Муабетот од Нино ме потсети на една случка од пред година дена и некој месец, кога прв пат се вселував во стан, после годините поминати по студентските домови со рандом цимерки и, кога (сеуште) мислев дека рандом цимерки ми се сосема океј. И така со девојчето се изнајдовме по тоа групите за цимери, си подадовме рака, се вселив, се запознавме, и иако по природа сум прилично затворена личност и не зборувам многу, сепак си наоѓавме некои заеднички теми и ни одеше муабетот, и покрај тоа што за некои работи мислам дека прашуваше премногу за мој вкус, ама си реков дај не претерувај како и секогаш, дај и шанса. Па така дојде и муабетот за плата; јас во тоа време имав неполни шест месеци стаж на мојата прва работа каде што почетната плата ми беше минималец, сосема соодветна на моето работно неискуство и немањето вредност на поседување на тутурутка; и, иако договорот беше дека ќе има покачување после три месеци, истото дојде малку подоцна. Ме прашува девојчето како ми е на работа, што работам, се зазборуваме, и ми вика а колку плата земаш цимер? И јас се подзамислив малку, си реков дали да бидам безобразна да ја заќутам малку, да и ја објаснам тежината на самото прашање, дали да ја излажам, дали да не и кажам ништо, и си реков, па ајде, живеам со неа и ќе живеам барем година дена и почнувавме да си градиме некоја цимерска доверба па океј, ќе и кажам, без скандали. И и кажувам, па беше ептен вчудоневидена, бидејќи тој период ми беше ептен напорен со прекувремена работа, работа за празници, викенди, скоро секој ден ми се фаќаа по десет часа на работа, па нејзиниот коментар беше леле цимер како толку многу работа за толку малку пари, како издржуваш, па нели ви плаќаат прекувремено, па зошто не си најдеш друга работа и така муабетот тргна во други правци и насоки, па дури и ми се понуди да прашала кај некоја братучедка или другарка што и да беше, за кај нив на работа, а јас некако се почувствував послободно после таа дискусија со неа, како ете, јас да и се доверив а таа да се обиде колку толку да ми даде некој совет. И во ред, муабетот заврши, исклучивме сијалиците, отидовме на спиење.
Месец дена подоцна, јас се враќам од работа и гледам гости во станот, таа ми ги претставува, нејзината сестра и дечко и, се запознаваме (значи, прв пат ги гледам луѓето). Јас седнав малку со нив, иако ми паѓа главата од умор, си реков ајде ќе направам два три лаф муабети па ќе одам да одморам. И цимерката ми вика, ти цимер пак касно денес, од работа доаѓаш? А пак јас не ни стигнав да одговорам, туку сестра и зеде збор, и ми ја раскажа целата моја ситуација во еден здив: леле па сестра ми ми кажа дека работиш за десет илјади, па како може да работиш толку многу за толку пари, па како се издржуваш овде сама плаќаш ќирија, сметки, па во продавница кај нас земаат повеќе пари, па што не смениш работно место, па ова, па она, а јас стојам така со подотворена уста и неверување дека девојчето што тукушто го запознав не престанува да зборува за мене, и како да тоа не беше доволно и дечко и почна да се надоврзува. Само немо погледнав во цимерката и за момент се почувствував како да сум дел од некоја сапуница и мојот лик е во крупен кадар а во позадина оди некоја музика соодветна на чувството кога ти се руши целата слика за една личност. Двоумејќи се дали да се спуштам на нивното ниво и да ги однесам на едно магично место па си реков ма дај, зарем за ваква малограѓанштина да трошиш зборови? Станав и им реков дека ќе си легнам и дека можат слободно да продолжат да зборуваат за мене.
Доста работи се сменија од тогаш; некои во нагорна линија, како мојата плата на пример, некои останаа праволиниски со повремени осцилации, како мојот однос со, веќе поранешната цимерка, a некои толку стабилно се движат во надолна линија што, за жал, нема надеж дека ќе го сменат правецот во скоро време. Тоа се тие луѓе, тие што во постот на Нино се радознали створења што јадат гомна по цел ден. Тие што при секоја моја и твоја постапка ќе лаат хранејќи се со (не)вистини за тебе и за мене. Тие што решаваат комплексни алгоритми за како ти преживуваш со твојата плата. Тие што ќе им помине животот пред очи прашувајќи се како едниот комшија си купил џип а е заглавен до гуша со кредити а како пак другиот прави свадба во најелитниот хотел во градот со плата од три-сменска работа во некоја од владините субвенционирани странски инвестициони компании.
Минута молк за тие луѓе.