Здраво.
Дали постои некој што тргува со реална сметка на FxLider? Веќе долго време тргувам на демо сметка и од 100.000 евра кои ги даваа на демо акаунтот јас направив 40.000.000... Што не е мала работа.. Реално сум ги зголемил парите 400 пати. Кога веќе доволно го извежбав и знам како финкционира сакам да прашам дали некој има искуство со него пред да вложам вистински пари.. Ви благодарам однапред..
Ти тргуваше со реални пари? Кажи ми малку подетално дали е се како што пишува? Дали е океј со исплатата на парите доколку заработиш нормално, дали се наоќаат некои проблеми било што? ме интересираат повеќе информации од некој кој што предтоа тргувал со FX.Јас искоцкав 3к еур баш на ФХ. Нафтата ме сјеба.
Тоа е океј трејдање на претпоставка бидејки и на раст а и на пад можеш да лапаш.
Ако пратиш трендови и киснеш на комп може да го фураш.
Едино незнам фали го решија вадењето на кешот?
Буби до Мај месец ќе биде добро, а после ќе видиме . . . .Мизерија. Единствена ставка кај што буџетот е во план е делот каматни плаќања.
Ич не сум оптимист за 2019та. Ниту за економијата ниту за берзата. Затоа и бегам во безбедни акции како ТЕЛ. ГРНТ? Трпението ми е при крај. Многу ќе е битен Кв 4 и особено дивидендната политика за собрание.
Очекувам мала еуфорија по евентуалниот влез во НАТО, а потоа постепено лизгање надоле. Кулминација ќе биде во последниот квартал кога многу инвести ќе сакаат да ја земат капиталната без данок. Затоа, препорачувам продажба на секој пик во првото полугодие
Не се секирај за исплата...нема да има што да ти исплатат...на некоја кривина се ќе изгоришТи тргуваше со реални пари? Кажи ми малку подетално дали е се како што пишува? Дали е океј со исплатата на парите доколку заработиш нормално, дали се наоќаат некои проблеми било што? ме интересираат повеќе информации од некој кој што предтоа тргувал со FX.
Овој пат во целост се согласувам со тебе, а ако стил заради сутацијава падне под 80 ден дури би размислил да влезам (не викам сигурно дека ќе влезам туку би размислил)Буби до Мај месец ќе биде добро, а после ќе видиме . . . .
Секоја криза е и добра шанса, 2008/09 беше одлично школо . . .
Искрено не предвидувам криза, ама стагнација да . . . Само се нервирам што не го искористивме моментот на светски економски раст овие последни 2-3 години да растеме по 5% . . . ама толку ни се способни политичарите . . . .
Не заборавај Јануари е НАТО месец, февруари се ФИ 2018 на банките кои се одлични, април првите дивиденди, мај пак НАТО месец . . . . .
Имаш време за престројување, за стратегија, и за дополнителни 15/20% профит кој не е лошо да се собере . . .
Мислам дека 2019/20 ќе ги исфилтрира добрите инвеститори од лошите, досега скоро сите поминуваа . . . дури и оние што купуваа СТИЛ на 160 денари ...
Данокот за капитални добивки ќе го преебеме, ама персоналецот на дивиденди ќе не изебе и тоа сите наредни години . . .
Ама знаеш како е . . . фер даночна политика и ебење во здрав мозок . . . земале од богатите давале на сиромасите . . .
Нема што да плаќаш данок на дивиденда, тоа самата компанија го има платено во твое име. Пример ако бруто дивидендата ти била 50.000 денари на сметка ќе ти легнат 45.000, останатите ќе бидат уплатени од страна на компанијата, и во тек на годината ќе ти издадат потврда за платен данок што треба да го пријавиш во УЈП кога се поднесува годишна даночна пријава. Барем така до сега беше.Зошто повторно би платил за нешто што веќе е оданочено?
Со првиот дел од постот на Боле се слагам 100%, ама баш поради тоа, јас мислам дека баш сега е време да се влезе во Гранит. Полошо од ова Гранит не може да биде, затоа и пред Нова Година јас си купив ГРНТ.Во 2018 година Гранит пораснал позитивна НУЛА, а Бетон паднал 12% ! ! !
И во 2017 и во 2018 нивните приходи паѓаат, а тоа се должи на лошото менаџирање со капиталните инвестиции од страна на владата... Реализацијата на капиталните инвестиции е помалку од 50% најмалку откако јас следам економија . . .
.. .
Две години нема никаков нов голем градежен проектпроект
........
Додека дојде животот во МКД јас ќе си играм само банки, за нив секогаш има живот . . .
Vo sustina ima logika prasanjeto namesto da se preferira biznis politika na drzavno nivo e da se sobira danoci !!Редовно ја следам темава бидејќи има доста добри дискусии. Добар дел од работите ми се јасно, но некои и не ги разбирам. Често пати наидувам на "данок на дивиденда". Врз основа на што се плаќа тој данок, кога пред дивидендата да биде исплатена, компанијата има платено данок? Зошто повторно би платил за нешто што веќе е оданочено?
Поздрав и среќни празници
Тоа е стара рана за која до денешен ден се водат дебати.Редовно ја следам темава бидејќи има доста добри дискусии. Добар дел од работите ми се јасно, но некои и не ги разбирам. Често пати наидувам на "данок на дивиденда". Врз основа на што се плаќа тој данок, кога пред дивидендата да биде исплатена, компанијата има платено данок? Зошто повторно би платил за нешто што веќе е оданочено?
Поздрав и среќни празници
да, досега ако било 10% 45000, сега ќе биде мислам 15 %, па или фирмата треба да ја зголеми Бруто дендата 5% или ќе земеш 5% помалку Нето денда, а може и нешто помеѓу да испадне....Нема што да плаќаш данок на дивиденда, тоа самата компанија го има платено во твое име. Пример ако бруто дивидендата ти била 50.000 денари на сметка ќе ти легнат 45.000, останатите ќе бидат уплатени од страна на компанијата, и во тек на годината ќе ти издадат потврда за платен данок што треба да го пријавиш во УЈП кога се поднесува годишна даночна пријава. Барем така до сега беше.
Кон тоа и ние одиме за жал...ништо само грабање од државата бенефиции и грантови за да се покријат даночните загуби.Тоа е стара рана за која до денешен ден се водат дебати.
Фирмата е еден ентитет тс. правно лице ние како физички лица сме други ентитети. Едниот данок се однесува на фирмата во нејзиното секојдневно работење другиот на нас како персонален данок. За да биде нелогичиноста поголема ако сум трговец поединец тогаш ова не се однесува, ама ако сум доел или дооо ад тогаш го кркам стапот. Предноста е во органичената одговорност кај едните зашто се сите приморани да ги изберат полошите опции.
Во Франција е најинтересно ако земаш дивиденда компанијата плака данок корпоративен пример 25-30% оние кој ке добијат дивиденда плус ги даночат со дополнителни 30%. А ако имаш бизнис со удел во доо дооел уделите одат преку 50% персонален данок ако пробаш парите како дивиденда да ги повлечеш.