Сообраќајни прекршоци и казни

Koлку е казна да те фатат со кола во период измеѓу 23-05 а да немаш искуство поголемо од 2 години? И дали може на книшка да оди казната, како поени?

Koлку е казна да те фатат со кола во период измеѓу 23-05 а да немаш искуство поголемо од 2 години? И дали може на книшка да оди казната, како поени?

Казната за непочитување на оваа забрана е 400 евра или во денарска противвредност 24.520 денари , ама ако ја платиш во рок од 8 дена плаќаш 50% значи 200 евра исто како и забрана за возење на возило посилно од 75 kW додека не направиш стаж од 2 години ..

плус - придружба од поискусен возач што има 25 години и не е казнуван ако сакаш да возиш 23-05 терминот

Manga што е тоа правило забрана да возиш возило што има повеќе од 75 kW без 2 години стаж?

Tие Kw se киловати?

Е вака нешто да ви кажам, ми го кажа мене еден полицаец, дека имаме и ние возачите некакви права, но никој не ги знае.
Значи ако те застанат некаде и ти речат да дуваш, имаш ти право да им речеш дека сакаш да си ја исплакниш устата со вода. Значи тоа е наше законско право, но никој не го знае, не го знаев ни јас, од скоро ми кажа еден џандар. Зошто ако дувниш одма, а пред тоа 5-10 мин си се напил алкохол, тоа апарат може да покаже и над 2 :):):) Така да, да го искористувате ова, колку што можете. :)
:salut:

Manga што е тоа правило забрана да возиш возило што има повеќе од 75 kW без 2 години стаж?

Tие Kw se киловати?

Да, порано беше во коњски сили, сега е во киловати.. Инаку возач-почетник не смее да вози кола со повеќе од 75 kW

Дали сеуште е во сила законот за плинските уреди и казните за неатестиран плински уред.
Слушнав дека ги укинале.Точно ли е ова или е само дезинформација?

Дали сеуште е во сила законот за плинските уреди и казните за неатестиран плински уред.
Слушнав дека ги укинале.Точно ли е ова или е само дезинформација?
Дезинформација!
Нема ни да се укинат.
Атест и реатест секоја година си остануваат.

Уште едно прашање, Скопје - Тетово и Гостивар - Тетово, делницата за автопат се смета?

Да, автопат...

Аха... а каков е тој автопат на кој се вози 80 и 100 и има приклучници од секаде (тука зборувам на скината ограда од страна и влегување на коли од секаде)? Колку што знам на автопат по ново се вози 130 (тестовите што ги полагав), а не 80 и 100. Тоа веќе не е автопат :toe:. На ТВ гледав сабајле еден се бунеше за ова и добра поента има човекот. Ако се вози веќе 80 и 100 максимум, тоа не е автопат, нека ги тргнат патарините.

А за камион ова важи? Се смета искуството во сообраќајот или искуството со тој вид на превозно средство?
Какво е ова глупо прашање :pos2:.
Па нормално дека важи, важи за се :) Плус за камион треба да си чист скроз 0.00 промили алкохол во крвта.

Аха... а каков е тој автопат на кој се вози 80 и 100 и има приклучници од секаде (тука зборувам на скината ограда од страна и влегување на коли од секаде)? Колку што знам на автопат по ново се вози 130 (тестовите што ги полагав), а не 80 и 100. Тоа веќе не е автопат :toe:. На ТВ гледав сабајле еден се бунеше за ова и добра поента има човекот. Ако се вози веќе 80 и 100 максимум, тоа не е автопат, нека ги тргнат патарините.
Па тоа што има приклучоци е направено со врски за фирми и слично или пак на диво и пари под рака на некој. А за ограничувањето на брзината е тоа затоа заради условите на патот, така одлучил АМС и полицијата.
btw Сега со новиот закон се забранети тие такви диви приклучувања на автопат, освен за бензински и мотели, само тие имат право да излегуваат на автопат.

Е ајде де, тоа ти е иронијата:tapp:
За да управуваш камион, нормално треба да имаш искуство, понесуваш голема одговорност за се. По габаритно моторно возило е тоа, при ненадејна катастрофа со сигурност понесува поголема штета и ги загрозува другите во сообраќајот, за разлика од кола.

Е вака нешто да ви кажам, ми го кажа мене еден полицаец, дека имаме и ние возачите некакви права, но никој не ги знае.
Значи ако те застанат некаде и ти речат да дуваш, имаш ти право да им речеш дека сакаш да си ја исплакниш устата со вода. Значи тоа е наше законско право, но никој не го знае, не го знаев ни јас, од скоро ми кажа еден џандар. Зошто ако дувниш одма, а пред тоа 5-10 мин си се напил алкохол, тоа апарат може да покаже и над 2 :):):) Така да, да го искористувате ова, колку што можете. :)
:salut:
za toa plaknejne ne sum cul nikade
Inaku vo zapsinikot ( koj kolku procital ) si pisuva deka moze da se proveri liceto za alkohol samo ako prethodno nema pieno alkohol vo rok od 15 minuti ( ne tamu sto vikas 5-10 ). Znaci posle 15 minuti moze da se proveri. E sega ima finti nekoi pravat, demek zima da dzvaka mastika cim mu go izvadime dregerot :), epa nema druze, sega zema demek da dzvaka pred duvanje. AKo po toa pa osetam deka ne e pokazano pravilno, jas nema da se slozam so zapisnikot i ke go nosam na krv, pa tamu ima duplo da mu pokaze, vo krv kolku sto mi rekle stalno pokazuva povise, pa toj kako saka

P.S. Za avtopatite, si ima toa propisi kako se gradat avtopati, so koja brzina najmalku moze da se ogranici na odredeni mesta, krivini i sl. Znaci na nekoi mesta moze da se ogranici i na 80 itn, najmalku mislam deka sto moze da se ogranici e na 50 ama ne me drzete za zbor, odamna ne sum go cital ova :toe:
E sega za priklucocite, sto se na avtopat, znaci legalno napraven priklucok treba da se napravi po odredeni standardi, taka sto voziloto da moze da se prikluci na lentata za vozenje so vise postignata brzina ( mislam deka bese 40 km/h ili 50, jebi ga ne pamtam treba da najdam za ova podetalno :tapp: ako nekoj go interesira )
A za divite priklucoci, epa da vi kazam i ja sum secel mreza na avtopat i toa so godini, se brkavme tamu so tie od Makedonija pat. Problemot bese sto oni koga go napravija noviot avtopat mi go zatvorija patot do lokalniot pat i ja ostanav bez pat. Kako vo kafez. I od kaj da ispadnam jas, pa zatoa seci brat. Im odev tamu vo direkcijata i mi vikaat vo plan bilo izgradba na lokalen pat pokraj avtopatot :tapp:. Ja im vikam alooooooooo ja be tamu ziveam, od kaj da si odam doma, da si kupam helikopter ako ne i da ja sitnam kolata :), a tie se pravat na Tosho. Zatoa sakav da kazam ne gi sudete tie sto secat mreza oti nekoi od niv kako mene si imaat muka :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom