Barclays Premier League - Season 2014/2015

Кој да ја отвори новата тема за следната сезона?

• Вкупно гласачи
    83
Статус
Затворена за нови мислења.

Nino Manchester

Oŋce α RED, αlwαys α RED
Член од
4 јуни 2009
Мислења
14.541
Поени од реакции
17.958
Мора да се воведе и у Пл наградна златна канта или нешто слично,ќе има голема конкуренција.чак што више може да има и повеќе добитници:D.

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.483
Доколку не заврши Арсенал барем четврто место, мислам дека Венгер целосно ќе го загуби и онака опаднатиот кредибилитет. Затоа според мене тој најмногу од сите мора да го однесе Арсенал барем до нивниот минимум.

Инаку да се замешам малку во дискусијата за 3-5-2, нели три години ја имав во тимот :D. Вака сега, знаеме дека сите позиции во една формација се еднакво битни, но секогаш има некои што се издвојуваат. Во 3-5-2 се издвојуваат тројцата централни дефанзивци. Без воиграни и колку-толку квалитетни тројца дефанзивци никако не може да профункционира формацијата. Како прво и основно голем проблем кај Јунајтед е тоа што играчите на таа позиција постојано ротираат. Дали е заради повреди или слично не е ни толку битно, бидејќи не го менува фактот оти многу играчи поминаа низ таа позиција. Друг проблем е што верувам дека многу ретко ја имаат среќавано во текот на кариерата и ептен им е тешко да се навикнат на таа поставеност. Во 3-5-2 формација мора да биде одбраната таа која се истакнува и билансот на тимот кој ја користи мора да покажува малку примени голови. Секоја статистика спротивна на оваа укажува на лоша имплементација и на лоши резултати. Задачата на страничните бекови во таа формација се разбира е да трчаат постојано напред-назад. Не е толку битно да се технички потковани колку што е битно да се физички спремни и да знаат да комбинираат во нападот и исто така да се уфлуваат често во шеснаесетникот.

Е сега не ми е толку позната ситуацијата во Јунајтед, но од она што можам да го видам сметам дека немаат соодветен играчки кадар за оваа формација. Како прво не им одговара воопшто на Мата и Ди Марија, што значи дека засилувања од преку 100 милиони стануваат сувишни. Фелаини би бил добар, но во никој случај на позицијата пред одбраната. Или лево или десно. За пред одбраната потребен е играч кој знае да игра со топка и е способен да ја пренесе преку половината и да ги разигрува страничните бекови и играчите од средината кој би му биле лево или десно. Додека другите двајца задачата им е претежно да го чуваат централниот дел од теренот и да го покриваат играчот пред одбраната. Не знам што играч е Блинд, но и тој не ми стои како погоден за таа позиција. Доколку ја сака таа формација Ван Гал, мора да доведе играч кој би можел квалитетно да игра пред одбраната.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Те фатив у лет, си пишал пред неколку секунди.
Не се согласувам во врска со централните дефанзивци, дека се најбитни. Според мене најбитни се крилните бекови кои го ораат буквално цел тере, од корнер до корнер знаменце.
Знам дека три години тимот ти ја играше формацијата, верувам и дека подобро од мене ја имаш простудирано ама тоа е мое мислење :)

П.С. Се водам по генерацијата на Капело во Рома, која последен пат ако добро ми текнува пред Јуве во Италија играше трипетдва, во 2001ва, кога освоија. Можеби грешам...
Само памтам дека лево и десно игра Кафу и Кандела. Не можеш да побараш поголеми работници во тоа време :)

• Ми се допаѓа
Reactions: L.A
Член од
14 април 2012
Мислења
33.053
Поени од реакции
68.055
Не се согласувам во врска со централните дефанзивци, дека се најбитни. Според мене најбитни се крилните бекови кои го ораат буквално цел тере, од корнер до корнер знаменце.
Знам дека три години тимот ти ја играше формацијата, верувам и дека подобро од мене ја имаш простудирано ама тоа е мое мислење :)

П.С. Се водам по генерацијата на Капело во Рома, која последен пат ако добро ми текнува пред Јуве во Италија играше трипетдва, во 2001ва, кога освоија. Можеби грешам...
Само памтам дека лево и десно игра Кафу и Кандела. Не можеш да побараш поголеми работници во тоа време :)
Офанзивно да, али вчерашниот примен гол е најдобар пример зашто централните дефанзивци се најбитен сегмент во дефанзива, не ги пробија по крило, туку директно низ средина.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Офанзивно да, али вчерашниот примен гол е најдобар пример зашто централните дефанзивци се најбитен сегмент во дефанзива, не ги пробија по крило, туку директно низ средина.
Каде се бочните бекови при примениот гол?[DOUBLEPOST=1421110730][/DOUBLEPOST]Гледам видео ама лоша е резолуцијата и не можам даги препознаам, плус на ноутбук сум, за кур не го бива...

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.483

Да, но Капело во централна одбрана ги имал Самуел, Алдаир, Заго и Зебина :). Покрај тоа тогаш со Тоти, Монтела, Батистута и Делвекио чисто се сомневам дека играл класична трипетдва, туку повеќе нешто како 3-4-1-2 со Тоти позади напаѓачите. Тоа е прилично различно. Во одбрана не ги менува многу работите, но во играта доста ги менува.

Инаку верувај без добро уиграни централни дефанзивци ништо не правиш. Ете земи го Јуве за пример. Ниту Лихштајнер на десната страна, ниту Асамоа или Де Чеље на левата страна не дојдоа толку до израз. Може најмногу се покажа швајцарецов, ама ни од далеку не повеќе од Барзаљи на пример во одбрана. Тројцата дефанзивци се најбитни, затоа што честопати целосната одбрана паѓа врз нивни грб. Во тие моменти многу е важно, посебно во контра напад на противникот кој од дефанзивците каде ќе оди, кој кога ќе покрие, а кој ќе трча назад кон голот. Против тимови кои не практикуваат многу пресинг верувај формацијава злато вреди. Само стварно е тешко да се имплементира и не продуцира убав фудбал што го бараат навивачите воглавно.

L.A

Член од
19 јануари 2014
Мислења
1.695
Поени од реакции
1.019
Во 3-5-2 бековите се поофанзивни, ама исто имат и дефанзивни задачи, така да и јас мислам дека тие се главни во таа формација, односно за да се игра со 3-5-2 треба да се има таков тип на бекови
Чист пример Прандели во Галатасарај, од 4-2-3-1, наеднаш смена 3-5-2 да игра против Арсенал, 4-1 изгуби Галата, па бекојте на 3-5-2 изумреја, нигде ги немаше, промаја дуваше на крилата, секој напад на Арсенал од крило беше речиси шанса за гол, едноставно немаше бекови

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Да, но Капело во централна одбрана ги имал Самуел, Алдаир, Заго и Зебина :). Покрај тоа тогаш со Тоти, Монтела, Батистута и Делвекио чисто се сомневам дека играл класична трипетдва, туку повеќе нешто како 3-4-1-2 со Тоти позади напаѓачите. Тоа е прилично различно. Во одбрана не ги менува многу работите, но во играта доста ги менува.

Инаку верувај без добро уиграни централни дефанзивци ништо не правиш. Ете земи го Јуве за пример. Ниту Лихштајнер на десната страна, ниту Асамоа или Де Чеље на левата страна не дојдоа толку до израз. Може најмногу се покажа швајцарецов, ама ни од далеку не повеќе од Барзаљи на пример во одбрана. Тројцата дефанзивци се најбитни, затоа што честопати целосната одбрана паѓа врз нивни грб. Во тие моменти многу е важно, посебно во контра напад на противникот кој од дефанзивците каде ќе оди, кој кога ќе покрие, а кој ќе трча назад кон голот. Против тимови кои не практикуваат многу пресинг верувај формацијава злато вреди. Само стварно е тешко да се имплементира и не продуцира убав фудбал што го бараат навивачите воглавно.
Добро, таа генерација му беше феноменална на Капело со извонредни играчи. Нормално дека се битни штоперите, зошто како што кажа, извисуваат поради тоа што вингбековите се страшно офанзивни.

Во врска со формацијата на Капело, нормално дека ќе ротираат за време на настап ама мислам дека стартна му беше трипетдва.

Еве баш и слика најдов од стандардната постава таа година.

Capture.JPG [DOUBLEPOST=1421111265][/DOUBLEPOST]Сега, може и како 3-4-3 да се води формацјава ама ако добро ми текнува, пак ќе кажам, мислам дека тој играше како трипетдва.

Член од
14 април 2012
Мислења
33.053
Поени од реакции
68.055
Каде се бочните бекови при примениот гол?[DOUBLEPOST=1421110730][/DOUBLEPOST]Гледам видео ама лоша е резолуцијата и не можам даги препознаам, плус на ноутбук сум, за кур не го бива...
Мислам дека понапред, али и без нив, 6 на 3 беа, само Пеле, Тадиќ и Дејвис беа напред за Саутемптон.
Местото каде ја изиграа целата ситуација, ни во најлош сон не треба крилен бек воопшто да го покрива.

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.483
Дајте бе, каде да го видам голот на Саутемптон.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Мислам дека понапред, али и без нив, 6 на 3 беа, само Пеле, Тадиќ и Дејвис беа напред за Саутемптон.
Местото каде ја изиграа целата ситуација, ни во најлош сон не треба крилен бек воопшто да го покрива.
Не знам зошто ги броиш двајцата што остануваат на центар и не се враќаат да покријат и цело време се пред топката? :)

Во ситуацијава, три на четири се и реално, не е толку тешко да се створи шанса за гол во тие услови. Грешката на дефанзивците според мене е кога го „губат“ воздушниот дуел, односно лошо избивање и после не знам кој штопер излетува кога сака да пресече топка...

Член од
14 април 2012
Мислења
33.053
Поени од реакции
68.055
Не знам зошто ги броиш двајцата што остануваат на центар и не се враќаат да покријат и цело време се пред топката? :)

Во ситуацијава, три на четири се и реално, не е толку тешко да се створи шанса за гол во тие услови. Грешката на дефанзивците според мене е кога го „губат“ воздушниот дуел, односно лошо избивање и после не знам кој штопер излетува кога сака да пресече топка...
Од памтење го пишав тоа 6-3, сепак, 4-3 биле.
Прво Блекет останува зад целата одбранбена линија, па влегуваат у 2-2 формација, па 4-ца у 16 метри топката доаѓа до еден од двајцата играчи на Саутемптон, исклучи го Пеле од сликата, ниту блок, ниту чистење од линија.
Лепеза од грешки. Овие одбранбени играчи што ги имаме сега, не се доволно ниту уиаграни, ниту квалитетни да играат 3-5-2 формација.

Поентата ми беше таа, и Кафу и уште еден добар крилен бек да играа вчера, нема да можеа да го исправат хаосот што го направија Смолинг, Блекет, Џонс и Керик.
3 дуели по ред изгубија у една иста ситуација.

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.483
Добро голов е повеќе сплет на индувидуални грешки отколку тактичка поставеност, ама од далеку се гледа лошата воиграност која ја имаат овие тројца дефанзивци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom