ќе го увеземе, но вредноста на производство на чиста енергија е нешто кое реално денес не можеме да го измериме, особено ние во Македонија. Бројот од 1К нови вработувања ми е многу оптимистички, мислам дека и со третина од таа бројка централата ќе функционира нормално.

Kajgana Shop

На врв Bottom