Barclays Premier League - Season 2014/2015

• Креатор на темата Креатор на темата Донев
  • Време на започнување Време на започнување

Кој да ја отвори новата тема за следната сезона?

• Вкупно гласачи
    83
Статус
Затворена за нови мислења.
Кога Ван Гал пробуваше да игра со 4-ца позади, со класични бекови, 2-цата централни ке се заборавеа бркајки играчи, се разделуваа, и оставаа многу простор во срцето на одбраната помеѓу нив.
Го извоија ова на мечот со Евертон кога Рохо и Мекнер беа централни. Нејсмит баш у таа празнина доби топка и ни даде гол, а креираа уште 2-3 добри шанси развлекувајки ги централните одбранбени.
Ван Гал се реши да ја згусне одбраната како решение за проблемот погоре, али овие се кловнови, па додека да се купи саглам играч од одбрана, ке бира од двете помали зла.
Барем со 4-ца игравме атрактивен фудбал, ова од вчера е смешка.

Доколку не заврши Арсенал барем четврто место, мислам дека Венгер целосно ќе го загуби и онака опаднатиот кредибилитет. Затоа според мене тој најмногу од сите мора да го однесе Арсенал барем до нивниот минимум.

Инаку да се замешам малку во дискусијата за 3-5-2, нели три години ја имав во тимот :D. Вака сега, знаеме дека сите позиции во една формација се еднакво битни, но секогаш има некои што се издвојуваат. Во 3-5-2 се издвојуваат тројцата централни дефанзивци. Без воиграни и колку-толку квалитетни тројца дефанзивци никако не може да профункционира формацијата. Како прво и основно голем проблем кај Јунајтед е тоа што играчите на таа позиција постојано ротираат. Дали е заради повреди или слично не е ни толку битно, бидејќи не го менува фактот оти многу играчи поминаа низ таа позиција. Друг проблем е што верувам дека многу ретко ја имаат среќавано во текот на кариерата и ептен им е тешко да се навикнат на таа поставеност. Во 3-5-2 формација мора да биде одбраната таа која се истакнува и билансот на тимот кој ја користи мора да покажува малку примени голови. Секоја статистика спротивна на оваа укажува на лоша имплементација и на лоши резултати. Задачата на страничните бекови во таа формација се разбира е да трчаат постојано напред-назад. Не е толку битно да се технички потковани колку што е битно да се физички спремни и да знаат да комбинираат во нападот и исто така да се уфлуваат често во шеснаесетникот.

Е сега не ми е толку позната ситуацијата во Јунајтед, но од она што можам да го видам сметам дека немаат соодветен играчки кадар за оваа формација. Како прво не им одговара воопшто на Мата и Ди Марија, што значи дека засилувања од преку 100 милиони стануваат сувишни. Фелаини би бил добар, но во никој случај на позицијата пред одбраната. Или лево или десно. За пред одбраната потребен е играч кој знае да игра со топка и е способен да ја пренесе преку половината и да ги разигрува страничните бекови и играчите од средината кој би му биле лево или десно. Додека другите двајца задачата им е претежно да го чуваат централниот дел од теренот и да го покриваат играчот пред одбраната. Не знам што играч е Блинд, но и тој не ми стои како погоден за таа позиција. Доколку ја сака таа формација Ван Гал, мора да доведе играч кој би можел квалитетно да игра пред одбраната.

Да, но Капело во централна одбрана ги имал Самуел, Алдаир, Заго и Зебина :). Покрај тоа тогаш со Тоти, Монтела, Батистута и Делвекио чисто се сомневам дека играл класична трипетдва, туку повеќе нешто како 3-4-1-2 со Тоти позади напаѓачите. Тоа е прилично различно. Во одбрана не ги менува многу работите, но во играта доста ги менува.

Инаку верувај без добро уиграни централни дефанзивци ништо не правиш. Ете земи го Јуве за пример. Ниту Лихштајнер на десната страна, ниту Асамоа или Де Чеље на левата страна не дојдоа толку до израз. Може најмногу се покажа швајцарецов, ама ни од далеку не повеќе од Барзаљи на пример во одбрана. Тројцата дефанзивци се најбитни, затоа што честопати целосната одбрана паѓа врз нивни грб. Во тие моменти многу е важно, посебно во контра напад на противникот кој од дефанзивците каде ќе оди, кој кога ќе покрие, а кој ќе трча назад кон голот. Против тимови кои не практикуваат многу пресинг верувај формацијава злато вреди. Само стварно е тешко да се имплементира и не продуцира убав фудбал што го бараат навивачите воглавно.
Ima razlika u formaciite, ja do sea imam sretnato 2 ekipi sto igraat razlicna 352. Napoli na Macari kade po stranite gi imase Maggio i Zuniga i igrata vo glavno ja bazirase preku niv, plus Laveci pa i Hamsik po stranite. Pred odbranata go imase Gargano, znaci klasicen zaden vezen igrac koj ima zadaca samo da brani odnosno da gi pokriva bekovite i dupkata sto ja ostavase Hamsik koa ke trgnese u napad formirajki 343.

Juve na Konte igrata ja bazirase preku kreativnosta na Pirlo, on bese glavna karika, bas kako sto objasni pogore.
Ubavo kaza za Van Gal i Mancester, dzabe tripa so Blind tamu, go gusi igracot samo, on ne e klasicen destruktivec uste pomalku pa kreativec, odlicen bek e neznam zasto go pika u sredina. Idealen igrac za taa pozicija momentalno im e Carrick plus Felaini i Erera pred nego, desno im treba bek sto znae da igra dobra odbrana nesto sto Valensija i Rafael ne se. Ili da stai nekoj kopac u sredina a pred nego 2ca kreativci Runi i Felaini recimo ili neka menja sistem posto ne mu funkcionira ova.
:)
#dzontra_karager #analiticar #takticar #skaut

@Peja989

Во Јувентус го имаат Пирло затоа им е и полесно да ја изнесуваат топката, а Јунајтед што знам можеби Керик...али не е тоа тоа. Во Јунајтед централните дефанзивци во 3-5-2 треба да ја изнесуваат шансата па и да креираат акција, но каснат со навремено додавање, изнесување на топка и слично. Не ги бива за ова формација.

Јас мислам дека не се најбитни крилните бекови, но има потреба од крилни бекови (сто и еднаш го пишав ова :D ).

@Peja989

Во Јувентус го имаат Пирло затоа им е и полесно да ја изнесуваат топката, а Јунајтед што знам можеби Керик...али не е тоа тоа. Во Јунајтед централните дефанзивци во 3-5-2 треба да ја изнесуваат шансата па и да креираат акција, но каснат со навремено додавање, изнесување на топка и слично. Не ги бива за ова формација.

Јас мислам дека не се најбитни крилните бекови, но има потреба од крилни бекови (сто и еднаш го пишав ова :D ).

Ај добро, тогаш да те прашам.
Дали според муабетиве што ги правите, немате соодветен што креира акции, немате штопери квалитетни за таа формација, тоа значи дека Ван Гал џабе, условно кажано џабе, потроши толкави пари за да купи играчи, кои не се доволно квалитетни за да изиграат на нивото кое им го бара а сепак ги купил?

Мене така ми изгледа. Купува одбрана, играчи кои не му се потребни, купува среден ред ама сте немале некој како Пирло, да ја извадел топката...

Дали според муабетиве што ги правите, немате соодветен што креира акции, немате штопери квалитетни за таа формација, тоа значи дека Ван Гал џабе, условно кажано џабе, потроши толкави пари за да купи играчи, кои не се доволно квалитетни за да изиграат на нивото кое им го бара а сепак ги купил?

Мене така ми изгледа. Купува одбрана, играчи кои не му се потребни, купува среден ред ама сте немале некој како Пирло, да ја извадел топката...

Статистички е сличен како и Мојс, но исто така статисчки има најмал скор со оваа формација, но и најмногу изиграни. Купи играчи, но мислам дека не се соодветни за оваа формација и Мата е вишок играч, кога веќе Перси му е фетиш.

Не знам, еве тој ептен верува во Перси, а го деградира Фалкао што јас не се согласувам. Во негови очи можеби Рохо е командант на одбраната, но во мои очи барем според досега што прикажа не е, слаб играч е. :)

Не, само ти кажав дека така игра Јувентус, барем од тоа што го имав гледано, тој им е плејмејкер. А кај нас да беше помлад Сколс можеби и тој ќе имаше слична улога. Но, за оваа формација не допишав прееска, во 3-5-2 секогаш остануваат вишок непотребни играчи кои стојат назад, затоа треба да изнесува топка еден од дефанзивците, а и тоа пробува(ше).

Плус, мислам дека треба да му најде место на Ерера во составот. Доколку би составувал јас екипа би играл некоја формација од 4-2-3-1 или 4-3-3, но егзбиционерот има други замисли.

Мислам поголем проблем е што играчите не ја сфаќаат замислата на ЛВГ. A многу е едноставно и може со нејзе да освоиш и ПЛ и ЛШ и Светско првенство (Не викам дека ние ке освоиме ,туку со правилни играчи за таа формација)
man-utd-2.jpg

Се согласувам дека Фалкао го запоставува но, можеби е тоа поради меч фитнесот. Вчера баш ми залета линк, некој МанчестерЈунајтедСамтинг каде што вели дека ќе седнеле Фалкао и Ван Гаал за да дискутираат за неговата иднина. Сега, не прецизираа (освен скандалозниот наслов) дали да му се прекине позајмицата или понатаму да не се откупи, на лето.

Иначе, со формација 4-3-2-1, одбраната на страна, би биле страшно безобразни вака

Ерера - Керик
Руни
Мата - Ди Мариа
Фалкао

http://www1.skysports.com/football/...year-but-is-still-lower-than-manchester-clubs

Дека Арсенал го прошол Челзи со платите...Плус тука не е вклучено заминувањето на Подолски кој зимаше висока плата во тим како Арсенал.[DOUBLEPOST=1421149864][/DOUBLEPOST]
B7OZb0OCQAEIjFP.png

Henry at his peak. :D Важи, ебате самобендисаните.

Се согласувам дека Фалкао го запоставува но, можеби е тоа поради меч фитнесот. Вчера баш ми залета линк, некој МанчестерЈунајтедСамтинг каде што вели дека ќе седнеле Фалкао и Ван Гаал за да дискутираат за неговата иднина. Сега, не прецизираа (освен скандалозниот наслов) дали да му се прекине позајмицата или понатаму да не се откупи, на лето.

Иначе, со формација 4-3-2-1, одбраната на страна, би биле страшно безобразни вака

Ерера - Керик
Руни
Мата - Ди Мариа
Фалкао

Да, а исто така на местото од Керик може да игра и Блинд, Фелаини е тука... што значи има доста опции. Али, остај сеа да не ја смени формацијата па да треба 3 месеци учење на новата филозофија. :D

Мислам дека нема да го откупат тигрето.

http://www1.skysports.com/football/...year-but-is-still-lower-than-manchester-clubs

Дека Арсенал го прошол Челзи со платите...Плус тука не е вклучено заминувањето на Подолски кој зимаше висока плата во тим како Арсенал
:D
Според тоа кој колку потрошил и кој колку дава плати на играчите ЛВГ има најголем притисок да заврши во топ 4

Според тоа кој колку потрошил и кој колку дава плати на играчите ЛВГ има најголем притисок да заврши во топ 4

По таа "логика" лани Тотенхем требаше да заврши во Топ 4.

Има најголем притисок затоа што 2 години по ред неиграње за Јунајтед ке биде катастрофа за клубот. Мојс не потроши ни половина од Ван Гал, па изеде отказ ради тоа.

По таа "логика" лани Тотенхем требаше да заврши во Топ 4.

Има најголем притисок затоа што 2 години по ред неиграње за Јунајтед ке биде катастрофа за клубот. Мојс не потроши ни половина од Ван Гал, па изеде отказ ради тоа.

Како можеш да ги споредуваш аспирациите на Тотетнхем и на МанчестерЈунајтед?
Тотенхем со Бејл, во нивна најјдобра сезона завршија 5то место, без него завршија 6то. Изгубија најдобр играч, потрошија пари исто му доаѓа...

Тоа што Рооџерс се излаја, тоа е друга работа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom