Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Зарем веруваш на статистиката?
Јас лично сум од оп. Чаир и скоро секој ден сум во Бутал 2, Чаир, Топанско и Север. Север е во општна Бутел.

Според статистиката, во Чаир се раѓаат годишно по 1100-1200 деца, а во Север околу 100 деца. Знаеш ли што значи прилив на 1000 нови граѓани секоја година во територијално мала општина како Чаир и по 100 деца во Север? Реалноста е сосема поинаква, факт е дека нема толкав наталитет ниту во Чаир, ниту во Бутел на Албанците, туку бројката на родени деца изгледа дека е далеку помала.

Во Бутел 2 повеќето од куќите се на албански иселеници и се празни, во Чаир и Север многу од младите Албанци се иселени во странство. Кај мене во маало во последниве 5 години, гледам дека многу од помладите Албанци комшии, фамилијарно, се селат во Норвешка, Франција, Австрија, Швајцарија итн.

Вие изгледа не сте стапнале во населбите Топанско, Север и Чаир, но овие населби се мирни и нема многу луѓе, а сепак има многу Македонци кои живеат тука, дури почнаа под кирија да се доселуваат и Македонци од внатрешноста (Паланка, Струмица, Штип). Јас кога идам кај роднини и пријатели на гости во Центар, Карпош, Аеродром и Лисиче се чудам како се преполни овие населби со луѓе и деца, а сите велите дека Албанците имале многу деца, а Македонците немале деца.

Училиштата во Чаир изгледаат полупразно, а статистички се кажува дека се преполни. Се збори дека по чаирските и бителските училишта се носат деца од други општини. Јас лично сум видел како се носат деца со комбиња на училиште и сигурно комбињата не пренесуваат деца од локалната населба. Околу 17 часот на главната улица Македонско Косовска Бригада пред Пенко во Север/Бутел, човек не може да помине од паркирани автомобили и на тротоар и на улица, од родители од други места кои ги носат децата да учат во Пенко.

Затоа треба Министерството за образование и наука да изработи МАТИЧНА КНИГА НА УЧЕНИЦИТЕ, каде ќе бидат заведени сите деца и со ЕМБГ, за да не испадне дека се запишуваат некои ученици во по 2 училишта???[DOUBLEPOST=1401897995][/DOUBLEPOST]

И јас се сложувам дека треба да имаме релевантен попис и сигурен сум дека Македонците со таков еден попис ќе бидат 70% во државава.

Пред Кичево треба да ги поминеш селата од оп. Зајас и Осломеј, поранешни општини кои би требало да имаат скоро 30,000 жители заедно. Но, во тамошните села има повеќе куќи отколку жители. Не е само во кичевско така, слична состојба има и во Гостивар и гостиварските села, во струшките и липковечките села.[DOUBLEPOST=1401898519][/DOUBLEPOST]

И јас го делам твоето мислење, бидејќи имам комшии Албанци, но како и тебе, така и мене, сомнителни ми се статистичките бројки за албанскиот прираст и бројот на ученици. Не знам само како @Trooper верува на статистиката.

Имаше доста македонци што сами признаваат дека се помалку ученици од албанците , имаше потврда за Кичево и за Струга.

Наместо на бившите ученици од Кичево , Струга , Чаир ... наместо на ДЗС .... мислиш тебе ќе ти поверувам.

Сега се истакнати сликите на матурантите по сите градови , излези и увери се, колку паралелки албанци има , и по колку ученици има во нив.

Исто така влези си во сајтот за екстерно тестирање, и види колку албанци има .... исто така увери се каде учат ромите, турците , бошњаците ... 99% учат на македонски јазик. Да не беа и овие , голем број македонци ќе останеа без работа.

Имаше доста македонци што сами признаваат дека се помалку ученици од албанците , имаше потврда за Кичево и за Струга.

Наместо на бившите ученици од Кичево , Струга , Чаир ... наместо на ДЗС .... мислиш тебе ќе ти поверувам.

Сега се истакнати сликите на матурантите по сите градови , излези и увери се, колку паралелки албанци има , и по колку ученици има во нив.

Исто така влези си во сајтот за екстерно тестирање, и види колку албанци има .... исто така увери се каде учат ромите, турците , бошњаците ... 99% учат на македонски јазик. Да не беа и овие , голем број македонци ќе останеа без работа.

Сега тоа ли те мачи , само да се жалело и кукало, сега па проблем било што малцинствата одбрале да учат на официјалниот јазик на државата, што да не сакаш случајно албански да учат, претеруваш веќе со твоето кукање аман жити се , иритираш.

Сега тоа ли те мачи , само да се жалело и кукало, сега па проблем било што малцинствата одбрале да учат на официјалниот јазик на државата, што да не сакаш случајно албански да учат, претеруваш веќе со твоето кукање аман жити се , иритираш.

Од битушанецот памтам некои разговори, он велеше дека помалите заедници учат на албански. Затоа сега го потсетив да погледне уште еднаш подобро.

Еве му и слики пошто не разбира од зборови ... во Цветан Димов има цели паралелки на македонски јазик , а во нив ниеден ученик македонец , туку вечина албанци. Исто така потврда дека паралалките не се празни , туку има 31 ученик во нив.

Не се работи за една паралелка туку за многу.

cvetan_dimov.jpg

cvetan_dimov2.jpg

cvetan_dimov3.jpg

Но сепак , ни ова не е доволно.

Во Пехчево (во самиот град) во четврто оделение имаш две паралелки едната со 14 ученици другата со 17.
А нели во Аеродром , Битола, Велес .... на албанците не им дозволуваа отварање паралелки со помалку од 25 ученици , пошто законот така велел.

Последно уредено:
Од битушанецот памтам некои разговори, он велеше дека помалите заедници учат на албански. Затоа сега го потсетив да погледне уште еднаш подобро.

Еве му и слики пошто не разбира од зборови ... во Цветан Димов има цели паралелки на македонски јазик , а во нив ниеден ученик македонец , туку вечина албанци. Исто така потврда дека паралалките не се празни , туку има 31 ученик во нив.

Не се работи за една паралелка туку за многу.

cvetan_dimov.jpg

cvetan_dimov2.jpg

cvetan_dimov3.jpg

Но сепак , ни ова не е доволно.

Во Пехчево (во самиот град) во четврто оделение имаш две паралелки едната со 14 ученици другата со 17.
А нели во Аеродром , Битола, Велес .... на албанците не им дозволуваа отварање паралелки со помалку од 25 ученици , пошто законот така велел.

Тука гледам презимиња како Ќаиловски,Имеровски и нетипични албански имиња.
Иначе и во Теарце,Зајас и други места има албански паралелки расцепкани со по 20-22 ученици.Таму дозволено е?

Тука гледам презимиња како Ќаиловски,Имеровски и нетипични албански имиња.
Иначе и во Теарце,Зајас и други места има албански паралелки расцепкани со по 20-22 ученици.Таму дозволено е?

Освен 3-4 ученици со неалбански презимиња , сите останати се албански.
Презимињата на албанците завршуваат со -И. (ахмети , сулејмани ...)
На турците со согласки (ахмет , сулејман...)

Има и албанци , роми , турци , што имаат презимиња на -СКИ.

Има и кај албанците со 20 ученици , има и со 15 ... но нема албанска општина што на македонците им забранува да имаат паралелки испод 25 ученици.
На пример во село Теарце има македонска паралелка со 8 ученици.

Муабетот со битушанецот е поинаков , со години он се мачи да докажува нешто , ама многу слабо стои со фактите , милува и на форум како пред задруга да кажува муабети.

Он не убедува дека во Чаир е мртво , нема луѓе , нема ученици по школата , све се ова фиктивни бројки , и тие што се сликаат се лажни матуранти , и тие што прославуваат , и на сајтот на Мин. за образование лажно ги внесуваат , лажу бе.

Освен 3-4 ученици со неалбански презимиња , сите останати се албански.
Презимињата на албанците завршуваат со -И. (ахмети , сулејмани ...)
На турците со согласки (ахмет , сулејман...)

Има и албанци , роми , турци , што имаат презимиња на -СКИ.

Има и кај албанците со 20 ученици , има и со 15 ... но нема албанска општина што на македонците им забранува да имаат паралелки испод 25 ученици.
На пример во село Теарце има македонска паралелка со 8 ученици.

Муабетот со битушанецот е поинаков , со години он се мачи да докажува нешто , ама многу слабо стои со фактите , милува и на форум како пред задруга да кажува муабети.

Он не убедува дека во Чаир е мртво , нема луѓе , нема ученици по школата , све се ова фиктивни бројки , и тие што се сликаат се лажни матуранти , и тие што прославуваат , и на сајтот на Мин. за образование лажно ги внесуваат , лажу бе.
Албанците не стојат лошо со наталитетот, ни со морталитетот, но масовното емигрирање поништува се, а албанците далеку повеќе од другите заедници се иселуваат. Само бројот на тиешто се мажат или оженат со иселеници кои веќе имаат државјанства е енормен. Да не ззбориме за бројот на тие кои заминаа азил. Има и цели семејства заминати. Кај Скоро секое албанско семејство третина од членовите им се во странство.

Затоа алармот што го вклучија од власта за подигање на наталитетот кај македонците претсавувајќи го наѕалитетот на албанците како закана е незаосонован. Можеби ќе функсионира, но тоа предизвикува други реакции.

Јас незнам за соодносот во проценти албанци и македонци но едно можам да кажам со сигурност сите гледаат да си одат од овде тоа е ФАКТ. Порано ако си одеа само сиромасите сега сите бидејќи ништи не е нормално овде. Немам никакви предрасуди кон никого и покрај македонци имам и како браќа другари албанци на кои им се најдов и ми се најдоа во тешки времиња и немам лошо видено. Е сега за пописот едно знам сигурно дека во Македонија нема повеќе од 1 700 000 жители е затоа го откажаа а не дека некој бил помалку а некој повеќе туку за сите е поразителна оваа бројка.[DOUBLEPOST=1402258775][/DOUBLEPOST]Едно да ви е јасно држава без младеж нема просперитет младите се потрошачи што бизнис ќе правиш со пензионери.

Последно уредено:
Како што некогаш многу одамна Словените демогравски ги претопија "Античките македонци" така сега Албанците ќе ги претопат Македонците, после тоа некои други ќе дојдат и се во круг и повторување тоа е процес без крај ,

Албанците не стојат лошо со наталитетот, ни со морталитетот, но масовното емигрирање поништува се, а албанците далеку повеќе од другите заедници се иселуваат. Само бројот на тиешто се мажат или оженат со иселеници кои веќе имаат државјанства е енормен. Да не ззбориме за бројот на тие кои заминаа азил. Има и цели семејства заминати. Кај Скоро секое албанско семејство третина од членовите им се во странство.

Затоа алармот што го вклучија од власта за подигање на наталитетот кај македонците претсавувајќи го наѕалитетот на албанците како закана е незаосонован. Можеби ќе функсионира, но тоа предизвикува други реакции.

Иселувањето на албанците не е престанато никогаш и изгледа нема да престане ... Родителите ги гледаат своите деца како печалбари уште на млади години.

Пред 50 години заврши иселувањето на албанците према Турција , и таман кога се созедоа од губитоците , започна новата ера на иселување , кон западна Европа.

Албанците финансиски се кренаа заради иселувањето , а раѓањето на повише од 2 деца им излезе корисно , пошто и покрај тоа што некои од децата заминаа на печалба, имаше барем еден што ќе остане со нив.

Албанците немаат којзнае каков наталитет , разликата не е веќе голема, а поради поголемото иселување на албанците , бројките остануваат во ист сооднос.
А во муабетите дека албанците ќе станеле мнозинство , сум бил секогаш скептик .... пред 20 години се велеше дека во 2020та албанците ќе станат мнозинство, ништо од тоа.

Според ова што го гледам сега , албанците никогаш нема да станат мнозинство , да не звучам како гатач , но вака јас ги гледам работите. Па и онака , би дозволиле ли македонците да се случи тоа ? Сите овие иселувања не се случајни нели.

Иселувањето на албанците не е престанато никогаш и изгледа нема да престане ... Родителите ги гледаат своите деца како печалбари уште на млади години.

Пред 50 години заврши иселувањето на албанците према Турција , и таман кога се созедоа од губитоците , започна новата ера на иселување , кон западна Европа.

Албанците финансиски се кренаа заради иселувањето , а раѓањето на повише од 2 деца им излезе корисно , пошто и покрај тоа што некои од децата заминаа на печалба, имаше барем еден што ќе остане со нив.

Албанците немаат којзнае каков наталитет , разликата не е веќе голема, а поради поголемото иселување на албанците , бројките остануваат во ист сооднос.
А во муабетите дека албанците ќе станеле мнозинство , сум бил секогаш скептик .... пред 20 години се велеше дека во 2020та албанците ќе станат мнозинство, ништо од тоа.

Според ова што го гледам сега , албанците никогаш нема да станат мнозинство , да не звучам како гатач , но вака јас ги гледам работите. Па и онака , би дозволиле ли македонците да се случи тоа ? Сите овие иселувања не се случајни нели.
Никој не се иселува од што му е убаво и кој искусил знае колку е тешко.

И официјално Македонците под 50% прв пат помеѓу родените внатре во Македонија.Ајт на здравје нека е.....[DOUBLEPOST=1402581156][/DOUBLEPOST]
Зарем веруваш на статистиката?
Јас лично сум од оп. Чаир и скоро секој ден сум во Бутал 2, Чаир, Топанско и Север. Север е во општна Бутел.

Според статистиката, во Чаир се раѓаат годишно по 1100-1200 деца, а во Север околу 100 деца. Знаеш ли што значи прилив на 1000 нови граѓани секоја година во територијално мала општина како Чаир и по 100 деца во Север? Реалноста е сосема поинаква, факт е дека нема толкав наталитет ниту во Чаир, ниту во Бутел на Албанците, туку бројката на родени деца изгледа дека е далеку помала.
.
1200 - 600 мртви тоа се нови 600 секоја година.Нешто ќе се исели и иде и под тоа.Што е тука толку чудно ?
Во Бутел не им иде нешто како што сакаат и македонците не им ги продаваат нешто многу куќите,ама во Чаир сеуште има станови на Македонци кои фаќаат магла.А знам и многу кои имаат стан таму,а веќе некое време не живеат и се во фаза на продажба на становите.
Башка што Визбегово ти расте брзо и се шири.Од таму им иде испушниот вентилод Чаир и Бутел.Исто и во Шутка....знаеш дека 1 од двете школи во Шутка има албанско мнозинство,а не ромско ?

Во Бутел 2 повеќето од куќите се на албански иселеници и се празни, во Чаир и Север многу од младите Албанци се иселени во странство. Кај мене во маало во последниве 5 години, гледам дека многу од помладите Албанци комшии, фамилијарно, се селат во Норвешка, Франција, Австрија, Швајцарија итн.
Знаеш ти низ македонските населби колку станови се празни и куќи ? Таму каде што растев имаше доста празни куќи,а во најгоплем дел од нив живееше по некој старец. На 100 куќи деца можеше на прст на една рака да не избориш кај мене во маало како мал.
Зградите што ги изградија и ден денес имаат доста празни станови.
Селата низ цела Македонија празни остана,али битно и Албанците од Скопје се селеле.

Вие изгледа не сте стапнале во населбите Топанско, Север и Чаир, но овие населби се мирни и нема многу луѓе, а сепак има многу Македонци кои живеат тука, дури почнаа под кирија да се доселуваат и Македонци од внатрешноста (Паланка, Струмица, Штип). Јас кога идам кај роднини и пријатели на гости во Центар, Карпош, Аеродром и Лисиче се чудам како се преполни овие населби со луѓе и деца, а сите велите дека Албанците имале многу деца, а Македонците немале деца.
Е убаво....баш ме интересира како само 1 човек од цело маало на татко ми остана да живее во Чаир.Еден и тоа стар ерген останат таму....сите од прв до последен гитла да ги нема.
Баш и како сите мои врсници што некогаш живееа во Чаир ги нема. Баш интересно....

Иначе ти знаеш за некој пример за провинцијалец што земал стан под кирија во Чаир,јас издадов стан во Кисела Вода на Албанец.И сега треба да зборам како Албанците ја земаат Кисела Вода ?
Има секаков исклучок и секој може да ти даде некој личен пример или впечаток,а тие и те како можат да лажат.

Последно уредено:
И официјално Македонците под 50% прв пат помеѓу родените внатре во Македонија.Ајт на здравје нека е.....[DOUBLEPOST=1402581156][/DOUBLEPOST]
1200 - 600 мртви тоа се нови 600 секоја година.Нешто ќе се исели и иде и под тоа.Што е тука толку чудно ?

Иселените Македонци да си ги регистрираа новородените деца во Македонија ќе имавме 95% од новородените во Македонија, само Битола ќе имаше 10.000 новородени секоја година.

Интересни се информациите од статистичарите, дека многу иселени Албанци од Македонија на запад, и таму им се раѓаат и децата, а тие и покрај тоа се регистрирани во матичните книги во Република Македонија. Според статистиката, како да немало иселени луѓе од Струга во 2011/2012, а се запишуваат во Струга како деца родени во странство по 350-370 новороденчиња секоја година. Во Дебар на пример, во 2011-та се запишани 109 деца родени во странство, а во 2012 година дури 125. Слична ситуација има со Гостивар, Кичевијата, Липково итн.

Може повеќе информации да си прочитате на: http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12214713444&id=9&setIzdanie=23081
Ќе издвојам само една реченица од статијава во Нова Македонија “Заклучокот е дека луѓето што заминале во странство и имаат таму родени деца, своите новороденчиња ги пријавуваат според нашиот закон за матично работење, во матичните канцеларии во Република Македонија и со тоа практично не ги откажуваат државјанствата“.

Ќе може некој да даде барем еден пример на Македонци од Австралија, Италија, Германија, Швајцарија итн. кои ги пријавуваат своите новороденчиња во матичните канцеларии во Република Македонија?

Уште поинтересни вести ни доаѓаат од Струга, каде според некоја си статистика имало родено 1247 струшки новороденчиња 2008 г., кои оваа година треба да станат првачиња, но се запишале само 572 првачиња оваа година. Еве да си прочитате: http://lokalno.mk/namalen-brojot-na-prvachinjata-vo-struga/

Најточен статистички податок е ПОПИСОТ, а последниот попис беше бојкотиран од Албанците.

Па одвоени ти се родените во странство од родените во Македонија веќе едно 7-8 сигурно.
Под 50% од родените во Македонија,а ти и натаму теши се бидејќи си видел еден провинцијалец како плаќа кирија во Чаир.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom