Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
обичен тинејџерски филм со деца шо трчат наоколу
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.320
Поени од реакции
57.790
Нема да репризираме, дискутирани се shaky camera филмовите.
 

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.092
Поени од реакции
9.008
Е добро, ај да ве видам: листа на топ 10 вонземјани во филм, според вас?
Најдобар дизајн за вонземјанин е тој од Alien.

Ае гаси светло, затварајте темава. :D
 

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
42.891
Поени од реакции
84.229
http://www.vulture.com/2014/09/will-this-be-the-whitest-oscars-in-years.html?mid=facebook_nymag

"Најбела трка за Оскарите во последните години"

Ова политичкава коректност станува катастрофална..гледам некои феминистки се бунеле зошто во Тру Детектив ќе имало повеќе мажи од жени..

Не е расизам тоа што има подобри актери белци од црнци. Не е расизам тоа што Џејмс Бонд е белец и машко. Не е сексизам тоа што Хулк е машко.
Не е сексизам тоа што повеќе има подобри машки актери од женски.

Расизам е кога Shaft ќе го глуми Вин Дизел, а во биографски филм за Витни Хјустон ќе ја викнат Метил Стрип.
 

Mad_Coko

blow me!
Член од
21 август 2010
Мислења
7.290
Поени од реакции
12.644
страшни вонземјани, зошто никој не ги спомнал "Alien" а.к.а "8ми путник" и "The Thing":unsure:
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.700
Поени од реакции
33.333
Конечно и јас го изгледав The Grand Budapest Hotel, и во едно сум сигурен - ако не Оскар, номинација за кинематографија сигурно ќе лапне. Нема што да дробам многу многу за филмот, и така сум еден од последните на форумов што го изгледале, само ќе кажам дека не ме остави да трепнам цело време. За мене е подеднакво добар колку и Moonrise Kingdom, затоа ќе добие и иста оценка 8/10. Вес Андерсон е дефинитивно фрик, а неговите филмови - хипстерски, но дефинитвно подобри од голем процент црно-бели точки во холивудското сивило. Некој ја спомна, а и јас не можам да ја изоставам споредбата со Тим Бартон, па дури и со Вуди Ален: за мене - триото најголеми хипстери од Холивуд, иако секој од нив на различен начин.

Од низата техники и специфики кои се Андерсонов фах, дефинитивно најјака ми е безличноста, безизразноста на ликовите сами во кадар свртени со лицето кон камерата, односно кон тебе. Добивам впечаток ко тој од зад екранот да ме гледа мене, и не покажувајќи никаква емоција, ми вели: „Кој кур, кој фактор си ти?“ И во целата таа перфектна симетрија и колорит, истите тие безизразни ликови се баш најнесиметричните, најгротескните, најсмешните. Ко да ти паѓа дури и грев за нив.

Прекрасна мала сатирично-гротескно-комично-бурлескна драма. (y)[DOUBLEPOST=1411683338][/DOUBLEPOST]
Те испуштивме од раце...
Па коа те немаше со месеци, како сакаш да ме држиш в раце? :P

Упс, ова болеше! :pos:[DOUBLEPOST=1411683386][/DOUBLEPOST]
Не знам за шо прајте муабет поназад, ама Cloverfield е ебење од филм. :cuc:
По ова, ќе морам да го гледам! ;)
 
Последно уредено:

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.501
Поени од реакции
33.643
Ти имаш сопственост врз критериумите за 8ка?

Вонземјаните се страва во филмчево, тоа што не се како во Blob или E.T. е затоа што јбг, потребен е посвеж агол на гледање на работите. Што е проблемот со вонземјани што се супериорни во однос на нас во поглед на брзина на движење или мислење? Некогаш си толку плиток што од инает ќе ги пропуштиш сите ебени идеи: брзи се и надмоќни се за да ти предизвика страв како хомосапиенс кога ќе се замислиш на бојното поле. Ти изгледа наместо да се замислиш таму се замислуваш како после филмот ќе му идеш контра на Ио. Остај тоа нотесот глуп и уживај во филмот малку.

Филмот е супер за тоа што е. Во кино не го паузираат за да фаќаат фрејмови, филмот е целина, направен е за да седнеш на столот и да уживаш, а не да го цепкаш на скриншотови за да докажеш дека некој друг филм бил некако подобар во ефекти ако го изгледаш успорено. Филмот си има battle-set прва лига, само кој сака да цепидлачи ќе му најде мана. Ете ти направи скриншотс, стај ги на јутјуб и докажи ни нам дека нешто навистина не чини со ефектите.
Во тоа и всушност беше проблемот за моето таканаречено незнаење т.е неможност да уживам, што пробав да се замислим за да ми се воспали amygdala-та и некој обид за страв да ми го крене. Адреналинот. А воедно и оцената за филмот, преку тоа. Едноставно ванземјаните, поготово тие малите кафеавите, ептен штрчеа, уопште не изгледаа ни приспособени да изгледаат реално, со некои семи-ретардирани come-at-me-bro гестикулации пред напад, неможев да не се смеам, поготово што едвај ги фаќав движењата со голо око, опасните војници успешно ги погодуваа без никаков recoil whatsoever.

Фрејмови муабетот не беше аргумент, туку така еволуираше дискусијата. Биди среќен што не се сведе на дали преку 60 фрејма човечкото око детекрира разлика и дали мења нешто, како што се водат во гејминг подфорумот. :D Battle set-от ти реков у елементарни непогоди филмови има подобри, у сред песок помножиле неколку војници и авиони. А како лансираа ракети ејлиените несакам ни да прашам, можеби ни ја ископирале технологијата. Сигурно ова е некој скриен easter egg, уште еден лејр на дубочината и комплексноста што ја поседува филмот, нели wicked1?

Трансформерите пошто ми ги отече со нив, не ги хејтам поради ефектите тие си се топ, всушност не ги хејтам воопшто само не сакам да ги гледам зошто не ме интересира филм за вселенски играчки. Онака содржински ми наликува на филмовите од 80-те на кои свршувавме кога бевме деца а сега си се смееме сами на себе што сме гледале. Не ме влече воопшто. Од друга страна вонземјани си се вонземјани, тоа е она што го влече секој Sci-fi фан (што кога ќе размислам подлабоко, ти тоа не си), инвазија на вонземјани секогаш била и ќе биде нешто што секој Sci-fi фан сака да го види и да го коментира.

Јбг, тебе не ти ја доловиле атмосферата, многу смешни беа за тебе, да беше ти таму место Том Круз ќе им покажеше среден прст и после ќе ги нокаутираше како Вил Смит во Independance Day.
I so am!

Незнам која е разликата, и едните и другите се ејлиени, дури и метални, само едните се рѓосани и заматени, па не се толку вселенски играчки ко другиве. Како си денес, Ио?
А Independence Day развалуе у споредба, чисто да сме на чисто.

Она интернетот ве направи за никаде, не можете ни да уживате повеќе во гледање, секому нешто му фали, секој мора да ископа детали за да исплука филм зошто не дај боже да му се допадне. Ќе мислат дека нема вкус, после со кој образ ќе пишува по форуми?
Ова е веќе удар под појасот. Ако сакаш и рачуни ќе збираме, колку повеќе блокбастери ми се допаднале неголи тебе, и колку по непотковани високи оцени сум ставал по истите. А за срам за пишање ради вкусови не ме ни дирај, ја сум чудакот, ти си само лопов во обид по титулава.

Ја лично гледав нешто што ми се допадна, брзо, динамично, забавно, и на крај краева тоа и се бара од блокбастер. И да, 8-ката е во однос на блокбастери. И да, Аватар не ни се допадна на сите, само ми е криво што она пропагандното срање Hurt Locker му го зема оскарот. Аватар беше најавуван како мега проект и скоро секој што го гледаше го изгледа со огромни очекувања. Филмови како Обливион и Еџ се и покрај буџетот непретенциозни филмови, тие сакаат да си кешираат и не напињаат по сите медиуми дека снимиле ремек дело и дека ќе освојат оскари. Затоа и поминуваат со полесно кога ги оценуваме. Сосем трета работа е што оценките се субјективни и зависат и од момент и од расположение, сите знаеме веќе како оди тоа.
Точно, другиве стварат конфузија, никогаш не реков 8-ка како The Reader драмава, треба да се споредува со 8-ка од сајфај. Или како било, не ме фаќаје одма за примериве. Неможе ни со постари, ниту со култни, оти како прво колку и матни и недоработени и ретардирани да се некои ефекти ко во рецимо Еџ, сепак се супериорни во споредба со некој одличен сајфај од пред 2-30 години.

Но пак уште еднаш, 8ка не е исто висока за мене и за тебе, не знам како да ти нацртам веќе, тебе те боли глава зошто мислиш дека си ја измислил 8ката, за тебе највисока е 9ката на Шошенк и така си ги гледаш работите. За мене највисока оценка е 10 и тоа моја субјективна 10ка, а не просечна на ИМДБ. За мене топ Sci-fi филмови се Star Wars старите, па и новите јебем ли га шо им фали, BTTF, Matrix 1, Terminator 1 и 2, Blade Runner, X-Men... и овие имаат 10 од мене зошто ми прават мерак во секој поглед, иако не се сеќавам што сум им дал кога сум идел во детали. Тоа се таа класа топ Sci-fi филмови кои не се тоа што се само поради ефектите туку имаат уште некоја магија во себе, larger than life приказна, карактери, идеи... Ондак втор ешалон ако морам да бирам би биле филмови како Twelve Monkeys, Planet of the Apes новите, стариот Супермен, District 9, Бетмен последните два + стариот со Џек Николсон, Gravity... според мене филмови кои се одлични но нешто недостасува за да бидат топ и да имаат некаков посериозен импакт, иако Нолан како режисер остави трага а Gravity беше ако ништо друго совршен визуелен мастерпис.

И после се трета категорија филмови како факинг Обливион и факинг Еџ, кои се супер затоа што ме прават да се осеќам супер кога ги гледам и да ја почуствувам таа Sci-fi атмосфера, ама никогаш нема да се замарам посебно со нив и да ја тупам со анализи. Исто како што ти давам 8ка тебе Њоте, и после постов ќе заборавам дека воопшто сум ти пишал нешто. Зошто и ти си одличен, само нешто ти фали. :P

8/10.
Да, ова што го зборам погоре, сум давал и 10-ки на блокбастери без да трепнам, факин Малефисент има 9-ка од мене, 10-ка има Иксменов последниот такоџе, ама ти имаш само 3 категории за сај фај, односно четири: Матрикс, Twelve Monkeys, Oblivion и најверојатно имаш и за лоши, а тоа се последните, Б продукција филмовите кои копираат наслови на познатите франшизи. 10ки, 9ки, 8ки и 3ки. И да, уште на едно се слагаме, колку и да ги втурнуваме одново и одново во песок, за кој подлабоко, е тоа што, последната, круцијалната, одлучувачката оцена е базирана врз чувството. Може филмот да има 10ка глума, 10ка приказна и штознам каква 10ка ама ако overall чувството е дека филмот не поентирал или од билокоја причина едноставно те оставил незадоволен - ќе му зачукаш лоша оцена, или обратно све лоши елементи ама сепак те оставил задоволен па одтаму 8-ки делење како да е Божик.

И само поради тоа те почитувам. <3
Aнализиве на филмовиве низ годиниве и темиве ни се само бонус занимација.
Im not the hero Kaygana wants, but the hero he deserves. Алфреду мој.


--



Zlate, тука сме едногласни, шејки камерас рулс! Да го гледаш.

Инаку ја го гледав Purge: Anarchy, леле ама несреден филм. Еден квалитетен дијалог немаше. Филмот го вози концептот. Ништо друго апсолутно.

2ка.

И тоа дури од 10 би рекол.

ps

 

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
42.891
Поени од реакции
84.229
Брдмен дури во Јануари со пошироко прикажување... :(

Кој ќе чека...:(

http://uproxx.com/filmdrunk/2014/09/interstellar-will-destroy-your-bladder-and-your-eyeballs/

2 саата и 50 минути ќе биде долг Интерстелар, само нека бидат квалитетни 170 минути и нека не биде филмов влечење...[DOUBLEPOST=1411744162][/DOUBLEPOST]https://vimeo.com/102999342

Краток хорор филм на македонска млада режисерка Ана Јакимска
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom