Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Момци јадете ли телешки џигер,јунешко мелено(на лице место мелено,ретко кутија спакувана),батаци...? почнав да ги убацувам во неделата,ради тоа прашувам...пошто веќе преку стап од стекот,башка приметувам дека можно е да ми се појавува гинекомастија па го стаив на пауза малку,го јадам по 1-2 неделно,претходно 6 пати неделно :notworthy:
 
Член од
22 септември 2013
Мислења
102
Поени од реакции
50
Го посетил некој Fitness House? Како стојат со цени за лесни оброци after workout? Изгледа примамливо.
Jas bev denes i mi ostavi dobar vpecatok. Super e uslugata a i jadenjeto bar toa sto probav .Chicken wrapot mi se svigase mnogu, cedenite sokovi se ubavi isto...BCCAs na Ultimate Nutrition imaat tropsko ovosje i portokal jas zemav tropsko i ubavo bese :)
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Убава им е замислата за некогаш да отидеш и да замениш оброци.
Во близина ми се некогаш кога сум на брзина може да отидам.
 
G

garthok

Гостин
Мене ме интересира дали им иде работата
Пошо ја имав како идеја (ама неам пари - класика) ко за бизнис нешо ко они шо напраиле (да не речам исто) па ме интересира дали им иде или глупа ми била идејава :D
Ризичен потег не е ова за наши стандарди паметно вика Штеф не треба да не мрзи, вакви работи сами може да си готвиме.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Луѓето во кафана оставаат големи бакшиши и пари, а немаат за здрава храна.
Иронија нели...
 

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Toa e фората - нема пари македонец да се храни вака надвор од дома + коа се специјализираш за одредена таргет група - го јадеш.
Оваква храна + “чит фуд“ во исти ресторан е многу подобра идеја. И класика - се мерено во грамови да биде и да биде изложена енергетска и нутристичка вредност на секоја ствар.
Ќе видиме после една година како ќе им оди ама мислам дека ќе им успее концептот. Инаку одредена идеја ја добиваат повеќе луѓе истовремено (пренесувачки вибрации во простор-случај на стотиот мајмун :D) ама само еден ќе ја спроведе прв.

Не знам точно каде се наоѓа местово што го зборувате, али реално готвена храна имате во секој Супер Тинекс, Веро, Сити Мол, Фул Плејт....фората со вакво или такво масло готвено или на пареа ова она не ви менува во глобала многу. А најчесто и преценети се ваквите места, кога ги прават цените се осеќаат како да се во Швајцарија, а не во мкд.
Готвената храна во маркетиве не се споредува по квалитет со домашно готвено плус се користат најевтини продукти што преведено на наш јазик значи најнеквалитетните но сеуште јадливи производи. Мене многу ми менува каков е зејтинот, обичен зејтин веќе со години не користам
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ќе видиме после една година како ќе им оди ама мислам дека ќе им успее концептот. Инаку одредена идеја ја добиваат повеќе луѓе истовремено (пренесувачки вибрации во простор-случај на стотиот мајмун :D) ама само еден ќе ја спроведе прв.



Готвената храна во маркетиве не се споредува по квалитет со домашно готвено плус се користат најевтини продукти што преведено на наш јазик значи најнеквалитетните но сеуште јадливи производи. Мене многу ми менува каков е зејтинот, обичен зејтин веќе со години не користам
Разбирам јас, затоа секоја вечер минувам по саат и пол во кујна и подготвувам јадење за целиот ден додека сум на работа. Али ваквите места како ова за храна што го отвориле не ги сакам многу многу, реално со цените претеруваат. За 230денари какви што им се одредени оброци дома јадам целиот ден и тоа добра храна. (овес, јогурт, парче овошје, ориз, 200-300 грама стек, риба, зеленчук, урда) се ова не надминува цена од еден оброк кај овие. Кој има кеш може да јаде кај овие, али за наш стандард се прескапи.
 

