Дежурна Ординација! #2

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Причинител за дифузен губиток на коса што може да биде? Не само на врвот на главата туку насекаде рамномерно, странично, на тилот? Нешто вака како на сликите.
Прегледај го приврзокот 179009 Прегледај го приврзокот 179010
Недостаток на витамини, неправила исхрана, хормонски промени или друга состојба во организмот. Мој совет ти е да си закажеш на кожно и да испиташ крвна слика:)

Член од
18 март 2017
Мислења
33
Поени од реакции
6
Недостаток на витамини, неправила исхрана, хормонски промени или друга состојба во организмот. Мој совет ти е да си закажеш на кожно и да испиташ крвна слика:)
Крвна слика праев, беше нормално железо, хемоглобин и сл. Имам покачени црнодробни ензими, ама докторката рече дека било минимално(беше некаде 10 над горната граница). Исто така приметив дека имаше непропорционалност во леукоцитите, целите беа некако пореметени многу повеќе еозинофили(или така некако се викаја) и лимфоцити од нормалните вредности, ама за то докторката ништо не ни ми рече. :cautious: Исто така и холестеролот ми е доста низок(117 вкупен) и триглицеридите, ама па то е добра работа.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.529
Поени од реакции
37.376
Колку коштаат тие Валете и колку време треба да се земаат?
...мислам најмногу до 200 ден, а ќе се испие цела кутија колку има капсули по една на ден, мислам дека истите ги приметив и во специјализирани продавници за козметика...

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Крвна слика праев, беше нормално железо, хемоглобин и сл. Имам покачени црнодробни ензими, ама докторката рече дека било минимално(беше некаде 10 над горната граница). Исто така приметив дека имаше непропорционалност во леукоцитите, целите беа некако пореметени многу повеќе еозинофили(или така некако се викаја) и лимфоцити од нормалните вредности, ама за то докторката ништо не ни ми рече. :cautious: Исто така и холестеролот ми е доста низок(117 вкупен) и триглицеридите, ама па то е добра работа.
Не сум доктор за да знам точно да ти ја протолкувам крвната слика, но сепак те советувам да закажеш на кожно и таму да ти ги испитаат и хормоните. Често тестостеронот е показател за опаѓањето на косата.

Член од
23 октомври 2017
Мислења
1
Поени од реакции
0
вака убиена ми е десната рака најдоле кај малиот прст сто е кога ке ја свиткам ме боли ако задржам во бокс повеќе време и отпустам одеднаш како да ме пресекува знае некој што како ?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
вака убиена ми е десната рака најдоле кај малиот прст сто е кога ке ја свиткам ме боли ако задржам во бокс повеќе време и отпустам одеднаш како да ме пресекува знае некој што како ?
Да, оди на доктор.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.529
Поени од реакции
37.376
... снимка РТГ, доколку има скршеница се знае лонгета или гипс !

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.529
Поени од реакции
37.376
Не сум доктор за да знам точно да ти ја протолкувам крвната слика, но сепак те советувам да закажеш на кожно и таму да ти ги испитаат и хормоните. Често тестостеронот е показател за опаѓањето на косата.
Опаѓање на косата и тестостерон !

...интересна тема за коментирање, ама тешко да се дојде до вистинско решение околу нивото тестостеронот како причина за изретчување и ќелавост на косата на глава, дали се мисли за ниско ниво или високо ниво на тестостерон?? како и да е :

...Да! можно е ! оти нискиот тестостерон и самата појава на губење на косата се во корелација и тоа целосно на „машка" коса, како што е брада, коса на градите, грбот, нозете, рацете,но не мора да значи, зависи секој како реагира односно дефинитивно тука е во прашање пораката од предците т.е. генетиката, со што нема што да се прави освен да се дополнува организмот со тоа што „ му недостасува“ да би се подобрила ситуацијата ...

ниското ниво на тестостерон може да доведе до други посериозни проблеми кај мажот, како што се замор, депресија, губење на мускулите, акумулација на маснотии во градите, зголемување на телесната тежина, намалено либидо и еректилна дисфункција што би биле повидливи и позначајни здравствено, одколку изретчената коса па веднаш би асоцирале на нивото на тестостерон, како прво,

како второ, има примери да нивото на тестостеронот е еднаков кај двајца мажи, така кај едниот маж има опаѓање на косата, а кај другиот нема, дури и обратно и чудно да оќелавува тој со нормален тестостерон отколку тој со ниско ниво, значи нема некое точно правило,

...јас би сакала да искоментирам интересен момент кога веќе членот @Sungerot Bob го спомна нивото на тестостеронот како можен фактор на изретчување на косата (се мисли низок или висок? еве пример за причина при висок тестостерон), би рекла една нова тема која е дискутабилна дали тие мажи кои често мастурбираат им опаѓа косата, односно се ќелави?

...накратко да се потсетиме, дека при ејакулација голема количина на тестостерон под дејство на ензим 5а редуктаза се претвора во негов дериват Dihydrotestosterone (DHT) хормон кој е многу агресивен на големината на фоликулите на косата намалувајќи ги при што доаѓа оштетување на влакното на главата и до оќелавување, но не и на влакната на друго место на телото

се смета дека машкиот, андроген сексуален хормон Dihydrotestosterone (DHT) како продукт содаден од тестостеронот е кривецот, тој се наоѓа во кожа, простата како и во фоликулите на косата, и осетливоста на органзимот при различни хормонски промени делува на тие фоликули и косата опаѓа, но истиот хормон на другите фоликули на косата на друго место напротив ја зајакнува косата и растот, така да има примери на претерани влакнести мажи а без коса на глава или скроз ќелави !

но се смета дека можно е претерано лачење на тестостерон кој со деградација се добива високо ниво на сексуален андроген хормон Dihydrotestosterone (DHT) кој ги оштетува фолекулите на влакната на косата, но се мисли за прекумерена мастурбација од 3,4 пати дневно во текот на целата недела, а не во нормална граница од 2,3 неделно...
често пати не е толку голем проблемот со оштетување на влакната на косата и сопирање на растот и оќелавувањето туку претераната мастурбација може да предизвика, слаба концентрација, влошување на видот, промени во расположението, нарушување во спиење, анксиозност, стрес и депресија (како би рекол родител или доктор на машкото дали многу мастурбираш па имаш то и то? ниту се поставува такво прашање како табу тема, ниту пак се ако се постави не се добива точен одговор од срам на машкото да го признае тоа) , но машката популација често мастурбираат за лесен сон или ослободување од стрес и не е поврзано со некоја моментална стимулација од спротивен пол, и затоа секогаш ги спомнуваме тие минерали како цинк, селен и бакар кои се губат во значителна количина за време на секоја ејакулација при мастурбација и треба да се дополнат со соодветна исхрана или преку дополнување со готови суплименти !

...на запад се оди дури до препорака за секс отколку за мастурбација кај мажите, оти е една од причините, за опаѓање на косата, затоа што верувале или при вистински секс со партнерка не делува така во лачење тој хормон за разлика од мастурбацијата, се мисли дека делува поинаку мастурбацијата на емотивните чувства и лачењето на хормоните (дури и спермата е поразлична од мастурбацијата во споредба со сексот со партнерка), но често тое е злопупотребувано како оправдување за имање секс со повеќе партнерки оти сопругата одбива....итн

...како и да е нормалната мастурбација од два три пати во текот на неделата се смета а нормална машка мастурбација при што машкото тело нормално лачи тестостерон со Dihydrotestosterone (DHT) и не би дошло до сите несакни горе наведени симптоми како и изретчување на косата, затоа велам , тука нема правило, секој различно, секој со своја генетика и начин на живеење треба само да се внесе повеќе тие неопходни минерали со исхрана и користење на специјалиирани шампони за првоцирање на црвенило- масажа на тие фоликули да не би се исушиле и да го хранат вланото и исхрана со готови суплименти !

...што ако се применува суплименти за боди билдинг оформување каде има присуство на тестостерон поради давање мускулна маса и „сила“? сите бодибиледери имаат фантастично тело, ама ете некој од нив тоа ќе го платат со оќелавување...

....гледаме пооформено мускулесто тело ама и ќелавост поизразено!
п.с.
би пишувала до утре за ова тема...ама нема крај !:несвест:

Последно уредено:

Mr.HyPNoTiC

UnTraceable Guest!
Член од
13 ноември 2007
Мислења
1.450
Поени од реакции
239
Ако ти е шинета оди на шинка.. Близу Струмица во Село Муртино има позната баба под името баба шинка. Ако ти е сварно шинета и нема некој што работи како шинка, бабата ќе те оправи :)

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.709
Поени од реакции
11.537
Шинато само кај баба Шинка.. одма си како нов.

Член од
19 февруари 2015
Мислења
1.772
Поени од реакции
2.075
Симни ја оваа апликација , да не идеш безвезе по доктори , кај матиќен па упут одна заказивање термин

ако ти е скршена иди директно у државна на дежурен у недела да не чекаш ред и кажи денеска паднав , ако немаш скршено мачкај ја со нешто

Член од
29 септември 2017
Мислења
178
Поени од реакции
102
Ако ти е шинета оди на шинка.. Близу Струмица во Село Муртино има позната баба под името баба шинка. Ако ти е сварно шинета и нема некој што работи како шинка, бабата ќе те оправи :)

Шинато само кај баба Шинка.. одма си како нов.
Или дедо Трајче у Синѓелиќ.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.176
Поени од реакции
106
Незнам колку е за овде постот, но сепак темава е Здравје :)

Купив денес Pure Hawaii Spirulina, онака како первентива за ладниот период кој што предстои (поради слаб имунитет, немање енергија итн итн). Па сакав да прашам некој кој што ја користи или кој што знае нешто повеќе по колку таблетки дневно треба да се примат?

Во аптека ми викаат 5-6 на ден, ама и викам дека ми е онака за первентива ништо посебно (здрав, прав).
Јас мислам да пијам по 2 на ден, макс 3.

Некој коментар?

Kajgana Shop

На врв Bottom