Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Ti bratu pola den se grees na dolniot sprat i ti utre reper ke bides za greenje i ke ni kazuvas smetki od zaenicko broilo? Toj film ne pali kaj mene
Gjabe prasuvas za smetki, samo primetuvam deka kazuvaat smetki a nedavaat nikakov dokaz za vnatresna temperatura. Toa ti e isto kako da ti kazam kolava mi trosi 1l/100km a stojam u mesto na parking :)
A so 600W prosek na cas so 792m3 izduv(za da gree 80m2) izduvot mu e 35C.....poladno od negovata telesna temperatura.....na inzinjerot lagite brzo mu se poznavaat samo nema koj da primeti. (on si misli deka nema koj da go primeti pa pisuva sve i svasta)

Последно уредено:
Ti bratu pola den se grees na dolniot sprat i ti utre reper ke bides za greenje i ke ni kazuvas smetki ? Toj film ne pali kaj mene
Gjabe prasuvas za smetki, samo primetuvam deka kazuvaat smetki a nedavaat nikakov dokaz za vnatresna temperatura. Toa ti e isto kako da ti kazam kolava mi trosi 1l/100km a stojam u mesto na parking :)
A so 600W prosek na cas so 800m3 izduv(za da gree 80m2) izduvot mu e 35C.....poladno od negovata telesna temperatura.....na inzinjerot lagite brzo mu se poznavaat samo nema koj da primeti.
Jas se gream na vtoriot sprat celo vreme od koga se kupeni klimite, zoshto lazes ne razbiram i od kade ti toa deka dolu se gledam? Aman be brat, aman hahahah

Pa gore klimata vo dnevnata ne e namalena pod 24 vo dnevnata, a pod 20 vo spalnata.

Ziti eden Gospod, kazi mi od kade vide deka se gream dolu. Ama ozbilno, citiraj me....

14 души до сега ги предложиле своите фаворити од 2017, што е супер. Но имаме интересна ситуација. Доколку во овој момент заврши процесот на предложување номинирани, меѓу десетте филма за најдобар филм ќе има само 2 од деветте кои беа номинирани за Оскар. Исто и кај режисерите: само 2 од петмината номинирани за Оскар. Ако не сте го пополниле ФОРМУЛАРОТ, сега му е мајката да смените нешто. ;) Очигледно форумџиите немаат ист вкус како и Академијата од САД.

The Post, е екранизирана приказна за случувањата за она што во јавноста е познатo како Скандалот Вотергејт во САД за време на администрацијата на Ричард Никсон
Не смее таму да се цитира, затоа тука: во The Post не се прикажани случувањата од Watergate скандалот, само
на крајот од филмот е прикажано откритието дека некој влегол во просториите на Демократскиот комитет во Watergate комплексот
ама тука завршува филмот. Значи прикажан е само почетокот на она што подоцна е познато како Вотергејт скандал. Случувањата во филмот, со објавувањето на таканаречените Pentagon Papers немаат директна врска со Вотергејт. Башка, дејството на филмот е во 1970/71, на самиот почеток од првиот мандат на Никсон. Вотергејт скандалот започнал на 17 јуни 1972
т.е. баш она што е прикажано во последната сцена од филмот
и завршува на 9 август 1974, кога Никсон дава оставка од функцијата Претседател на САД, во вториот негов мандат, односно, по реизборот.

Не смее таму да се цитира, затоа тука: во The Post не се прикажани случувањата од Watergate скандалот, само
на крајот од филмот е прикажано откритието дека некој влегол во просториите на Демократскиот комитет во Watergate комплексот
ама тука завршува филмот. Значи прикажан е само почетокот на она што подоцна е познато како Вотергејт скандал. Случувањата во филмот, со објавувањето на таканаречените Pentagon Papers немаат директна врска со Вотергејт. Башка, дејството на филмот е во 1970/71, на самиот почеток од првиот мандат на Никсон. Вотергејт скандалот започнал на 17 јуни 1972
т.е. баш она што е прикажано во последната сцена од филмот
и завршува на 9 август 1974, кога Никсон дава оставка од функцијата Претседател на САД, во вториот негов мандат, односно, по реизборот.

Ај ќе се правам дека не знаев, ако ништо друго има Википедија, само да не цепидлачам таму каде нема потреба и да одам со нешто шо е познато генерално во јавноста.

Пентагон пејперс почнува со нешто шо е познато како скандалот МеКнмара, по поранешниот државен секретар кој побарал да се изработи студијата за војната во Виетнам, истата таа студија која е јадро на настаните.
Бонус факт, Никсон претпоставувал дека одредени структури од демократите имаат удел во случувањата, иако со истата студија се опфатени и нивната администрација, па се обидувал да им го врати ударот и тек тука е настанува Вотергејт.

Ете нешто шо делумно е прикажано безмалку наивно во филмот, а тоа е односот на главниот уредник на Вашингтон пост со Џон Кенеди и нешто повеќе меѓу сопственичката на истиот тој весник со екс државниот секретар Роберт МеКнмара.

Колку е сево ова само дело на т.н свиркачи сеуште е нејасно, факт е дека сиве овие настани имале добар удел во падот на една администрација.

Вака можи?

Коа ќе испооткачиш вака си ги имаш овие
Топ е филмот. У секој случај далеку пореална од оценката за Билбордите.
Има филмови кои не успеваат да ти доловат добро расположение/да ти држат внимание кога навидум ништо особено не се дешава.
Овој не е таков. Во овој не се дешава ништо особено, а сепак уживаш.
И се уште немам сфатено како девојчето не доби номинација.

Коа ќе испооткачиш вака си ги имаш овие
Топ е филмот. У секој случај далеку пореална од оценката за Билбордите.
Има филмови кои не успеваат да ти доловат добро расположение/да ти држат внимание кога навидум ништо особено не се дешава.
Овој не е таков. Во овој не се дешава ништо особено, а сепак уживаш.
И се уште немам сфатено како девојчето не доби номинација.

Nekoi go cuvstvuvaat dozdot a nekoi se samo mokri

:d

Мене ми беше по малку претенциозен филмот. И досаден, една половина. Дури при крај почна малку да ми станува забавен, оти почна да се случува нешто, ама па на крај и безвезе ми заврши, и ко ќе видиш... Овој Бејкер решил да глуми хипстериште, изгледа. Инаку, јас не сфатив во што толку Дефо изглуми неверојатно за да биде номиниран за Оскар и толку фален за улогата. Се согласувам, девојчето беше ОК, и дури подобро одглуми, т.е. имаше што да одглуми. Улогата на Дефо не нудеше којзнае колку за да може некој да си ги покаже актерските способности со неа. Не знам, ова е само мое видување, ете гледам повеќето не се согласувате со мене...

Да, се сложувам само за Дефо. Веројатно беше номиран затоа што е релативно нормален лик во филмов. Обично не глуми нормални ликови :D
American honey=The florida project
Да, да. Preteen American Honey е овој :D
И јас забележав сличности, дури мислев дека е истиот режисер. Ама ми текна дека женско го режираше Хани и се потсетив дека Шон Бејкер беше од тој со ајфонот и трансџендерите.
Ама American Honey сепак ми беше нешто подобар.

Последно уредено:
Еве сега јас да си се пофалам: имав неколку дупки меѓу освојувачите на Оскар, ама ги пополнив деновиве и сега од последниве 25 години (да, од 1993 до денес) ги имам гледано сите освојувачи на Оскар за најдобар филм. Еве и како би изгледал мојот ТОП 25, ако некому нешто значи:

1. Schindler's List (1993)
2. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
3. Forrest Gump (1994)
4. Titanic (1997)
5. Birdman or: the Unexpected Virtue of Ignorance (2014)
6. The Artist (2011)
7. The English Patient (1996)
8. Crash (2004)
9. A Beautiful Mind (2001)
10. Braveheart (1995)
11. Gladiator (2000)
12. Million Dollar Baby (2004)
13. The Departed (2006)
14. The King's Speech (2010)
15. American Beauty (1999)
16. The Hurt Locker (2008)
17. Shakespeare in Love (1998)