Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
И мене ме интересира. Би требало доста фарса да имаат на почеток барем :D Ама ќе видиме понатака. Порано имаше едно fitness factory каде што редовно идеше мој другар, ама мислам дека го затворија ради немање доволно промет.
Toa e фората - нема пари македонец да се храни вака надвор од дома + коа се специјализираш за одредена таргет група - го јадеш.
Оваква храна + “чит фуд“ во исти ресторан е многу подобра идеја. И класика - се мерено во грамови да биде и да биде изложена енергетска и нутристичка вредност на секоја ствар.

-x-

punished
Член од
2 март 2013
Мислења
1.191
Поени од реакции
837
Toa e фората - нема пари македонец да се храни вака надвор од дома + коа се специјализираш за одредена таргет група - го јадеш.
Оваква храна + “чит фуд“ во исти ресторан е многу подобра идеја. И класика - се мерено во грамови да биде и да биде изложена енергетска и нутристичка вредност на секоја ствар.
I agree. Shoznaesh mozhebi kje fatat nekoj sponzor od nutricionistichkive prodavnici, mozhe epten kje im trgne. Pa i ako ne se mnogu visoki cenite sigurno i bilo koj od nas "umerenite" kje mozhe da si dozvoli ednash u nedela da jade tamu.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не знам точно каде се наоѓа местово што го зборувате, али реално готвена храна имате во секој Супер Тинекс, Веро, Сити Мол, Фул Плејт....фората со вакво или такво масло готвено или на пареа ова она не ви менува во глобала многу. А најчесто и преценети се ваквите места, кога ги прават цените се осеќаат како да се во Швајцарија, а не во мкд.

G

garthok

Гостин
Не знам точно каде се наоѓа местово што го зборувате, али реално готвена храна имате во секој Супер Тинекс, Веро, Сити Мол, Фул Плејт....фората со вакво или такво масло готвено или на пареа ова она не ви менува во глобала многу. А најчесто и преценети се ваквите места, кога ги прават цените се осеќаат како да се во Швајцарија, а не во мкд.
http://www.fitnesshouse.mk/ Ако иде некој натака ако може да го сликне менито

G

Goldie

Гостин
Знам дека не е препорачано повеќе од 2 жолчки на ден поради холестеролот, но што со белките. Може да се јаде по 7-8 на ден од нив или не треба да се претерува и со нив ?

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
Знам дека не е препорачано повеќе од 2 жолчки на ден поради холестеролот, но што со белките. Може да се јаде по 7-8 на ден од нив или не треба да се претерува и со нив ?
Ова прашање и мене ме интересира,нели јајцата порано ги биело лош глас ради холестеролот,па во поновиве истражувања испаднало дека имат добар холестерол кој не влијае врз нивото на холестерол во крвта(лошиот).Ај некој што повеќе се разбира нека напише нешто во врска со ова.Во неделата едно 4-5 дена јадам по 3 цели јајца да не му доаѓа многу,почна и од дома да ми зборат па ако е лошо или добро ако може некој нека објасни.
@sajSiGa твое мислење за јајцата во врска со холестеролот,дозволена дневна/недела количина ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
ништо не ти е од 3 цели во ден
Jaс јадев по 2 дели на ден и коа испитав ми беше качен вкупниот холестерол. Никад не дознав дали е добриот или лошиот качен пошо не се проверив пак.

Just saying

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
Jaс јадев по 2 дели на ден и коа испитав ми беше качен вкупниот холестерол. Никад не дознав дали е добриот или лошиот качен пошо не се проверив пак.

Just saying
и да ти бил покачен не ке да било од двете жолчки. Што си внесувал друго зависи пак

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
и да ти бил покачен не ке да било од двете жолчки. Што си внесувал друго зависи пак
ништо со холестерол, јајцата беа едино шо имаа холестерол у мојата исхрана тогаш
али веза неам како иде холестеролот и дали се покачува само ради исхрана или нешо не било ок со мене тогаш :)

затоа не тврдам ништо само го кажувам ко нецелосно искуство

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ова прашање и мене ме интересира,нели јајцата порано ги биело лош глас ради холестеролот,па во поновиве истражувања испаднало дека имат добар холестерол кој не влијае врз нивото на холестерол во крвта(лошиот).Ај некој што повеќе се разбира нека напише нешто во врска со ова.Во неделата едно 4-5 дена јадам по 3 цели јајца да не му доаѓа многу,почна и од дома да ми зборат па ако е лошо или добро ако може некој нека објасни.
@sajSiGa твое мислење за јајцата во врска со холестеролот,дозволена дневна/недела количина ?
Телото приметува кога се внесува холестерол од храна (јајца, црн дроб и сл) и го намалува сопственото производство за да одржи баланс. Порано препораките беа да не се јаде повеќе од 4 јајца неделно, сега се сменети и забележано е дека и повеќе не прават проблем. Кај спортисти посебно целиот обрт на хранливи материи, жолчка, холестерол и слично е забрзан така да и тој фактор е на твоја страна. Она што може да те јаде е поедина генетска склоност на некои луѓе да качуваат холестерол ако го внесуваат со храна што самиот секако неможеш да знаеш. Еден од знаците може да биде и појава на ксантелазми по очните капаци, ваквки промени ---->

Сепак јас би ти препорачал да си направиш една крвна слика со липиден статус за да знаеш на што си. Конкретно кај мене кога јадев по 3 жолчки дневно и направив крвна слика сите параметри беа во граници на нормала, така да и кај тебе најверојатно е се во ред но мора да се провериш. Инаку ова што го зборам важи за здрави индивидуи, кај оние кои што имаат определена состојба или болест приказната е друга.

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
^
Фала на одговорот, ќе гледам да намалам барем на жолчките, иначе уште внесуваш по 3жолчки или помалце ?
И уште едно прашање за Ајран(мислење за него како замена за јогурт/млеко-гледам има повеќе витамини и минерали па нема да шкоди вајда) И какво сирење јадете(цена и од каде).

Kajgana Shop

На врв Bottom