Малку глупо прашање.
Дали COP климата расти со растењето на надворешната температура? Ако климата има COP од 4,5 на 7 степени дали на 14 би имала повисок COP од на пример 6?
E ova e super prasanje. Ne e voopsto glupo.
Jas kako sto imam gledano po specifikacii, imam vpecatok deka ova zavisi od klima do klima.
Kaj nekoi klimi (obicno poeftinite ili poslabite modeli, da ne recam kinezite) mislam deka im pagja COP-ot so rabota na min. a toa e najcesto koga e visoka temperaturata.
Primer Gree Change 18-ka ima min. potrosuvacka od 350W i min oddadena toplina 1000W (od
specifikacii), toa e COP 2,85. Na povisoki temperaturi po kratko vreme od uklucuvanje sigurno ke raboti na min. pa so toa i na poslab COP od toj sto se vodi vo specifikacii na +7 a iznesuva 3,62.
Kaj
12-ka Change e ista situacija - na 220W min ima minimum oddadena toplina od 600W sto dava COP 2,72.
Isto i
Gree Hansol. Ima min. od 190W i najmala oddadena toplina od 720W, sto dava COP 3,79 odnosno pomal od toj deklariraniot na +7 koj e 4,4
Ja imam gledano i
Panasonic-ot sto ja prodavaat to technomarket, kaj nea na min 200W oddava toplina 800W sto bi reklo COP 4, a deklariran na +7 e 3,81.
Toshiba suzumi plus e najobar primer za visok COP na min. rabota - na 150W dava toplina od 900W sto e COP 6.