- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.783
- Поени од реакции
- 4.144
Eve nesto mnogu vazno za rabotata na ovie uredi. Site zapnale inverter pa inverter, toj e toa sto ja pravi klimata da ladi na -20C. Tocno e deka bez negova pomos ce nemozese da ima usteda vo el.energija (veruvam deka ne e pogolema od 10-15%, drugoto e samo marketing) i onaka podiskretna i pofina rabota na uredite, od edna strana, a od druga ce ne mozese da ja "pretvara "klimata od macka koja prede, so snaga od 3-4000BTU vo lav so snaga od 14-15000BTU. Ova so potrosuvackata i ne e prakticno mozno da se proveri, bidejci nikoj i ne pokusava da pravi klimi so site saltanati sto gi imaat skapite invertorski klimi a so fiksen kompresor neli? Da ne zaboravime deka pretvaranjeto na naponot od AC vo DC si zema svoi danok od 4-5% od snagata....eden obicen trafo ima efikasnost od 97-98%.....Zlatko, kaj bese do sega !!!
Ne se razbiram vo vakvi detalji, no mnogu ubavo e da se procitaat. A poradi toa sto ne se razbiram, ne znam ni kolku e tocno tvoevo no tolku dobro e napisano sto mi e najverodostojno od site drugi pisuvanja na forumov.
Nestrplivo cekam da procitam i drugi vakvi tehnicki informacii.
Da se vratime na ona sto go pravi da moze klimata da ladi na -20C. Sega mala teorija za Freonite:
-R22 nema da go komentirame osven deka ima slicni karakteristiki so R407c i deka nego go zameni bas ovoj R407c
-R407c sostaven od mesavina od tri gasa: 23% R32, 25% R125 i 52% R134a, poradi toa NE SMEE DA SE NADOPOLNUVA, tuku mora samo da se promeni celiot koga fali malce pogolema kolicina od 100-tina gr.
-R410a sostaven od mesavina od dva gasa: po 50% od R32 i R125
Vazno e da se znae za freonite deka se najbitni dve karakteristicni temperaturi: T na isparuvanje (koga pocnuva da preadja od tecnost vo gas) normalno na minus i T na vrienje (koga pocnuva da se vtecnuva-kondenzira) normalno vo plus. Znaci freonot ako e zagrean na T povisoka od T na vrienje toj nema nikogas da se vtecni- kondenzira.
R32 isparuva na T=-51.8 C , R125 na T=-48.5C a R134a T=-26.18 C.
Poradi ovoj R134a, R407c ima mala (niska ) tocka na isparuvanje diktirana od R134a, a bidejci vo R410a NEGO GO NEMA toj moze da isparuva na priblizno -50C .
Sto vi zbori ova? Toplinskata razlika pomedju okolinata od -15-20C i IZMENUVACOT vo nadvoresnata edinica (zborime za grenje neli) se odlicni 30-tina stepeni C, sto dava dobra osnova za "kradenje " na toplina od okolinata. So R22 i R407c toa e 10-tina stepeni sto e premalku i e epten neefikasno.
Mani na R410a e prvo sto kriticnata T na vrienje mu e okolu +70C, znaci na povisoka T nema da se vtecni, ova pri greenje ne e problem, tuku pri ladenje neli koga vreliot freon e vo KONDENZATOROT vo nadvoresnata edinica i ne treba da ja preminuva ovaa T i vtoro sto pri ova "bara" mnogu povisoki pritisoci do 45 bari prema 25 bari kaj R407c so sto treba i cevkite vo sistemot i cevkite pomedju edinicite da se PODEBELOZIDNI.
Ne znam sega dali vi e nesto pojasno? Znaci FREONOT R410c E TOJ STO DAVA MOZNOSTI za rabota na niski nadvoresni T. Se drugoto vo klimata e podredeno na ova: koga treba mala snaga- malku freon i MALI izmenuvaci (visokot na freon odi vo akumulatorot-rezervoarot za freon), koga treba mnogu snaga-mnogu freon (do 1300 gr. kaj 12000BTU uredite) i golemi izmenuvaci. I samite ste primetile vikate mojata nadvoresna edinica e golema i teska ima 43 Kgr- toa e poradi golemite 2 ili 3 redni izmenuvaci/kondenzatori.
Znaci dobrite klimi imaat GOLEMI izmenuvaci za eden broj pogolemi (12000BTU ima od 18000BTU). Na koj nacin klimata gi zgolemuva/namaluva izmenuvacite za da ja zgolemuva/namaluva snagata (neli da prati koga kompresorot e na visoki/niski vrtezi i treba povece/pomalku freon vo sistemot) e prikaska za sebe i vo nekoja druga prilika.....
Последно уредено: