Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Ајде дечки кажете што да земам суплементација
Сега имам протеин 90 и глутамин
Сега сакам да земам пак , без разлика на цената од суплементите
Дали да направам пауза или да продолжам одма да ги конзумирам
Што би ми препорачале
Која е најдобра комбинација
Протеин казеин амино киселини креатин pre workout

Имам 65 кг имам 21 год сакам поголема маса на цело тело нозете највеќе за горе е лесно да се набилдаш

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ако веќе до толку не ти се парите проблем можеш да земеш гејнер или протеин, ќе ти помогне најнормално.

Ама од друга страна ако парите не се проблем инвестирај во поквалитетна храна, во секој случај храна>суплементи. Впрочем, најдобра опција е да е не фрлаш пари на суплементи, без разлика што кажува големиот батка на јутуб.

Да не натегнувам многу многу, еве ти неколку факти:
-дебилно е да ставиш (4 кила во 2 месеци) ако се здебелиш
-ставањето реална мускулна маса е долг процес (грубо 10-13 кила во првата година од константно вежбање, што верувај не е воопшто малку колку што изгледа)
-од горното разграничи маса од пумпачка рутина која ќе опадне во две недели невежбање и "вистински мускул" на кој ќе му треба далеку повеќе време да го снема
-fun fact- одењето во теретана е многу поинтересно ако се фокусираш на добивање релативна сила (пример 1.5xТелеснаТежина бенч, 2хТТ Чучањ...)-те тера да пазиш колку сало ќе ставиш со што сакал несакал ќе го донесеш до максимум ставањето на мускулна маса
-поголем коефициент релативна сила=поголема количина на мускул, без специјални случаи во првите 5-10 години вежбање

Ова беше на долго....на кратко оди со 10 илјади во продавница и купи го секој можен суплемент, дур да дојдеш дома ќе се набилдаш.

Член од
30 мај 2015
Мислења
31
Поени од реакции
6
Фала на советите
Дали разор креатин би било добро за мене да го пиам со протеин и глутамин ама гејнер не сакам да пијам ме дуе многу во стомакот и ме мачи
Иначе добра исхрана имам дома месо јајца млеко грав салати воќе на здрава храна сум фрлен не пијам газирани сокови не јадам џанк фоод кросани хамбургери чипсови чоколадо ретко некогаш
Цигари не пушам алкохол не пијам и сега сакам да земам
Razor 8 или hot blood кој повеќе одговара за мене да го пијам со протеин и глутамин
Гејнер Несакам

Или морам да одам на dirty bulk diet хахах
Дали тоа ќе има негативен ефект на мојте суплементи

Последно уредено:

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.733
Поени од реакции
11.609
Дало може да се пијат суплементи со таква исхрана ?

Очигледно ти ги сметаш суплементите за хемии или за нешто пострашно. Седни 1 недела прочитај ја темата, многу ќе научиш, ќе најдеш план на вежбање, план на исхрана, кои суплементи се добри, а кои не и многу други ствари...

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Фала на советите
Дали разор креатин би било добро за мене да го пиам со протеин и глутамин ама гејнер не сакам да пијам ме дуе многу во стомакот и ме мачи
Иначе добра исхрана имам дома месо јајца млеко грав салати воќе на здрава храна сум фрлен не пијам газирани сокови не јадам џанк фоод кросани хамбургери чипсови чоколадо ретко некогаш
Razor 8 или hot blood кој повеќе одговара за мене да го пијам со протеин и глутамин
Гејнер Несакам

Колку време вежбаш? Абе не ти треба тоа ништо кај бе протеин, глутамин, креатин, гејнери ... :facepalm::facepalm:
палента со мед со ореви од сабајле + 2 банани после тренинг еве ти гејнер
Прва година - вежбање, исхрана, одмор (спиење) тоа е СЕ. Дури протеин не ти треба на твое ниво на тренинг, твоето тело нема да го искористи се у вц ке иде ништо у мускули

Член од
30 мај 2015
Мислења
31
Поени од реакции
6
Очигледно ти ги сметаш суплементите за хемии или за нешто пострашно. Седни 1 недела прочитај ја темата, многу ќе научиш, ќе најдеш план на вежбање, план на исхрана, кои суплементи се добри, а кои не и многу други ствари...
Јас имам програма веќе не сум баш она почетник да Незнам ништо а не сум ни професионалец да знам се нормално
Иначе пратам програми од bodyspace
Сега моментално пратам со microsycle една програма што секоја недела накачувам килажа прва недела
4 серии пати по 15 нормална тежина
Втора недела 4 серии по 9 со потешка
Трета недела 4 по 6 со тешка тежина
Четврта недела 4 серии по 3 со мнооогу тешка тежина и вежвите ми се мењаваат не се истите

Член од
30 мај 2015
Мислења
31
Поени од реакции
6
Колку време вежбаш? Абе не ти треба тоа ништо кај бе протеин, глутамин, креатин, гејнери ... :facepalm::facepalm:
палента со мед со ореви од сабајле + 2 банани после тренинг еве ти гејнер
Прва година - вежбање, исхрана, одмор (спиење) тоа е СЕ. Дури протеин не ти треба на твое ниво на тренинг, твоето тело нема да го искористи се у вц ке иде ништо у мускули
Епа вежбам 1 година сигурно

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.733
Поени од реакции
11.609
Јас имам програма веќе не сум баш она почетник да Незнам ништо а не сум ни професионалец да знам се нормално
Иначе пратам програми од bodyspace
Сега моментално пратам со microsycle една програма што секоја недела накачувам килажа прва недела
4 серии пати по 15 нормална тежина
Втора недела 4 серии по 9 со потешка
Трета недела 4 по 6 со тешка тежина
Четврта недела 4 серии по 3 со мнооогу тешка тежина и вежвите ми се мењаваат не се истите

Јас пак би ти препорачал да ја прочиташ темата.

Еве прочитај ги и последните две страни од оваа тема.

Член од
30 мај 2015
Мислења
31
Поени од реакции
6
Јас пак би ти препорачал да ја прочиташ темата.

Еве прочитај ги и последните две страни од оваа тема.
Ја видов и се јадам тоа и напредувам имав 58 килограми сега 65 67 си напредувам

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Ја видов и се јадам тоа и напредувам имав 58 килограми сега 65 67 си напредувам
Па добар напредок е тоа браво, така продолжи ако следна година ке качиш уште 10 кила супер, ке бидеш 75 чист мускул, кај се брзаш млад си имаш време, само не се фурај да немаш повреди а за программи не се замарај пробај едно друго види која ти одговара, тренирај цело тело сликај се види каде ти фали нешто тоа и вежбај и со најлош програм ако вежбаш редовно ке имаш напредок а после со години ке си направиш сам програми кој ќе ти одговараат 100%
Така шо продолжи натаму пиј си протеинче и јади јх повеке (макарони, компир, ориз)кога ке почнеш да стагнираш и за 1 година ке качиш 1-2 кила мускул е тогаш може да почнеш со експерименти со креатин, бца и слични глупости, вака чим имаш напредок шо ке тие креатин и други срања

Член од
3 февруари 2016
Мислења
133
Поени од реакции
38
Дало може да се пијат суплементи со таква исхрана ?

Суплементите ги сфаќај κаκо хρана, тие се κоρистат κога имаш недостатоκ на неκој витамин минеρал или нешто слично илии па да неможеш да внесеш се пρеκу хρана па моρа со суплементи(да го наρечам пρоблем иаκо не е, се јавува најмногу κај луѓето што одат во теρетана), и сеκаκо може да се κоρистат со таκва исхρана, но еден член погоρе многу добρо напиша ХΡАНА>Суплементи.Јас ти пρеппρачувам да одиш на dirty bulk пρетпоставувам деκа си ectomorf затоа.

G

garthok

Гостин
Абе ако имаш стварно 10 илјади на располагање како што викаат (лол) не знам зошто ги комплицираш работите, ќе се здебелиш за 2 недели

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Фала на советите
Гејнер Несакам

Odi samo so whey + glukoza + pojacaj ishrana, ne ti treba drugo nisto, i za 6/7 meseci ni sam nema da se prepoznavas. Se ke si dojdi so vreme. Nemozi preku nokj nisto.

Kajgana Shop

На врв Bottom