Најекономично греење и ладење

Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
131
Duva ladno ako ja namestis na ladno,a tropa ako e loso montirana. Idi vo salon,i vidi ja kako raboti,za bilo koja firma zboram. E znaes sto e loso,sto ne mozes da vidis kolku dolgo ke raboti;)

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
Stom pocinjas so muabetot gree bolja od daikin,jasna e rabotava. Otvaras sajt klimi.mk,a nemas pojma za niedna druga firma osven za kineskava a? Vtora faza e rasfrlanje so dijagramite i COP ovite?
Пријателе, незнам што ме нападна веднаш. Имаш упла нешто ти од GREE па ако спомне некој нешто за GREE веднаш се палиш ?!
Ако го прочита постот пишав дека немам искуство големо со DAIKIN и на лист хартија моделот на GREE е подобар што е факт. За тоа и посочив дали го проверил и направил споредба во пракса или да дади некој мислење кој имал искуство со двете.

А за споредбите Кинези, Јапонци колку што знам добар период GREE произведуваше за DAIKIN одредени модели ( https://www.google.com/search?q=Daikin+and+gree&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab ) . DAIKIN ја развиваше технологијата а GREE ги произведуваше, така да многу се измешани работите помеѓу сите производители, со што не е битен брендот бидна е конкретната споредба од модел до модел и цената која ја плаќаш дали вреди за нешто да платеш многу повеќе само заради името или заради нијансите разлика во перформанси/квалитете .

И за % кои толку ги спомнуваш.
Да земаме % од секоја клима која ке ја продадеме на GREE
Да земаме % од секоја клима која ке ја продадеме на DAIKIN
Да земаме % секоја клима која ке ја продадеме на VIVAX, HYUNDAI, PANASONIC, TESLA, AUX, VOX ...
Тоа е основата на водење бизнис. Сакаш да купеш DAIKIN нема проблем повели, нема да ве спречам. Јас го споделувам само нашето искуство и мислење, незнам што е тука лошо и што толку ве навредува.

Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
Ok, ama klimata e za preoden period, koga nadvor ne e minus 10 stepeni. Ako ne e Daikin, daj preporaka za drug model so priblizna cena, denovive moram da zemam
Ako sam dobro razumeo tebi je to za neki prelazni period.Ja kada pisem o klimama ja uvek pisem da je klima osnovno i jedino sredstvo za grejanje preko cele grejne sezone.
Mozes da pogledas i neke modele Panasonic ( standard ) ili ako kod vas u Makedoniji ima Mitsu Electric DM
http://www.klima-uredaji.hr/klima/mitsubishi-electric-klima-uredaj-s-inverterom-novi-model-2016/

Nazalos Fujitsu kod vas ima losu cenu.Uvek je bolje dodati 100 Eura i kupiti neki Japanski uredjaj.
Sustina je da ako trazis nesto jeftino uvek ides u problem ustede u izradi jer niko od ozbiljnih proizvodjaca ne moze da parira Kinezima u proizvodnji i stancanju uredjaja na kilo.
Ako su tvoje potrebe za grejanjem male , kratkorocne ,tako nesto moze svaka inverter klima da ti zadovolji potrebe grejanja i ne zelis veliko ulaganje.To moze i Gree , Midea,Aux,,itd.Ti moras da doneses odluku prvo koliko para i dali hoces ozbiljnog proizvodjaca od koga znas sta si kupio i sta dobio.Ako ides u tom pravcu bolje je da izaberes onog ko i proizvodi klime a ne one koji lepe nalepnice.Proizvodjaci su Midea , Aux , Gree,,,,Moj savet je da Lg i Samsung preskocis.

Последно уредено:
Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
@Kurto Znaci da zemam Daikin od modelite koi gi napisav pogore duri iako ete, velat deka tropa nadvoresna edinica, duva ladno itn itn..?[DOUBLEPOST=1474927998][/DOUBLEPOST]
Ok, ama klimata e za preoden period, koga nadvor ne e minus 10 stepeni. Ako ne e Daikin, daj preporaka za drug model so priblizna cena, denovive moram da zemam
Види, дали ке земеш DAIKIN или GREE или шознам TOSHIBA нема многу да згрешиш, бараш за мала површина, поголем број на квалитетни уреди за 35м2 ке ти бркаат работа за преку целата зима така да за преоден период сигурно нема да имаш проблем. Разликите се мали и некој корисник воопшто и нема да ги осети. Сите имаат доволен период на гаранција 3-5години и не би требало да имаш проблем со дефекти и после гаранцијата со овие брендови.

Ако сепак сакаш нешто екстра мој совет ти е касетен систем кој веќе го предложив, безразлика дали е VIVAX, DAIKIN, GREE, MIDEA...

Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
@zzoranpetrovic Dobro togas :
Vivax Cool ACP-12CH35AERI
ili
FTXB35C/RXB35C

ili nesto treto
Baram konkreten predlog
Ako biras izmedju Vivax i Daikin moj savet je Daikin.Uvek izaberi onog ko je stvarno proizvodjac.
Jedino kada je potrebno da razmislis je -- kada biras izmedju Proizvodjaca i narucioca -- kao sto su York,Airwell,Carrier i sl. jer to su veliki igraci u svetu klimatizacije i to su firme koje svoje uredjaje prodaju sa sertifikatom i traze kvalitet od proizvodjaca sa svojim uslovima za uredjaj.Kod takvih se ipak vrsi posebna kontrola kvaliteta i komponente se ugradjuju po zahtevu narucioca .A narucilac nece da se ugradjuje bilo sta.Po meni su to YORK , Airwell , Carrier,, sl.
Ali generalno za sve ove split sistemi su mala para , oni ljudi rade ozbiljne sisteme klimatizacije.

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Racunaj da mozes na temperaturama ispod - 7 C do nekih 2 - 2.5 kw toplote.Na osnovu procene svojih toplotnih gubitaka ti sam proceni.Vazno je da klima radi i na - 19 C , to je provereno u realnim uslovima rada.
Hvala za informacije !
Eve sto vika Eurovent za 35kata na -7 2,48 a na -15 1,99Kw
ftbxc35.jpg
Daikin RXB35C (nadoresna) tehnikalii
1YC23AUXDC kompresor na 750W, 1000gr freon
658x550x275 dimenzija na nadvoresna, 2reden izmenuvac so cevka promer φ7, po specifikacija tezi neto 30kg(realni 28)
Verovatno ima EEv iako e nejasno opisano vo servisnoto dali go ima i vo 35kata za razlika od 50kata

Gree GEH12AA-K3DNA1C/O
1GDY23AXD kompresor na 850W, 1150gr freon
848×540×320 dimenzija na nadvoresna, 2reden izmenuvac so cevka promer φ9.52, neto tezina 34kg
Elektro magneten ventil
LCLH verzija so 2 grejaca (po specifikacija)

A Zoran neka ve sovetuva koja pojse ke gree ama da ne bide GREE :)

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
18 мај 2012
Мислења
124
Поени од реакции
23
Хај,

Влезната моќност на сите клими ни беше поставена како максимална. По неколку реакции дека предизвикува забуна се решивме да ја промениме во номинална ( update in progress ).

Извинете за недоразбирањето, сеуште ги штелуваме некои работи на самиот сајт, бараме баланс за приказ на информации помеѓу потребите за обичен корисник и професионалците а и помеѓу сите производители кои ги нудиме бидејќи некој од нив немаат податоци за некоја вредност.

Доколку имате некаква забелешка или критика ви стоиме на располагање.[DOUBLEPOST=1474913963][/DOUBLEPOST]

Премногу скапа за перформансите. Плаќаш име и дизајн.

Ако веќе имате поголем буџет би ви предложил:
GREE GEH12AA-K3DNA1B
https://klimi.mk/product.php?id=145

Ваквите клими имаат голема предност бидејќи дува ДОЛЕ и ладниот воздх го земаат од долниот дел на просторијата. Сите знаеме дека топлиот воздух е полесен и секогаш оди нагоре, со овие модели се затоплува ладниот воздух и се испушта НИСКО. овие модели дуваат и од долната и од горната страна за разлика од стандардниот мулти сплит систем кој го вовлекува топлиот воздух кој се наоѓа во горниот дел на просторијата и го испушта исто во горниот дел од просторијата со што потешко се затоплува долниот дел.
https://klimi.mk/product.php?id=112 a za ovaa so mislenje imas? Kazimi kako odi potrosuvackata na struja posto dosega sum nemal nikakva klima da znam so da ocekuvam

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
https://klimi.mk/product.php?id=112 a za ovaa so mislenje imas? Kazimi kako odi potrosuvackata na struja posto dosega sum nemal nikakva klima da znam so da ocekuvam
Тоа е врвот на понудата на GREE, имаш екстра дизајн, перфоманси и еден тон екстра функции.
За тоа колку ке ви троши неможе никој точно да ви каже, може некоја претпоставка да се дади но за тоа ке ни требаат неколку информации за колкава просторија се работи, колку ви е добра изолацијата, намена на користење ( меѓусезона или преку цела зима ) итн, итн...

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
18 мај 2012
Мислења
124
Поени од реакции
23
Тоа е врвот на понудата на GREE, имаш екстра дизајн, перфоманси и еден тон екстра функции.
За тоа колку ке ви троши неможе никој точно да ви каже, може некоја претпоставка да се дади но за тоа ке ни требаат неколку информации за колкава просторија се работи, колку ви е добра изолацијата, намена на користење ( меѓусезона или преку цела зима ) итн, итн...
33 m2 so pvc prozori ( 5 komorni i 4 sezonsko staklo ) sobava e na jugo zapad ja gree sonce preku cel den i klimata mi treba za preku cela zima so drva pojke da si nemam rabota :)

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
Да те прашам само дали дизајнот на клима уредот ти игра голема улога во изборот, бидејќи и LG моделот и GREE UCROWN моделот за кој се интересираш имаат стварно многу добар дизајн ( нормално и одлични карактеристики и перформанси ) но дизајнот прилично ја качува цената на клима уредот.
Ако е пресуден дизајнот при изборот и двата модели и LG и GREE се стварно поуникатни и со специфичен дизајн.
Според карактеристиките моделот на GREE е помоќен и поекономичен од моделот на LG, нормално и поскап. GREE UCROWN има вградено WiFi, не сум сигурен за моделот на LG ( јас лично WiFi то многу го користам ) . И двата модели се прилично економични така да за 33м2 верувам ке бидеш ПОЗИТИВНО изненаден од потрошувачката.

Конкретна споредба кај мене дома со далеку поНЕекономична клима грееме 50м2 па еве во пари минатата зима во споредба со комшиите во истите станеви со горе доле иста изолација дадовме многу помалку за струја ( само за греење ) отколку што тие потрошија за дрва. Настрана маката и обврските и дополнителните трошоци кои ги имаа со дрвата.
ОВА Е МОЕ ЛИЧНО ИСКУСТВО и споредба според мојата лична ситуација. 35м2 од еден до друг објект може да има драстично многу разлика.

Само пак би напоменал, за ефикасност подобро решение е касетен систем нормално ако дизајнот не ви е пресуден.

Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
А за споредбите Кинези, Јапонци колку што знам добар период GREE произведуваше за DAIKIN одредени модели ( https://www.google.com/search?q=Daikin and gree&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab ) . DAIKIN ја развиваше технологијата а GREE ги произведуваше, .
To je uvek bila sustina -- ko drzi u rukama tehnologiju.Kinezi su napravili veliki problem na trzistu potrosacke elektronike i uredjaja.Carrier je odmah izasao iz tog posla.Fujitsu i Toshiba se udruzuju.Daikin je usao u saradnju sa Gree kako bi dobio pristup jeftinim uredjajima i krenuo sa prodajom u tom segmentu.
Gree sve stancuje na kilo i za Vivax , Meo , Ceo.....itd.......ali i sklapa uredjaje za York , Airrwel.....sl.Gree proizvodi i klime za Daikin koje se prodaju na Japanskom trzistu -- ali to je posebna fabrika koja opet radi po standardu koji propisuje Daikin i Daikin daje svoju tehnologiju za uredjaje i naravno vrsi kontrolu kvaliteta.Gree organizuje proizvodnju , ulaze velike pare za opremu i masine .Dobije vec neku tehnologiju koja vecina ima , ali je stalno povezan sa imenom Daikin.A to znaci za Gree jer na ovom forumu postoji mnipulator @Strelec , koji kao papadaj ponavlja ime Gree i preporucuje samo Gree.-- a on kupio Mitsubishi FH 35.

Zato onko imate mogucnosti kupite Japanskog proizvodjaca i dobro morate da dimenzionisete uredjaj..
A ako klimu koristite za hladjenje - dogrevanje -- obavezno inverter klimu proizvodjaca : AUX , MIDEA , GREE...a za osnovno i jedino grejanje klima samo Japanskog proizvodjaca.[DOUBLEPOST=1474934703][/DOUBLEPOST]
Ако е пресуден дизајнот при изборот и двата модели и LG и GREE се стварно поуникатни и со специфичен дизајн.
Според карактеристиките моделот на GREE е помоќен и поекономичен од моделот на LG, нормално и поскап. GREE UCROWN има вградено WiFi, не сум сигурен за моделот на LG ( јас лично WiFi то многу го користам ) . И двата модели се прилично економични така да за 33м2 верувам ке бидеш ПОЗИТИВНО изненаден од потрошувачката.

.
Najbolje je da se porede klime Gree,Gold Star ( LG ) i Sljamsug. Porediti Japance i Gree mislim da jos uvek nije vreme -- rano je.
JEDINO @Strelec TO STALNO RADI. , samo je ipak los manipulator koji stice znanje citajuci forume a kada je potrebno da on kupi klimu onda izabere Mitsubishi FH 35.......A u prevodu to znaci da Vas zajebava.[DOUBLEPOST=1474956011][/DOUBLEPOST]
Hvala za informacije !
Eve sto vika Eurovent za 35kata na -7 2,48 a na -15 1,99Kw
Прегледај го приврзокот 156940
Daikin RXB35C (nadoresna) tehnikalii
1YC23AUXDC kompresor na 750W, 1000gr freon
658x550x275 dimenzija na nadvoresna, 2reden izmenuvac so cevka promer φ7, po specifikacija tezi neto 30kg(realni 28)
Verovatno ima EEv iako e nejasno opisano vo servisnoto dali go ima i vo 35kata za razlika od 50kata

Gree GEH12AA-K3DNA1C/O
1GDY23AXD kompresor na 850W, 1150gr freon
848×540×320 dimenzija na nadvoresna, 2reden izmenuvac so cevka promer φ9.52, neto tezina 34kg
Elektro magneten ventil
LCLH verzija so 2 grejaca (po specifikacija)

A Zoran neka ve sovetuva koja pojse ke gree ama da ne bide GREE :)
Zasto stalno poredis Daikin i Gree ? Umes da citas pa procitaj -
-- kompresori razliciti
-- kolicina freona razlicita
-- tezina razlicita
Ako hoces da poredis , onda to radi sa serijom Cozy.Pogledaj
http://www.greeonline.com/upload/products/cosy/cosy-downloads/Cozy GWH09-12k Dreds Technical Specifications.pdf

Taj parapetni model

Gree GEH12AA-K3DNA1C/O --- Cozy

Последно уредено:
Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Ako biras izmedju Vivax i Daikin moj savet je Daikin.Uvek izaberi onog ko je stvarno proizvodjac.
Jedino kada je potrebno da razmislis je -- kada biras izmedju Proizvodjaca i narucioca -- kao sto su York,Airwell,Carrier i sl. jer to su veliki igraci u svetu klimatizacije i to su firme koje svoje uredjaje prodaju sa sertifikatom i traze kvalitet od proizvodjaca sa svojim uslovima za uredjaj.Kod takvih se ipak vrsi posebna kontrola kvaliteta i komponente se ugradjuju po zahtevu narucioca .A narucilac nece da se ugradjuje bilo sta.Po meni su to YORK , Airwell , Carrier,, sl.
Ali generalno za sve ove split sistemi su mala para , oni ljudi rade ozbiljne sisteme klimatizacije.
@zzoranpetrovic Dobro togas :
Vivax Cool ACP-12CH35AERI
ili
FTXB35C/RXB35C

ili nesto treto
Baram konkreten predlog
Drugar, @Neokhor
Jas taa prvata klima Vivaks 12AERI bi ti preporacal da ja preskoknes...lanskiot model od istata bese AECI i jas so taa klima sakav da zatopluvam 30m2 vo kuka vidi gi moite postovi...Sega taa klima ja premestiv vo mnogu pomala soba,a na nejzinoto mesto staviv Hansol...Vivaksot nema da ti bide dovolen za toj prostor od 35m2 e sega sto vikaat vo stan ili vo kuka ne e isto se zavisi od gunitocite na toplina...Golema mana na Vivaksot mu bese cestoto odenje vo defrost koga imase magla, i pri toj defrost toj za vreme od edna minuta ispustase mlak do laden vozduh koj za taa minuta epten nepeijatno delivase vo samta prostorija... Zamisli ti grees doma...klimata ja isklucuvas i pustas ventilator da se izluftiras :)...Ne bese voopsto prijatno...Druga mana i e sto koga e ladno nadvoresnata mnogu e glasna brci...kaj mene doma toa ne se osekase posto imam pvc dograma...no koga ke izlezes nadvor toa ite kako se oseka..
Najbitno ti e da oberese soodvetna klima koja ke dava toplina kolku sto ke imas gubitoci...Neznam dali Hansolot ke bidi podobar izbor od Vivaksot...No spored ona sto sega mozam da go vidam se gream so neaa 2 -3 dena navecer i nautro koga temepraturite pagaat pod 10 C a kaj mene vo sobata paga temperaturata okulu 19 C..So malo bebe sum i morama da koristam zatopluvanje...Mozam da kazam deka Hansolot ima pogolem izduv i pobrzo ja zatoluva prostorijata i deka potrosuvackata mu e znacitelno pomala...Na aparatceto pokazuva deka trosii nekoi 200w na od koga ke postigni temp...22C tolku ja mestam...Vivaksot nikogas ne pagase pod 400w na isti temperaturi kako segasnite...2 -3 dena se premal period da se oceni klimata za celiot zimski period...ke vidime ponatamu...Koga ke baras klima gledaj i gi karkteristikite na istata...pogolema nadvoresna edinica...da ima eev i da ima pogolem izduv za pogolema prostorija alo se raboti...Vidi gi postovite od @tzlatko ...ke ti pomonat mnogu...Ne se vodi mnogu od brendovite ako kupis poslaba klima od koj bilo brend nema da ti vrsi rabota ako ja dimenzioniras vo golema kvadratura...Za daikonot neznam nisto ke treba samiot da si proveris...Ne se ogranicuvaj samo na dve klimi kako sega Vivaks ili Daikin...procitaj go forumot od pocetok i gledaj iskustva i karakteristiki na klimite toa ti e bitno...
Poz

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Ne gledajte generalno za brend, komparirajte gi modelite.

Toshiba sekako sekoj bi ja stavvil ispred vivax, i jas isto taka.

Jas ve uveruvam deka Vivax model Gexi mnogu poveke moze da zagree nego li Toshiba Suzumi+, sto sekako ne ja pravi pokvalitetna klima.

Toshibata sigurno ke me sluzi podolgo, ama mene ne mi vrsi rabota, mene mi treba energija koja ke me zagree, a toa go dobivam so mnogu ponekvaliteten brend Vivax (Gexi)
Izduvot vo zimo koga e poladno e znatno potopol kaj Vivaxot.

Postavete cel, za sto vi treba, za dogrevanje, zagrevanje, ladenje ili nesto treto.

Ako sakas da se zagrevas bez dopolnitelni grejni tela, a sakas da si kupis "japanec" treba kvalitetno da go odvrzis keseto.

Koga ke iskompariras za nekoj cenoven rang dobivas vrven kineski model ili osnoven japonski model.

Ako si za dogrevanje vo esen prolet ili ladenje e edna prikazna, ako si celosno greenje za celo zimo druga prikazna.

Sve e kompromis.

So vrvniot kinez poveke ke se zagrees, samo ostanuva prasanjeto za dolgotrajnosta na uredot kako predmet na diskusija, a za toa ke pokaze vremeto

Kajgana Shop

На врв Bottom