Сообраќајни прекршоци и казни

Доколку на пример некој има прекршочна пријава за возење мотор без кацига, за ова казната е 35 евра, имам другар имаше ваква казна и тоа казната беше пред скоро 2 години, тој казната не ја платил во предвидениот рок и замислете сега, дури после 2 години од тоа му дојде дома покана за на суд.

Ако има некој што е по упатен во врска со ова или некој на кој што му се има случено нешто слично вака нека каже кој се понатамошните мерки, колкава би можела да биде сега казната и што би се случило доколку другарот мој не се појави на суд.

Доколку на пример некој има прекршочна пријава за возење мотор без кацига, за ова казната е 35 евра, имам другар имаше ваква казна и тоа казната беше пред скоро 2 години, тој казната не ја платил во предвидениот рок и замислете сега, дури после 2 години од тоа му дојде дома покана за на суд.

Ако има некој што е по упатен во врска со ова или некој на кој што му се има случено нешто слично вака нека каже кој се понатамошните мерки, колкава би можела да биде сега казната и што би се случило доколку другарот мој не се појави на суд.
Prekrsok zastaruva vo rok od dve godini. Znaci sudot treba vo rok od dve godini da povede postapka, ako ne deloto zastaruva

Moже е одговорено прашањево на претходните страни али ме мрзеше да листам .

За недела дена ќе се навршат 2 години откако ја иам возачка дозвола . Знам за законот дека не смее да возам после 11 навечер без придружба на некој со поголемо возачко искуство , само не знам дали тоа престанува да важи после 2 години од имањето на возачката (како во мојот случај) или пак трае уште појше ...
Што би се случило ако џандари ме стопираат на редовна контрола у 2 сабајле , а јас се возам сам у кола ? Казна ќе ми пишат (ако да, колкава) или само опомена ?

За недела дена ќе се навршат 2 години откако ја иам возачка дозвола . Знам за законот дека не смее да возам после 11 навечер без придружба на некој со поголемо возачко искуство , само не знам дали тоа престанува да важи после 2 години од имањето на возачката (како во мојот случај) или пак трае уште појше ...
Што би се случило ако џандари ме стопираат на редовна контрола у 2 сабајле , а јас се возам сам у кола ? Казна ќе ми пишат (ако да, колкава) или само опомена ?

Јеп, ќе си чекаш додека напуниш 21 година.
Имаше на некоја од претходни страни колкава е казната...

Како што ти кажа Мац, треба да имаш најмалце 21 година и + да имаш возачко искуство од најмалце 2 години. Ако те фатат казната мислам дека беше 400 евра (200 ако платиш во рок од 8 дена), само не сум 100% сигурен, ако не сум во право нека ме корегира некој.

Po pravilo ne samo kazna tuku i treba da te iskluci od soobrakaj :)
Pa sega racunaj ti vo dva sabajle kaj ke baras taksi :)

Значи однапред се извинуам што може го има решениево на проблемов во некој претходен пост ама стварно ми е итна работава - Заедно со еден другар кој ме носеше накј дома не застана полиција. Испи само еден коњак претходно ама дуваше и му пишаја казна 250 евра и возачката му ја зедоја. Дали нешто може сега отпосле да се направи од кога е пишана казната или све е џабе?

Туу, баш сега никој нема :(

дали ние треба да го водиме сметководството на МВР?

казна за возење со невклучени светла....ПЛАТЕНА!
копија од уплатницата доставена во полициска станица

резултат = ПОКАНА ВО СУД ЗА НЕПЛАТЕНА КАЗНА!

-----------------------------------------------------

1. никаде во законот, никаде на уплатницата, записникот или било каков писмен документ НЕ Е ПРОПИШАНО дека било кој е должен уплатницата да ја однесе во полициска станица....и зошто би? плакањата се жирални и се книжат во МВР.

2.И покрај тоа копија е доставена, НО МВР сепак успева даја изгуби неевидентира и затури, ај уплатницата .....но уплатата која се книжи по извод не гледам како ја снемува.

дали е законски без пропишан правилник да се малтретираат граганите копии од уплатниците да доставуваат во станица, која потоа ги губи со што повторно ги изложува граганите на трошоци и малтретирање влечкајки ги по судови.

каде да се пријават неправилности, на мајка им...
Postojat prekrsoci za koi plakas globa i plus odgovaras krivicno na sud za storeniot prekrsok (tamu najcesto izrekuvaat merka nevazecka dozvola vo period od nekolku meseci).Taka da taa bila pricinata zasto ti dosla pokana za na sud iako e platena propisanata globa.

Значи однапред се извинуам што може го има решениево на проблемов во некој претходен пост ама стварно ми е итна работава - Заедно со еден другар кој ме носеше накј дома не застана полиција. Испи само еден коњак претходно ама дуваше и му пишаја казна 250 евра и возачката му ја зедоја. Дали нешто може сега отпосле да се направи од кога е пишана казната или све е џабе?

Туу, баш сега никој нема :(
Otposle skoro nisto da nemoze da se napravi.Toa e.Socuvstvo.

Postojat prekrsoci za koi plakas globa i plus odgovaras krivicno na sud za storeniot prekrsok (tamu najcesto izrekuvaat merka nevazecka dozvola vo period od nekolku meseci).Taka da taa bila pricinata zasto ti dosla pokana za na sud iako e platena propisanata globa.

Otposle skoro nisto da nemoze da se napravi.Toa e.Socuvstvo.
Фала. Му кажале некои пријатели на другаров дека нешто се правело и далавери во суд и можело многу помалку да платиш. Можда може и тоа нешто да успее ама треба да имаш многу длабоки врски, а во нашиов случај не...

Дали може да извадам меѓународна возачка дозвола со положено (активна возачка) од јануари 2008? Има некакво ограничување во врска со искуството? На ова визит картава (т.н. нова возачка дозвола) пишува и на латиница, ама таа важи само во Македонија, нели?

Дали може да извадам меѓународна возачка дозвола со положено (активна возачка) од јануари 2008? Има некакво ограничување во врска со искуството? На ова визит картава (т.н. нова возачка дозвола) пишува и на латиница, ама таа важи само во Македонија, нели?
Prasaj si vo AMSM ke ti objasnat se.Inaku za sekade vo stranstvo treba megunarodna vozacka dozvola.

Нема ограничување околу искуството (зошто би имало?).

И старите и новите дозволи се признати низ Европа и не ти треба меѓународна. Обично меѓународна се вади доколку имаш привремен престој во странска земја и треба да ја промениш дозволата од македонска да земеш странска.

Ако ти е шубе, извади меѓународна (пред некоја година некои 800 денари беше?) во АМСМ.

Prasaj si vo AMSM ke ti objasnat se.Inaku za sekade vo stranstvo treba megunarodna vozacka dozvola.

Јас 2/3 од патот до Хрватска и назад го извозив без меѓународна, имаше татко ми извадено и со неговата на граница поминувавме, а јас во случајот возев... а што ќе се случеше доколку ме запреа и ми побараа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom