Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.363
Филмови што се дел од франшиза/трилогија/уатевер се уствари филмови за фан бојови/грлови.

Х-Мен,Хангер гејмс,Стар Трекови,Џејмс Бондови и сл. Секој следен филм има цел да им биде омилен на фановите на таа франшиза. Со други зборови ако ти се допаднал еден филм ќе ти се допадне и другиот најверојатно. Ако не ти се допаднал едниот најверојатно нема ептен да ти се допадне и другиот.
Барем кај мене е така.

Е сега ова го пишувам пошто ги гледав Мајмуните на Ио.
Првиот филм ми се допадна. Ми се допадна и овој. Буквално исто мислење имам за двата филма.
Нормално овој е малку помрачен филм, со посериозна приказна од првиот демек и уствари е филм за преживување пред се. Дејството на филмов се дешава 10 (?) години после првиот филм и во меѓувреме и луѓето и мајмуните сакат да преживеат пред се. (СПОЈЛЕРИ ОМГ ИМА МАЈМУНИ ВО ФИЛМОВ БАНИРАЈТЕ ГО ЧОВЕКОВ СЕ РАСФРЛА СО СПОЈЛЕРИ !)

Е сега во филмов луѓето се и позитивни ликови и негативни ликови а истото важи и за мајмуните.
За секој филм во кој што можеш да сфатиш зошто тој и тој лик размислува на тој и тој начин и можеш да му го оправдаш однесувањето до негде, може да се каже дека направил добра работа тој филм во билдот на ликовите за тој филм
А ова го има и кај човечки а и кај мајмунски ликови.

Е сега филмов е добар има некои клише т.е. да не речам lazy script writing моменти ама дефинитивно не ја уништува целата слика за филмов.

Е сега при гледањето на овој филм може да се сфати колку е напредната човечката/филмската технологија.

Главната улога на овој филм е мајмун. И тој "мајмун" е феноменален во оваа улога. Луѓето скоро и да не се потребни во овој филм бидејќи мајмуните ја "крадат" секоја сцена во која што се.

Се надевам дека во следниот филм ќе има човек-главен лик со кој што ќе можеме да се поврземе т.е. некој што ќе го води филмот а да не е мајмун (бидејќи нели ова веќе го видовме во овој филм)

Да не толжам:Добар филм со добри ефекти и добра глума.Сето тоа пропратено со добра приказна. 8/10 за филмот и се надевам дека Енди Серкис ќе биде препознаен од Академијата ако не сега барем во иднина за неговата улога во Холивуд. Фантастичен актер :cuc:

tl;dr: Ако ви се допадна првиот ќе ви се допадне и овој. Добар.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Се надевам дека во следниот филм ќе има човек-главен лик со кој што ќе можеме да се поврземе т.е. некој што ќе го води филмот а да не е мајмун
A @turvior со што ќе се поврзе, ебаго?

Инаку не знам што е планот, дефинитивно ќе следи филм во кој астронаутот (Чарлтон Хестон) ќе биде главен лик, но не знам дали тоа ќе биде следниот или планираат да снимат филм за војната прво. Во старите делови филмот со Хестон се случува 700 години подоцна. Мислам дека овој пат ќе одат полека.

W

wicked_1

Гостин
Како бре?

Лошо напишана приказна со слаба глума и глупа реализација.

Кои елементи според тебе го прават ова смече, филмиште
*Spoiler alert*
Ne e do tolku "smece" sea filmot, glumata e okej i konceptot, realizacijata i scenariskite greski malce ja utnaa rabotata, Posebno delot kaj so nekoj tretorangiran detektiv odlucuva da sorabotuva so nekoi navodni teroristi da ja izgasat strujata i internetot u celiot svet za spas na istiot. Rly?

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.363
A @turvior со што ќе се поврзе, ебаго?

Инаку не знам што е планот, дефинитивно ќе следи филм во кој астронаутот (Чарлтон Хестон) ќе биде главен лик, но не знам дали тоа ќе биде следниот или планираат да снимат филм за војната прво. Во старите делови филмот со Хестон се случува 700 години подоцна. Мислам дека овој пат ќе одат полека.
Па јас би сакал ова приказна што сега ја раскажуваат да заврши со големо финале на трилогија во следниот филм со војна на луѓето и мајмуните а потоа да почнат некоја нова трилогија со астронаутите многу многу години после случувањата во оваа трилогија.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.210
Поени од реакции
8.310
Вчера го гледав Трансформерс во Милениум ужас слика ко кино снимка да гледам на тв, горе српски превод доле испод него македонски .

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.005
Поени од реакции
42.724
Вчера го гледав Трансформерс во Милениум ужас слика ко кино снимка да гледам на тв, горе српски превод доле испод него македонски .
Имаше народ?:D
Како бре?

Лошо напишана приказна со слаба глума и глупа реализација.

Кои елементи според тебе го прават ова смече, филмиште
ти више критики читаш ко што те гледам него сам што оценуваш.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Абе шо и да правите немој во Милениум во кино да одиш, посебно не на 3Д.
Дај уште 50-60 денари плус и оди во Синеплекс, барем и звук е подобар и слика, ако го читаш преводот, ставен е на нормално место со нормална големина на буквите, а не како во Миелниум го напикале доле, со фонт 3 абе очи да ти се истечат. А тоа наочарите последен пат им се чистени првиот пат кога даваа 3Д.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.210
Поени од реакции
8.310
Абе шо и да правите немој во Милениум во кино да одиш, посебно не на 3Д.
Дај уште 50-60 денари плус и оди во Синеплекс, барем и звук е подобар и слика, ако го читаш преводот, ставен е на нормално место со нормална големина на буквите, а не како во Миелниум го напикале доле, со фонт 3 абе очи да ти се истечат. А тоа наочарите последен пат им се чистени првиот пат кога даваа 3Д.
Јас во Синеплекс го гледав G.I Joe 2 3д преводот е буквално ист како во Милениум ситен,
сликата да почиста беше каде каде од овој вчера.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
ти више критики читаш ко што те гледам него сам што оценуваш.
После толку изгледани филмови ако треба да читам за да го оценам Трансенденс тогаш и заслужувам само такви филмови да гледам

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.005
Поени од реакции
42.724
После толку изгледани филмови ако треба да читам за да го оценам Трансенденс тогаш и заслужувам само такви филмови да гледам
Не сум експерт критичар и битно ми е да ми биде мене интересен. Трансенднс ги исполни моите очекувања, го изгледав у еден здив и не зажалив, сеа некому ако не му се свиѓа тоа е негово мислење.

Kajgana Shop

На врв Bottom