Roland Garros 2015

• Креатор на темата Креатор на темата Stefan-kobe
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде победник на Ролан Гарос 2015?

• Вкупно гласачи
    97
Статус
Затворена за нови мислења.
Без разлика колку српскиот коментатор сака да го претстави Ноле како мало сиромашно детуле што го ослободило Париз од лошиот силен никогаш не поразен змеј Надал, победава не е чудо, сите што се разбираа од тенис очекуваа 3-0 за Новак.

Алал му вера на Мареј, а уште по алал и вера на Морезмо...човек го направи :cuc: ќе биде интересна утакмица Новак-Мареј, и покрај тоа што на хартија Новак би требало лесно да го освои РГ, има простор за "изненадување"

Кај жениве мислам дека Сафарова може да ја победи Серена во финале (ако влезе)

Инаку, за Надал, се знае. Ако освои некој турнир до крајов на годинава може да биде ПРЕСРЕЌЕН. Утре да му дадат да игра против Серена ќе изгуби.

На Вимби ако стигне до 1/4 финале ќе биде ФАНТАСТИЧНО за него.

Убило боговог бога у Рафу :icon_lol:

Стен осваја, јасно е :tvg:

vekje ima komentari po teniskite sajtovi,prosharajte, a mene ich da ne me sfakjate seriozno.Ama ako jas trolam,togash I mnogu seriozni poznavachi trolat.Nadal vakov kako shto e poslednite godina dve ova mu e maksimumot protiv Novak, e sega shto izgleda ochajno protiv Novak mislam deka kriv e Novak ne Nadal.Tvrdam,bilo koj drug da beshe na mestoto na Novak ,Nadal pobeduvashe so 3:0.Ushte odamna rekov deka Nadal se povekje ke tone I treba da e srekjen ako osvoi nekoj masters, skoro se da predvidov I vo pogled na odredeni mechevi,shto drugo treba da pogodam za Nadalovci da mislat deka ne trolam.Eve,ne bi bil iznenaden Nadal da ja zavrshi karierata pred Fed,pishav neodamna za dve godini I seushte sum so toj stav.
Да се разбереме, Новак одигра одличен меч, секоја чест. Најмногу мразам вака кога после пораз на Рафа треба да кажувам колку слабо играл он или колку подобро другиот. Еве пример АО 2012... Можеш ли да најдеш некоја замерка за играта на двајцата? Никако, монструозно играа и тоа беше фантастичен меч. Ама денес да кажеш дека Надал го изиграл најдобриот меч во последните две години е тотален апсурд, најискрено. Пак ќе кажам, не сакам ништо да му одземам на Ноле, моментално е без никаква конкуренција, ама Надал беше многу слаб, многу. Не е до Ноле тоа што Рафа промаши чист смеч на 6-5 и 30-15, не е до Ноле што во вториот сет кога го изеде брејкот промашуваше чисти форхенди... Кажи ми, колку форхенд паралели изигра денес Рафа што онака апла му успеаа? 2-3, повеќе не верувам да беа. Нека ти текне што му се дешаваше на Ноле, а и на останатите со тој удар во 2013. Чуден Надал, млитав, плитки топки, чудни грешки, едноставно човеков не личи на себе. Можеби само првиот сет го одигра колку толку на ниво, другото беше катастрофа. Погледни го само односот на винери и неизнудени грешки и се ќе ти стане јасно.

На Надал моментално му требаат драстични промени, затоа што вака не иде. Инаку, @Syn, веројатноста Надал да е без Слем и Мастерс годинава е огромна, затоа што освен во Торонто јас не гледам каде Надал има било какви шанси да освои титула, а да не зборувам што од понеделник ќе биде 10ти, а можеби и 11ти и под дифолт ќе има многу тешки ждребови. Дај нека проба како Мареј лани, нека се прошлепа на неколку 250ки и 500ки, да освои некоја титула, да крене самодоверба, затоа што вака веќе не иде. Немам ништо против тоа што загуби денес, јебига, ништо не е вечно, мораше и он кад тад да изгуби во Париз, ама начинот на кој беше победен денес, не знам, некако тотално непрепознатливо за него. Народски кажано беше измочан и збришан од теренот.

Дај Ноле нека го освои Слемов, немој Мареј случајно пошо се бесам одма. Мада искрено не гледам како Мареј може да го победи Ноле овде освен ако овој не скрши нога.

П.с. Честитки до сите навивачи на Ноле.

[DOUBLEPOST=1433359427][/DOUBLEPOST]Според мене Рафа сигурно ќе освои некој мастерс или 500 оваа година,незнам како може да го праќаат во пензија иако сега игра слабо незначи дека нема да го крене нивото на игра понатаму во текот на годината.[DOUBLEPOST=1433359794][/DOUBLEPOST]Знаете ли кој ќе игра прв во петок од полуфиналистите.

Последно уредено:
[DOUBLEPOST=1433359427][/DOUBLEPOST]Според мене Рафа сигурно ќе освои некој мастерс или 500 оваа година,незнам како може да го праќаат во пензија иако сега игра слабо незначи дека нема да го крене нивото на игра понатаму во текот на годината.[DOUBLEPOST=1433359794][/DOUBLEPOST]Знаете ли кој ќе игра прв во петок од полуфиналистите.
Кој Мастерс брат? Ниту еден не му одговара, сите се екстремно брзи подлоги каде и во својот прајм не правел добри резултати, а не па сега...

Инаку утре за 1/2 финалистите, али би требало Ноле и Мареј први на терен а Цонга и Стан втори, како и во 2013 година што направија со Надал-Ноле и Цонга-Ферер.

from 2011 onwards:
Masters 1000 ATP titles - Djokovic 19, Nadal + Federer + Murray (9+6+4 = 19)
Grand Slam titles - Djokovic 7, Nadal + Federer + Murray (5+1+2 = 8)
Djokovic head to head vs Nadal 14:7; vs Federer 14:7, vs Murray 14:5......

Any comments appreciated.

Да се разбереме, Новак одигра одличен меч, секоја чест. Најмногу мразам вака кога после пораз на Рафа треба да кажувам колку слабо играл он или колку подобро другиот. Еве пример АО 2012... Можеш ли да најдеш некоја замерка за играта на двајцата? Никако, монструозно играа и тоа беше фантастичен меч. Ама денес да кажеш дека Надал го изиграл најдобриот меч во последните две години е тотален апсурд, најискрено. Пак ќе кажам, не сакам ништо да му одземам на Ноле, моментално е без никаква конкуренција, ама Надал беше многу слаб, многу. Не е до Ноле тоа што Рафа промаши чист смеч на 6-5 и 30-15, не е до Ноле што во вториот сет кога го изеде брејкот промашуваше чисти форхенди... Кажи ми, колку форхенд паралели изигра денес Рафа што онака апла му успеаа? 2-3, повеќе не верувам да беа. Нека ти текне што му се дешаваше на Ноле, а и на останатите со тој удар во 2013. Чуден Надал, млитав, плитки топки, чудни грешки, едноставно човеков не личи на себе. Можеби само првиот сет го одигра колку толку на ниво, другото беше катастрофа. Погледни го само односот на винери и неизнудени грешки и се ќе ти стане јасно.

На Надал моментално му требаат драстични промени, затоа што вака не иде. Инаку, @Syn, веројатноста Надал да е без Слем и Мастерс годинава е огромна, затоа што освен во Торонто јас не гледам каде Надал има било какви шанси да освои титула, а да не зборувам што од понеделник ќе биде 10ти, а можеби и 11ти и под дифолт ќе има многу тешки ждребови. Дај нека проба како Мареј лани, нека се прошлепа на неколку 250ки и 500ки, да освои некоја титула, да крене самодоверба, затоа што вака веќе не иде. Немам ништо против тоа што загуби денес, јебига, ништо не е вечно, мораше и он кад тад да изгуби во Париз, ама начинот на кој беше победен денес, не знам, некако тотално непрепознатливо за него. Народски кажано беше измочан и збришан од теренот.

Дај Ноле нека го освои Слемов, немој Мареј случајно пошо се бесам одма. Мада искрено не гледам како Мареј може да го победи Ноле овде освен ако овој не скрши нога.

П.с. Честитки до сите навивачи на Ноле.
баш до Ноле е ова, да беше друг тенисер немаше ни да има потреба Надал да одигра смеч, тоа е она што го прават најдобрите, секогаш те тераат да одиграш удар повеќе, инаку веднаш потоа Надал погоди смеч со помош на мрежата за 40-40, така да тоа дека Надал го изгубил сетот затоа што го промашил тој смеч на 30-15 се приказни за мали деца, се држеше во првиот сет доста Надал и да го освоеше некако можеби ќе беше друга приказна ама сепак како што кажав во некој мој претходен пост каде повеќето ми се исмеавте, титулите на Надал на Мастерси и Гренд Слемови до крајот на неговата кариера ќе се бројат на прсти, посебно на тврда подлога не гледам како би можел да стигне до некоја таква титула, мене ми изгледа како невозможна мисија

баш до Ноле е ова, да беше друг тенисер немаше ни да има потреба Надал да одигра смеч, тоа е она што го прават најдобрите, секогаш те тераат да одиграш удар повеќе, инаку веднаш потоа Надал погоди смеч со помош на мрежата за 40-40, така да тоа дека Надал го изгубил сетот затоа што го промашил тој смеч на 30-15 се приказни за мали деца, се држеше во првиот сет доста Надал и да го освоеше некако можеби ќе беше друга приказна ама сепак како што кажав во некој мој претходен пост каде повеќето ми се исмеавте, титулите на Надал на Мастерси и Гренд Слемови до крајот на неговата кариера ќе се бројат на прсти, посебно на тврда подлога не гледам како би можел да стигне до некоја таква титула, мене ми изгледа како невозможна мисија
Не биди буквалиста, знаеш што ми е поентата. Тие поени ги посочив чисто онака за да кажам дека Рафа не беше свој денеска, а и општо оваа сезона. Мислам стварно треба човек да е тотално тениски неук да каже дека Надал играше добро денес, или сезонава...

Не биди буквалиста, знаеш што ми е поентата. Тие поени ги посочив чисто онака за да кажам дека Рафа не беше свој денеска, а и општо оваа сезона. Мислам стварно треба човек да е тотално тениски неук да каже дека Надал играше добро денес, или сезонава...
Не е само сезонава, веќе подолго време Надал не е во елемент, се гледа тоа од поразите од играчи од кои пред 5-6 години беше незамисливо да загуби, денес праќаше многу кратки топки во полето на Џокович и беше казнет за тоа, според мене физичката спремност е главниот проблем, нема шанси да е друго нешто, да беше самодоверба во прашање немаше да трае долго оваа слаба форма на Надал, едноставно го плаќа цехот на тоа што тенисот му се базираше на доста трчање и бараше доста голема физичка спремност, и сега кога веќе неговото тело не може да издржи таков напор почнаа да се редат лошите резултати, 99% сум сигурен дека Надал никогаш нема да се врати на старите патеки, го искористи максимумот од своето тело и тоа е тоа, единствено да менува нешто драстично, па почне да го удара топчето порамно, да биде поофанзивен а не да чека сервис на противникот 10 метри позади основната линија, ама такво нешто е доста тешко да се направи

Еј ај и друг пат типувај за да знам да играм обратно
Ептен јак испадна, браво, како да барав 1.05 и 1.08 па еј обратно испаднаа, ти ќе играш обратно од мене и ќе си лапаш пари. :aplauz:

Еден мал коментар за денешниов меч.
Нема што да се зборува, надигран Надал во секое делче од статистиката, ама буквално во секое. Не може со ништо да се пофали, Новак многу подобар од сите други настапи на Ролан Гарос, Рафа многу полош. Сето тоа сумирано го носи овој резултат, 3-0, навидум рутински, можеби ќе беше и поубедливо да не се вратеше Надал од 4-0 на 4-4 во прв сет, сепак останува да жалиме за некои мизерни грешки, пред се оној смеч на 30-15 при *5-6 во прв сет... тогаш можеше да избори тајбрејк чие освојување можеше да го промени текот на мечот.... но....

Рафа од 2005та до 2014та освојувал барем по еден грен слем годината, сите години освен 2009 освоен Ролан Гарос, годината кога не триумфираше во Париз, тоа успеа да го направи во Мелбурн и да го освои Австралијан Опен. Тешко дека ќе ја продолжи серијата и 11та година со ред, шансите му се со микро големина на Вимблдон, на US Open може да се надева доколку ја подобри играта... значително да ја подобри, а и самодовербата да ја зголеми.

Во однос на полуфиналните дуели, очекувам Серена - Сафарова финале.

За мажите не коментирам уште сега, има време до петок. :)

7hg4lBSRBWx0IhnXWimG_smesno%20roger%20i%20rafa3.jpg

Ноле машина,убедливо заслужено го доби Рафа вчера,очекуван резултат од моја страна.
Грен слем што му фали во кариерата,во најдобра форма,психички и физички најспремен до сега за овој турнир,надополнето со лошата игра на Рафа,победа беше неминовна.
Единствено нешто што ме зачуди во целиот натпревар беше таквиот пад на играта кај Ноле по фуриозниот старт и предноста од 4-0.Ако добро памтам,а памтам,2 смеча во битни поени ги прати во мрежата,значи цела страна отворена тој играше остар смеч и ризичен.Едниот беше на брејк шанса на Надал,другиот беше на 30-30.Тука за миг помислив дека може да го изгуби сетот и на потешкиот начин да бара победа но не се случи тоа за негова среќа.
Во врска со Рафа,до пред Мадрид мислев дека психата е неговата главна причина за ваквата форма,меѓутоа мечот што го одигра со Бердих беше неверојатен,Рафа од 2005 беше тоа.Форхенд винери од дефанзива летаа на сите страни,сервисот феноменален,ритрн на основна линија,тип топ.Следниот ден,демантирање веднаш,катастрофа со Енди.Мислам дека физикусот на Рафа веќе не е на врвно ниво,нема експлозивност,постар е,противниците знаат тоа да го казнат(вчера веројатно приметивте што правеше Ноле со него со оние дроп шотови)
Мора да ја смени играта Рафа ако сака резултати,не можам да разберам зошто тој кретенот од чичко не му објасни дека не може веќе да игра со чекање на сервис 3 метри од основна линија,мора да биде поагресивен,барем на вториот сервис.Мора да го удира топчето побрзо.Едноставно да се привикне на тоа што го бара телото од него,а не да го мачи телото по бројните повреди на неговиот стил.Ќе видиме што ќе биде понатака.Чист пример за ова е Федерер,на 350 години ја игра неговата игра,едноставна како буквар,технички поткована без многу трчање.Него едино може да го тепа Вавринка со проектилите од 230 на саат и Ноле,бидејки е број 1 во свет.Друг никој,иако е Гечевски во тенисот.
Луси одлична,баш би сакал да го добие финалето,заслужи,одигра неколку квалитетни мечеви до сега против силни противници,Ана како што реков пред почетокот,неспремна за овој меч иако влезе одлично во натпреварот и контролираше игра се до 5-2,после тоа се распадна.Што би рекол Бошко Ѓуровски,поведовме 1-0 и паднавме психички. :D
Импресивно делува Луси,нема загубено сет до сега а играше против Павличенкова,Шарапова,Мугуруза,Ана...
Серена далеку послаба од неа,лошо сервира на цел турнир,се провлече до сега на име и на страв на противниците.Азаренка имаше огромна шанса што не ја искористи,Ерани немаше никаква шанса.
Денес се мачи со Тимеа и баш би сакал да изгуби меѓутоа Серена е тоа...има време.

Серена изгледа како да ќе падне на терен секоја секунда

Кај ја најдоа онаа дебелата судијка, кај не и се гледа, бар за друго нешто да ја биваше :facepalm:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom