Ако/додека не видиме нешто ново од Куќа Мартел, јас се префрлам на тим Џон Сноу!
Оправдано префрлање со оглед на ситуацијата кај Castle Black.
I hope he seriously kicks some Wildling butts.
And he really did!
Нема да се распишувам многу за оваа епизода. Како 9ка не ме разочара ич, дури и повеќе ми се допаѓа од Blackwater Bay епизодата ако правиме споредби. Некако иако поголем фокус и лимитација во однос на приказната и сетингот, некако се беше поскоцкано за разлика од другата епизода што ја режираше истиов режисер. Ми се допадна тоа што лубовта и должноста се вртеа како сеприсутна тема епизодава, како што се нагласи и низ зборовите на Мејстер Ејмон.
Ми се допадна созревањето на Сем. Некако многу добро му го надградија ликот со епизодава, похрабар, посамоуверен, мотивиран, решен, фокусиран. Дури и сам почнува да охрабрува и мотивира други луѓе да излезат од тој victim менталитет, и ментален склоп на слабаци кои мислат дека не можат да си помогнат себе си не па на други, најдобро прикажано низ примерот со детенцено Оли. Тука може да ги спомнеме и Пип и остали кои добија таква мотивација. За жал, од нив само Ед ни остана, Грен и Пип заминаа, за што ми е жал, зошто баш некако ги мислев дека како дружина ќе издржат до крај, ме интересираше нивното потенцијално пријателство како ќе прогресира после хипотетички преживувајќи ја војнава со Дивјаците. Но, ова е Game of Thrones, и е 9та епизода. Се очекуваше да умрат ликови што ги знаеме.
Кога сме кај ликови кои умреа кои ги знаевме - Игрит ...

... Таман се пожалив дека нема доволно screen time и повеќе дијалог (бидејќи едвај ја забележавме сезонава), ете ја со повеќе учество во епизодата, повеќе дијалог, дури и средба со Џон .. и оп! Should've seen it coming. Барем малиот си го одмазди татко му. А priceless момент беше кога му климна на Џон

. За борбените сцени и акцијата немам зборови, ќе треба да направам уште десетина параграфи за да доловам се. Имаше прејаки моменти (Barrel bombs! Mammoths! Giants riding them mammoths! Giants with giant bows and a̶r̶r̶o̶w̶s̶ harpoons! Giant scythe! Thenn Commander vs Jon! Sam crossbows a Thenn head! Ghost! Much, much more!

) Алисер и неговото извинение кон Џон (или барем колку што може да дојде до извинение од него, барем така требаше да биде сфатено тоа што го кажа). Некако ме натера да навивам за него во борбите наместо да загуби и да го кркнат. Ми се допадна што Slynt се покажа поголема кукавица од сите во Кесл Блек. Дури и Гили е похрабра од него, да не е бебето ќе маваше ќотек и таа.
Одлична епизода all in all = 9/10. Ја чувам десетката за финале епизодата сезонава, зошто се крева ненормален хајп за неа, па ја чувам за секој случај да биде оправдан па заслужено да си добие 10ка таа епизода
+
Сега кога ја нема Игрит веќе, можам слободно да си фантазирам за омилената моја fan спојка од серијава која се надевам ќе се случи и како canon во серијата