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Разбирам јас, затоа секоја вечер минувам по саат и пол во кујна и подготвувам јадење за целиот ден додека сум на работа. Али ваквите места како ова за храна што го отвориле не ги сакам многу многу, реално со цените претеруваат. За 230денари какви што им се одредени оброци дома јадам целиот ден и тоа добра храна. (овес, јогурт, парче овошје, ориз, 200-300 грама стек, риба, зеленчук, урда) се ова не надминува цена од еден оброк кај овие. Кој има кеш може да јаде кај овие, али за наш стандард се прескапи.
Така е ама споредено цените им се стандард како во другите ресторани ни поевтини ниту пак поскапи, чим има луѓе што даваат по 200 и 300 ден за пица ќе даваат и за ова иако мене пица ми е повкусна (и многу понездрава). Јас за овесни снегулки секако нема да дадам пари во ресторан ама можеби некој ќе даде.

Дома е најевтино само што не секому му се готви, да си го земеш готово и супер здраво би било најдобра опција.

Јас друг концепт на ресторан би замислил но секако им посакувам среќа, од нив ќе можеме да видиме како поминува концепт на поздрава исхрана спремена комерцијално.
 

L1quiD

Only Trees Grow Naturally
Член од
17 мај 2010
Мислења
139
Поени од реакции
108
Разбирам јас, затоа секоја вечер минувам по саат и пол во кујна и подготвувам јадење за целиот ден додека сум на работа. Али ваквите места како ова за храна што го отвориле не ги сакам многу многу, реално со цените претеруваат. За 230денари какви што им се одредени оброци дома јадам целиот ден и тоа добра храна. (овес, јогурт, парче овошје, ориз, 200-300 грама стек, риба, зеленчук, урда) се ова не надминува цена од еден оброк кај овие. Кој има кеш може да јаде кај овие, али за наш стандард се прескапи.
Многу лоша компарација правиш. Земи го во предвид како ресторан за брза храна, тие што го отвориле ресторанот ваљда не мислеле да ги оттргнат луѓето од кујните, па да почнат за секој оброк да им доаѓаат таму, туку едноставно ако некој има многу тесен распоред преку ден, а сведоци сме дека хранењето здраво и вежбањето станува се поголем тренд, тогаш тоа значи дека покрај тие што имаат време како тебе, има исто толкав број, а може и повеќе што не можат да одвојат време, па во тој случај ќе посегнат после работа, на пауза од работа или после вежбање на здрав и богат оброк во ресторанот, ист е принципот како и оние ресторани со брза храна, само што единствена маана е што брзата храна е повкусна, па затоа повеќето посегнуваат таму, инаку да не беше така, наместо купечки хамбургер, ќе земеа кило мелено месо и два топли леба од пекара, ќе направеа 10 хабургери за тие пари (карикирам) :D
 
Последно уредено:
S

Stef Bachatero

Гостин
Нормално дека никој не е експерт во готвење, но утре сам ќе остане.
Нема засекогаш да биде мрза.
 

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Многу лоша компарација правиш. Земи го во предвид како ресторан за брза храна, тие што го отвориле ресторанот ваљда не мислеле да ги оттргнат луѓето од кујните, па да почнат за секој оброк да им доаѓаат таму, туку едноставно ако некој има многу тесен распоред преку ден, а сведоци сме дека хранењето здраво и вежбањето станува се поголем тренд, тогаш тоа значи дека покрај тие што имаат време како тебе, има исто толкав број, а може и повеќе што не можат да одвојат време, па во тој случај ќе посегнат после работа, на пауза од работа или после вежбање на здрав и богат оброк во ресторанот, ист е принципот како и оние ресторани со брза храна, само што единствена маана е што брзата храна е повкусна, па затоа повеќето посегнуваат таму, инаку да не беше така, наместо купечки хамбургер, ќе земеа кило мелено месо и два топли леба од пекара, ќе направеа 10 хабургери за тие пари (карикирам) :D
Проблемот е што нема да направат 10 хамбургери за тие пари зашто никој дома нема за себе да стави тоа што го ставаат во сендвичарите. Сум правел плескавици од чисто месо и многу малку излегува односно бргу ќе осиромашиш :D.

Вака надвор не гледаш што има внатре и го буташ а што викаш дека е вкусно веќе не се ни вкусни ептен претеруваат со додатоците што немаат врска со месо.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Многу лоша компарација правиш. Земи го во предвид како ресторан за брза храна, тие што го отвориле ресторанот ваљда не мислеле да ги оттргнат луѓето од кујните, па да почнат за секој оброк да им доаѓаат таму, туку едноставно ако некој има многу тесен распоред преку ден, а сведоци сме дека хранењето здраво и вежбањето станува се поголем тренд, тогаш тоа значи дека покрај тие што имаат време како тебе, има исто толкав број, а може и повеќе што не можат да одвојат време, па во тој случај ќе посегнат после работа, на пауза од работа или после вежбање на здрав и богат оброк во ресторанот, ист е принципот како и оние ресторани со брза храна, само што единствена маана е што брзата храна е повкусна, па затоа повеќето посегнуваат таму, инаку да не беше така, наместо купечки хамбургер, ќе земеа кило мелено месо и два топли леба од пекара, ќе направеа 10 хабургери за тие пари (карикирам) :D
Многу добро го разбирам концептот на ваквите места, па дури и сум имал некоја замисла баш поради причината која што ја наведе (денес се живо вежба и пробува да јаде „здрава храна“). Еве ти пример за мене чисто за споредба, за после тренинг сум јадел кај Буцо во кисела вода само лепче со стек 150 грама и салата без кечап, мајонез, помфрит и такви додатоци и сум бил срча чист од 8-12 % боди фат, крвната слика ми била перфектна, а тој оброк ме фаќал ни помалку ни повеќе туку 70 денари, е тоа ми се исплатеше и тоа како, а со вакви цени може кремот да се рани!
Според мене малку претеруваат луѓево денес со филмот за здрава храна и веруваат на тоа што им се пласира по медиуми и бла бла. Бидејќи се бавам и со земјоделие можам за секој продукт да ти набројам со кои фунгициди, пестициди и инсектициде се прска, во принцип и по колку пати, какви вештачки ѓубрива се користат и да не коментирам за оние кои ги наводнуваат со загадени води. Ако веќе сака здрава храна треба да внимава првенствено на овие работи, а потоа и останатото.
Сума сумарум, зборот ми е дека народот греши и не внимава на основни работи, а овие додатни работи ти се филот, јас работам преку цел ден и имам еден куп обврски, али на крај пак наоѓам сила и саат време да подготвам нешто за следен ден, али ајде да не пишувам за џабе, не секој живее во розов свет каде се функционира на копче и се добива совршен продукт ;)[DOUBLEPOST=1428192782][/DOUBLEPOST]
Така е ама споредено цените им се стандард како во другите ресторани ни поевтини ниту пак поскапи, чим има луѓе што даваат по 200 и 300 ден за пица ќе даваат и за ова иако мене пица ми е повкусна (и многу понездрава). Јас за овесни снегулки секако нема да дадам пари во ресторан ама можеби некој ќе даде.

Дома е најевтино само што не секому му се готви, да си го земеш готово и супер здраво би било најдобра опција.

Јас друг концепт на ресторан би замислил но секако им посакувам среќа, од нив ќе можеме да видиме како поминува концепт на поздрава исхрана спремена комерцијално.
Да не ја полнам темата со оф топик, ретко стапнувам во скопскиве ресторани, а по кафани уште поретко, преценети се некако, на македонски стандард имаме европски цени, али сум коментирал и по други теми за оваа проблематика и не сакам да навредам некој, проблемот е во народот, а не во нив!
 

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.605
Поени од реакции
13.303
Дајте некои вкусни опции за доручек богат со јаглехидрати. На неколку наврати пробувам да поручувам мусли или нешто во тој стил, но секогаш одвај го дојадувам пакувањето од што не ми е вкусно и од што ми се здосадува.
 
Член од
24 ноември 2013
Мислења
216
Поени од реакции
269
Дајте некои вкусни опции за доручек богат со јаглехидрати. На неколку наврати пробувам да поручувам мусли или нешто во тој стил, но секогаш одвај го дојадувам пакувањето од што не ми е вкусно и од што ми се здосадува.
земаш 2 шољи вода, ставаш да зоврие. кога ќе зоврие намалуваш оган и ставаш 1 шоља овесни снегулки. во варењето ставаш какао. при крај на варење ставаш 1 банана и мешаш внатре. на крај малце мед, кокос,брусница и тоа е. :)
 
G

garthok

Гостин
Луѓето во кафана оставаат големи бакшиши и пари, а немаат за здрава храна.
Иронија нели...
Да али за тие пари ќе се најдат во кафана, во ресторанчево ќе останеш гладен. Аналогно на тоа, мнозинство одбира кафана а ресторанчињава пропаѓаат. Значи сè е до стандардот како и да вртиш.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom