Македонски филмови

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.406
Поени од реакции
25.269
Шо е тоа Златна петорка?
филм некој? или некои самите така си се нарекуваат?

Безвезно банирање, нема збор.
ти си знаеш, у секој случај.
Озбилно мислиш дека за тоа? Па и јас сум човек, да се позезам малку :D

Инаку го банирав за несоодветно однесување, и тоа ќе му трае една недела, таман време да направи уште 10 јузери и да биде поостар. :)

Член од
8 ноември 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Или Горан или Дејан Милошевски, продуцентот на филмот. И двајцата си плачат цел живот како не биле поддржувани, да ми го подржат. :icon_lol:
Eve sega sum jas. Ste me prozvale i morav i jas da se zaclenam za da vi odgovaram.
Sekako e normalno da vi se dopaga ili pak da ne vi se dopaga, i toa treba da go pocituvame.No edno e cudno, vie nas dobro ne poznavate,vasiot profil go znaeme , i znaeme koj e pozadi profilov,otvoretese i debatirajte so pravo ime i prezime. Zname deka vasiot decko treba da vi dozvoli za ova, bidejki sakate moderni evropski filmovi,filmovi koga sestravi se E.E so vasiot Tat... i sl. ....[DOUBLEPOST=1478632215][/DOUBLEPOST]
Хахахахахане.
Da bides fraer na forum so skrieno ime i sl. treba da si devojce, ve citam i si velam e toa e toa sto ni trebase za dobra kritika i da se napravi fantasticen film.No nejse, se pravi spored toa sto se moznostite i sl. Zosto vie ne vizite so kola po krivinte od Strumica do Stip so 170km na cas. ? Znam , ke mi odgovorite patot e los, zosto ne studiravte vo Francija ili pak vo Anglija, ke mi odgovorite deka ste nmale moznost. Moeto mislenje za vas e korektno, eve ve povikuvam da dojdete na 19ti Noemvri premiera na filmot Ustav na Hrvatska, ke vi dodelam gratis bilet i sl. samo ostavete mi podatoci. toj film vo rezervarot nosese nasi 10filma. nemozevme so golema brzina da se dvizime, los e patot. No sepak ke kazam deka ovoj film ne za dzabe go gledaa na 19 000 gledaci, dosega eden od pogledanite makedonski filmovi.
Натали олади малку, не си у 19ката на кафе. Тука дискутираме со одреден степен на култура, секој смее да со го пише мислењето и не се напаѓаме лично туку со аргументи. И верувај, не само јас, или ете shawn spencer, туку фрли камен у екран и кого ќе погодиш член тука на темава има изгледано, да, 4 филмови. Минимум. Пати. Помножено со твоите. И уште една глупост од постот да искоментирам пред да преминам на главно, јас ете немав гага и сеа да ме прашаат радо би ги свиткал тие 150 денари у топче и би ги фрлил по глутницата кучиња бездомници по центарот шо ги закачаат луѓето со точаци. Многу поинтересно искуство ќе ми беше навистина отколку таа абоминацијата што сруши рекордна гледаност у Струмица.

Доказ било. Најгледан филм у Струмица. Мозочен удар добивам. Не ми се смируваат тиковите по фаца. Форест Витакер око добив. Жити се кажи кој последен филм си го гледала кај нас? На стари наши филмови три дена по ред бев сам у сала со женска ми, се сликав од очај. Кај беа струмичани на Среќна Нова, на Три Ани, на Медена Ноќ...? Или у сала на претстави? Која е последната твоја гледана ако го одземеме Ристо Шишков? На кино, театар, изложби редовно одат 30 луѓе. Толку е таа култура. И сеа аргумент ми кажуваш доказ најгледан филм у Струмица?

Помодарство. Секој што слушнал отиде оти цел град отиде. Да се сликат, инстаграмот ми го поплавија. Побогу децата ни ги уназадија бидејќи од школо ги носеа, со организација со сè. 90 посто да ги пуштиш сами нема да знаат кај се наоѓа салата, пред мене седеа две баби кои се помочаа од смеење кога покажаа цицка. 90 посто од луѓето беа првпат стапнале у сала. Од истите причини што и филмот е толку фален, бидејќи им ја снимиле куќата, децата им се статисти и да не заборавиме бидејќи ееееептен ни е при срце, филмот е за нашите 5 струмички студенти. Пу пу кокошките да го серат тој што ќе се осуди да го оцени лошо. Недајбоже нели...

Да прочитал повеќе пред да коментира? Зошто?!?! Бидејќи беше ултра површен и ништо не прикажа како што треба, ни приказната, ни студентите, ни што се случило. Зарем не му е тоа функцијата? Повеќе луѓе кај нас знаат што се случило од песната на Гоце Арнаудов отколку што ќе дознаат од филмот. А тоа впрочем, кажува многу. Локал патриотизмот ме угуши таа недела на прикажување, ди евентот на годината, најрекордно гледаниот филм во Струмица!!! Абе... хаос.

Филмот би го избришал ја од постоење.
И тоа само ради ноар шмекот. Сите знаете на што мислам. :D

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
...се ова што сте го пишале + мене не ме погоди псовката која ни ја упати (поточно копипејстира) на сите, зашто од моево племе никој ни бил блогер, ни имал допирна точка со блогови. :D

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
Eve sega sum jas. Ste me prozvale i morav i jas da se zaclenam za da vi odgovaram.
Sekako e normalno da vi se dopaga ili pak da ne vi se dopaga, i toa treba da go pocituvame.No edno e cudno, vie nas dobro ne poznavate,vasiot profil go znaeme , i znaeme koj e pozadi profilov,otvoretese i debatirajte so pravo ime i prezime. Zname deka vasiot decko treba da vi dozvoli za ova, bidejki sakate moderni evropski filmovi,filmovi koga sestravi se E.E so vasiot Tat... i sl. ....
Цело време си ти, не глуми дрн-дупка. И последен пат престани да ја труеш темава со спам. Плачеше кога сите го брукаа Деца на Сонцето, плачеш и сега за петоркава. Наместо да седнеш и сработиш нешто плачеш по мреживе и брукаш, навредуваш, пцуеш луѓе, публика која може ќе го изгледала следниот твој филм, ако не овој.

Многу ниско и од тебе и од цела екипа, најискрено. Коментариве од погоре само направија следниот пат доколку снимите нешто, да го избегнеме, а најискрено лично јас на сите што ги познавам ќе кажам да го избегнуваат секој следен твој филм.

И знаеш кога 1 од 10 луѓе ќе се пожали дека нешто смрди, ќе се посомневаш во него. Греши, лоша перцепција има, али кога 10 од 10 луѓе ќе ти кажат дека смрди, не вреди да удираш со глава во ѕид и да викаш не бе, цвеќиња се тоа. Овде доби најискрени критики филмот, од луѓе кои ниту те познаваат тебе, ниту некој друг од екипата. Али ако сакаш да се лупаш во гради со коментарите од екипата од филмот, како филмот бил мастерпис, повели.

А сега збогум од темава и форумов, на кој виреат само бездарници и ѓаволи. Пу-пу-пу среќлии сте што имате талент. :bravobe:
И со среќа со кариерата, па да ве гледаме вас оспорените уметници во Кан и Берлин како примате награда.
Или тоа се модерни европски фестивали на кој се даваат филмови во кои секој секого ебе, а вие фини. Вие сте за оние фини фестивалчиња во Говрлево и Бачка Паланка.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
Цело време си ти, не глуми дрн-дупка. И последен пат престани да ја труеш темава со спам. Плачеше кога сите го брукаа Деца на Сонцето, плачеш и сега за петоркава. Наместо да седнеш и сработиш нешто плачеш по мреживе и брукаш, навредуваш, пцуеш луѓе, публика која може ќе го изгледала следниот твој филм, ако не овој.

Многу ниско и од тебе и од цела екипа, најискрено. Коментариве од погоре само направија следниот пат доколку снимите нешто, да го избегнеме, а најискрено лично јас на сите што ги познавам ќе кажам да го избегнуваат секој следен твој филм.

И знаеш кога 1 од 10 луѓе ќе се пожали дека нешто смрди, ќе се посомневаш во него. Греши, лоша перцепција има, али кога 10 од 10 луѓе ќе ти кажат дека смрди, не вреди да удираш со глава во ѕид и да викаш не бе, цвеќиња се тоа. Овде доби најискрени критики филмот, од луѓе кој ниту те познаваат тебе, ниту некој друг од екипата. Али ако сакаш да се лупаш во гради со коментарите од екипата од филмот, како филмот бил мастерпис, повели.

А сега збогум од темава и форумов, на кој виреат само бездарници и ѓаволи. Пу-пу-пу среќлии сте што имате талент. :bravobe:
И со среќа со кариерата, па да ве гледаме вас оспорените уметници во Кан и Берлин како примате награда.
Или тоа се модерни европски фестивали на кој се даваат филмови во кои секој секого ебе, а вие фини. Вие сте за оние фини фестивалчиња во Говрлево и Бачка Паланка.
Nailed it! :cuc:

Член од
8 ноември 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1

И знаеш кога 1 од 10 луѓе ќе се пожали дека нешто смрди, ќе се посомневаш во него. Греши, лоша перцепција има, али кога 10 од 10 луѓе ќе ти кажат дека смрди, не вреди да удираш со глава во ѕид и да викаш не бе, цвеќиња се тоа. Овде доби најискрени критики филмот, од луѓе кој ниту те познаваат тебе, ниту некој друг од екипата. Али ако сакаш да се лупаш во гради со коментарите од екипата од филмот, како филмот бил мастерпис, повели.

Nikogas ne sum bil po forumi, ova sum jas so imei rezime , bidejki ste me prozvale. Niti znam koj vi replicira niti sto replicira. prvapat sum na forum i ovde bas kaj vas. Pocituvam komentari kritiki i sl. nie veke imame 19 000 gledaci, i toa go sakame bidejki smislata na eden proekt e da bide gledan, imame i vakvi komentari i sl. imame i komentari koi go prifakaat filmot. Bidete sigurni , proukcijata vo Montreal ja dobi najgolemata nagrada na festivalot. vo film koj i produkcijata, i poleka poleka , od den na den ke bide i toa. Naredniot proekt so pogolema podrska i podrska na koproducenti, ke fati i takov festival.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
Пофалете се за Златна петорка што добил награди и на кој угледен фестивал се појавил. За него беше секој коментар на кој одговоривте. Знаев дека ќе префрлите одма за Уставот на Рајко. Знаеме за Рајко што режисер е. Зборуваме за целосно ваш проект, а не минорна копродукција во која само на хартија сте учествувале со минорна екипа.
Инаку планирав да го гледам филмот, ама очигледно не сакам европски филмови со настрани особи што се сексаат кај стигнат, педери, трансџендери, да не ме зафати и мене нешто такво. Пу-пу-пу.

Член од
8 ноември 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Пофалете се за Златна петорка што добил награди и на кој угледен фестивал се појавил. За него беше секој коментар на кој одговоривте. Знаев дека ќе префрлите одма за Уставот на Рајко. Знаеме за Рајко што режисер е. Зборуваме за целосно ваш проект, а не минорна копродукција во која само на хартија сте учествувале со минорна екипа.
Инаку планирав да го гледам филмот, ама очигледно не сакам европски филмови со настрани особи што се сексаат кај стигнат, педери, трансџендери, да не ме зафати и мене нешто такво. Пу-пу-пу.
Gledam deka ste del od filmska ekipa, kko minorna ekipa bila del od filmot. I vo filmot nema seksanje, drama vo koja ima recisi se. Humor,drama i sl. Najdobriot film na Rajko Grlic.
Ova me potsetuva na vakvi komentari na edn aosoba, i mislam deka ne gresam.Vie ste. :)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.406
Поени од реакции
25.269
Sekako e normalno da vi se dopaga ili pak da ne vi se dopaga, i toa treba da go pocituvame.No edno e cudno, vie nas dobro ne poznavate,vasiot profil go znaeme , i znaeme koj e pozadi profilov,otvoretese i debatirajte so pravo ime i prezime. Zname deka vasiot decko treba da vi dozvoli za ova, bidejki sakate moderni evropski filmovi,filmovi koga sestravi se E.E so vasiot Tat... i sl. ....[DOUBLEPOST=1478632215][/DOUBLEPOST]
Почитуван Дејан,

еве мене не мора ни да ме знаеш, мене не ми е гајле за европските ниту за американските филмови.
Само имам едно прашање до Вас, ако сте филмски едуциран (што се надевам и сомневам) дали може да ми одговорите во една реченица зошто Вашиот угледен, писмен режисер Горан Тренчевски бегал од часовите по режија? Дали имате забележано дека во сцената кога Ката и Маки се венчаваат, тој ја прекршува рампата (што не смее да се направи) и кога ликот на Влатко Илиевски гледа накај сопружниците, тој уствари гледа кон ѕидот, и потоа кога тие доаѓаат, тој гледа во нив од друга страна, а режисерот не знае каде му се ликовите? Ова се учи на првиот час во прво одделение по филм.

Филмот ви е неписмен, од тоа страда. Сценариски, режисерки неписмен филм кој ја прекршува рампата на кадрирање.

Член од
8 ноември 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Почитуван Дејан,

еве мене не мора ни да ме знаеш, мене не ми е гајле за европските ниту за американските филмови.
Само имам едно прашање до Вас, ако сте филмски едуциран (што се надевам и сомневам) дали може да ми одговорите во една реченица зошто Вашиот угледен, писмен режисер Горан Тренчевски бегал од часовите по режија? Дали имате забележано дека во сцената кога Ката и Маки се венчаваат, тој ја прекршува рампата (што не смее да се направи) и кога ликот на Влатко Илиевски гледа накај сопружниците, тој уствари гледа накај вратата и режисерот не знае каде му се ликовите? Ова се учи на првиот час во прво одделение по филм.

Филмот ви е неписмен, од тоа страда. Сценариски, режисерки неписмен филм кој ја прекршува рампата на кадрирање.
GOSPODINE, koj i da ste. Mislam deka taa kniga vi e od 1944god. kako moze vo film da se vleze vo rampa? koga nasokata na likot moze da bide i na druga strana, sprotivna od likot na koj govori. Mislam deka mnogu gresite, ova go debatiravme za vreme na montaza, na poveke mesta doagase do takva situacija, no brojnosta na likovite koi se vo scenata dozvoluva da pravite razni kombinacii i sl. I dobro e koga eden film se komentira, dosega imaveme licni kritiki i sl. bez skrieni nameri, vi gi pocituvam vasite mislenjea. No ne vleguvajte vo debati so diopter na omraza.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.406
Поени од реакции
25.269
GOSPODINE, koj i da ste. Mislam deka taa kniga vi e od 1944god. kako moze vo film da se vleze vo rampa? koga nasokata na likot moze da bide i na druga strana, sprotivna od likot na koj govori. Mislam deka mnogu gresite, ova go debatiravme za vreme na montaza, na poveke mesta doagase do takva situacija, no brojnosta na likovite koi se vo scenata dozvoluva da pravite razni kombinacii i sl. I dobro e koga eden film se komentira, dosega imaveme licni kritiki i sl. bez skrieni nameri, vi gi pocituvam vasite mislenjea. No ne vleguvajte vo debati so diopter na omraza.
Сцената со венчавка е неуверлива, режирана климаво, како и целиот филм, а јас не сум читал книга од 1944 година, туку сум размислувал според логика. Еве нешто ако сте пропуштиле на времето кога сте студирале
https://en.wikipedia.org/wiki/180-degree_rule

ова може да го забележи и мало дете, и кога снима клипче на телефонот не верувам (иако нема да знае дека постои) дека ќе ја прекрши рампата.

Еве уште едно друго прашање: толку се жалевте дека филмот е сниман со речиси минимални средства, и од продукциска гледна точка, кажете ми, дали филмот ќе беше ист ако приказната од 2016та година не постоеше? Јас мислам да.

Еве едно од сценариска гледна точка - дали знаете кој е протагонист во филмот, кој е наратор, а за што се работи филмот? Секако дека не е за убиените студенти, затоа што мотивите за нивната борба не беа прикажани, а нараторот и протагонистот се двајца различни ликови...

Од безброј работи е згрешен филмот, можам да набројувам и да навлегувам во детали до утре. :)

Член од
8 ноември 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Сцената со венчавка е неуверлива, режирана климаво, како и целиот филм, а јас не сум читал книга од 1944 година, туку сум размислувал според логика. Еве нешто ако сте пропуштиле на времето кога сте студирале
https://en.wikipedia.org/wiki/180-degree_rule
Dali mozete da vozite so 170km na cas, na krivinite po vodno? Sekako, dokolku imavme moznost, sto od finansiska sto od podrska na samata institucija, filmot ke bese kompleten. Filmot kompletno ke zaminese na A festival. I na vas bi vi ispratil poraka, nemojte nekoj koj vi bil kolega da go mrazite, jas ova sum go osetil na svoja koza, i neznam zosto so tolku omraza se komentira.
Edno bi vi kazal, zosto nie nemozeme vo fudbal da odime na svetsko prvenstvo ili evropsko, moeto mislenje e deka nie tolku se mrazime sto navistina i ne treba da odime.

ова може да го забележи и мало дете, и кога снима клипче на телефонот не верувам (иако нема да знае дека постои) дека ќе ја прекрши рампата.

Еве уште едно друго прашање: толку се жалевте дека филмот е сниман со речиси минимални средства, и од продукциска гледна точка, кажете ми, дали филмот ќе беше ист ако приказната од 2016та година не постоеше? Јас мислам да.

Еве едно од сценариска гледна точка - дали знаете кој е протагонист во филмот, кој е наратор, а за што се работи филмот? Секако дека не е за убиените студенти, затоа што мотивите за нивната борба не беа прикажани, а нараторот и протагонистот се двајца различни ликови...

Од безброј работи е згрешен филмот, можам да набројувам и да навлегувам во детали до утре. :)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.406
Поени од реакции
25.269
Не, не може да се вози со 170 на час на кривините на водно, ама брзината се прилагодува на патеката. Со мали финансии се прават приказни за поединецот во општеството, а не за епски приказни од историјата.

Плус, со тоа дека бил најгледан филм, а од тие гледачи половина се од Струмица :pos: Абе таму гледаат по 1 филм на три години, @wot може им изгледа како Стенли Кјубрик :icon_mrgr:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Nikogas ne sum bil po forumi, ova sum jas so imei rezime , bidejki ste me prozvale. Niti znam koj vi replicira niti sto replicira. prvapat sum na forum i ovde bas kaj vas. Pocituvam komentari kritiki i sl. nie veke imame 19 000 gledaci, i toa go sakame bidejki smislata na eden proekt e da bide gledan, imame i vakvi komentari i sl. imame i komentari koi go prifakaat filmot. Bidete sigurni , proukcijata vo Montreal ja dobi najgolemata nagrada na festivalot. vo film koj i produkcijata, i poleka poleka , od den na den ke bide i toa. Naredniot proekt so pogolema podrska i podrska na koproducenti, ke fati i takov festival.
И 50 нијанси на сиво беше гледан, но тоа не го побива фактот дека е срање филм. Дури се водиш првично по оваа логика(мотив), а не од мотивот да направиш нешто поквалитетно, пософистицирано кое ќе живее во и со публиката, ќе ги имаш ваквите критики.

Ама тоа е на тебе, јас во мојата критика пишав дека филмот е правен да биде ДОПАДЛИВ кај пошироката маса. Е тука на форумов имаш филмомани кои е грев да ги ставиш во групата гледачи и љубители на просечната филмска уметност, па истите си сакаат нешто поинакво. И тука имаш паѓање на испитот за добар филм. Критиките треба да те прават подобар, ако се секако издржани (што во случајов се). Има тука и ликови кои создаваат и творат, така да нема потреба од хејтање од типот „Што вие сте направиле во уметноста". :)

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Некој направил три различни профили на LB да му ставе пет ѕвезди на Петоркава :D

Kajgana Shop

На врв Bottom