Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Brpads0CAAAg_qS.jpg

Првиот X-Men и First Class се најдобрите во франшизата. Days of Future Past сеуште не ми е гледам па ќе споделам импресии.

Wolverine јас го гледам како спин оф искрено, и двата беа утка но не жалам за потрошеното време.

За елаборацијата мислев на тоа што премногу се фокусирале на акција, од почетокот до средина некаде топ е приказната средена но некако завршетокот очекував да биде повеќе од акција, да има повеќе информации за тоа дистописко време па и повеќе драма.

Околу тоа мислев дека не ја елаборирале завршницата од приказната, но не им била ни тоа намерата, сакале да си биде акција и се сложувам дека акцијата е одлично изработена и креативна, али па и не сум некој фан на акција за да бидам запрепастен, но секако и не хејтам добро изработена акција баш напротив.
И да, го заборавив Бин :D Прејак си беше и он.

''1984'' ќе го гледам дефинитивно.
Прво прочитај ја книгата, ако не си ја прочитал.

Слушнал дека сите го гледаат Edge of tomorrow а го симнал Age of Tomorrow. Тоа е Дрогирашот :pos:

Со други зборови: исто срање во различно пакување. :D[DOUBLEPOST=1404595244][/DOUBLEPOST]
Гледај го Shelter, нема да зажалиш!
Се што препорачавте се симиња (y)

Attachments

• trtsd.jpg
    trtsd.jpg
    118,9 KB · Прегледи: 36
Здраво дечки едно прашање ако може.

Планирам да ставам печка на пелети па ако може некој да удри некоја груба пресметка за трошок на пелети и цена за печката исто. Печката треба да задоволи 140-150 грубо метри квадратни. До сега се греам на парно и сметките за струја не ми се помалку од 25.000 месечно особено декември, јануари и февруари. Планирам исто така печката да ја поврзам со парното и преку тоа пак да си грее.

Ако може некој да пише тука или ако е некој по стручен нека пушти во инбокс порака.
Исто ако може неколку линкови од фирми за печки и такви работи

Однапред благодарам.

Сида фатив од Grand Budapest Hotel, у депресија ме однесе хуморот, крв од очи ми течеше изминативе саат и 39 минути. :facepalm:
Ми ги натепале оној од Schindlers List, Едвард Нортон, стариот од Reservoir Dogs, мртвиот Вилијам Дефо и сакаат да се смеам, мрш бе. :tapp:
Жанр комедија, како не бе, требало да го опнат у глупава драма или ванаби комедија.
Ај чао.:вонзем:

А како има рејтинг кога уште не е искочен?

Здраво дечки едно прашање ако може.

Планирам да ставам печка на пелети па ако може некој да удри некоја груба пресметка за трошок на пелети и цена за печката исто. Печката треба да задоволи 140-150 грубо метри квадратни. До сега се греам на парно и сметките за струја не ми се помалку од 25.000 месечно особено декември, јануари и февруари. Планирам исто така печката да ја поврзам со парното и преку тоа пак да си грее.

Ако може некој да пише тука или ако е некој по стручен нека пушти во инбокс порака.
Исто ако може неколку линкови од фирми за печки и такви работи

Однапред благодарам.
Поимот парно е многу далеку отиден во технолошки смисол во денешно време па добро би било да бидеш попрецизен каков систем имаш од "parno". Ако е оној класичниот т.е ефтино котле од 200еу и 24KW споено на пумпа и радијатори сметката за струја е логична. За споредба еден поквалитетен инвертер за грење 25-40м2 кошта 5 pati повеке од инвестицијата зa такво "парно". Ефтино греење на 150м2 на струја значи инвестиција од 2-4000ки.
Од печки на тврдо гориво не се разбирам но знам дека се скапи и тие на пелети и тие на дрва и знам барем 2 начина да ја намалиш сметката за струја.
Сигурно 15% би ти била помала сметката кога во дневната т.е. просторот кој ти е најголем за греење барем еден радијатор замениш со фенкојлер, многу побрзо загревање ке имаш на најголемиот простор а со тоа и котлето побрзо ке искључува и намали потрошња.
Прва скапа опција е да го задржиш котлето но да ги смениш радијаторите со енергетски ефикасни радијатори кои истата топлина ке ја даваат при Т на водата од 50Ц наместо онака како што вероватно ти ја грееш на 70Ц и више. Ова ке те кошта колку и печката на пелети, со тоа што ке немаш мкнење вреки пепел и чад а ке имаш одвишок метал за продавање па може да намалиш вкупен трошок. Овие радијатори содржат и многу помалку вода од класичните алуминиумски. Пример алу-радијатор има некои 0,4Л вода по ребро, 10ребра се значи 4литра вода, замисли да ја постигнеш истата топлина и загрееш истиот простор со 1литар вода и тоа на 50Ц која заштеда на струја ке е тоа.
Друга опција и поефтина за проба ти е да си направиш или купиш бафер(бојлер) со изменувач(бакарна спирала) од некои 300литра, баферот ке се загрева навечер на ефтина тарифа на 85Ц. Сабајле кога ке укључи парното т.е. пумпата и почне да ја врти ладната вода во радијаторите, повратот прво ке помине низ бакарот од баферот и од изменувачот ке се предгрева пред да влезе во котлето со што и котлето побрзо ке исклучува. Има повеке изведби на ова со баферот зависи котлето какво е, Ваилант котлињата кој кај нас ги има имаат опција да греат и бафер и радијатори а и двете заедно у паралела.
Другите опции се термостатски вентили или вентили со вградени термостати на секој радијатор и централен програматор за истите но тоа се ситни шминки во споредба на горните 2 инвестиции со кои би де надградувал еден таков систем.
Пробај за почеток со еден фенкојлер, 300еу инвестиција е тоа не е многу зашто и на пелети греењето не искaчa многу ефтино ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom